Hyvästi paha haju / Goodbye bad odour

Tässä vähän aikaa sitten Maria kirjoitteli tahraamattomasta deodorantista. Kommenttiosiossa käytiin sen johdosta varsin kiinnostavaa keskustelua eri deodoranttien ja antiperspiranttien tehosta ja toimivuudesta. Se sai minutkin miettimään asiaa vähän tarkemmin. Mariaa häiritsi mustaa suosivana dödöjen tahraavuus. Itseäni taas häiritsee eniten hien haju johon käyttämäni deodorantit eivät oikeastaan ole tehonneet ja jota pesukaan ei aina tahdo poistaa vaatteista. En ole aiemmin kiinnittänyt asiaan juuri huomiota mutta nyt tajusin että eihän siitä ole mikään pakko kärsiä. Siispä kävelin apteekkiin ja ostin kokeeksi Acon antiperspirantin.

Peilikaapin uusi tulokas on nyt ollut käytössä reilun viikon ja eron voi todellakin huomata! Hikoilu on vähentynyt huomattavasti. Myös haju on kadonnut lähes kokonaan. Olen jokseenkin hämmästynyt. Miksen ole tajunnut tehdä tätä aiemmin? Vielä kun löytyisi keino jolla otsan hikoilun saisi loppumaan.

IN ENGLISH
Some time ago Maria was writing about nonstain deodorants. There was very interesting conversation in the comment box on that post. That also made me think about the issue. Maria was bothered about the white streaks in her clothing. I am more bothered by the stink no matter what deo I use. Sometimes it’s even difficult to wash it off. I haven’t really thought about that before but now I realized I don’t have to suffer this. So I went to the pharmacy and bought Aco antiperspirant.

My beautybox newcomer has now been in use over a week and difference is huge! Sweating has decreased noticably. Also odour has vanished almost completely. I am amazed. Why didn’t I realize this before? Now I only need to find a way to keep my forehead from sweating.


My new friend

19 Comments

 1. superheidi says:

  Unfortenately I can’t read Maria’s post. Which one came out best? The expensive Clarins?
  I have an excellent deo, Mitchum, from the British Isles, and it doesn’t leave white streaks, but waxlike stains that become harder in time, which is annoying. Gosh, the problems we humans have. ;-)

  1. Rhia says:

   superheidi – yes, she did like the Clarins best. Everything else she tested left marks on black clothing. Although I am a bit puzzled about that test and antiperspirants. Proper antiperspirants are not supposed to leave streaks anyway because you wash it off. Atleast in the Aco antiperspirant that I bought instructions are clear: you only apply it every third day for the night, allow to dry, go to sleep, wash it off in the morning before putting clothes on. So in that case it never even touches your clothes (except what you wear at night). I have never used any other antiperspirant before so I don’t know if they all are the same. Anyways, I’m happy with mine so far :D

 2. Ina says:

  Vähän hämmentävää tossa keskustelussa kun ihmiset puhuvat deodoranteista, mutta taitaa (ainakin suurin osa) oikeasti puhua antiperspiranteista? Erohan on se, että deodorantit eivät estä hikoilua, vaan niiden tarkoitus on estää bakteerit, jotka muodostavat sen pahan hajun (hikihän ei itsessään haise). Olen jonkun aikaa käyttänyt deodorantteja nyt, koska en halunnut käyttää alumiinisuolia ja parabeeneja sisältävät antiperspirantit. Antiperspiranteista muuten niin noi apteekin ovat kai ymmärtääkseeni ihan oikeesti ne toimivimmat.

  Ensin kokeilin Biothermin deodorantti joka haisi mun mielestä aika pahalle, pissalle tai jotain. Se on roll dödö ja kainaloista tuli jo siitä niin märkiä eivätkä tahtoneet kuivua, niin etten vintagevaatteiden kanssa ainkaan halua käyttää. Ehkä kesällä hihattomassa voisi kokeilla taas. En ole muuten koskaan oikein tykännyt roll-muodosta. Stick on enemmän mun mieleen.

