Punaiset käsineet / Red gloves

on

Minulla on joku juttu punaisiin nahkakäsineisiin. Olen hankkinut niitä jo kolme paria. Ensimmäisen, nyt jo hyvin kuluneen parin löysin joskus vuosia sitten hämeenlinnalaiselta kirpputorilta. En muista mistä toinen pari löytyi. Kolmas pari löytyi hiljattain porilaiselta kirpputorilta. Kaksi ensimmäistä olivat keskenään melko identtisiä peruskäsineitä, mutta tämä kolmas pari onkin ihan eri kaliiperia.

Käsineiden kämmenselän nahka on kuvioitu kultaisin koukeroin. Tämän tyyppiset kuvioidut nahat olivat muodikkaita 90-luvun alussa. Vastaavan tyyppisiä painokuvioita kullanvärisenä tai nahan väriin sävytettynä oli laukuissa, nahkatakeissa ja kengissäkin. Arvelenkin että nämä käsineet saattavat olla 90-luvulta. Sitä teoriaa vahvistaa myöskin käsinevalmistajan 90-luvun henkinen logo.

Muodin historiassa kuvioituja koristeellisia käsineitä on ollut lähestulkoon “aina”. Onhan sitä toki myös yksinkertaisia pelkistettyjä malleja ollut käytössä, mutta kyllä ihmisiä on kiinnostanut myös koristella näitä pieniä asusteita. Niitä käytettiin nimittäin, ei ainoastaan kylmällä säällä ja ulkona, myös lämpimällä ja sisätiloissa, erityisesti juhlatilaisuuksissa. Lyhythihaisten iltapukujen kanssa naiset käyttivät pitkiä, kyynärpään ylittäviä oopperakäsineitä. Käsineiden pituudet määritellään nappien määrän perusteella vaikka niissä ei aina nappeja olekaan. Ennen joustavia materiaaleja, käsineistä saatiin istuvia napittamalla ne.

 • 2 napin, “lyhyet”, eivät peitä ranneluuta
 • 4 napin, “rannepituiset”, peittävät ranneluun, nykyään yleisin pituus, noin 25-27 cm
 • 6 napin, “puolipituus”, ulottuvat käsivarren puoliväliin, noin 30-33 cm pitkät
 • 8 napin, “3/4-pituiset”, eivät peitä kyynärpäätä
 • 12 napin, “kyynärpääpituiset”, lyhyet oopperakäsineet, peittävät kyynärpään
 • 16 napin, “oopperakäsineet”, klassinen oopperakäsine, ulottuvat hauiksen puoliväliin
 • 21 napin, “pitkät oopperakäsineet”, ulottuvat lähes kainaloon asti, pituus noin 67-72 cm

Varsinkin joutilas yläluokka saattoi hankkia käsineitä erilaisiin käyttötarkoituksiin kuten vierailupuvun kanssa käytettäväksi, urheiluun tai 20- ja 30-luvuilla suosituksi muodostuneeseen autoiluun. Omalla mummullani oli vielä 90-luvulla ns. autoiluhanskat, joita hän käytti kesällä autoa ajaessa. Pidän kovasti käsineistä ja kaappeihin onkin kerääntynyt erilaisia vintage-käsineitä. Aarteeni ovat lyhyet oopperakäsineet pehmeää vuohikasnahkaa. Kirjoittelin niistä aiemmin täällä. Muita käsineisiin liittyviä blogi-juttujani löydät näistä linkeistä:

1700-luvun sormettomat käsineet
Mokkakäsineiden pesu
Verkkopitsikäsineet

I seem to have a thing for red leather gloves. I have already three pairs. First pair, now already very worn out, I found several years ago from flea market in Hämeenlinna. I don’t remember where I got the second pair. Third pair I found recently from flea market in Pori. First two pairs were quite modest, almost identical, but the third pair is totally different animal.

The back of the gloves is decorated with golden patterns. This type of decorated leathers were popular in the 90’s. Similar patterns were printed in gold or similar, matching colours than the leather, on bags, jackets and even shoes. I think these gloves might be from 1990’s. That theory is supported by the 90’s style logo of the manufacturer.

There has been decorated gloves in the history of fashion pretty much “forever”. Of course there has been also plain, simple styles, but people have always loved to decorate these small accessories. Gloves were used, not only outside and in cold weather, but also inside and in warmer climate and especially in celebrations. Ladies wore long, over the elbow, opera gloves with short sleeved evening gowns. Legths of the gloves are determined by amount of buttons, even though they don’t always have any buttons. Before the elastic materials, the only way to make fitting gloves, was to put buttons on them.

