20/12-23 Kotitekoinen hiustenhoito / Homemade haircare

Hiukseni ovat kutakuinkin koko aikuisen ikäni olleet melko vallattomat. Eivät mitenkään erityisen hankalat, mutta eivät maailman helpoimmatkaan. Hiukset ovat piikkisuorat ja paksut. Niiden muotoilu on vaikeaa sillä kampaukset läsähtävät heti kun astun ovesta ulos ja suortuvat karkailevat säntillisestä muodostelmasta ilkikurisesti kuin puolivallattomat hiehot aitauksesta. Lisäksi tätä tukkaa on todella paljon, enkä aikoinani ole ollut mikään järin taitava sen laittamisessakaan. Nuorena leikkautin hiukset lyhyiksi, joten en teini-ikäisenä tai oikeastaan koskaan oppinut tekemään kampauksia kavereiden kanssa vaan olen joutunut opettelemaan kaiken aikuisena vaikeimman kautta omin päin. Latvat ovat kuivahkoa hamppua ja suortuvat sojottavat edelleen minne sattuu. Kiharatkin ovat pysyneet päässä vain permanentin avustamana.

Hiusten hapsuisuutta en ole oppinut poistamaan. Joitakin vuosia sitten hiusvärin kanssa yhteensopimaton permanentti pisti hiukset todella koville. Sen jälkeen lopetinkin hiusten värjäämisen ja viimeisestä permanentistakin on varmaankin jo parisen vuotta aikaa. Hiustenkuivaajaa ja kuumenevia hiustenmuotoilijoita käytän aniharvoin. Hiukset ne silti vaan ovat latvasta hapsuiset. Niinpä ajattelin että kun olen tässä jo kokeillut monenlaiset tuotteet ja kikkakolmoset niin mitäpä jos testaisin vielä nuo luonnollisemmat vaihtoehdot.

Ensimmäisenä vaihdoin hoitoaineen etikkahuuhteeseen. Sitten vaihdoin osan kaupan muotoilutuotteista pellavansiemen-kampausnesteeseen. Ne ovat vähentäneet sähköistymistä, tosin eniten sitä esiintyy harjatessa. Tarkoituksenani on korvata vielä kaupan shampoo rohtosuopayrtti-pesulla. Sen piti tapahtua jo, mutta sitten kävi pieni suihkuhuoneen tulva-äksidentti, joten en sitten ehtinytkään. Suihkun viemäri meni nimittäin tukkoon. Sen kävi avaamassa lokapalvelu, mutta seuraavan kerran suihkutellessa se alkoi taas tulvia joten lokapalvelu tuli uudelleen kameran kanssa. Putkistosta löytyi jättimäinen jääköntsä. Sellaisia vanhan talon riemusia. Jospa vihdoin joulusaunassa pääsisin testaamaan sitten sitä suopayrtti-shampoota.

Aion testata vielä sianharjasharjan sekä jonkinlaisen kotitekoisen naamion ennen hiusten pesua. Sianharjasharjan pitäisi hoitaa hiuksia levittämällä päänahan talia myös latvoihin ja siten sekä hoitaa hiuksia että vähentää niiden pesuntarvetta. Vanha sanonta 100 harjanvedosta ei ole siis mikään tuulesta temmattu uskomus. Sianharjasharja oli nimenomaan hiustenhoidollinen työväline ajalta kun teollisia hiustenhoitoaineita ei ollut. Nykyisellään hiukseni vaativat pesua noin 1,5-2 viikon välein. Pesen ne kuitenkin kerran viikossa. Mutta jos voin vähentää hiusten likaantumista ja pesuntarvetta jokatoiseen viikkoon, se olisi mahtavaa.

