Omavaraiset 7/24 Kellari / Self-sufficiency 7/24 Cellar

Satokauden lähestyessä alkaa pikkuhiljaa olla aika käydä läpi varastotilat sekä mehupullo- ja hillopurkkivarastot. Niinpä #suuntanaomavaraisuus blogeissa tarinoidaan heinäkuussa kellareista. Kellari helpottaa omavaraisen elämää säilömällä energiatehokkaasti ruokaa pitkiäkin aikoja eikä hätkähdä sähkökatkoista tai kalliista energian hinnasta. Ja voihan kellareja toki käyttää muuhunkin tavaran säilömiseen. Omavaraisuus-postauksia luotsaavat tutut Sari ja Heikki. Muiden blogien linkit tässä alla ja postaus jatkuu linkkien jälkeen.

Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2024/

Kasvuvyöhyke 2
Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/07/suuntanaomavaraisuus-7-2024.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/07/kellari-ekologinen-talvisailytyspaikka.html
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/07/suuntanaomavaraisuus-heinakuu-2024.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/07/suuntana-omavaraisuus-heinakuu-2024.html?m=1

Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-7/
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/varastointi-ja-kellarointi

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/07/07/heina-24-kellari

Olen maininnut meidän maakellarin usein. Se varmaankin toistuu jutuissani siksi että haaveilen jo kovasti ajasta kun se on taas käyttökuntoinen. Muuta kellaria ei rossipohjaisessa talossamme olekaan. Kellari olisi meille kullanarvoinen, sillä täällä haja-asutusalueella muut kylmäsäilytystilat eli jääkaapit ovat melko arkoja sähkökatkoille ja haukkaavat lisäksi ison osan koko talouden sähkönkulutuksesta. Kuten olen aiemminkin kertonut, maakellarista puuttuvat ovet, sen tuuletusaukko on mullan tukkima, katolla kasvaa puita ja tällä hetkellä se toimii lähinnä erilaisen materiaalin välivarastona. Kellarin kunnostus on aloitettu pari vuotta sitten kaatamalla sen tuuletushormin päällä kasvanut kuusi. Toiveissa on että loput puut kaadetaan ehkä ensi talvena. Viikko sitten löysin kellarin katolta myös tammen taimen. Sen aion siirtää melko pian uuteen, parempaan paikkaan, sillä kellarin katolla paalujuurinen tammi ei voi kasvaa.

En tiedä tai ymmärrä maakellarin kunnostuksesta käytännön tasolla juuri mitään, mutta tiedän että tuuletushormin täytyy pelata ja ovien täytyy olla eristetyt, jotta pakkanen ei pääse kellariin. Epäselvää vielä siis on miten tuuletushormi tai eristetyt ovet rakennetaan. Meillä on kaksi vanhaa, mahdollisesti kellariin sopivaa ovea, mutta kumpikaan ei ole eristetty. Saattaa olla että joudumme rakentamaan molemmat ovet alusta asti itse. Kaikki vinkit ovien ja hormin osalta otetaan ilolla vastaan!

Kellarin oviaukko rajautuu vasemmalla jättimäiseen kiveen ja oikealla kivipenkereeseen jonka oikealla puolella on kuvan ulkopuolella ulkorakennuksen seinä. Polku on tarkoitus kivetä ainakin osittain. /
Ground cellar entrance has huge rock on left and manmade rock wall on right. Outside of the photo on the right is barn wall. Path to the cellar will be atleast partially coverd with garden bricks.

Kellari on noin 3 metriä pitkä ja 2 metriä leveä. Eteinen on noin 1,5 pitkä ja hiukan alle metrin levyinen. Olen suunnitellut perinteisiä valkoiseksi kalkittuja seiniä ja mikäli mahdollista tiililattiaa. Tosin, tämä on melko kivinen mäki. Mikäli maapohjassa on isoja kiviä, tiiliä ei ehkä ole mahdollista latoa mitenkään järkevästi, mutta osittain ladonta ehkä onnistuu. Jonkun verran maapohjaa täytynee ainakin kaapia pois tiilien ja ladontahiekan tieltä. Hiekkapohjainen tiililattia parantaisi kellariin mahdollisesti tulevan veden imeytymistä maan sisään. Olen tarkkaillut keväällä tilannetta ja toistaiseksi en ole havainnut tulvimista enkä varsinaista lätäköitymistäkään. Tänä keväänä tosin tilanne oli hiukan normaalista poikkeava myöhäisen takatalven vuoksi ja eteisen lattialle muodostui sulamisvesistä lätäkkö joka jäätyi. Uskon että oviaukon etupuolelta maanpinnan muotoilu vähentää riittävästi veden valumista sisään, sillä aiempina keväinä vettä ei ole eteiseen valunut. Itse kellariin ei lätäkköjä muodostunut, mutta yhdestä kattopaaden saumasta sisälle tiputti hiukan vettä.