 • 2 buttons, “shorties”, don’t cover the wristbone
 • 4 buttons, “wristlength”, cover the wristbone, today the most common length, 25-27 cm
 • 6 buttons, “midlength”, reach middle of the arm, about 30-33 cm
 • 8 buttons, “three quarters”, don’t cover the elbow
 • 12 buttons, “elbow length”, short opera gloves, cover the elbow
 • 16 buttons, “opera gloves”, classic opera gloves, reach mid bicep
 • 21 buttons, “long opera gloves”, reach almost to the armpit, length about 67-72 cm

Especially the idle upper class could buy gloves for all sort of different purposes like for visiting gowns, sports or even for 1920’s and 30’s popular hobby, motorcar driving. My own granny had driving gloves even back in the 90’s, which she used in the summer while driving. I really like different kind of gloves and I have collected some vintage gloves. My treasured pair is short opera gloves, made of kid leather. I wrote about them 6 years ago here. My other glove-related blog posts you can find on these links.

1700’s fingerless mittens
Washing suede gloves
Antique netted gloves

Punaiset käsineet kruunaavat asun kuin asun. /
Red gloves are the finishing touch for any outfit.
Kultakuvioidut nahkakäsineet olivat erinomainen löytö, edulliseen 5 euron hintaan. /
Leather gloves with golden decoration were excellent find, with very affordable price of 5 euros.

Logon fontti viittaa 90-lukuun. /
Design of the font is very much 90’s style.
Käsineet istuvat erinomaisesti. Niissä on kerrankin riittävän pitkät sormet eikä peukalo ole valtavan leveä ja räpylämäinen kuten monissa uusissa käsineissä tahtoo olla. /
Gloves have very good fit. For once they have long enough fingers and thumb is not too wide and flappy, like it often is in modern gloves.

6 Comments Add yours

 1. Murmur says:

  Ovatpa ne hienot! Vaatii tosin rohkeutta pukea ylleen jotakin noin repäisevää. Kiitos jälleen pienestä tietopläjäyksestä; nyt voi mennä tyytyväisenä nukkumaan, koska on oppinut päivän aikana jotakin uutta.

  1. Rhia says:

   Murmur – ovathan nämä kieltämättä melko huomiota herättävät, mutta toisaalta pukeudun muutenkin aika erikoisesti, että ihmiset tuijottaa joka tapauksessa, olipa päällä mitä hyvänsä muuta.

 2. Hehkuvainen says:

  Nyt on päheet! Kuviointi on erikoinen, mutta hieno. Käsineet ovat mielestäni hienostunut pukine. Minulla ei ole hienoja käsineitä, ongelmana tahtoo olla se että sormet ovat aina aivan liian pitkät minulle (jää parikin senttiä tyhjää tilaa). Itse olen siis enemmän lapas-, kinnas- ja rukkasihminen.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Joo, tuollainen vähän barokki-henkinen lehdykkäkuvio. Sekin on kyllä harmittava vika että sormiin jää tyhjää, mulla se on yleensä päin vastoin. En ole nyt sataprosenttisen varma mutta mielestäni ennen muinoin käsineitäkin on saanut eri sormien pituuksilla. Nykyään tasapäistetään kaikki ja sitten ne eivät istu enää oikein kenellekään. Minäkin käytän talvella enimmäkseen tumppuja koska ne lämmittää sormia paremmin kuin sormikkaat, mutta välikaudet tykkään käyttää käsineitä. Kumpa löytyisi jostain tummanvihreät käsineet, se olisi vielä parempi kuin nämä punaiset, mutta vihreä on hankala väri löytää.

   1. Hehkuvainen says:

    Onko nahkahansikkaita mahdollista (tai mitään mieltä) värjätä? Jos siis löytyisi vaikka vaaleat muuten sopivat niin saisiko niistä tehtyä itse tummanvihreät?

    1. Rhia says:

     Hehkuvainen – Raakanahkaa on mahdollista värjätä nahkaväreillä. Käsineissä kuitenkin todennäköisesti on nahan pinnassa joku viimeistysaine, joka voi vaikuttaa värin imeytymiseen. Värin pitäisi siis imeytyä nahan sisään eikä jäädä maalimaisesti pinnalle. Sen viimeistysaineen poistamiseenkin löytyy omia tököttejään. Joku alkoholipohjainen kaiketi. Olen nähnyt mainostettavat kenkien värin vaihtamiseen. En ole koskaan itse käyttänyt, niin en osaa sanoa miten se toimisi käsineissä. Lisäksi löytyy myös nahkamaaleja mutta ne jäävät kalvomaisesti nahan pintaan ja käsineissä eivät ehkä toimi samoin kuin esim kengissä. Lisäksi riskinä on että käsineissä maalit värjäävät kaikkea mihin koskee, kuten vaatteet, ovenkahvat jne. Teoriassa siis mahdollista, mutta olen hieman skeptinen lopputuloksen onnistumisesta. Yksi vaihtoehto olisi tietysti tehdä käsineet itse. Porin kansanopistossa ainakin näyttää olevan kurssejakin siihen.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.