Turnyyripuku – vaihe 3, helma / Bustle gown – phase 3, skirt

Tämän puvun tekeminen on ollut sinänsä hassua koska se tapahtuu ikäänkuin nurinkurisessa järjestyksessä. Normaalisti pukua ommeltaessa tehdään ensin päälliosat miehustakankaasta ja sitten sisään tuleva vuori. Nyt on ommeltu “sisältä ulospäin” eli alimmasta kerroksesta lähtien. Valmiina on ensimmäinen miehustakankainen osa, alimmainen helma. Savunsinisen täyspitkän helman päälle tulee seuraavaksi vedostettu päällyshame joka ei yletä maahan asti. Helma, kuten alushamekin on rakenteeltaan varsin yksinkertainen. Koristeena mustaa hapsunauhaa ja rypytettyä mustaa täysvinoon leikattua satiinikaitaletta. Litteämmän ja sileämmän lantio-osan saamiseksi rypytykset on nyt korvattu sekä ommelluilla laskoksilla että pehmeillä laskoksilla. Laskokset asettuvat yleensä litteämmin kuin rypytys. Ja mennäänpä sitten itse hamoseen.

IN ENGLISH
Making this dress has been a bit funny because it is going in reverse order. Usually when making a dress you start with your fashion fabric and then the lining. Now I had to start from the inside. Now I was able to finish the full length smokyblue skirt. There will be another, draped layer for the skirt. This first layer is pretty simple like the petticoat. Only decorations are black fringe and ruffled biascut satin ribbon. To make the waist more flat and sleek I replaced ruffling with pleats, both sewn and soft. Pleats usually settle more flat than ruffles. Let’s have a look at the skirt.


Mittailua ja suunnittelua – kaava lähes identtinen alushameen kanssa,
mutta pidempi ja vyötäröllä laskokset. Takakappaleeseen lisäsin
vähän viistotusta helmaan. /
Measurements and desing – pattern almost identical to petticoat,
but longer and pleats on the waist. I added about 5 cm on the hem sides.


Ommellut muotolaskokset etukappaleella. /
Intakes on the waist at front.


Pehmeät laskokset takakappaleella. /
Soft pleats at the back.


Valmis vyötärökaitale, vasemmalla oikea puoli, oikealla nurja puoli. /
Waistband, right side on the left, reverse side on the right.


Hapsunauhan ompelin ohjaimen (metallihäkkyrä äärioikealla) avulla. /
I sewed the fringe with the sewing aid (metal thing on the right).


Koristenauha leikataan täysvinoon, tarvitset sitä vähintään
3 x valmiin koristenauhan pituus. Ompele yhtenäiseksi
pitkäksi nauhaksi, taita molemmista reunoista n. sentti ja silitä taitteet.
Ompele kiristyslanka molempien taitteiden sisään,
varo ompelemasta kiristyslangan päältä. Kiristyslankana
voi käyttää kalalankaa tms. vahvaa lankaa. /
Use biascut fabric strips for decoration. You will need atleast
3 times as long strip as the ready decoration will be.
You can cut it in shorter pieces and combine into one long strip.
Fold 1 cm on both long sides and iron flat. Sew ruffling
thread inside both folds. Be careful not to sew over the thread.
Use thick cotton or plyester thread.


Neulaa koristenauha paikoilleen samalla rypytyslangoista kiristäen.
Ompele molemmista reunoista, varo ompelemasta kiristyslangan päältä.
Poista lopuksi kiristyslangat. /
Pin decoration at it’s place and at the same time ruffle it by pulling the ruffling threads.
Sew both sides, be carefull not to sew over the ruffling thread.
Finally remove threads.


Valmiit koristeet lähikuvassa /
Finished details.


Valmis hame neulattu mallinukelle. Helmassa saisi olla vähän enemmän
viistotusta alhaalla sillä nyt hame on aika suora pötkylä/
Finished skirt pinned on the mannequin. Skirt could go
wider at the hem, now it is pretty straight .