Tiililattian tarkoituksena on myös tehdä tasaisempi, tukeva lattiapohja valmiille metallirunkoisille hyllyille. Ja kyllähän sellainen tiililattia myös näyttää kivalta. Se tekisi kellariin sellaista tiiliholvimaista viinikellari-tunnelmaa. Emme erityisemmin harrasta viinejä, mutta miksipä ei kellarissa viinejäkin voisi pienimuotoisesti säilyttää. Kevyitä metallirunkoisia hyllyjä ajattelin siksi että kellarin kosteus nousee maapohjasta ylöspäin ja kokonaan puusta rakennetut hyllyt joutuu uusimaan aika ajoin kun ne mätänevät. Metallikin toki ajan oloon kosteassa ruostuu, mutta kevytrakenteisena ne on ehkä helpompi nostaa ulos ja huoltaa tarvittaessa.

Kellarissa olisi tulevaisuudessa tarkoitus säilyttää mehuja, hilloja ja muita säilykkeitä, sekä mahdollisesti juureksia ja talviomenoita. Kellari-remontin valmistuttua kuitenkin vasta selviää millaiset olosuhteet siellä vallitsevat, sillä eri juurekset vaativat hiukan erilaiset olosuhteet. Peruna viihtyy noin 5 asteessa, punajuuri 1-2 asteessa, porkkana hiekkapedillä nollassa asteessa, purjo asteen pakkasen puolella. Omenia ei saisi säilyttää samassa tilassa juuresten kanssa sillä niistä erittyy etyleeniä joka nopeuttaa muiden kasvisten pilaantumista. Tästä syystä voi olla että omenoiden säilytys ei kellarissa onnistu. Toki kokeillahan silti voi ja katsoa miten käy. Paljon riippuu siitä millaiset olosuhteet kellariin saadaan ja pysyykö se riittävän viileänä ilman että pakkanen pääsee sisään. Sähköjä kellariin ei ainakaan tämän hetken suunnitelman mukaan tulla vetämään, sillä kellari olisi tarkoitus pitää mahdollisimman energiatehokkaana ja ekologisena. Koska kellari ei ole ollut käytössä vuosikymmeniin, voi olla että sen päälle joudutaan kasaamaan lisää multaa eristekerrokseksi. Valaistuksena käytetään lyhtyjä ja otsalamppuja. Kellariin voisi myös tehdä säilytystilat joillekin puutarhakasveille, jotka selviävät talvetuksesta pimeässä. Mahdollisesti myös joitakin puutarhatyövälineitä voisi siellä varastoida, ainakin siihen asti kunnes saan kasvihuoneen. Purkki- ja pullohyllyjen lisäksi siellä tarvittaisiin sopiva tila juureslaatikoille ja mahdollisesti pieni penkki tai pöytätaso. Koko kellaria ei kannata täyttää hyllyillä sillä myös tyhjiä juureslaatikoita täytyy säilyttää jossain ja niille paras paikka lienee pinossa lattialla. Eikä kahden ihmisen vuoden mehu- ja säilykevarasto nyt niin jättimäinen ole että vaatisi kymmeniä hyllymetrejä.

Lopuksi vielä viimehetken tapahtumavinkki. Vielä tänään nimittäin pääsee tutustumaan talonpoikaismuseo Yli-Kirrassa Punkalaitumella Kaikkien aikojen maatalousnäyttelyyn. Maatalousnäyttely on avoinna tänään klo 10-17, pääsymaksu 15€. Näyttelyssä voi nähdä työnäytöksiä nypläyksestä päreen höyläykseen, kehräyksestä köydenpunontaan ja hevosen kengitykseen. Myynnissä on museon omia tuotteita kuten tervaa ja saippuaa, sekä herkkuja puurosta keittoon ja grillimakkaraan. Tapahtuman ajan myös museon laaja pihapiiri ja esineistö on nähtävissä. Koiramäen taloksi kutsuttu museoalue on avoinna koko kesän perjantaista sunnuntaihin klo 11-17. Mauri Kunnaksen Koiramäen talon pihapiiri perustuu nimittäin juuri Yli-Kirraan. Museo on muutenkin tutustumisen arvoinen vaikka ei maatalousnäyttelyyn enää ehtisikään. Museo toimii täysin vapaaehtois-voimin eikä saa valtion rahoitusta joten tapahtumat ovat heille tärkeitä tulonlähteitä.