Pellavansiemen-kampausneste
2-3 tl kokonaisia pellavansiemeniä
5 dl vettä
Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kokonaiset pellavansiemenet. Anna kiehua hiljalleen noin 5-7 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja anna hetki jäähtyä. Siivilöi siemenet pois, neste on nyt hennon vaaleanpunaista. Anna jäähtyä täysin ja kaada neste sitten suihkupulloon. Jos haluat voit lisätä jäähtyneeseen nesteeseen hajustetta tai hoitavia aineita kuten E-vitamiini öljyä, jojobaöljyä tai eteeristä laventeliöljyä. Jos haluat geelimäisempää, lisää pellavansiementen määrää ja säilytä silloin purkissa suihkepullon sijaan. Neste ja geeli säilyvät jääkaapissa noin kuukauden. PS. Keitetyt, siivilöidyt pellavansiemenet voi syödä, jos hirvittää heittää niitä pois.

Etikka-hiushuuhde
väkiviinietikkaa tai omenaviinietikkaa
kuivattuja tai tuoreita yrttejä
halutessa lisäksi muutama tippa eteeristä öljyä
Sullo lasipurkkiin tai pulloon reilusti yrttejä (esim laventelia, iisoppia, rosmariinia, minttua tai ruusun terälehtiä), täytä se sitten etikalla. Sulje purkki/pullo ja jätä tekeytymään ikkunalle muutamaksi päiväksi. Siivilöi yrtit pois kolmantena tai neljäntenä päivänä ja pullota etikka. Lisää halutessasi pari tippaa eteeristä öljyä. Käytössä lorauta etikkahuuhdetta litraan vettä ja valele hiuksiin. Voit jättää sen hiuksiin tai huuhdella pois. Itse käytän noin puoli desiä huuhdetta litraan vettä. Tuoksu haihtuu kun hiukset kuivuvat. Itselläni etikkahuuhde on säilynyt ihan suihkuhuoneen hyllyssä siihen asti kunnes se on käytetty loppuun.

My hair has been pretty much unruly my entire adult life. Not exceptionally difficult, but not the easiest in the world. My hair is very straight and thick. It’s difficult to style because the curls straighten out as soon as I step out the door, and the strands of hair escape from their neat formation mischievously like heifers from their fence. Plus, there’s a lot of this hair, and I’ve never been very good at doing the updo’s in the first place. I cut my hair short when I was young, so as a teenager, I never learned to do hair with friends, but had to learn everything the hard way on my own as an adult. The ends are dry and the strands still behave badly when ever they feel like. Curls have stayed on pretty much only with the aid of permanent curls as a base.

I have not learned how to remove the frizz. Some years ago, a perm that was incompatible with hair dye made my hair really rough. After that I stopped dying my hair and it’s probably been a couple of years since my last perm. I rarely use a blow dryer or heating stylers. My hair is still frizzy at the ends. So I thought that since I’ve already tried all sorts of products, why not test out those more natural options.

The first thing I did was to switch to a vinegar-based conditioner. Then I switched some of the styling products to flaxseed setting lotion. These have reduced the static electricity on my hair, although most of it occurs when brushing. I still intend to replace the store shampoo with a soapwort shampoo. That was supposed to happen already, but then a minor shower room flooding incident happened, so I didn’t get around to it. The shower drain got blocked. It was unblocked by the sewage service, but the next time we used it, it started flooding again. So the sewage service came again with a camera. They found a giant ice block in the pipe. The joys of an old house. Perhaps I can finally test that soapwort shampoo in the Christmas sauna.

I’m also going to test boar bristle brush and some kind of homemade hair mask pre-washing. The boar bristle brush is supposed to treat the hair by spreading the grease from scalp to the hair ends. Boar vristle brush is supposedto both condition the hair and reduce the need to wash it. So the old saying about 100 brush strokes is not just a myth. The boar bristle brush was a hair-care tool in a time when there were no industrial hair care products. Nowadays, my hair needs washing every 1.5 to 2 weeks. However, I wash it once a week. If I can reduce the hair getting dirty with this method and start washing it only everybother week, that would be fantastic.

Linseed setting lotion
2-3 tsp of hole linseeds
5 dl of water
Bring water to boil and add linseeds. Allow to simmer slowly for about 5-7 minutes. Take off the heat and allow to cool down for a while. Sieve linseeds off and allow to properly cool down and then pour into spray bottle. Liquid is now pale pink. If you want to add scent or other conditioning things like vitamin E oil, jojoba oil or lavender oil, you can add them to the cooled liquid. If you want to have more gel-like product, use more linseeds and then store in a jar instead of spray bottle. It will keep good in a fridge for about a month. Ps. You can eat boiled linseeds if you don’t dare to toss them away.

