Matkalla Surrey’ssä – osa 2 / Travelling in Surrey – part 2

on


Toisessa osassa
matkakertomusta keskityn nähtävyyksiin. Esitin ennen matkaa isännälle toiveen että pääsisin johonkin linnaan tai palatsiin ja hän auliisti toiveeni toteuttikin. Koska
matkamme ajoittui maaliskuun alkuun eivät kaikki turistikohteet vielä olleet auki. Valitsimme avoinna olevista paikoista Hampton Court Palacen, Henry VIII:n palatsin ja hänen epäonnisen vaimonsa Anne Boleynin kotilinnan, Hever Castlen. Lisäksi teimme päivämatkan meren rannalle, Brightoniin. Vaikka maaliskuussa kevät on Englannissa jo pitkällä oli merenrannalla tuuli purevan kylmä eikä tehnyt mieli kastaa varpaita veteen. Viimasta huolimatta pystyin ymmärtämään miksi merenrantakaupunki on houkutellut ihmisiä lomailemaan jo 1700-luvulta asti. Ja tässä vaiheessa fiksu lukija huomaa että postauksen otsikko on epätarkka sillä Hever Castle ei ole Surrey:ssä. Ei olekaan, se on Kentissä. Eikä Brightonkaan ole Surrey:ssä vaan Sussex:ssa. Se nyt vaan oli helpompi sanoa että Matkalla Surrey:ssä kuin Matkalla Kent:ssä, Sussex:ssa ja Surrey:ssä. Kun suurimman osan ajasta kuitenkin vietimme tosiaankin Surrey:ssä. Ensimmäisen osan matkakertomuksesta kuvina löydät täältä.

On the second part or our travel journal I concentrate on sightseeing. Before the trip I made a wish that boyfriend would take me to some of the famous castles or palaces. Because we were travelling in the beginning of march not all the tourist attractions were open. From those that were open we chose Hampton Court Palace, Henry VIII’s palace and his misfortunate wife Anne Boleyn’s home castle, Hever Castle. We also made day trip by the sea, Brighton. Although spring is early in England already in March, the wind was biting on the seashore and it didn’t make me feel like dipping my toes in the water. Despite the wind I could understand why seaside towns have lured people for holidays since 1700’s. And at this point clever readers will realize that title of my post is inaccurate because Hever Caste isn’t in Surrey: Nope, it’s in Kent. And Brighton isn’t in Surrey either, but in Sussex. It was just much easier to say Travelling in Surrey than to say Travelling in Kent, Sussex and Surrey. Most of the time we spent in Surrey anyway. First part of the travel journal in photos you find from here.

HAMPTON COURT PALACE
Ennen Tudor-kuningas Henry VIII:tta Hampton Court Palatsin omisti kardinaali Thomas Wolsey. Palatsia on rakennettu useassa otteessa eri aikakausina ja siksi eri osat ovat erityylisiä. Palatsiin kuuluu useita muita rakennuksia sekä laaja puisto ja puutarha. Puutarhasta löytyy lampia, polkuja ja tietenkin labyrintti jota myös testasimme. Ei ihan helppo homma. Palatsin erikoisuuksiin kuuluvat eri aikakausien tyyliin pukeutuneet oppaat. Ja kunnon historiallisen palatsin tyyliin, myös Hampton Courtissa kummittelee.

Before Tudor
king Henry VIII, the palace was owned by cardinal Thomas Wolsey. The palace has been built over many timeperiods and thats why different parts of it are different styles. The palace area includes several other buildings and large park and garden. In the gardens you can find ponds, paths and of course The Maze. We tried that, not so easy job. Specialty in the palace are tour guides dressed in different time period clothing. And like in any proper historical palace, Hampton Court is also haunted.