Harvest season closing in, it’s time to go through the storage spaces, juice bottles and jam jar stock, So on the self-sufficiency blogs the July is about cellars. Cellar makes life of self-sufficient person easier, by storing food long periods of time without extra energy cost nor vulnerability of power cuts. And you can store other things in there too. These self-sufficiency posts are hosted, as always, by Sari and Heikki. Links to other blogs below, post continues after the links.

Finnish grow zone 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2024/

Finnish grow zone 2
Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/07/suuntanaomavaraisuus-7-2024.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/07/kellari-ekologinen-talvisailytyspaikka.html
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/07/suuntanaomavaraisuus-heinakuu-2024.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/07/kellari.html

Finnish grow zone 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-7/
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/varastointi-ja-kellarointi

Finnish grow zone 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/07/07/heina-24-kellari

I have mentioned our ground cellar many times. It keeps popping up in my posts probably because I am so much dreaming of the time when it’s back in action. After all, that is the only cellar we have. It would be invaluable to us, because other cold storages like fridges and freezers are quite vulnerable here in the rural area. Power cuts happen. Electricity has been pretty expensive recently and those take quite a chomp of our full power consumption. Like I have mentioned before, cellar doors are missing, the ventilation is blocked by dirt, there are trees growing on the roof and at the moment it works mainly as a temporary storage space for things. We started the renovation of the cellar by cutting down couple years ago a spruce, which was growing ontop of the ventilation. Hopefully rest of the trees will be cut down next winter. Week ago I also found little oak sappling from the roof. I have to move that to another location soon, because oak makes really big roots and therefore can’t be left to grow ontop of the cellar.

I don’t really know much about the cellar construction in practice, but I do know that ventilation has to work and doors have to be insulated, so that cold doesn’t get in. It is still a bit unclear how to make the ventilation or the insulated doors. We do have two old doors, which might work, but neither of them is insulated. It could be the case that we might have to build both doors from scratch. All tips for making cellar doors and ventilation are happily accepted!

Oviaukko on melko matala, kuten kellareissa yleensä on tapana ollut. Karmitkin puuttuvat kokonaan. Valmiina tähän tuskin ovea löytyy kun koko on erikoinen. Maakellarissa pitää olla aina kaksi ovea jotta sinne voi mennä myös talvella ilman että vihannekset paleltuvat. Ulommainen ovi ei vasemmalla olevan ison kiven vuoksi voi avautua ulospäin, mutta eteinen on niin pitkä että siellä mahtuu seisomaan ja sulkemaan ulommaisen oven ja sitten vasta avaamaan sisemmän oven. /
Doorway is quite low as the cellar doors often tend to be. Even the doorframe is missing completely. I doubt we can find readymade door for this due to unusual size. Ground cellar always has to have two doors, so that you can go in there in the winter without freezing your root vegetables. Outer door can’t open outwards due to large rock on the left. But entrance is long enough so that you have room to stand in the hallway when closing the outer door before opening the inner door.

Ground cellar is about three meters long and two meters wide. Doorway is about 1,5 meters long and under a meter wide. I have been planning the traditional lime washed walls and if possible, red brick floor. However, this little hill is very rocky. If there is too much rocks on the ground, it might not be possible to lay the bricks properly, but perhaps atleast partially. Atleast some amount of dirt has to be scraped out of the floor, to be replaced by bricks and sand. Sand and brick floor would help the water drainage of the floor in case of pooling or flooding. I have been keeping an eye on the flooding, and I have not noticed any in the spring. Allthough this spring was a bit exceptional. We had very late surprise winter in April, which caused melting snow pooling in the entrance of the cellar, which then froze up. This have not happened before and I believe if I just shape the ground in front of the entrance, pooling should be prevented in the future. Cellar itself didn’t get pools of water, but one seam in the ceiling was dripping little bit of water.

Brick floor is also creating more even and sturdy base for readymade metal frame shelving. And it also looks nice. It would give cellar a bit moreMediterranean wine cellar atmosphere. We are not really much of a wine aficionados, but why not store some wines there too. I was thinking of using lightweight metal frame shelving, because wooden shelving rots in time. Moisture creeps up from the ground and eventually wooden shelving has to be renewed. Metal also rusts in time, but lightweight shelving is easy enough to carry out and do some maintenance, when needed.

