Kotitekoinen välipalapuurosekoitus / Homemade snack porridge

on

Silloin kun en jaksa tehdä ohrauunipuuroa, riisipuuroa tai marjapuuroa, olen tykännyt syödä aamu- ja välipalana kaupan valmiita maustettuja pikapuuro-annoksia. Siis niitä mitkä on pakattu käteviin annospusseihin, joihin lisätään vain kuuma vesi ja annetaan hetken turvota sekoittamisen jälkeen. Suosikkini on ollut vadelma-valkosuklaan makuinen puuro. Kerta-annoksiin pakatut ruuat ovat kuitenkin melko kalliita ja niistä tulee paljon ylimääräistä roskaa. Niinpä kehittelin tällaisen oman tavan tehdä pieniä valmiita pikapuuro-annoksia. Käytän näiden pakkaamiseen pieniä Tupperwaren annospurkkeja kun niitä sattui kotona olemaan, mutta mikä tahansa pieni rasia soveltuu. Valitse pikapuurohiutaleeksi sellainen, joka ei tarvitse pitkää keittämistä vaan minuutin turvotus kiehautetussa vedessä riittää. Minä käytin tähän Nalle-pikahiutaleita, mutta jos löytyy muilta merkeiltä vastaavia lyhyen valmistusajan hiutaleita niin nekin käyvät. Valkosuklaa oli Pandan suklaata (koska edullisempaa) ja pellava-tyrni-rouhe oli tällä kertaa äidin ruokakaapista löytynyt Valo24h, jota en raaskinut heittää pois.

Tarvitset
4-5 rkl pikapuurohiutaleita
ripaus suolaa
1-2 tl sokeria
1 valkosuklaa-pala
1/2 rkl pellava(-tyrni)-rouhetta

Pakkaa aineet annosrasioihin ja sulje kansi. Nyt sinulla on valmiita pikapuuroja käytettäväksi töissä, matkalla tai kotona. Halutessaan voi jättää suolan, sokerin ja valkosuklaan kokonaan pois. Valkosuklaa antaa puurolle kermaisemman maun. Yhdessä kaupan annospakkauksessa on 35 grammaa puurosekoitusta ja sen hinnaksi tulee keskimäärin 40 senttiä. Laskin mitä itse tehty sekoitus tulee suurinpiirtein maksamaan.

Pikapuurohiutaleet 500g 1,45€ / noin 20 annosta, annoshinta 0,08 €
Suola 1 kg 1,29€ / arvioitu hinta alle 0,005 €
Sokeri 1 kg 1,49€ / noin 250 annosta, annoshinta alle 0,01 €
Valkosuklaa 145g 1,85€/ / 28 annosta, annoshinta 0,07 €
Tyrni-pellavarouhe 300g 8,49€ / noin 50 annosta, annoshinta 0,17 €
(TAI Sallisen pellavarouhe 350g 1,60€/ noin 58 annosta, annoshinta 0,03 €)

Hinnat on kerätty kaupasta, josta normaalisti teemme ruokaostokset (paitsi Sallisen pellavarouhe jota siellä ei juuri nyt näytä olevan). Näin yhden annoksen hinnaksi tulee keskimäärin 0,33€. Hinnoissa on luonnollisesti hajontaa eri kauppojen välillä. Lopulliseen annoshintaan vaikuttaa myös paljon mitä tuotemerkkejä valitsee, minkä kokoinen pakkaus on suhteessa hintaan ja paljoko niitä lopulta käyttää yhteen annokseen. Jos valitsee kalliimpia brändejä, hinta voi nousta korkeammaksikin kuin kaupan valmis-annokset. Esimerkiksi vaihtamalla Valo 24h:n pellava-tyrni-rouheen edullisempaan Sallisen pellavarouheeseen hintaa saa pudotettua vielä noin reilun kolmanneksen.

