Sci-fiä ja fetasalaattia

Raskas, pitkäksi venynyt työpäivä takana. Yhteensä päivälle tuli mittaa 11 tuntia. Tänä kesänä ei vielä olekaan ollut hirveästi ylitöitä. Viimekesänä sen sijaan tuli vähän liikaa. Yksikin työpäivä venyi 14-tuntiseksi. Sillä oli seurauksensa: seuraavana päivänä migreenissä kotona. Siinäpä vasta paskamainen vaiva, mutta siitä meuhkaan joku toinen kerta.
Töiden jälkeen kauppaan ja kotiin. Päivälliseksi söin eilisiä ranskalaisia, kreikkalaisia lihapullia ja tomaatti-basilika-sipulisalaattia oliivi-valkosipuli marinoidun fetajuuston kanssa. Ei yhtään hullumpi ateria, ja riittää vielä huomenna evääksi töihin.

Siinä aterioidessani tapanani on aina tuijotella tv:tä ja nollata aivot työasioista. Suosikiksini on viime kuukausina muodostunut uusi MTV Scifi-kanava. Olen aina pitänyt scifistä ja harmitellut että Suomessa yleensä kaikki hyvät sarjat lopetetaan kesken. Ja nyt vihdoin saatiin tännekin kunnon scifi-kanava.

Yksi suosikeistani on Andromeda, joka kertoo Andromeda-nimisen sotilaskäyttöön valmistetun avaruusaluksen miehistöstä ja sen kamppailusta pahiksia vastaan avaruuden sopukoissa. Alus muodostuu mainframe-tekoälystä, hologrammina esiintyvästä avatar-tekoälystä sekä ihmishahmoisesta androidista, jotka ovat kaikki langattomasti yhteydessä toisiinsa ja ovat ikäänkuin yhtä ja samaa alusta. Sarja on hivenen pervo, mutta ehkä se juuri viehättää kieroutunutta mieltäni ;-) Aluksen miehistöön kuuluvat kuvan alarivissä vasemmalta oikealle:
Trance Gemini
, kultakutrinen mystinen tyttö joka oikeastaan on aurinko mutta esiintyy ihmishahmossa. Hän pystyy näkemään kaikki mahdolliset tulevaisuudet, menneisyydet ja rinnakkaiset todellisuudet yhtäaikaa.
Dylan Hunt
, paradiini, aluksen jämerä kapteeni joka taistelee hyvyyden puolesta.
Beka Valentine, puoliksi niechieniläinen puoliksi ihminen, aluksen mukana kulkevan pienemmän rahtialuksen kapteeni joka tarttuu jokaiseen tilaisuuteen josta voi tienata rahaa.
Seamus Harper
, ihminen, pervo tiedemies ja näppäräsorminen mekaanikko jolta luonnistuu yhtälailla avaruustiede, kemia, fysiikka, mekaniikka, elektroniikka jne. Aluksen tekoäly ja androidi ovat hänen luomuksiaan.
Kuvassa ylärivissä vasemmalta oikealle:
Telemachus Rhade
, niechieniläinen, eräänlainen yli-ihmisrotu, soturi.
Andromeda/Rommy
, aluksen tekoäly ja androidi joka räjähti osiin vihollisen ammuttua häntä vatsaan.
Doyle
, aluksen uusi androidi jonka Seamus rakensi Rommyn räjähdettyä. Supervoimakas ja nopea, kuten edeltäjänsäkin.

Toinen ikuisuus-suosikkini on StarTrek-sarja josta on alkuperäisen jälkeen luotu useita uusia sarjoja:

Star Trek, 1966-1969
Star Trek – Animated series, 1973-1974
Star Trek – The Next Generation, 1987-1994
Star Trek – Deep Space Nine, 1993-1999
Star Trek – Voyager, 1995-2001
Star Trek – Enterprise, 2001-2005

Sarjaan on tehty myös 10 elokuvaa vuosina 1979 – 2002. Yhdestoista elokuva on tulossa teattereihin ensivuonna.


Tällä hetkellä MTV Scifi näyttää Star Trek – Deep Space Nine’a. Tarinan pääosassa on syvällä avaruuden laitamilla kellutteleva bajoraanien avaruusasema joka tarkkailee tapahtumia tutkimattoman avaruuden, Gamma-kvadrantin, rajalla. Pääosissa kuvan yläreunassa vasemmalta oikealle:
Worf, klingoni, Liiton strateginen upseeri, myöhemmin Liiton lähettiläs, kuumaverinen soturi.
Julian Bashir, nerokas aseman lääkäri joka on kovasti naisten perään.
Jadzia Dax, trilli joka on oikeastaan kaksi entityä, Jadzia joka on ihmishahmoinen ja hänen sisällään elävä Dax jolla on ollut jo seitsemän muuta isäntää ennen Jadziaa. Kumpikaan ei selviä elossa ilman toista. Dax hoitaa asemalla tiedeupseerin hommia.
Keskirivissä vasemmalta oikealle:
Quark
, ferengi, isokorvainen rotu jolle tärkeintä on voiton tekeminen ja rahallinen menestys, eikä aina niin laillisin tai rehellisin keinoin. Quark omistaa ja hoitaa aseman ravintolan yhdessä veljensä kanssa.
Jake Sisko
, ihminen, aseman kapteenin poika josta tulee toimittaja.
Miles O’Brien
, aseman operatiivinen päällikkö joka vastaa aseman teknisestä puolesta.
Eturivissä vasemmalta oikealle:
Majuri Kira Nerys
, bajoraani, aseman komentava upseeri, Bajorin yhteysupseeri.
Benjamin Sisko, ihminen, aseman päällikkö, Jaken isä.
Odo, perustaja/muuttuvainen, voi muuttaa muotoaan miksi hyvänsä, normaali olomuoto nestemäinen, esiintyy ihmishahmossa, vastaa aseman turvallisuudesta.

Scifissä minua viehättää futuristiset keksinnöt ja avaruusmatkustus. On hauska kuvitella millaisia muita rotuja avaruuden laitamilta löytyy. Ompelijana ja meikkaajana tietenkin kiinnostavat myös sarjojen puvustukset ja maskeeraukset. Jotkut onnistuvat paremmin ja jotkut huonommin. Etenkin vanhoissa sarjoissa/leffoissa on humoristisia piirteitä kun katsoo kökköisiä maskeja ja erikoisefektejä ja aikakauden tyyliin tehtyjä puvustuksia. Esim Avaruusasema Alfa on loistava esimerkki kammottavista puvustuksista. Samoin Star Trek’n alkuperäisessä sarjassa huvittavat 60-luvun minimekot ja massiiviset beehive-kampaukset sekä vahvat meikit naisilla.

Star Trek, the original series. Suoraan 60-luvulta =)


Mikäli innostuit scifistä niin suosittelen tsekkaamaan myös seuraavat sarjat: Doctor Who (pisimpään tuotannossa ollut scifi-sarja) Babylon 5, Farscape, Firefly, Crusader, V, Stargate – SG1, Stargate Atlantis, Dark Angel, Jake 2.0, Tripping the Rift (animaatio), Futurama (animaatio).
Sekä tietenkin seuraavat leffat: Alienl-effat, StarTrek-leffat, Star Wars-leffat, First Contact, Predator, Alien vs. Predator jne jne.

Viihtyisiä hetkiä scifin parissa toivoo

scifihullu pukuompelija

One Comment

  1. Anonyymi says:

    oletko viela nahnyt Battlestar Galacticaa(uusi versio)? Se on ultimate paras scifi-sarja! koko eepos kantsii katsoa alusta, jotta juoni hahmottuu..

Comments are closed.