In the future we plan to store juices, jams and other preserves and possibly also root vegetables and winter apples. However the actual conditions of the cellar we will find out after the renovation is done. Different vegetables require a bit different temperatures. Potato likes plus five Celcius, beetroot about 1-2 degrees, carrot preferres sandbed in zero Celcius and leek preferres one degree below zero Celcius. Apples should not be stored at the same room, because they have lot of ethylene, which speeds up the rotting of other vegetables. For this reason it might not be possible to store apples in the cellar at all. Allthough we can always test and see what happens. A lot depends on the conditions of the cellar and are we able to keep the temperature above zero. We will not install electricity in the cellar, because we want to keep it as energy efficient and ecological as possible. Because cellar has not been used for decades, we might have to pile up more dirt ontop of it for insulation. Lighting will be lanterns and headlamps. We could also make storage area for garden plants which can handle winter in the dark. Possibly we could also store some gardening tools in there, atleast untill I will get green house. In addition of shelves for bottles and jars, we need spaces for vegetable boxes and possibly small bench or counter. There is no point in filling whole cellar with shelves, because empty vegetable boxes are best stored in a pile on the floor. Juice and preserve stock for two people is not that massive anyway, so it doesn’t require dozens and dozens of meters of shelving.

And finally a last moment event suggestion. Today is the last day of peasant museum Yli-Kirra’s All time Farm fair, located in Punkalaidun. Farm fair is open today 10-17 and entrance fee is 15€. They have wide variety of work shows from bobbin lace to shingle cutting, yarn spinning to rope weaving and horse shoeing. they are also selling their own produce like pine tar and home made soap and treats like traditional oatmeal porridge, soup, grilled sausages and so on. During the event the large museum area and buildings with lot of things to see, are open. Museum area is also called Dog Hill (Koiramäki) because the famous Dog Hill cartoons by Mauri Kunnas are based on Yli-Kirra. Museum is definitely worth visiting, even if you don’t make it to today’s event. Museum is open whole summer fri-sun 11-17. This museum runs completely on volunteer work and does not receive any government funding, so these events are their most important way of funding.

Kellarin katon takaosassa tuuletusaukko on peitetty pellinpalalla ja sen päälle kasvanut kuusi on kaadettu. /
At the back of the cellar roof is the ventilation hole, which is covered with metal plate and the spruce growing ontop of it has been cut down.
Tuuletusaukon alaosa on kellarin takaseinässä ja sen sisältä valuu kellariin multaa. Aukko on melko leveä, luultavasti tarpeettomankin suuri. Tälle pitäisi tehdä jotakin. Puhdistuksen lisäksi varmaankin asentaa jonkinlainen putki, mutta pitäisiköhän tuo aukko muurata pienemmäksi vai miten tämä kannattaisi tehdä? /
Bottom of the ventilation hole is on the backwall of the cellar and dirt is pouring in the cellar. Hole is pretty wide, probably unnecessary wide. Something needs to be done. In addition to cleaning, perhaps some sort of smaller ventilation pipe might work, but what to do with the large hole. Should it be plastered around the pipe or what?
Kellari on noin kolme metriä pitkä ja kaksi metriä leveä. Tilaa on siis reilusti kahden ihmisen ruokatarpeiden säilömiseen. /
Cellar is about three meters long and two wide. So there is plenty of room for storing food for two people.
Seinissä on vielä enimmäkseen jäljellä vanhat kalkkimaalit, mutta ne ovat jo melko likaiset ja kuluneet joten kaipaavat uusimista. /
Walls still have remnants of old lime wash, but it’s already quite dirty and worn off, so it needs a bit freshening up.
Katto on tehty yli kaksi metriä pitkistä kivipaasista jotka on saumattu betonilla. Sisemmän oviaukon kohdalla oleva sauma tiputtaa hiukan vettä läpi keväällä. Onkohan sille mitään tehtävissä vai onko harmiton ominaisuus? /
Roof/ceiling is made of massive over 2 meters long rocks, which have been seamed with concrete. Seam above the inner door is letting little bit water through in spring. I wonder if anything can be done to that or is it harmless feature?
Kellarin katolla kasvaa useampia pieniä ja isompia puita, jotka täytyy kaataa pois ennen kellarin käyttöönottoa. Tilalle on tarkoitus istuttaa matalia, pienijuurisia kasveja sitomaan maa-ainesta. Mahdollisesti maata täytyy myös lisätä eristeeksi. /
There are several small and larger trees growing on the roof of the cellar. They have to be cut down before we can start using the cellar. The plan is to plant small flowers and other plants which don’t have big roots. Possibly we also need to pile more soil ontop for extra insulation.

