18/12-23 Vintage-aarre: Ompelukone / Vintage treasure: Sewing machine

on

Minun on jo jonkin aikaa tehnyt mieli ostaa poljettava ompelukone, mutta kohdalle ei ole osunut sopivaa. Kesällä törmättiin kuitenkin eräällä rompetorilla tällaiseen kammesta veivattavaan yksilöön. Kesällä en ehtinyt konetta tarkemmin tutkia, joten se on seissyt eteisportaikossa siitä lähtien.

Nyt otin koneen tutkittavaksi. Kone on maalipinnalta pahasti kulunut, mutta ei juurikaan ruosteinen. Pinnassa erottaa vain aavistuksenomaisesti aiemmat kultaiset koukerot ja valmistajan nimen. Pitkän tuijottelun jälkeen pääsimme jäljille ja saimme selvitettyä että kone on peräisin turkulaisen Carl Fredrik Juseliuksen yhtiöstä. Juseliuksen äiti Caroline alkoi valmistaa paitoja 1860-luvulla ja 1870-luvulla poika Carl otti yhtiön hallintaansa. Juselius valmisti myös solmioita ja sateenvarjoja ja toi maahan Singerin ompelukoneita ja hajuvesiä. Varsin monialainen yhtiö siis. 1920-luvulla Juseliuksen tehtaat valmistivat myös kävelykeppejä ja olkaimia ja 30-luvulla alettiin valmistaa naisille korsetteja ja rintaliivejä. Joutsen ja Jusella olivat yrityksen tuotemerkkejä. 1960-luvun alussa yritys ajautui konkurssiin.

Ompelukone on toimiva, mutta en saanut ainakaan näin nopeasti testattuna langankireyttä säädettyä sopivaksi. Joko se tekee alapuolelle lankalenkkejä tai jos ei tee, ylälanka katkeilee. Se saattaa toki johtua myös rikkinäisestä neulasta tai liian vanhasta puuvillalangasta. Liikkuvat osat vaatinevat myös öljyä ja ehkä putsaustakin. Koneessa on tuollainen veneen muotoinen sukkula ja pitkä puola. Sukkula liikkuu koneen alla pituussuunnassa edestakaisin, toisin kuin pyöreä puolakotelo joka pyörii paikallaan. Mutta eiköhän tästäkin joskus vielä ihan toimiva peli saada kunhan ehdimme sitä paremmin huoltaa.

I’ve been wanting to buy a pedal sewing machine for a while now, but I haven’t found one suitable one. This summer, however, I came across hand cranked one at a swap meet. During the summer I didn’t have time to examine the machine in detail, so it has been sitting on the lobby staircase ever since.

Now I decided to have a closer look at it. The machine is heavily worn on the paint surface, but not very rusty. There are only faint shadows left of the former gold highlights and the maker’s name. After a long oogle, we were able to track down the machine and establish that it originated from the company of Carl Fredrik Juselius in Turku. Juselius’ mother Caroline started making shirts in the 1860’s and in the 1870’s his son Carl took over the company. Juselius also made ties and umbrellas and imported Singer sewing machines and perfumes. Quite a diverse company. In the 1920’s, Juselius’ factories also produced walking sticks and braces, and in the 1930s, corsets and bras for women. Joutsen and Jusella were the company’s trademarks. In the early 1960s the company went bankrupt.

Machine does work, but I couldn’t get the thread tension right, at least not with such short investigation. It either makes loops on the below or if it doesn’t do that, it will snap the upper thread. All though that might be cause by broken needle or too old cotton thread. The moving parts also need oiling and maybe a cleaning. The machine has a boat-shaped shuttle and a long bobbin. The shuttle moves back and forth under the machine, unlike the round bobbin case which rotates in place. But I’m pretty sure we can make it working properly, when we got time to do better maintenance.

Koneen suojakotelo on melko koristeellinen. / The cover case for the machine is rather decorative.
Koneen alla on pieni säilö josta löytyi pari ompeluneulaa. / Under the machine is small storage where I found old needles.
Pinnassa on tuskin havaittavia kirjaimia. Sain selville nimen Juselius. / There are letters on the surface, barely visible to the eye. I managed to read name Juselius.

En ole varma, mutta paikoitellen vaikuttaa sille kuin kone olisi osittain maalattu mustalla spraymaalilla kuvioiden päältä. / I am not sure, but somehow it seems like some parts of the machine have been spray painted in black.

Sukkula liikkuu eteen ja taakse, se ei siis koko aikaa näy tästä aukosta. / Bobbin case moves back and forth, so you can’t see it all the time from this little door.
Kotelon sisäpuolella on pieni valmistajan liimaama tarkistuslappunen sekä numero 3825. Ehkä maahantuojan lisäämä sarjanumero. Muinoin oli tapana merkitä jokainen valmistettu tuote sarjanumerolla. Kotelo on ehkä valmistettu Suomessa vaikka itse ompelukone olisikin Singerin tuotantoa. / Inside the case is little paper check lable and written number 3825. Perhaps importers serial number. It used to be a habbit to add serial number to each made product. Case might have been made in Finland, even though machine itself is made by Singer.
Puola ja sukkula. / Long bobbin & boat shaped shuttle/bobbin case.

2 Comments Add yours

  1. Murmur says:

    Poljettavat koneet ovat kyllä hurmaavia, etenkin jos koneen saa pöytälevyn alle piiloon ja pöytää voi käyttää ihan tavallisena pöytänä. Koneesi suojakotelo on tosiaan koristeellinen. Luen milelläni jatkotutkimuksista tämän koneen kanssa, kunhan saat sen joskus kuntoon. Haaveissani on nimittäin elvyttää isoäidin poljettava kone, sitten joskus kun ehdin.

    1. Rhia says:

      Murmur – Olen nyt joululomalla parisen viikkoa niin yritän ehtiä huoltamaan konetta joku päivä. Tämä kone vaikuttaa sille että sen olisi voinut asentaa myös pöytään, sillä siinä on paikka polkimen hihnalle. Ilmeisesti maahantuoja saattoi itse päättää tekikö koneesta käsi- vai jalkakäyttöisen. Muistelisin että äidilläni on myös polkukone. Tosin sitä ei ole käytetty varmaan 30-40 vuoteen. Muistelen että joskus lapsuudessani sillä on ommeltu ulkona matonkuteita yhteen. Saatan jossain vaiheessa tuoda sen tänne, mutta sille ei vielä tässä vaiheessa ole tilaa.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.