3/12-23 Vintagekenkien käyttöönotto / Preparing vintage shoes for use

Toivepostaus
Löysit ihanat vintagekengät kirppikseltä mutta mitäs nyt? Ovatko käytetyt kengät epähygieniset tai epäterveelliset käyttää? Tarttuuko niistä jalkasieni tai voiko niistä saada jalkavamman? Mitä kengille pitäisi tehdä ennen käyttöönottamista?

Mitään kenkiä ei kannata vetäistä jalkaan samantien suoraan kirppiskassista. Ennenkuin otat ne ihanat kengät käyttöön, listaan tässä muutaman vinkin huolto-toimenpiteistä, jotta kengistä on iloa mahdollisimman pitkään.

Pohjat ja korot
Tutki ensin pohjien ja korkojen kunto. Jos kyseessä on oikeasti vanhat kengät, eli 90-lukua tai vanhemmat, ovat korkolaput luultavasti hapertuneet säilytyksessä. Kengät kannattaa siis vähintään viedä suutarille korkolappujen vaihtoon. Myös pohjamateriaalin rakenne on saattanut säilytyksen ansiosta muuttaa ominaisuuksiaan ja liimat ovat saattaneet kuivua ja irrota. Taivuta ja vääntele kenkiä hiukan, jos pohja alkaa halkeilla tai murentua tai irtoaa päällisestä, kengät kannattaa pohjauttaa tai liimauttaa uudelleen. Itse olen aiemmin ainakin kerran tai pari tehnyt sen virheen että otin vintagekengät käyttöön heti ja ensimmäisellä käyttökerralla korkolaput murenivat pois. Jos korkolappujen irtoamista ei huomaa heti, korot saattavat vaurioitua kävellessä. Riippuu toki hieman myös siitä miten korot on valmistettu. Jos kengissä on nahkapaloista kerrostamalla liimattu korko tai nahkainen korkolappu, silloin riittänee liimausten tarkistus ja nahan elvytys satularasvalla. Tarkista myös että korko on tukevasti kiinni ja että kenkien pohjat eivät ole taipuneet “nurin” liian vahvojen lepolestien vuoksi. Jos kengät eivät asetu tasaisesti pöydälle vaan korko osoittaa hiukan kohti päkiää, tai päkiä vaikuttaa jotenkin omituisen muotoiselle, kenkien rakenne on saattanut vaurioitua. Jos korko vemputtaa tai kävellessä kengästä kuuluu napsunaa, kengän sisällä oleva nk. lenkkirauta on katkennut ja vaatii uusimista. Tällöin kannattaa miettiä onko kallis korjauttaminen vaivan arvoista vai onko parempi pistää kengät roskiin.

Moderneistakin kengistä pohjan kunto kannattaa tutkia sillä nykyisin EU-määräysten johdosta tietyissä säilytysolosuhteissa pohjamateriaalien pitää alkaa “maatumaan”. Modernien kenkienkään pohjat eivät siis kestä ikuisuuksia käyttämättömänä. Omassa kaapissa jo asuvien kenkien kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Lattialämmitys pilaa kenkien pohjat muutamassa kuukaudessa joten älä säilytä kenkiä lattialla.

Kenkien sisäosat
Puhdista sisäosat pintapuolisesti. Ravista pois pöly, hiekka ja kuolleet ötökät (kyllä, niitäkin on joskus tullut kohdattua). Joskus ihmisiä pelotellaan jalkasienellä jos käyttää vanhoja kenkiä. Itse en ole koskaan jalkasientä saanut vintage-kengistä tai muistakaan käytetyistä kengistä. Oman käsitykseni mukaan jalkasienen itiöt ja rihmastot eivät selviä kengissä kovin pitkään otollisten olosuhteiden hävittyä. Eli jos kengät ovat olleet käyttämättömänä vuosikymmeniä, kuten vintagekengät usein ovat, en usko että mitään vaaraa on. Jos asia kuitenkin epäilyttää tai kengät ovat hiljattain olleet käytössä, ne voi käsitellä vaikka apteekista saatavalla terbinafiinisuihkeella ennen käyttöä. Jos kenkien sisäosat ovat kovin kuluneet, kannattaa arvioituttaa suutarilla mitä niille voisi tehdä. Rikki kuluneen pohjallisen voi vaihtaa. Vanhemmissa kengissä korot on naulattu kiinni pohjaan ja joskus naulat saattavat työtyä ulos kenkien sisäpuolelta. Nekin voi suutarilla tarkistuttaa tai jos itse on kätevä pikkuvasaran kanssa, voi toki kokeilla itsekin naulata niitä takaisin. Usein sisäosien kunnostukseksi riittää puhdistus ja uudet pohjalliset.