Yli-Kirra, Koiramäen talo, Punkalaidun

Yli-Kirran salirivin salissa on upea kakluuni. /
Yli-Kirra fancier house has lovely tiled fireplace.
Huoneet on sisustettu kuin niissä edelleen asuttaisiin. /
Rooms have been decorated like people still lived in them.
Väenrivin tuvassa on hulppea tulipesä jättimäisine leivinuuneineen. Leivinuuni lämmitettiin vain 2-3 kertaa vuodessa. Vain silloin saatiin tuoretta leipää, muita aikoina syötiin orrella kuivattua leipää. Yli-Kirran logossa onkin leipäorsi ja kolme ruisleipää. /
In the main room of common house is this huge fireplace with massive bread oven. They lit fires to the bread oven only 2-3 times per year. So people were able to get fresh bread only then, on other times they ate ryebread which was dried on bread roost. Yli-Kirra logo has bread roost and three rye breads on it.

Köysiradalla köyden punontaa. /
Rope braiding with old tools.

4 Comments Add yours

 1. Jonna says:

  Kellareista mitään tietämättömänä seuraan mielenkiinnolla projektin etenemistä. Vaikuttaa hurjan työläältä ja monimutkaiselta, mutta valmiina todellakin kaiken vaivan arvoiselta ja erittäin järkevältä. Nyt voin vain kuvitella valmiiseen “viinikellariin” romanttisen pikku puutarhapöydän tuoleineen, kynttilävalaistuksen ja teidät jonain tulevaisuuden helteisenä, pimeänä loppukesän iltana kippistämään kellariharjakais-Pimm’s No. 1 Cupit :)

  …Ilmaston lämmetessä tuollainen puutarhan viileä kahvitaukohuone ei muuten kuulosta ollenkaan hassummalta. Mitenkähän sellaisen saisi kaupunkirivarin pihaan?

  1. Rhia says:

   Jonna – kellari-kahvihuone pienille Pimms-hömpsyille kuulostaa kyllä erinomaiselta idealta. Tämä laitetaan muistiin! Näen jo mielessäni kivetyn polun, lyhdyin valaistuna, grammari rahisee ja tähdet tuikkii.

 2. Laitan tähän postaukseen kysymykseni, kun ao. postauksessa oli kysymykset suljettu. Ihastuin pumpulimekkoosi, mutta siitä oli vain pieni kuva siinä etulinkissä. Voisiko siitä olla kuva myös kirjoituksessasi. Olen samalla tavalla ihastunut vanhoihin asuihin ja tyyleihin, mutta en ole pystynyt toteuttamaan niitä vaatteissani, koska ompelutaidot eivät riitä. Jos olisin taitavampi, olisivat vaatteeni olisivat Yhdistyneessä Kuningaskunnassa 1500-luvulla käytetyt. Katselemme usein BBC:n sarjoja, joissa historioitsija Ruth ja arkeologit Peter ja Alex elävän jonkun aikakauden mukaisesti. Ovatko ne sinulle tuttuja? Esimerkiksi Victorian farm, Edwardian farm.

  1. Rhia says:

   Finland Urban Farming – Nyt en ihan tarkkaan saa kiinni mitä postausta tai pukua mahdat tarkoittaa? Olen joutunut sulkemaan yli neljä vuotta vanhojen postausten kommentoinnin koska vanhoihin postauksiin alkoi tulla niin paljon spämmikommentteja etten ehtinyt niitä samaa tahtia deletoida (pahimmillaan yli tuhat kommenttia päivässä). Mutta kaikista historiallisista puvuistani on kyllä ihan hyvät kuvat olemassa blogissani. Jos kuvat eivät jostain syystä näy niin silloin tiedosto on jostain syystä korruptoitunut. Huomasin viime talvena että jotain ongelmaa joissakin postauksissa ilmeni, mutta en löytänyt mitään puutoksia. Postauksissa pitäisi olla samat kuvat kuin esikatselu-linkissäkin. Olen nyt avannut kommentoinnin kaikkiin postauksiin joten voit kommentoida sitä kyseistä postausta, tai jos kerrot millä nimellä se postaus on niin tarkistan kuvien tilanteen tai linkkaan sinulle tähän toisen postauksen jossa tarkoittamasi puku näkyy. Kyllä vaan, ollaan katsottu kaikki tai ainakin suurin osa noista BBC:n historia-sarjoista. Todella mielenkiintoisia.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.