12/12-22 Leivinuuni / Bread oven

Jatketaan keittiö-teemalla kun kerran alkuun päästiin. Havumäkeen muuttaessamme olin ehkä eniten innoissani leivinuunista. Halusin opetella käyttämään sitä ruuanvalmistuksessa. Kun olen sellainen perfektionisti kuin olen niin minulla kesti kokonainen vuosi ennen kuin uskaltauduin kokeilemaan ruuanlaittoa sillä. Kahlasin facebookissa käsittämättömän määrän erilaisia ohjeita ja neuvoja, tenttasin äitiäni ja haravoin nettiä leivinuunin käytön vinkeistä.

Jokainen uuni on kuitenkin omanlaisensa ja kukin niistä pitää opetella yksilönä. Alkuun käytin nuukuuttani ihan liian pieniä määriä polttopuuta eikä tulipesän lämpötila noussut riittävästi. Sitten kun vihdoin uskalsin polttaa tarpeeksi puuta, alkoi lämpökin kohota tarpeeksi ylös ruuanvalmistukseen. Ensimmäinen ateria oli nopeasti valmistuva kanaa ja herkkusieniä kermassa ja paahdettuja ruusukaaleja. Samana iltana haudutin jälkilämmössä vielä uuniriisipuuron. Uunin lämpötilaa mittaan erillisellä uunilämpömittarilla, jonka laitan tulipesään hiilien kolaamisen jälkeen. Moderneissa uuneissa voi olla myös kiinteä uunin kylkeen asennettu mittari.

Leivinuunin lämmittäminen vie sen verran aikaa että se pitää aloittaa hyvissä ajoin. Työpäivän jälkeen ei enää ehdi samaksi päiväksi saada sillä ruokaa, mutta yhtä hyvin sinne voi pistää yöksi hautumaan seuraavan päivän ruuan. Yön yli hauduttamiseen kannattaa valita hitaasti kypsyvää, esim karjalanpaistia. Itse olen leivinuunikokkailussa vasta alussa. Aikomuksena on kokeilla myös pitsaa, vuokaleipää ja muita uuniruokia.

Tähän mennessä olen ehtinyt jo paistaa pannukakkua ja joulutorttuja sekä valmistaa lohta. Saimme viime vuonna joululahjaksi leipälapion, joten jotain pitsaa tai leiväntynkää täytyisi varmaan pian kokeilla. Alan pikkuhiljaa päästä hommasta jyvälle. Leivinuunin kanssa täytyy olla vähän enemmän tarkkana kuin sähköuunin. Koska lämpötila ei ole tasainen eikä tarkka, kypsymistä pitää tarkkailla. Olen käyttänyt toistaiseksi keittoastioiden alla uuniritilää pohjaan palamista estämässä. Lämpötilaa täytyy myös tarkkailla. Tässä uunissa ei ole luukussa ilma-aukkoja joten luukkua täytyy tulen palaessa pitää raollaan. Heti kun hiilet on kolattu pois, luukku täytyy kuitenkin sulkea jotta lämpötila ei laske liian nopeasti. Joku antoi yleisohjeen paistojärjestyksestä sillä lämpötila alkaa laskea heti kun tuli on sammunut.

 1. karjalanpiirakat, rieskat, pitsa
 2. sämpylät, pikkupullat, reikäleivät
 3. hiivaleipä, ruisleipä, voitaikinaleivonnaiset, kuorrutettavat ruuat
 4. pitkot, marjapiirakat, pikkuleivät
 5. kakut, vuokaruuat, pikkuleivät
 6. haudutetut ruuat
 7. marengit
 8. kasvisten ja sienten kuivaaminen

Hieman harmittaa että puuhellaa ei enää ole. Etenkin tänä talvena kun sähkön säästö on kova sana, siitä olisi ollut huimasti apua ruuanlaitossa. Leivinuunillakin kuitenkin pärjää. Tulevaisuudessa aion kokeilla ruuanvalmistusta myöskin kakluuneissa ja pönttöuuneissa. Niitä varten kuitenkin tarvitsen jalallisen ritilän sillä missään niistä ei ole arinaa eikä keittoastiaa kannata laittaa suoraan hiillokselle.