9 Comments

 1. Maija says:

  Voi vitsi, on jotenkin hurjan jännää seurata tätä prosessia! Etenkin näin pukudraamoja rakastavalle ovat tuollaiset vanhanmalliset puvut jotain aivan ihanaa. <3

 2. Sanski says:

  Erittäin cool. Saat kaiken näyttämään niin helpolta :D
  Kunhan saadaan muutto hoidettua alta pois niin aloitan kyllä oman projektin :)

 3. Maria says:

  Wow! Kiitos kun olet laittanut tänne kaiken alkaen suunnitelmista :) Tässä tulee itselleenkin into ruveta tekemään pukua….*_*
  Olteko ajatellut jonkinlaista korsettia alle, että saadaan kontrasti turnyyrin ja vyötärön välille? Oma suurin unelmani olisi saada valmiiksi jonkinlainen vanhanmallinen korsetti (vaikka niitä oli monenmallisia ja erilaisia) mutta ei edes väliä tekisikö oikeaoppisesti kunhan saisi jonkinlaisen korsetin “aihion” aikaiseksi ihan vain nostalgian vuoksi..:)

 4. RautaNeito says:

  hyvältä näyttää edelleen :)

  1. Rhia says:

   Maija – Pukudraamat on ihania :D nykyään vaan tulee katsottua niin vähän tv:tä että tahtoo aina unohtua jos on joku hyvä sellainen tulossa. Tähän mennessä kaikki näyttää puvun osalta ihan hyvältä, saa nähdä miten käy jatkossa.

   Sanski – Nää on olleet ne kohtalaisen helpot osiot tässä hommassa. Eniten mietittävää on oikeasti ollut kaavoituksessa mut oon tällä kertaa mennyt siitä mistä aita on matalin. Nyt alkaa sitten se kinkkisempi osuus missä en voi kaavoituksessakaan hirveästi fuskata. Joku tosiharrastaja vois sanoa että oon tehnyt tän väärin :) mut pääasia nyt on että näyttää hyvältä, teen sitte paremmin seuraavan puvun jonka tekemiseen mulla toivottavasti on paremmin aikaakin. Odotan innolla sitä sun projektia koska tiedän että se takuulla näyttää ihan suntyyliselle ja sun tyyli on ihana <3

   Maria – ole hyvä :D Korsettia ei tämän puvun alle nyt tule koska mulla ei ole sopivaa korsettia olemassa enkä ehdi alkaa semmoista tekemään kun en ole oikein kunnon korsettia ikinä tehnyt. Oon kuitenkin jättänyt noihin helmoihin säätövaraa eli jos haluan käyttää helmaosia korsetin kanssa niin se on mahdollista. Mitään vetskareita tms noissa ei ole vaan halkio on ihan avonainen, ainoastaan nappi/solki/hakanen vyötärönauhassa. Eli on mahdollista siirtää sitä kiinnitystä n 10 cm suuntaan tai toiseen. Halkiot kun jäävät jokatapauksessa piiloon niin ei väliä millainen se on. Ja sillä tavalla ne on niissä ennenaikaankin tainneet olla. Onhan niitä mm. ollut sellaisia pitkälahkeisia alushousujakin joissa ei ole lainkaan haarasaumaa vaan lahkeet on ainoastaan vyötäröltä solmittu yhteen ja haara on kokonaan avoin. Huomasin eilen tuota hametta tehdessä että periaatteessa sitä voisi käyttää ihan ilman alushameita ja vedoshametta sellaisenaan ja sitä varten luultavasti pistän halkioon ainakin nepparit ettei ihan vilku alta kaikki ;)

   Korsettien teko-ohjeita muuten löytyy hyviä netistä vaikka millä mitalla ja uusiakin pukkaa jatkuvasti. Esim aika hyvä Elizabethin aikaisen korsetin ohje löytyy täältä. Ja näyttää siellä olevan paljon muutakin kiinnostavaa.


   RautaNeito
   – kiitos, niin minustakin :D

 5. Gabriela says:

  Hienolta näyttää! Ei ihme että naisen asu saattoi noihin aikoihin painaa yli 10 kiloa.

  1. Rhia says:

   Gabriela – Kiitos! Joo, taisi ne puvut olla ainakin 10 kiloa ja varmaan enemmänkin ainakin jonakin aikana. Oli teräksisiä vannekehikkoja, topattuja lantiomakkaroita, useita hamekerroksia, metritokulla kangasta, muhkeita rypytyksiä, roikkuvia valehihoja, laahuksia, rusetteja ja ruusukkeita jne jne. Ja aikaahan siinä meni myös kun sellaiseen pukeutuu. Tähänkin pukuun tulee neljä erillistä vaatetta pelkästään alaosaan (plus normi alusvaatteet).

 6. Mao Mao says:

  Tämä on mielettömän upea projekti! Koukuttavaa seurattavaa, tuskin maltan odottaa seuraavaa vaihetta :)

  1. Rhia says:

   Mao Mao – Valitettavasti nää vaiheet ei tuu kovin tiiviiseen tahtiin kun pitää muitakin hommia tehdä välissä :) Ja kinkkisin osa on tuo yläosa, saatan jakaa sen useampaan osaan, mut väliaikatietona voin ilmoittaa että kaava on jo työn alla.

Comments are closed.