2/12-23 Kotitekoinen flunssajuoma / Homemade flu remedy

on

Joskus vuosia sitten satuin lukemaan lehtijutun korealaisesta naisesta. En yhtään muista kuka se oli, tai missä lehdessä juttu oli, mutta mieleeni jäi jutussa mainittu korealainen flunssalääke, jota nainen piti aina jääkaapissa varalla. Siitä lähtien olen itsekin tehnyt tätä erittäin helppoa ja hyvänmakuista juomaa. Nyt flussakauden ollessa päällä ja koronan näin talvikaudella taas aktivoituessa ajattelin jakaa teillekin tämän oman kotiapteekkini perustan, joka maistuu juomana toki muulloinkin kuin flunssaisena.

Korealainen flunssajuoma
pala tuoretta inkivääriä
sitruuna
juoksevaa hunajaa
tiiviskantinen lasipurkki

Pese inkivääri ja sitruuna lämpimällä vedellä. Luomulaatuiset ovat luultavasti parhaimmat sillä tätä juomaa varten niitä ei kuorita. Pilko tai raasta inkivääri ja viipaloi sitruuna pieniksi paloiksi. Laita palat lasipurkkiin. Valuta päälle juoksevaa hunajaa niin paljon että kaikki palat ovat uppeluksissa. Hunaja estää palojen homehtumisen. Sulje kansi ja anna tekeytyä jääkaapissa pari viikkoa. Ravista purkkia välillä, voit myös kääntää sitä niin että pohjalle valunut hunaja valuu toiseen suuntaan. Parin viikon päästä juoma on valmista käytettäväksi. Hunaja on itsessään hyvin säilyvä ja säilövä sillä se on antibakteerinen. Juoma säilyy jääkaapissa hyvin pitkiäkin aikoja, kunhan huolehtii siitä että purkin kansi pysyy puhtaana ja tiiviinä ja että purkkiin lisätyt uudet inkiväärin ja sitruunan palat peittyvät aina kokonaan hunajaan. Jos kuitenkin huomaat seoksessa hometta säilytyksen aikana, heitä se kokonaan pois ja aloita uudella seoksella.

Ota maun mukaan 3-5 teelusikallista mukiin ja kaada päälle kuumaa vettä. Itse otan kuppiin aina myös inkiväärin ja sitruunan paloja sillä kuuma vesi irrottaa niistä vielä lisää makuaineita. Palat voi toki myös syödä, mutta itse en tee niin. Juoma helpottaa kurkun ärsytystä ja yskää ja lievittää nenän tukkoisuutta. Itse juon juoman aina mahdollisimman kuumana, mutta halutessaan voi toki antaa sen myös jäähtyä. Juomaa voi yhtä hyvin ottaa ennaltaehkäisevänä tai flunssan oireisiin.

Inkiväärillä sanotaan olevan paljon terveysvaikutuksia. Sitä on perinteisesti käytetty paljon mm. vatsaoireiden ja kuukautiskipujen hoitoon, suun tulehdusten hoitoon ja pahoinvointiin. Itse koen inkiväärin eteeristen öljyjen avaavan hengitysteitä ja helpottavan pahoinvointia. Pidän inkiväärin mausta joten lisään sitä juomaan aina reilusti, mutta kokeilemalla löydät itsellesi mieluisen sekoitussuhteen. Raskaana oleville inkivääriä ei suositella. Sitruuna on perinteinen flunssalääke, sillä se sisältää paljon terveellistä C-vitamiinia joka parantaa vastustuskykyä. Kuumennus tuhoaa C-vitamiinia ja se liukenee kiehuvaan veteen. En kuitenkaan löytänyt oikein mitään järkevää tietoa siitä että jos vain lisätään kuumaa vettä, säilyykö vitamiini siinä vedessä. Teoriassa sen kai pitäisi? Hunajan tapaan sitruuna on myös antibakteerinen. Hunajan sanotaan olevan varsinaista superfoodia. Sitä se varmasti onkin, onhan se mehiläisten ravintoa. Hunaja rentouttaa, edistää ruuansulatusta ja lievittää karheaa kurkkua. Hunaja antaa juomaan myös miellyttävää makeutta ja tasaa inkiväärin pistävyyttä ja sitruunan kirpeyttä.

