Melkein designer-muotia

on


Pitäisiköhän hieman rajoittaa shoppailua? Tarpeeksi kun shoppailee alkaa jo unohtaa ostoksiaan sinne tänne. Löysin yllätyksekseni kameralaukun sivutaskusta kirppislöytöjä jotka olin tehnyt taannoisessa mini-blogimiitissä tammikuussa. Sivutaskusta löytyivät suloisesti kirjailtu koristetyynyn päällinen ja kaulahuivi. Tyynynpäällisen olin ajatellut hyödyntää koristeeksi johonkin vaatteeseen. Se jäänee odottamaan inspiraatiota. Huivia olin ostohetkellä epäillyt silkkiseksi. Polttokoe vahvisti epäilykseni, silkkiähän se. Pyjama-tyylinen kuvio vaikutti etäisen tutulle joten ryhdyin kaivelemaan kevään designer-mallistoja. Viimein tavoitin verkkokalvoille uponneen kuvan Moda Pret-A-Porter-lehdestä. Dolce&Gabbana käytti pyjama-vaikutteisessa SS09 mallistossaan hyvin samant
apaista kuosia. Vaalealla harmahtavalla pohjalla punaruskeita pieniä pyöreitä kuvioita. Kerrankin voin todeta ratsastavani melkeinpä muodin aallonharjalla.

VINKKI

Ongelma:
Mistä erottaa onko kangas tekokuitua vai luonnonkuitua jos siinä ei ole materiaalimerkintää?

Ratkaisu:
Tehdään polttokoe. Tekstiiliä poltettaessa erilaiset materiaalit käyttäytyvät eri tavoin. Ota kankaasta pieni pala. Jo muutaman millin levyinen suikale tai vain pari lankaa leikatusta reunasta riittää kunhan ne ovat riittävän pitkät (n. 5 cm). Huivissani oli huolittelemattomat päät (kuten kuvassa näkyy) joten otin huivin päästä yhden kudelangan poltettavaksi. Jos kyseessä on valmis vaate etsi nurjalta kohta josta voit leikata pienen palan saumanvaraa. Varmista ettei saumanvara purkaannu käytössä. Polta tilkkua pinsettien tai saksien kärjessä lavuaarin yläpuolella. Älä koskaan tee polttokoetta pidellen näytetilkkua sormissasi sillä jotkut materiaalit palavat hyvin nopeasti ja voit polttaa sormesi pahasti! Tarkkaile liekkiä, palamistapaa, hajua ja palamisjätettä. Polttokoe ei ole 100% varma eikä sillä voi erottaa tekokuituja toisistaan. Sen avulla voi kuitenkin selvittää onko kyseessä silkki vai tekokuitu, villa vai tekokuitu, puuvilla vai tekokuitu. Suosittelen tekemään polttokokeen esim jos aikoo kaukoidässä teettää paikallisella ompelijalla vaatteita ns. silkkikankaista sillä länsimaalaiset joutuvat siellä toisinaan huijatuksi ja heille myydään silkkinä tekokuituista kangasta.

Villa ja silkki
(sekä muut eläinten karvasta valmistetut kankaat ja langat)

– palaa samoin kuin jos polttaisit omaa hiustasi, palaminen nopeaa
– liekki keltainen
haju pistävä, samanlainen kuin palavasta hiuksesta
– palamisjäte mytylle kerääntynyttä haurasta tuhkaa

Puuvilla, pellava ja viskoosi
(sekä muut kasvikuiduista valmistetut kankaat ja langat)

– palaa kuin paperi, hitaahkosti ja ehkä vähän kituen
– liekki keltainen, tyvestä ehkä sinertävä kuten kynttilässä
– yleensä ei kovin voimakasta hajua mutta viimeistelyaineista johtuen voi haistakin
– palamisjäte paperimaista tuhkaa

Tekokuidut
– tekokuidusta riippuen palaminen voi olla nopeaa tai hidasta
– liekki usein hyvin pieni ja sininen, voi olla myös lähes näkymätön tai isompi ja keltainen
– yleensä voimakas haju, samantapainen kuin polttaisi muovia, haju kuitenkin vaihtelee
– palavat yleensä sulaen, palamisjäte kova muovinen mötti, joskus polttamisesta ei jää juuri yhtään palamisjätettä vaan materiaali katoaa kokonaan savuna ilmaan


IN ENGLISH
I wonder if I should stop shopping? When you shop too much you start forgetting what you have bought.
As my huge surprise I found thrifted finds from the side pocket of my camera bag. I made those finds in the mini-blog meeting in january. Items were cute little pillow cover and scarf. I thought of using pillow cover to decorate some clothing so it needs to wait till I get my inspiration. I suspected scarf to be silk already when I bought it. Burning test confirmed my suspicions. Pyjama-inspired print seemed vaguely familiar. After some investications I found out that Dolce&Gabbana used similar print on their PJ-inspired line SS09. Light gray background with small round brown figures. Atleast once I can now say that I am riding the fashion wave.

TIP

Problem:
How you separate synthetic materials from natural fibres if there isn’t material lables attached to the item?

Solution:
You create burning test. Different materials behave differently when burning the textile. Take small sample of your fabric. Tiny couple millimeters wide piece is enough if it is long enough (about 5 cm). I managed to take one whole thread from the end of my carf for burning. If you have complete clothing turn it inside out and cut small sample from the seam allowance. Make sure allowance doesn’t start wearing out when using the garment. Burn the sample by holding it with tweezers of scissors on top of the sink. Never do this by holding the sample in your fingers, some materials burn really fast and you can burn your fingers badly. Keep your eye on the flame, how it burns, the smell and burning waste. Burning test is not 100% certain. You can’t separate different synthetic materials from each other, but you can tell if its silk or synthetic, wool or artificial, cotton or artificial. I recommend to do test for example if you are planning to get tailor-made clothers from Far East. Sometimes western people get fooled by the local tailors by selling them synthetic materials as silk.

Wool and silk
(and other farbrics and yarns made of animal fur)
– burns fast like your own hair
– flame yellow
strong smell, similar to burning hair
– burning waste fragile ash in a small bundle

Cotton, linen and viscose (=rayon)
(and other fabrics and yarns made of vegetable fibres)
– burns like paper, slowly and sometimes poorly
– flame yellow, sometimes base of the flame is blue like in candle
– usually not very strong smell, but sometimes can smell because finishing treatments
– burning waste paperlike ash

Synthetic fibres
– depending on the material burning can be slow or very fast
– flame usually small and blue, can be also almost invisible or bigger and yellow
– usually strong smell, similar when burning plastic, varies
– usually burning is like melting, burning waste is hard plastic-like lump, sometimes leaves almost no waste or ash at all and disappears in the air like smoke