Vinegar- hair rinse
white vinegar or apple cider vinegar
dried of fresh herbs
couple drops of essential oils if you like
Put large bundle of herbs in a jar (for example lavender, hyssop, rosemary, mint or rose petals), top up with vinegar. Close jar/bottle and let it sit by a window for couple of days. Sieve herbs out on a third or fourth day and bottle the vinegar. If you like more scent, add drop or two of essential oils. In use, use a dash of vinegar rinse for one little of water and pour on your hair. You can either leave it on, or rinse off after a while. I usually use about 0,5 dl per one liter of water. Vinegar scent will evaporate when hair dries up. I usually keep my vinegar rinse in the shower room untill it’s all used up and I have to make another batch.

Pellavansiement kiehumassa / Linseeds simmering
Valutetut siemenet syön aamupuuron tai jugurtin seassa. Mitta-astiassa valmista kampausnestettä. /
Boiled linseeds I usually eat with my breakfast oatmeal or yoghurt. Setting lotion is pale pink.
Tällä kertaa lisäsin kampausnesteeseen pari tippaa laventeliöljyä. Tämä harja ei ole sianharjasharja, mutta hiukan samannäköinen. /
This time I added a bit lavender oil into my setting lotion. This brush is not boar brittle brush, but looks similar.
Syksyllä tein etikkahuuhteen näistä iisopinkukinnoista. /
In the autumn I made vinegar rinse with these hyssop flowers.
Latvat ovat hapsuiset aina vaan. Kunto lokakuussa. / Hair ends are frizzy. Condition n October.
Tilanne kuukausi edellisestä. Ei havaittavaa muutosta, joskaan tässä en ole vielä harjannut hiuksia, ainoastaan avannut ne kierrepalmikoilta. /
Situation one month after previous photo. Not really any visoble change, allthough I have not brushed yet, just opened the twist braids.

6 Comments Add yours

 1. Emilia says:

  Pellavansiemen-kampausnesteestä en ole kuullutkaan. Miten käytät sitä? Onko se hiuslakan tapaista?

  Itse olen tykästynyt kovasti etikkahuuhteeseen (ihan pelkkää väkiviinaetikkaa ja vettä), mutta luin jostain, että pelkkä etikka kuivattaa hiusta pitemmän päälle, koska se liuottaa rasvaa. Mulla on samalla tavalla hapsuinen tukka, ja alettuani käyttää taas (diy)hoitoaineita, on tukka ollut parempana.

  1. Rhia says:

   Emilia – Kampausnesteet ovat vintagekampauksissa käytettäviä tuotteita jotka antaa kiharakampaukselle pitoa. Käytän sitä ihan tavallisen kampausnesteen tapaan, eli jos laitan paplarit, sormikiharat tai airroller-kiharat, suihkutan kuivat hiukset ensin kampausnesteellä, laitan rollerit ja annan kuivua rollereineen päässä yön yli. Teen myös punospalmikon niin että jaan hiukset kahteen osioon, suihkutan ne kampausnesteellä, punon palmikolle ja kiinnitän palmikot päähän. Kampausneste antaa pitoa niin ettei palmikko hapsutu yhtä helposti.
   Jos samaan määrään nestettä laittaa enemmän siemeniä niin siitä tulee enemmän geelimäistä. Sanoisin että pellavansiemenistä saa muotoilevaa tuotetta, mutta ei hiuslakan tapaan kiinnittävää.
   Joo, olen lukenut myös saman että etikka kuivattaa. Mutta en usko että pieni määrä veteen sekoitettuna on kovin vaarallista. Etenkin jos etikkaan lisää yrttejä tai hoitavia aineita. Ja yhtä lailla kaupankin hoitoaineissa voi olla kuivattavia aineosia. Omat hiukseni eivät nykyään kovin paljoa rasvoitu, mutta sianharjasharjan tarkoitus olisi levittää päänahan talia myös hiusten latvoihin, eli se myös vähentäisi hiusten kuivumista.