Päällinen
Nahkaiset kengät kannattaa AINA ennen käyttöä käsitellä huolellisesti nahkarasvalla. Päällisin puolin hyvän näköinenkin nahka voi olla säilytyksessä kuivunut ja jo ensimmäinen käyttökerta saattaa pilata sen korjauskelvottomaksi jos kaikki nahan elastisuus on kadonnut. Käsittele kengät nahkarasvalla niin että levität ohuen kerroksen kauttaaltaan koko kengälle. Anna rasvan imeytyä vuorokausi. Käsittelyyn sopii esim satularasva, Pecard leather dressing tai muu rasvainen voide. Älä käytä nestemäisiä hoitoaineita, ne eivät ole riittävän hoitavia. Tarkista seuraavana päivänä tilanne ja jos rasva on kokonaan imeytynyt, uusi käsittely. Jatka käsittelyä päivittäin kunnes rasva lakkaa imeytymästä nahkaan ja pyyhi sitten imeytymätön kerros pois. Kiillota kengät lopuksi puhtaalla kankaalla.
Kankaiset kengät harjataan puhtaaksi vaateharjalla. Jos kengissä on tahroja jotka eivät kuivaharjaamalla irtoa, kengät voi varovasti pestä pehmeällä hammasharjalla. Ota pieneen kulhoon huoneenlämpöistä vettä. Pursota vähän nestemäistä pyykinpesuainetta hammasharjaan ja huljuttele sitten kulhossa kunnes aine on liuennut. Ravista ylimääräinen vesi pois harjasta ja harjaa kengät kauttaaltaan kankaan lankojen suuntaisesti. Harjaa eniten tahraisia kohtia. Kasta harjaa vedessä jos/kun se kuivuu, mutta käytä niin vähän vettä kuin mahdollista. Pese molemmat kengät mahdollisen värieron välttämiseksi. Vältä pohjien kastelua sillä pesuaine ja vesi liuottaa kengissä käytetyt liimat. Kun olet tyytyväinen lopputulokseen, taputtele kengät mahdollisimman kuivaksi talouspaperilla sekä sisältä että ulkoa. Tee talouspaperista pallot kenkien kärkeen. Anna lopuksi kuivua kunnolla hyvin tuuletetussa paikassa, kaukana lämmönlähteistä ja auringonpaisteesta.
Mokkakengille on omat hoitoaineensa, mutta niistä minulla ei valitettavasti ole kovin paljoa kokemusta. Vinkkejä erityisesti mokalle en siis pysty tässä antamaan, mutta mokanhoitoaineissa on kyllä käyttöohjeet joita kannattaa noudattaa.

Yleistä
Käytetyt kengät eivät koskaan ole sama asia kuin uudet kengät. Ne ovat ehtineet jo muotoutua edellisen käyttäjän jalan mukaan. Ne ovat luultavasti kuluneetkin käytössä. Vanhojen kenkien rakenne voi olla hyvin erilainen moderneihin kenkiin verrattuna. Vanhoja kenkiä ei kannata käyttää kovin pitkiä aikoja kerrallaan, ainakaan alussa, ennen kuin olet varmistunut siitä että ne sopivat sinulle. Modernit kehittyneet valmistustekniikat sallivat täysin erilaisten kenkien valmistuksen kuin ennen. Pohjiin saadaan integroitua erilaisia tärähdystä vaimentavia ominaisuuksia, joustavia materiaaleja, pehmeitä strobel-pohjia jne. Jos olet tottunut moderneihin, kevyisiin ja erittäin pehmeisiin ja joustaviin kenkiin, kannattaa vanhoihin kenkiin totutella vähän kerrassaan. Vähitellen totuttelemalla ja sisäänajamalla kengät omiin jalkoihisi vältyt isommilta rakoilta ja muilta jalkavaivoilta. Jos jalat eivät totu kenkiin, ne eivät ehkä sovi juuri sinun jalkoihisi.