Years and years ago I read an article about a korean woman. I don’t remember who she was or where I read the article, but what I do remember, is the korean flu remedy, which was mentioned in the article/interview. She told in the article that this is something she always keeps in her fridge. Ever since then I have also made this very easy and tasty drink. Now when the flu season is on and when the covid is again activating itself over the Winter, I will share this base remedy of my home apotechary. You can of course drink it also when ever, if you like the flavours.

Korean flu remedy
fresh ginger root
one lemon
runny honey
glass jar with air tight lid

Wash ginger root and lemon with warm water. Organic ginter and lemon are probably best, because for this recipe they are not peeled. Chop or grate ginger root and slice lemon into small bits. Put them all in glass jar. Pour ontop lots of runny honey. Make sure all bits are well submerged under the honey. Honey prevents it getting moldy. Close the lid and allow to sit in the fridge for couple of weeks. Shake the jar every now and then, or you can even turn it upside down. Honey has the tendency to go to the bottom of the jar, so turning the jar makes it pour to the other direction. After couple of weeks, it is ready for use. Honey itself is well preservative because it’s antibacterial. This remedy will last very long periods of time in the fridge, as long as you make sure that the lid stays clean and tightly sealed and that all new bits of ginger and lemon added to the jar are always completely submerged with honey. However, if the mix goes moldy, throw it all away and start over with new batch.

Take 3-5 tea spoons of remedy into your cup and pour hot water ontop. I usually always take also some ginger and lemon bits, because hot water will solve more flavours off them. You can also eat the bits, but I never do. This infusion gives relief to the rough throat and cough and opens up blocked airways. I always drink it as hot as I can, but if you like, you can also allow it to cool down. You can use it as preventative remedy as well as for the flu symptoms.

It is said that ginger has lot of health benefits. It’s been traditionally used a lot for stomach problems, period pain, mouth problems and nausea. I myself find the essential oils of ginger opening my airways and easing the nausea. I like the flavour of ginger, so I always add a lot of it, but you can try and find the amount to your liking. Ginger is not recommended for those who are pregnant. Lemon is traditional flu remedy, because it has lot of vitamin C which improves the resistance. Heating will destroy vitamin C and it solves into boiling water. However I didn’t find proper information if it’s still good if just adding hot water. I mean technically it should still stay in the water, right? Like honey, lemon is also anti-bacterial. Honey is supposedly a super food. It must be, because bees live on it. Honey relaxes, eases up the rough throat and improves digestion. Honey also gives pleasant sweetness to the remedy and balances the sting of the ginger and bitterness of the lemon.

Viipaloin kaiken melko pieniksi paloiksi. /
I chop everything into quite small bits.
Päälle paljon hunajaa. / Lot of honey ontop.
Kaikkien palojen pitää olla hunajan peitossa. /
All bits have to be completely covered in honey.
Menossa tekeytymään pariksi viikoksi. /
Going into fridge for couple of weeks.

2 Comments Add yours

  1. Marjo says:

    Propolis-uute on ollu mulle ihan ehdoton ihmeaine. Aine on siis mehiläisten pesän korjaamiseen ja tautien häätöön käyttämää kittivahaa etanoliin liuotettuna. Hurja aromi, mutta on stopannu mulla kymmenet flunssan alut ja korjannu pienet haavat ja ”pykimät”. Kantapään hemm%&%&in kipeä halkeama parani yhdessä yössä n 90 prosenttisesti ja olin aivan äimänä :O
    Mehiläiset vaikuttaa olevan melko fiksua porukkaa :D

    1. Rhia says:

      Marjo – Minullakin taitaa olla joku saamani pieni propolispurnukka. En oikein ole osannut käyttää sitä. Pitääkin perehtyä siihen tarkemmin. Kiitos vinkistä.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.