   1. Emilia says:

    Ahaa, kiitoksia tiedosta! Tällanen kampausneste lähteekin sitten testiin. Kokeilin joskus curly girl -metodia, ja sen myötä myös mainitsemaasi pellavansiemengeeliä. En vaan tykännyt sen koostumuksesta liiemmin. Mutta tää suihke voisikin olla sitä, mitä kaipailen. Mun tukka on lähinnä laineileva, ja välillä teen “kiharoita” nukkumalla yön yli tukka letillä. Siihen taidan pellavaa seuraavaksi kokeilla :)

    Joo totta, yrtit ynnä muut aineet varmasti auttaa etikan kanssa. Aattelin vaan kertoa oman kokemuksen, ettei tule ikävänä yllätyksenä jos tukka kuivuu samoin kuin mulla :) Olis myös kiva kuulla sianharjasharjan vaikutuksesta, jahka ehdit sitä testata.

    1. Rhia says:

     Emilia – Laineilevaan hiukseen varmasti suihke toimii paremmin. Itelläni on ihan piikkisuora hius, tällä saan kevyehkön pidon siihen. Ai niin, unohdin mainita että huuhtelen sen etikka-vesiseoksen lopuksi pois. Sen voisi myös jättää hiuksiin, mutta minä annan vain hetken vaikuttaa ja huuhdon sitten. Eli sekin varmasti auttaa ettei kuivu niin pahasti. Oon nyt useamman kuukauden käyttänyt etikkahuuhdetta, eikä vielä ainakaan vaikuta kuivuneelta. En ole vielä löytänyt sopivaa sianharjasharjaa, mutta yritän muistaa raportoida jos löydän sellaisen jostain.

 2. Murmur says:

  Pellavansiemenkampausneste kuulostaa kieltämättä kokeilemisen arvoiselta. Ymmärrän nuorta Rhiaa erittäin hyvin; jos vain jaksaa käydä kampaajalla leikkauttamassa kasvaneet hapsut lyhyemmiksi, lyhyet hiukset ovat paljon huolettomammat. Pakko myöntää, etten millään ymmärrä, miten hiuksesi pysyvät puhtaina noin harvalla pesuvälillä. Itseltäni meni totaalisesti hermo pestä pitkiä hiuksia viimeistään joka toinen päivä, joten ratkaisin ongelman leikkauttamalla ne tulitikun mittaisiksi.

  PS. Nauran edelleenkin vuoden 2009 paljastuspostauksen tokaisulle, jossa sanot ajokorttikuvasi näyttävän poliisilta. Äitini puolestaan sanoi joskus, että passikuvassani näytän aivan sotilaalta.

  1. Rhia says:

   Murmur – Aikoinaan olen kyllä joutunut pesemään hiuksia ihan päivittäin kun ne nuorempana rasvoittuivat tosi nopeasti. Tosin se saattoi kyllä olla teini-iän mukanaan tuomaa harmia. Kyllästyin siihen jatkuvaan pesurumbaan ja aloin sitten vaan pikkuhiljaa pidentää pesuväliä. Kyllä siinä meni useampi kuukausi että sain pidennettyä jokapäiväisestä pesusta pariin kertaan viikossa. Sitten kun olin vuosia pessyt pari kertaa viikossa niin ei enää ollut vaikea jättää sitä toista pesukertaa pois. Permanentti kyllä helpottaa myös. Kun ehdin useita vuosia pitää tuota permanenttipohjaista 30-luvun tyylistä kampausta niin se helpotti pesuvälin pitämistä useamman päivän pituisena. Hiukset ei myöskään mielestäni rasvoitu niin helposti kun ne on koko ajan kiinni. Itse pidän hiuksia kiinni myös öisin, eli ne ei klähmäänny tyynyyn ja naamaan eikä samalla tavalla hieroonnu päänahkaa vasten kuin avoinna olevat hiukset.
   Se ajokorttikuva oli kyllä melkomoinen :D

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.