Request post
You found lovely vintage shoes, but what to do with them? Are second hand shoes unhygienic or unhealthy to use? Do they pass on the foot fungus or can you get foot injury? What should you do to the shoes before start using them?

You definitely shouldn’t use any shoes directly out of the thrift bag. Before you start using them, I am listing couple of tips how to take care of them, so that you can enjoy your new thrift find as long as possible.

Soles and heels
Firstly check the condition of soles and heels. If it’s truly old shoes, like the ones made in 1990’s or even much before that, heel pads are probably disintegrated. So the least you should do is to take them to the cobblers and have heel pads replaced. Also the actual sole might have damaged over wrong or too long storaging. Glues might have disintegrated or dried. Bend, twist and turn shoes, as the way they would when wearing and see if the outsole starts cracking, crumbling, flaking or comes off of the shoe completely. If so, you might have to have them re-soled or re-glued. Once I have made the mistake of using old shoes straight from the bag and after half an hour of walking the heelpads completely crumbled off. If you don’t notice this straight away, you might end up damaging the heels beyond repair. This depends on how the heels are made. If they are layered from leather pieces, they probably are possible to repair and regluing and moisturizing the leather is probably enough. Also check that the heel is sturdily on and that the sole hasn’t bent “backwards” due to too strong shoe tree. If the shoes don’t sit flat on the table, but the heel is pointing towards the toes or that if the toe seems wonky somehow, the whole construction of the shoes might have been damaged. If heel seems wobbly or the shoes make snapping sound when walking, the metal shank of inner support might have snapped and needs replacing. Then you should consider if it’s worth repairing or not.
Even with modern shoes you should check the condition of the outsole, because modern waste disposal regulations require that outsoles will start disintegrating quite soon if shoes are stored wrong. So basically they start decomposing in certain conditions. So check regularly also the shoes in your own wardrobe. Floor heating will definitely destroy the outsoles of any shoes within couple of month, so never keep your shoes on a floor with floor heating.

Insides
Clean the insides of the shoes. Shake out dust, sand and dead bugs (yes, I have had my fair share of those too). Sometimes people are scared with the foot fungus and other health hazards when using old shoes. I have never got foot fungus from second hand shoes. Ever. As far as I understand, the spores and mycelium of foot fungus can’t live very long when the propitious conditions don’t exist anymore. So if shoes haven’t been used for years or decades, like the case with vintage often is, there should be no danger of getting infected. However if you are suspicious or if the shoes have been recently worn, you can always spray the shoes with terbinafine spray before start using them. If the insides are very wornout, you could take them to cobblers for evaluation if anything can be done. If insole is broken you can replace that. In older shoes the heels have been nailed to the shoes. Sometimes the nails start poking back under the foot. In this case you can try hammering them back or take the shoes to cobblers for repairs. Often the cleaning and new insoles are, however, enough.

Upper
Leather shoes should be ALWAYS treated with proper leather dressing before use. Even leather which looks fine can be dry as a paper and even the first wear can damage it permanently, if all the elasticity has vanished. Treat shoes with leather care cream by applying thin layer. You can use saddle cream, Peckard leather dressing or other creamy care products. Don’t use liquid shoe creams, because they are not moisturising enough. Allow it to seep in overnight and check result the next day. If all cream has vanished, renew the treatment. Keep repeating with new layers as long as the cream seeps in. When the layer doesn’t vanish overnight anymore, shoes are now well moisturised. You can wipe off the excess cream and polish the shoes.
Fabric shoes are first brushed with soft clothing brush. If there are stains which don’t come off with dry-brushing, you can clean shoes with toothbrush wash. Take a small bowl of lukewarm water and soft toothbrush. Apply little bit of washing liquid onto the brush and whisk it in the bowl of water untill detergent has solved into the water. Shake access water out and start brushing the shoes along the fabric grainline. Brush shoes all over and if the brush dries out, dip it in the water. However, use as little water as possible. Wash both shoes to avoid colour differences. Avoid wetting the soles, so that glues don’t solve out. When you are satisfied with the result, pat the excess water out with paper tissues inside and out. Make two balls of paper tissues and place them inside the toes of the shoes. Allow to dry in well ventilated place, away from heat sources and sunshine.
Sued shoes have their own treatments, but I don’t have much experience on those. I can’t give any additional tips for that. However suede care products do have instructions and you should follow those.