Puuron luksusversioon voi lisätä halutessaan esim. pakastekuivattuja marjoja tai erilaisia marjajauheita. Pakastekuivatut marjat ovat kuitenkin puuron kallein ainesosa ja ne nostavat annoksen hintaa niin paljon että itse jätin ne pois. Sen sijaan käytän itse keräämiäni pakastettuja marjoja, mehukeittoja ja kotitekoisia hilloja jotka lisään valmiiseen puuroon. Erikseen myytävistä marjajauheista saattaa kuitenkin löytyä edullisempia vaihtoehtoja joita voi käyttää yhdessä pellavarouheen kanssa tai sen sijaan. Huolellisesti valitsemalla valmiiden annospuurojen hinnan voi puolittaa, näin ollen samalla rahalla saa kaksinkertaisen määrän välipalapuuroa. Jättämällä valkosuklaan pois hinnan voi pudottaa noin neljännekseen, jolloin itse tehtyä sekoitusta saa nelinkertaisen määrän kaupan valmis-annoksiin verrattuna. Yhden annoksen hinnassa tämä ei tietenkään kovin paljoa tunnu, mutta jos puuroja syö päivittäin, alkaa se jo tuntua kukkarossa kun samalla rahalla voi saada koko kuukauden puurot kahden viikon sijaan. Ja näinä epävarmoina aikoina säästöä se on pienikin säästö.

When I can’t be bothered to make rice pudding, berry porridge or oven-baked barley porridge, I usually like to buy readymade oatmeal porridges. They are common here in Finland. They only take one minute to cooked (basically just mix with boiling water and allow to absorb for one minute) and are often packed in individual portions. My favourite is raspberry-white choco flavoured. However individually packed portions are quite expensive and leave lot of packaging rubbish behind. So I decided to make my own version of it. I use these small Tupperware containers which I happened to have, but any small container will do. Choose oatmeal which only requires one minute prepare-time, and does not require boiling for several minutes. I used cheap Finnish Nalle quick-oatmeal. For white chocolate I used Panda, because it’s cheaper. Crushed linseed-buckthornberry mix (Valo 24h) was found from mums food cupboard, and I didn’t want to waste it.

You need
4-5 table spoons of quick oatmeal grains
pinch of salt
1-2 tea spoons of sugar
1 piece of white chocolate (about 5 g)
1/2 tbls of crushed linseeds

Make portions of the ingredients in the containers and close the lid. Now you got portions of snack oatmeal for work, travel or home. If you want, you can leave salt, sugar and white chocolate out. White choco give the oatmeal more creamy flavour. In one of the ready-made portion is usually about 35g of porridge mix and here it costs approximately 0,40 €. I counted roughly what home-made version costs. However prices and package sizes in your area might differ, so check your local prices.

Quick oatmeal 500g 1,45€ / about 20 portions, price per portion 0,08 €
Salt 1 kg 1,29€ / estimated price below 0,005 €
Sugar 1 kg 1,49€ / about 250 portions, price per portion below 0,01 €
White chocolate 145g 1,85€/ / 28 portions, price per portion 0,07 €
Buckthorn-linseed mix 300g 8,49€ / about 50 portions, price per portion 0,17 €
(OR Sallinen crushed linseed 350g 1,60€/ about 58 portions, price per portion 0,03 €)

I got the prices from the shop where we usually do our food shopping (except Sallinen crushed linseeds, because they don’t seem to have it at the moment). This makes the price about 0,33€ per portion. There is lot of differences on prices between shops. The final price is affected by what brand you choose, what size the packages are and how much you end up using them per portion. If you choose more expensive brands, price can become even higher than the ready-made ones. For example by changing the Valo 24h linseed-buchthorn into cheaper Sallinen linseed, you can drop the price about a third.