  Nyt olen käyttänyt Forever Livingin Ever-Shield deodorantti jonkun aikaa. Se on stick dödö ja todella hyvä! Tuoteselostekin on todella lyhyt (taitaa sisältää vain n. viisi juttua ja ne kaikki kuulostaa aika ymmärrettäviltä). Se ei haise, itseasiassa on melkein hajuton, ja estää siis hyvin myös pahan hajun syntymistä. Se ei mun mielestä tahra vaatteita mitenkään pahasti (en ole ainakaan huomannut tai ajatellut asiaa) ja toimii muutenkin koko päivän hyvin.
  Huono puoli vain se, ettei sitä vissin myydä kaupoissa vaan on joku kotimyynti-juttu-systeemi (mun äiti on hommannut ne minulle, kun tuntee jonkun joka myy). Mutta suosittelen siis, jos joskus törmää siihen tuotteeseen!

  1. Rhia says:

   Ina – joo selkeästi kaikille ei tuo terminologia ole ihan päivänselvää, mutta väliäkö hällä. Mulla ei siis ole perusdeodorantti ikinä oikein tehonnut tuohon hienhajuun enkä ole antiperspiranttia koskaan ennen älynnyt testata. Ärsyttävintä on ollut kun vaatteista ei se hienhaju lähde edes pesussa. Joten mennään nyt näillä ainakin jonkun aikaa, katsotaan että toimiiko pidemmässä käytössä yhtä hyvin kuin ekan viikon aikana. Ite tykkään eniten rollista, stickejäkin oon kokeillut mutta en oikein innostunut siitä koostumuksesta. Mua ei noi alumiinit häiritse kun ei niiden vaarallisuudesta ole oikeasti mitään kunnon näyttöä. Acon antiperspirantin ostin koska sitä oli joku tuolla keskustelussa suositellut. Acon inci on seuraava (jos se jotakuta kiinnostaa) : Aqua, Aluminum Chloride, Aluminum Chlorhydrate, Propylene Glycol, Hydroxyethylcellulose. Ei tuokaan minusta hirveän pahalle kuulosta.

 3. salka says:

  Mäkään en tykkää niistä stickeistä, ne vasta tahraavat vaatteet! Itselläni on nyt Rexonan mineraalidödö, joka on ainakin mulla toiminut ok:sti. Alumiinittomista joskus kokeilin Erisania, joka ei todellakaan toiminut. Harmi vaan että ne mun kainalot kaipaa sen alumiinin ollakseen inhimillisen tuoksuiset :)

  1. Rhia says:

   salka – ehkä stickissä on se että se tuntuu liian kuivalta ja karisee vaan iholta pois, ainakin mulla. Mulla oli joskus semmoinen mineraalikivi-dödö, siis semmonen vuorikristallin näköinen pötkylä jonka hankin kivimessuilta vuonna nuijasota. Se toimi hienosti muutaman kuukauden mutta lakkasi sitten toimimasta ja haju palasi. En oikein tiedä missä vika. Kokeilin sitä muutaman vuoden tauon jälkeen uudestaan (sehän säilyi kaapissa hyvänä vuosikaudet) ja sama homma, pari kuukautta toimi ja sitten taas alkoi hiki haiskahtaa. Tykkään nyt tässä antiperspirantissa että sitä ei tarvitse laittaa kuin joka kolmas päivä ja teho on silti ollut huippuluokkaa. Ja se itse tökötti on iholla vain yön yli jonka jälkeen pestään aamulla pois. En tiedä mitä ne alumiinit iholla oikeasti tekee, mutta ei ole ainakaan tuntunut kainaloissa ärsytystä eikä kirvelyä.

 4. Cherise says:

  Olen huomannut, että iho / hikirauhaset tottuu, jos työntää samaa tavaraa kainaloon kuukausitolkulla ja sitten se hiki alkaa haista. Mun pitää vaihtaa dödöä aina kun edellinen loppuu – vaikkakin sitten toiseen saman merkin eri koostumukseen. Nyt vaan tein sen virheen, että ostin heti uuden samanlaisen ja eipä se enää toimikaan niin hyvin. Tauon jälkeen voi taas palata siihen hyväksi todettuun vanhaan ystävään :) Ite tykkään käyttää Herbinan antiperspirantteja niiden miedon tuoksun takia + hellävarasia iholle. Kaikenmaailman rexonat ja dovet vaan aiheuttaa kauheen päänsäryn ja kainalokutinan..

  1. Rhia says:

   Cherise – voi muuten pitää täysin paikkansa, tosin mä vaihtelen dödöjä miten sattuu ja aina haisee :D Mutta mielenkiinnolla kyllä testaan nyt tän antiperspirantin miten pitkään tää toimii. Mä tykkäisin eniten ihan hajuttomista dödöistä mutta eihän semmosia ole :) tämä Aco on.