General tips
Second hand shoes are never the same thing than new shoes. They have already adjusted to the feet of previous owner. They probably are also worn to some point. Construction of old shoe can also be very different than modern shoes. You should not use them for long periods of time, atleast not in the beginning. And not before you have made sure they actually are suited to your feet. Modern technology allows to make completely new kinds of shoes than decades ago. It is possible to integrate all sorts of shock-absorbing features, flexible materials, soft strobel insoles and all sorts of other features. If you are used to modern, soft, flexible and lightweight shoes, you should get used to old style shoes in moderation. By getting used to vintage shoes bit by bit, you will avoid major blistering and other feet problems. If your feet don’t get used to the shoes over time, they might not suit you at all.

Vanhojen kenkien rakenne poikkeaa paljon moderneista. Vasemmalla 40-luvun puupohjainen, paperista tehty kenkä joka ei kestä kovaa käyttöä ja tuntuu jalassa epämukavammalle kuin pehmeät ja taipuista modernit kengät. Oikealla olevan vintagekengän ohuet remmit eivät kestä käyttöä, ellei niitä ole huolellisesti pehmitetty nahanhoitoaineella. Jos korko vemputtaa, kengän sisällä oleva, pohjaa tukeva lenkkirauta on poikki. /
Construction of old shoes is very different than in modern shoes. 40’s shoe on the left is made of wood and paperyarn. It can’t handle the heavy wear and wooden sole feels more uncomfortable than modern soft and flexible shoes. Fine straps of the vintage shoe on the right are too delicate and they can rip of, unless well conditioned with leather care cream. If the heel feels un-sturdy, the metal shank has snapped in half.
Kenkien pohjat ovat katkenneet ja niitä on aiemmin yritetty korjata. Pohjien nahka vaikuttaa kovalta ja kuivalta. Vaatinevat suutarin arvioinnin, korjauksen ja huoltotoimenpiteitä ennen käyttöä. /
Outsoles have snapped and someone has tried repairing them before. Leather on the soles seems hard and dry. These will require cobbles evaluation, repairs and maintenance before use.
Pohjan naulat ovat alkaneet työntyä ylöspäin ja tuntuvat muhkuroina pohjallisen läpi. Takaisinnaulaus tai uudelleennaulaus ja mahdollisesti uudet pohjalliset, /
Nails on the heel have started to push back up and feel uncomfortable lumps under the insoles. Needs hammering them back or re-nailing and possibly new insoles.
Pohjan ommel on pettänyt ja vaatii joko liimausta tai ompelua. /
Stitching on the outsole has worn off and this pair requires either re-stitching or gluing.
Korkolaput tuntuvat kovilta. Joskus pilalle menneiden korkolappujen tai pohjamuovin väri muuttuu harmahtavaksi. Pinta näyttää ikään kuin homeiselle. Kyseessä ei kuitenkaan ole home vaan materiaalin ikääntymisestä johtuva haurastuminen joka muuttaa väriä ja rakennetta. /
Heel pads seem quite hard and brittle. Sometimes the heel pads or outsoles colour changes into grayish on the surface. It looks almost like mold. It is not mold however, but it is caused by the aging of the material.

4 Comments Add yours

 1. SuviL says:

  Kiitos! Tämä olikin kenkähullun toivepostaus.

  1. Rhia says:

   SuviL – Kiitos itsellesi. Mukavaa jos tästä on hyötyä.

 2. Emilia says:

  Kiitos, tässä postauksessa oli monta hyvää vinkkiä, jotka menee heti käyttöön kirppareilla luuraillessa. Mulla oli joskus lapsena luistimet, joista naula nousi esiin kantapään alta. Se ei pysynyt siellä, vaikka sen paukutin monta kertaa takaisin.

  1. Rhia says:

   Emilia – Eipä kestä, kiva että tästä oli hyötyä. Joo, ei se aina auta, jos se naulanreikä on kulunut niin takaisinnaulaus auttaa vain hetken. Sitten pitäisi naulata uuteen kohtaan niin pysyisi paremmin.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.