14/12-23 Satunnaisia esineitä / Random objects

On tuskin yllätys kenellekään että tykkään haalia kotiin kaikenlaista hassua, jännää, vanhaa esinettä. Minulla ja isännällä on tapana ostella kirpputoreilta ja rompetoreilta kaikenlaisia erikoisia esineitä ihan vaan koska ne on kiinnostavia tai erikoisia. Joskus saan niitä myös lahjoiksi. Monesti hauska esine on tosin jäänyt ostamatta liian korkean hinnan vuoksi. Sellaisia esineitä ovat olleet mm. vanha antiikkinen metronomi ja jättimäinen, levysoittimen kokoinen vanha soittorasia johon saattoi vaihtaa musiikkia vaihtamalla pyörivän metallilevyn.

Kaikenlaista on ehtinyt kerääntyä nurkkiin pyörimään. Esineitä jotka ovat ehkä turhan vähäpätöisiä kokonaiseen postaukseen, mutta jotka ovat silti hauskoja esitellä jotenkin. Joten tässäpä nyt pieni kavalkaadi kotimme hassuista, oudoista, jännistä esineistä. Mikä oli sinun mielestäsi kiinnostavin?

I don’t think it’s a surprise to anyone that I like to find all sorts of fun, exciting, old items. Me and hubby have a habit of buying these things from fleamarket and junk sales. Just because they are quirky, unusual or interesting. Sometimes I get them as gifts too. Many times we also didn’t buy fun item, because price was too high. Some of those included wooden antique metronome and gigantic, record player-sized music box, where you could change the tune by changing a rotating metal place.

We have managed to pile up all sorts. Things which may not be worth a whole post on their own, but which are still fun objects to show off. So here is a little parade of fun, weird, exciting items in our home. Which one did you think is the most interesting one?

Jättikokoinen hehkulamppu / Giant light bulb
Pallokala ja muita veden otuksia / Puffer fish and other creatures
Valaistu keilahalli-kyltti (uustuotantoa, mutta hauska silti) /
Light-up bowling alley sign (reproduction, but still fun)
Katolisen kirkon liturginen tekstiili, maniple. /
Liturgic vestment of Catholic church, maniple.
Nokian valmistama kuminen pirskotin, entisaikain suihkupullo. /
Rubber springler bottle, made by Nokia.
Sekalaisia kylttejä / Miscellaneous signs
Kivikokoelma. Tieteellistä kivinäyte-kokoelmaa ei pidetä esillä ja avataan vain harvoin koska siinä on pala asbestia. Jotkut näytteet saattavat olla myös heikosti radioaktiivisia. /
Rock collection. Scientific rock sample collection is not kept on display and it’s opened very rarely because it contains pieces of asbestos. Some samples might also be mildly radioactive.
Kemianlaseja / Chemistry glasses
Puisia esineitä: ruuvipuristin, jostakin huonekalusta tms irronut koriste ja rukin osa. /
Wooden objects: wooden vice, decorative part from a furniture and spinning wheel part.

4 Comments Add yours

 1. Jonna says:

  Hienoja ja kiinnostavia esineitä kaikki! Jos pitää valita yksi, niin ehdottomasti nokialainen pirskotin. Sellaista en ole nähnyt enkä välltämättä olisi tunnistanut pelkän kuvan perusteella. Tiedätkö, mitä, missä ja milloin sillä on pirskoteltu?

  1. Rhia says:

   Jonna– En ole tutkinut sen tarkemmin löytyisikö pirskottimelle joku tarkempi aikakausi, mutta jotenkin ajattelisin että se voisi olla ehkä 30-luvulta. Mene ja tiedä. Kumi on kuuitenkin jo melko haurastunutta joten en ole hennonnut sitä käyttää. Arvelisin että tätä on ehkä käytetty silityksen apuna kun on pirskotettu vettä ryppyiselle vaatteelle. Suuttimen reiät ovat tosi pieniä, joten tällä on varmaan saanut melko tasaisen kosteuden kankaalle.

 2. Murmur says:

  En yhtään yllättynyt, että kätköistäsi löytyy tällaisiakin aarteita, ja vähintään yhtä mielenkiintoisia taustoja löysit esineille kuvia varten. Itselleni mielenkiintoisimmat ovat pallokala sekä kivikokoelma. Osaatko heittää mitään arviota jälkimmäisen iästä? Vanhahan se toki on, päätellen kunnioitusta herättävästä kartonkilaatikosta.

  1. Rhia says:

   Murmur – Kivikokoelman tarkkaa ikää en osaa sanoa, mutta oliskohan se jostakin 50-60-luvulta ehkä tai ihan viimeistään 70-luvun alusta. Muistelisin että ala-asteella, pienessä maalaiskyläkoulussa oli tallessa opetustarkoitukseen vastaavantyyppisiä näyte-laatikoita vielä 80-luvulla kun minä kävin koulua. En tiedä onko tämä ollut käytössä koulussa vai jossakin muualla. Voihan se toki olla myös vanhempi, mutta tekstin fontti on minusta enemmän 50-60-luvun oloinen ja arvelisin että 70-luvun lopulla ei enää käytetty tällaisia pahvirasioita, jos edes vastaavia opetusvälineitäkään.
   Edellisessä kodissa meillä oli “luonnontieteellinen osasto” jossa nämä kaikki luonnontieteisiin liittyvät esineet olivat näytillä. Nykyisessä kodissa kaikki hakee vielä paikkaansa niin että yhtenäistä aluetta niiden esillepanoon ei vielä ole. Ehkä sitten kun saamme makuuhuoneen remontin valmiiksi ja saamme sängyn pois olohuoneesta alkaa löytyä monille näistäkin esineistä lopulliset sijoituspaikat. Vaikka osa niistä toki on jo löytänytkin oman kolosensa talosta, osan jouduin lavastamaan paikoilleen.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.