23/12-23 Joulun suosikkiruoka / Favourite food for Holiday Season

Oho, hups! Tämä postaus ei tullutkaan eilen julkaisuun. Saatte siis tänään tuplakattauksen.

Meillä jouluun kuuluu olennaisesti ruoka. Sellainen melko perinteinen ja simppeli. Olemme jo viimeiset lähes parikymmentä vuotta syöneet kaksi erilaista jouluateriaa. Aattona äidin kanssa valmistetun suomalaisen ja joulupäivänä isännän tekemän englantilaisen.

Tämä vuosi on ensimmäinen erilainen pitkiin aikoihin ja siksi joulupöytämme on tällä kertaa yhdistelmä kummastakin. Pääosaa näyttelevät kinkku, rosolli ja laatikot. Niitä täydennetään englantilaisilla herkuilla kuten keitetyt ruusukaalit, pigs-in-blankets ja uunissa paistetut perunat. Suosikkini jouluruuista on kuitenkin lohi, erityisesti lohimousse. Äiti alkoi tarjota sitä joulupöydässä joskus 15 vuotta sitten ja siitä lähtien se on kuulunut vakiotarjottaviin. Se sopii milloin tahansa illanistujaisista, juhannusjuhliin tai kekri-kekkereihin. Itselleni se kuitenkin on The Jouluruoka, joka kruunaa juhla-aterian.

Lohimousse
puolikas punasipuli
200g kylmäsavulohta
100g graavilohta
120g smetanaa
tuoretta tilliä
1/2 dl sitruunamehua (tai vähemmän)
1/2 tl mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa lohet pieniksi kuutioiksi. Sekoita yhteen smetana, lohet ja sipuli. Hienonna tilli ja lisää seokseen. Mausta sitruunamehulla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi. Minä en ole niin turhan tarkka määristä, yleensä en niitä sen tarkemmin mittaile. Katson mille näyttää, maistan ja lisään aineita sen mukaan. Tällä kertaa graavilohta oli 150g paketti ja kylmäsavulohta 100g, joten sillä mennään. Mutta smetanaa en pistänyt ihan koko purkillista koska lohta oli vähemmän kuin ohjeessa.

Voit tarjota lohimoussen kulhosta tai annospaloina leipäviipaleille jaettuna. Halutessa voi lisätä koristeeksi päälle myös mätiä jos siitä tykkää. Meillä se syödään salaatin tapaan muiden ruokien lisukkeena. Lohimousse on parasta tarjota samana päivänä. Se alkaa ikäänkuin kovettua tai sitkistyä ja kolmantena-neljäntenä päivänä on jo melko tiivistä tatinaa. Ei siis kannata kerralla tehdä kuin korkeintaan parin päivän annos. Lohimoussessa olennaista on graavilohen raikas ja kylmäsavulohen umaami makuyhdistelmä. En ole testannut, mutta moussea voisi ehkä kokeilla tehdä myös porkkalasta (ja vegaanisesta hapan”kermatuotteesta”), tosin silloin maku on varmasti graavilohen puuttuessa enemmän savuinen.

Oopsies! Yesterday’s post somehow didn’t publish yesterday. So today you get the double serving.

Our holiday season is mainly about food. Pretty traditional and simple kind of food. Almost 20 years niw we have had two different kind of Christmas meals. Christmas eve has been Finnish meal, prepped with mum. Christmas day was the English meal, cooked by hubby.

This year is first different kind and for that reason our meal is goin to be a combination of both. Main stars are ham, Finnish casseroles and rosolli (carrot and beetroot salad). They will be accompanied with English trimmings like sprouts, pigs-in-blankets and roasted potatoes. My favourite however is salmon, salmon mousse to be precise. Mum started serving at Christmas meal about 15 years ago and since then it’s been staple of our festive meal. It works for get-togethers, midsummer festivities or even halloween, you name it. For me, however it is The Christmas food, which makes the meal special.

Salmon mousse
half of red onion puolikas
200g cold smoked salmon
100g salt cured salmon
120g smetana sour cream
fresh dill
1/2 dl lemon juice (or less)
1/2 tea spoon of black pepper

Peel and chop the onion. Cut the salmon into small cubes. Mix the sour cream, salmon and onion together. Chop the dill and add to the mixture. Season with lemon juice and pepper. Mix until smooth. I’m not too particular about the quantities, I don’t usually measure them that accurately. I just see what it looks like, taste it and add ingredients accordingly. This time I had a 150g packet of salt cured salmon and 100g of cold smoked salmon, so that’s what I’m going with. But I didn’t use the whole tub of smetana because there was less salmon than the instructions.

You can serve the salmon mousse in a bowl or as a portion divided between slices of dark bread. If you like, you can add roe on top as a garnish if you like. We eat it as a side dish, just like a salad. Salmon mousse is best served the same day. It starts to set or harden and by the third or fourth day it is a fairly dense substance. It is therefore not advisable to make more than a couple of days’ worth at a time. The essential thing about salmon sauce is the flavour combination of the freshness of salt cured salmon and the umami of the cold-smoked salmon. I haven’t tested it, but you could perhaps also try making the mousse with carrots lox too (and vegan “sourcream”), although the flavour will be more smoky due to the absence of salt cured salmon.

Helpot raaka-aineet. Itse koitan käyttää minimimäärän sipulia sillä raaka sipuli ei sovi minulle ja siedän vain pieniä määriä kerralla. / Easy ingredients. I try to minimise the amount of onion because raw onion doesn’t agree with me. I can only handle small amounts at a time.
Smetanaa lisäsin vähän kerrassaan ja katsoin mille seos näyttää. Totesin että koko purkillinen on ehkä vähän liikaa pienemmälle kalamäärälle. /
I added smetana small amounts at the time and checked what the mixture looked like. I figured that whole tub was perhaps too much for smaller amount of fish.
Jouluaterian lisäksi lohimousse sopii erinomaisesti voileiville, esim alkupalana, välipalana tai snacksinä tarjottavaksi. /
Not just for Christmas meal. You can also serve it on a bread slice as a starter, snacks or tapas-type of food.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.