If you are more into luxury version, you can add freeze dried berries or berry powders. However freeze dried berries are the most expensive ingredient, so they put the price up quite a lot. For that reason I left them out completely. Instead of them I use frozen berries I picked myself, berry soups or home made jams, which I add to the porridge just before eating. You might be able to find berry powders with cheaper price than freeze dried berries if you prefer replacing linseeds with something else. By carefully choosing the ingredients you can half the price and get the double amount of snack oatmeals. If you leave the white chocolate out, you can drop the price another quarter, which gives you four times more with the same money. Of course this doesn’t affect the price of individual portion much. However, if you eat oatmeal every day, it will eventually affect on your grocery budget. Soo you are able to get one month worth of oatmeals instead of two weeks. On these uncertain times even small savings is a savings.

Jaa sama määrä kaikkia aineita jokaiseen purkkiin. /
Same portion of ingredients on each containen.

Voit toki annostella myös suoraan lautaselle. /
You can of course dish up directly on your plate.

4 Comments Add yours

 1. Murmur says:

  Ajattelin, että olen harvinaisen laiska, kun en jaksa keitellä puuroa, vaan heitän vain kiehuvan veden lautaselle. Näemmä en kuitenkaan ole yksin! On totta, että itse sekoittelemalla saa yleensä kaupan valmispusseja halvemmalla, oli kyseessä käytännössä mikä hyvänsä. Olen myös huomannut, että kaupan pikapuuroissa on yleensä lisättynä kovin paljon sokeria, jota ei puurossa välttämättä tarvitsisi olla lainkaan. Olenkin jättänyt valmiit pikapuurot kokonaan pois, koska näen ne epäterveellisinä etenkin sokerin takia. Toki harvinaisena jälkiruokana tuo valkosuklainen puuro kuulostaa kieltämättä hyvältä. Olen tottunut laittamaan hiutaleita desin per syöjä myös pikapuuroon, mutta jokainen syö tietenkin nälkänsä mukaan.

  1. Rhia says:

   Murmur – kaurapuuroa en kyllä jaksa ikinä keittää, teen mieluummin noita pikapuuroja. Sen sijaan jos teen muita puuroja, ne kypsennän kyllä pitkän kaavan mukaan. Yleensä teen nuo muut puurot viikonloppuisin ja niistä riittää sitten itselleni melkein koko viikoksi, kun ei meillä muita syöjiä ole. Pikapuuro on siitä kätevä että ne voin ottaa töihin mukaan ja syödä välipalana siellä ilman että joutuu keittelemään mitään muuta kuin vedenkeittimellä kiehauttamaan veden. Itse tykkään kyllä maustaa puuroa myös sokerilla. Tahtovat jäädä syömättä jos jätän sokerin ihan kokonaan pois. Mutta nuo pikahiutaleet ovat siitä käteviä että niihin voi itse lisätä mitä hyvänsä tekee mieli. Desi hiutaleita on varmaan noin 5-7 rkl. Tuo 4-5 rkl on itselleni muotoutunut sopivaksi ihan kokeilemalla että mikä määrä menee hyvin alas ja paljonko noihin purkkeihin mahtuu. Itselleni 7 rkl olisi jo vähän liikaa.

 2. Hehkuvainen says:

  Kiitos tästä! Jälleen tuli sellainen “miksi ihmeessä en ole itse tätä ajatellut” -olo. Eli ensin tuntee itsensä tyhmäksi, mutta sitten alkaa jo kehitellä itselle sopivia toteutustapoja ja variaatioita. :) Syön aina arkiaamuisin puuroa, ja myslisekoitukseni olen jo pitkään tehnyt itse, mutta tämä olisi kätevä ratkaisu toisinaan iskevään eväsongelmaan.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Kieltämättä tunsin itsenikin vähän tyhmäksi kun olen ostanut noita valmispuuroja vuosia enkä ole aiemmin tätä tajunnut. Niiden itse värkkääminen ei lopulta vie kuin pari minuuttia. Enemmän vaivaa kumminkin oli oikeasti tuosta hintojen laskemisesta.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.