21/12-22 Neulesuunnitelmia /Knitting plans

on

Neulejutut olivat toivepostausten listalla. Harmikseni aikaa neulomiseen ei ole ollut joten en ole saanut mitään valmiiksi viimeaikoina. Suunnitelmia minulla kyllä on. Ja keskeneräisiä.

Viimeaikoina olen alkanut kiinnostua luonnonkasveilla värjäämisestä ja meillä onkin pitsinnypläysporukan kanssa suunnitelma tehdä värjäystä tulevana kesänä. Monilla värjäreillä tuntuu olevan tavoitteena saada erikoisia hehkuvia punaisen ja sinisen sävyjä, jotka eivät ole kovin helppoja toteuttaa. Itse olen eniten kiinnostunut harmaan ja vihreän sävyistä, mahdollisesti myös sinapinkeltaisesta ja tummanruskeasta. Hailut keltaiset ja hempeät pastelliset sävyt eivät oikeastaan ole mieleeni. Langat on jo hankittuna. Talven aikana täytyy vielä selvittää mitkä kasvit tai sienet olisivat parhaita mieleisiä värejäni ajatellen. Minulla on myös vanhoja, äidiltäni saamiani kasvivärjättyjä lankoja, mutta en oikein välitä niiden vaaleankeltaisista ja vihertävistä sävyistä, joten ajattelin että ehkä nekin voisi värjätä uudelleen tummemmiksi. Aloitin joskus neulomaan niistä neuletakkia, mutta se ei koskaan valmistunut ja meni sittemmin purkuun.

Työjonossani on ollut melko pitkään Gibson girl-tyylinen lampaanlapahihainen neulepusero. Ravelryssä on yksi neuleohje jota olen silmäillyt tätä varten. Sellaisen haluaisin neuloa, ehkä hiukan maltillisemmilla hihoilla, jotta se mahtuu myös takkieni alle. Toistaiseksi kun en omista isohihaista talvitakkia.

Neulejonossa olisi muutakin, kuten salmiakkiruutuiset kirjoneulepolvisukat, kirjoneuletakki itselleni ja isännälle kirjoneuleliivi. Lisäksi korjauspinossa odottaa neulehame jonka vyötäröä pitäisi suurentaa ja kulahtanut neuletakki johon pitää neuloa uudet hihansuut. Tämä viimeinen onkin jo työn alla, mutta pelkäänpä ettei se taida valmistua joulukalenteriin. Tyypilliseen tapaani kun valitsin siihen taas juuttaan ohuen langan, neulominen on hidasta. En oikeastaan pidä neuletakin värisävystä. Se ei istu yhteen muiden vaatteideni kanssa, mutta neule oli pakko saada eikä muita värejä ollut saatavana. Se oli silloin kun vielä kärsin ostoholismista. Niin nytpä sitten ole jumissa sen kanssa ja se on pakko käyttää aivan loppuun. Niinpä ajattelin piristää väriä keltaisella ja sinisellä. Saapa nähdä onnistuuko se hyvin, huonosti vai hyvin huonosti.

Knitting was on the requested posts list. To my huge disappointment, I haven’t had any time for knitting, so I haven’t finished anything recently. I do have plans. And unfinished knits.

Lately I have been interested in dyeing with plants and our bobbin lace group have been planning on doing some plant dyeing next summer. Many seem to have the goal of getting vibrant reds and blues from plant dyes, which are not very easy to achieve. I am mostly interested in shades of darkish green and gray, also possibly mustard yellow and dark brown. Pale yellow and pastels are not really my thing. I already have yarns for this project. During the winter I have to figure out what plants or mushrooms I could use to get my colour palette. I also have old plant dye yarns I got from mum. I am not so keen on the yellow and pale green colours on them, so I was also thinking of perhaps re-dyeing them darker. Years ago I started knitting cardigan of them, but it never got finished and I unravelled it in the end.

On my long queue of “things to make” I have Gibson girl-stype of leg-of-mutton sleeved knit jumper. Ravelry has a pattern for one just like it, which I have been eyeing out. I would love to knit one at some point, perhaps with a bit more modest sleeves. I don’t have coat with big sleeves and I want the knit to fit under my coats.

There are other things on my knitting queue, like fair-isle knee socks, fair-isle cardigan for me and fair isle pullover to hubby. There is also knits on my repair pile, like knitted skirt which needs bigger waist, worn out cardigan which needs new cuffs. The latter is already in process, but I’m afraid it won’t be finished for the Christmas calendar. To my typical habbits, I chose again very fine yarn, so it is very slow to knit. I don’t really like the colour of the cardigan. It doesn’t match with any of my other clothes, but I just had to have it and it was the only colour available. It was the time when I still had the shopaholism. So now I am stuck with it and I have to use it till it’s too badly damaged. So I decided to perk up the colour with yellow and blue. We shall see it works or not.

Kasveilla värjättyjä villalankoja. /
Yarns dyed with plants.
Luonnoslehtiössäni on ollut isohihainen neulepusero vuodesta 2020, mutta olen haaveillut siitä jo pidempään. /
My sketch book has had leg-of-mutton jumper since 2020, but I have been dreaming of one longer than that.
Sinipunainen merinoneuleeni on nähnyt jo parempia päiviä. /
My merino cardigan has seen better days.
Ostin nämä jo useampi vuosi sitten. Nyt niistä tulee neuletakin uudet rannekkeet. /
I bought these yarns several years ago. Now they turn into new cuffs for my cardigan.

2 Comments Add yours

  1. Hehkuvainen says:

    Hyvä on olla suunnitelmia. :) Ei se haittaa, että ne eivät aina toteudu. Kasviväreillä värjääminen on maagista puuhaa! Ja luonnonväreillä värjätyt langat ovat siitä kivoja, että oikeastaan kaikki värit sopivat kaikkien kanssa. Tai minun mielestäni sopivat, voi olla että joku eri mieltä.

    1. Rhia says:

      Hehkuvainen – Olet oikeassa, kasviväreillä värjätyt langat tuntuvat aina sopivan yhteen. Niissä on jotakin jännää samanlaista pehmeyttä. Ihan samoin kuin vanhoissa puuvillarullalangoissa silloin kun värjäysmenetelmät ei vielä olleet kovin kehittyneitä.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.