 5. AnneVee says:

  Mitä se tämmönen ihmepuikko maksaapi? Nimimerkillä tarpeessa.:D

  1. Rhia says:

   AnneVee – no tää ihmepuikko taisi olla jotain himppasen päälle kahdeksan euroa, ei mikään paha hinta kun aattelee että sitä laitetaan vaan joka kolmas päivä ni sehän kestää ikuisuuden :)

 6. superheidi says:

  Thank you for explaining.

 7. Ina says:

  Tää Forever Livingin sticki on vähän erilainen, kuin esim. Doven antiperspirantti-sticki jota mulla joskus oli. Tämä ei ole ihan niin “kuiva” vai miten sen sanoisi. Se ei niin kuin irtoa ihosta niin helposti. Eli hieman parempi kuin perinteiset stikit. Minäkin olen muuten huomannut, että joskus kun käyttää liian kauan samanmerkistä tuotetta niin teho häviää. Outo juttu, tai sitten johtuu siitä että altistuu sille samalle hajulle niin kauan, että yhtäkkiä se tuntuu haisevan pahalle. En tiedä. Mutta outoa se on… Olen miettinyt joskus jos kokeilisin vuorikristalli. Mulla on sellainen pala kotona jota käytän pesussa, mutta en ole vielä päässyt niin pitkälle että olisin kokeillut dödönä…

 8. Billie says:

  Olen samaa mieltä Inan kanssa. Foreverin ever-shield on paras ja luonnollisin deo mitä olen löytänyt! Alumiini ei tee hyvää elimistössä, koska se ei anna kehon omien hyvienkään bakteereiden toimia.

  Ylimääräinen alumiini kehossa kerääntyy johonkin ja yhteyksiä mm. rintasyövän kanssa on todettu! Parabeenit myös kerääntyvät elimistöön ja ihoon tukkien ihosuokoset jne. Shampoissa myös hiustupet.
  Siksi suosittelisin katsomaan kuinka paljon alua ja parabeenejä kehoonsa tukkii. Minä olen poistanut meikeistänikin suurimmaksi osaksi tuotteet jotka parabeenejä sisältää, eli on pakko ostaa luomua sillä normi tuotteissa niitä näyttää olevan aina.

  Mineraali/Kristallideo on aika hyvä vaihtoehto, mutta siinäkin on luonnollisesti luonnon kivessä olevia alumiineja mutta hyvin pieniä määriä verrattuna antiperspirantteihin.
  Anti tarkoittaa poistamista/tappamista. Biootti taas tarkoittaa elämää/elävää. Vähän niinkuin Antibiootti! Latinasta suomennetuna = Tappaa elämän! Siksipä kaikki antijutut yleensä on enemmän pahasta kuin hyvästä! (Paitsi antipastot) :D

  1. Rhia says:

   superheidi – you’re wellcome, you could also try using google translate for finding out more specifically what that post is about, allthough translators never work that well when finnish language is in question, but it should atleast give you a bit better idea :)

   Ina – Ehkä siinä on kyseessä vähän sama kuin joskus lääkkeetkin lakkaavat tehoamasta ja pitää vaihtaa toiseen. Miten sitä kristallia voi käyttää pesuun? Heitin tosin sen omani menemään muutama vuosi sitten muuton yhteydessä.

   Billie – Joo, tiedän että on olemassa tutkimuksia joissa syöpäkasvaimista on löydetty alumiinia. Kiistatonta näyttöä rintasyövän ja alumiinin yhteydestä ei kuitenkaan ole. Mm. amerikkalainen National Cancer Institute on todennut 2008 että ei ole olemassa tutkimusta, jossa voitaisiin linkittää deodoranttien ja antiperspiranttien käyttö rintasyöpään ja että deodorantteja ja antiperspirantteja koskevissa tutkimuksissa on saatu ristiriitaisia tuloksia. Samoin v. 2006 Suomen Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikka-asiantuntija on todennut että kiistatonta tieteellistä näyttöä niiden yhteydestä ei ole olemassa. Ellei näiden lausuntojen jälkeen nyt sitten ole tullut kiistatonta tutkimusnäyttöä asiasta (linkkejä kehiin!) niin pysyn edelleen kannassani. Kosmetiikassa varmasti on paljonkin haitallisia aineita ja jokainen toki omassa kropassaan tuntee niiden vaikutukset. Mutta fakta on myös se että se joka toiselle aiheuttaa pahoja oireita ei toiselle välttämättä aiheuta mitään, vähän samoin kuin toiset kestävät laktoosia ja toiset eivät eikä laktoosi silti ole myrkkyä. Ihmisten elimistöt ovat erilaisia ja reagoivat eri asioihin eri tavoin. Pidän mieluiten hysterianlietsonnan ja urbaanit legendat ulkona kosmetiikkakeskusteluista koska se ei ainakaan auta oikean faktatiedon leviämistä. Jokainen tietysti saa muodostaa omat mielipiteensä ja käsityksensä.