BRIGHTON
Aikoinaan ihmiset tulivat Brightoniin terveyslomalle sillä meri-ilman uskottiin parantavan monenmoisia vaivoja. Villityksen taisi aloittaa kuningas Yrjö IV joka rakennutti Brightonin kupeeseen upean intialaisvaikutteisen paviljongin. Siitä lähtien Brighton on vetänyt ihmisiä kuin hunaja kärpäsiä. Kuninkaallisen paviljongin lisäksi Brightonin nähtävyyksiä ovat Laiturit. Suomenkielinen käännös ei oikein tee oikeutta näille rakennelmille. Alkuperäinen West Pier on nykyään enää pelkkä luuranko. Se rakennettiin 1800-luvulla ja se oli konserttihallin ja teatterin sisältänyt huvittelukeskus meren yllä. West Pier poistettiin käytöstä 1975 liian vaaralllisena. Siitä saakka sitä on yritetty pelastaa, mutta rahoitusvaikeuksien ja haluttomien omistajien vuoksi laituri päätyi lopulta tuhopolttajan avustuksella pelkäksi rautahäkkyräksi 2002. Entisöintiä on hidastanut myös toisen laiturin, Palace Pierin omistaja joka on kyseenalaistanut West Pierin rahoituksen. West Pier on suojelukohde jota ei saa purkaa.

People used
to come to Brighton for health holidays because they believed sea air cures many illnesses. First one must have been king George IV, who made a marvelous
indian styled pavillion for Brighton. Since then Brighton has lured people like honey lures bees. In addition to Royal Pavillion, Brightons famous tourist attractions are Brighton Piers. Original West Pier is just a skeleton of its former glory. It was built in 1800’s and was a leisure center above the sea including concert hall and theater. West Pier was closed for public in 1975 as being too dangerous. Since then people have tried to save it, but because financial problems and reluctant owners it finally ended up into pile of iron with the help of arsenist, in 2002. Renovation has been slowed down also by the owner of Palace Pier, who legally challenged the finance of West Pier renovation. West Pier is a Grade I protected object, which can’t be demolished.


HEVER CASTLE AND GARDENS
Hever Castle oli Bullenin suvun kotilinna jo 1400-luvulla. Bullenin sukuun syntyi myöhemmin tyttölapsi, joka paremmin tunnetaan nimellä Anne Boleyn. Epäonnisten Boleyn’ien jälkeen linna kuului mm. Anne Kleveläiselle ja 1900-luvun alusta lähtien Astorien suvulle. Hever on hurmaava pikkulinna. Pienet huoneet tuntuvat kodikkailta ja niissä on esillä paljon taidetta, huonekaluja ja muuta esineistöä. Linnaan kuuluu luonnollisesti pieni vallihauta ja upea puutarha. Puutarha on parhaimmillaan kesällä jolloin myös erikoinen vesi-labyrintti on avoinna. Puutarhasta löytyy myös perinteinen labyrintti ja amfiteatteri sekä Trevin suihkulähteen mukaan suunniteltu suihkulähde.

Hever Castle was home of Bullen family already in 1400’s. Later a baby was born to the Bullen family, who is better know as Anne Boleyn. After the unfortunate Boleyn’s, the castle has belonged to amongst others, Anne of Cleves, and from the beginning of 1900’s to the Astor family. Hever is a charming little castle. Rooms are rather small and cosy. There is lots of art, furniture and other items on display. Of course there is also a small moat and the fabulous gardens. Gardens are at their best in summer when the unique water maze is open. You can also find an ordinary maze, amphitheater and fountain designed after Trevi fountain.

HOUSE SIGNS
Törmäsin Englannissa moniin jännittäviin pikkuasioihin joita ei Suomessa näe. Yksi alati ihmetystä herättävä juttu olivat tietenkin maanteiden asfalttiin upotetut kissansilmät. Toinen kiinnostava yksityiskohta olivat erilaiset pienet ja suuret talojen nimikyltit. Englannissa monilla taloilla on nimi. Nimet ovat selkeästi näkyvillä joko talon seinään tai aitaan kiinnitetyissä kylteissä. En voinut vastustaa kiusausta kuvailla näitä pikkukylttejä pitkin matkaa. Monta upeaa kylttiä jäi tallentamatta, mutta tässä muutama. Maatilojen kyltit olivat sitten kylttien aatelia. Monissa oli upeita koristeleikkauksia tilaan liittyvistä aiheista.

In England I bumped into many little things you don’t see in Finland. One thing that always fascinates me are cat’s eyes that are place on the road tarmac. Another interesting detail is house signs. Many houses in England have a name and those are put on display on signs that are attached to the wall or fence. I couldn’t resist taking photos of these pretty signs. Many fantastic signs were left without photo, but here’s some. Farm signs were the royals of the house signs. Many of them had fabulous pictures relating to the farm.