 9. Billie says:

  Onhan se niinkin. Toki jokainen tekee omat valintansa ja päättää itse mihin uskoo jne. Minä itse vain koitan edes jonkinverran välttää kaikenlaista keinotekoista niin kosmetiikassa kuin ruuassakin! :D En minä silti mikään hysteerikko ole ja vedän toisinaan karkkia ja muuta moskaa ämpäritolkulla! :D

 10. Ina says:

  Ihan vain kostutan ja hellästi hieron ihoa kivellä. Saunaan jos vielä pääsee, niin ihan huippu. Tulee mukavan pehmeä iho. Ei se nyt tietysti mikään ihmetuote ole, mutta sellaista pientä luksusta.
  Billie: meillä taitaa olla yhteinen anti-keinotekoisuusintressi. Minäkin pyrin siihen sekä ruoassa että kosmetiikassa ja muissakin jutuissa (paitsi tatuoinnit, ne on mulle sallittuja kemikaaleja) :D Silti en halua olla mikään kiihko. Jos mun välillä tekee mieli jotain soijanakkeja, niin ei mun elämä siihen kaadu :)

  1. Rhia says:

   Billie – Niin ei se varmaan haittaakaan tee jos yrittää pitää ruuan puhtaana luonnontavarana, ilman torjunta-aineita ja lisäaineita ja sen semmosia. Ja vielä kun saisi ihan itsekasvatettuja kasviksia niin avot, ne ois herkkua :D Kosmetiikassa sitä “keinotekoista” on mukana aina silloin jos se on valmistettu tehtaassa. Eri asia varmaan jos tekee kosmetiikkansakin itse, mutta kuka jaksaa/ehtii, en minä aikaan ;)

   Ina – no voihan vide! Olispa joku kertonu ton mulle pari vuotta sitten ennenkuin heitin sen kristallin menemään. Siinä ei nimittäin tullut mitään käyttöohjeita mukana ja luulin ettei se käy muuhun kuin dödöksi. Nykyäänhän niitä myydään sellasiin dödöpurkkeihin pakattuna mutta silloin kun ostin omani niin ne myytiin ilman pakkausta sellaisenaan. Ohjeeksi annettiin vain että kannattaa pistää kumilenkki sen pötkön ympärille ettei se luiskahda kosteista käsistä lattialle pirstaleiksi.

 11. AnneVee says:

  Mun on pakko vielä palata asiaan, kun tää jäi vaivaamaan! Siis mitä, laitetaanko tätä vain joka kolmas päivä? Ja siis voiko käydä normaalisti suihkussa sinä aikana vai jätetäänks kainalot pesemättä?:D Mulla on nyt sellainen Garnierin mineraalidödö ja siinäki oon ihmetelly, että mikä ihmeen 48 tunnin suoja, eiks nää ihmiset käy päivittäin suihkussa?:D

  1. Rhia says:

   AnneVee – no tossa paketissa lukee näin: “Antiperspiranttia käytetään joka kolmas päivä. Jos hikoilu on hyvin voimakasta, tuotetta voidaan käyttää joka toinen päivä. Tuotetta levitetään illalla ennen nukkumaanmenoa. Anna tuotteen kuivua ettei se tahraa tekstiilejä. Aamupesu tehdään tavalliseen tapaan.” Mun mielestä toi on aika selkeä. Joka kolmas päivä vaan laitetaan ja pesut normaalisti siinä välissä. Eli jotenkinhan se sitten menee niihin huokosiin estämään sitä hikoilua vaikka itse aine pestään pois. Mä oon jo muutamia kertoja unohtanut silloin kolmantena päivänä laittaa sitä ja oon pistäny vasta neljäntenä päivänä niin ei hikoilu siltikään oo ollu mitään voimakasta.

Comments are closed.