Let’s continue with kitchen theme. When we moved to Havumäki, I was probably most excited about the bread oven. I wanted to learn how to use it for cooking. Being the perfectionist I am, it took me whole year to get the courage to start cooking with it. I browsed through huge amount of instructions and tips in facebook, asked about it from my mum and searched through the internet for all sorts of helpful tips.

Every oven is an individual and you have to learn to use each of them separately. In the beginning I didn’t burn enough wood in it, so temperature didn’t rise enough. When I finally got the courage to burn enough wood, the temperature started to be high enough for cooking. First meal was easy, fast cooking chicken filets in cream with mushrooms and roasted sprouts. In the residual heat I also managed to stew traditional Finnish rice pudding. I use oven thermometer to measure the temperature. I place it in the oven after I have plowed red coals and ashes to the far end of the oven. Modern ovens might have fixed thermometers, on the front or on the door.

Warming the bread oven takes quite a bit of time, so it has to be started early. After day of work there is not enough time to heat it up for cooking for the evening, however I could slow cook something for the next day overnight. For slow cooking overnight it’s best to choose something that takes long time to cook, like meat stew or pulled pork. I am still in the beginning of my bread oven cooking experiments. But I am planning on trying pizza, bread and other oven cooked foods.

So far I have also baked pancake, Christmas pastries and salmon. Last year we got bread shovel as a christmas gift, so soon I think we have to try pizzas or bread or something. I am starting to get the hang of it. With bread oven I have to keep closer eye on it than electric oven. Temperature is not that precise or even, so checking in on the food is important. So far I have been using oven grid under the cooking dish, to avoid burning the bottom of the dish. Keeping an eye on the temperature is also important. This oven does not have air holes in the door so, door must be kept slightly open during burning is necessary, but it must be closed as soon as ashes and coals are plowed aside. Otherwise temperature drops too fast. Someone gave general guideline for which order to bake things because temperature starts to drop as soon as the fire has gone out.

 1. carelian pastries, flatbread, pizza
 2. rolls, small buns
 3. yeast bread, ryebread, puff pastry
 4. long buns, berry pies, bisquits
 5. cakes, casseroles, bisquits
 6. stews
 7. meringue
 8. dehydrating vegetable and mushrooms

I am slightly annoyed that we don’t have the range anymore. Especially this winter, when saving electricity is the topic, it would have helped a lot on the cooking. However we will manage with the bread oven. In the future I will also try cooking with the other fire places. But for those I will have to buy grid with long legs. Those fireplaces don’t have grate and it’s not recommended to put the dish directly on top of embers.

Tämän polttopuille alun perin tarkoitetun puulaatikon olen ottanut hoteisiini lapsuudenkodista vuosikymmeniä sitten. Silloin se piti maalata valkoiseksi. Se on kulkenut mukanani pitkän matkan ja kätkenyt sisäänsä kaikenlaista akuankoista kankaisiin. Nyt se on päässyt takaisin alkuperäiseen hommaansa puulaatikkona. Kannessa lohjenneen maalin alla pilkottava alkuperäinen värikin on alkanut taas miellyttää silmää. /
This wooden trunk, originally meant for fire wood, I have taken with me from my childhood home decades ago. The I wanted to paint it white. It’s travelled with me long time and hid inside everything from comiks to fabrics. Now it’s finally returned to the original use as fire wood box. I have finally started to like the original paint colour too, which is revealed under chipping paint on the lid.
Ihka ensimmäinen leivinuunissa kokkaamani ruoka: kermaista kanaa ja herkkusieniä sekä paahdettuja ruusukaaleja. /
Very first meal I have cooked in bread oven: creamy chicken and mushrooms with roasted sprouts.

Erikoispannukakkua: vahinkotaikina jossa perunajauhoja ja mustapippuria ja testipaisto leivinuunissa. Hyvää tuli! /
Special pancake: surprise pancake mix with potato flour and black pepper. Tested baking in the bread oven and it was good.

Joulutortuille hiukan alle 200 astetta oli inasen liian vähän, mutta pidempi paistoaika auttoi asiaa. /
For christmas pastries just under 200 degrees wasn’t exactly enough, but longer baking time made it work.

Lohifilee uunissa otti myös enemmän aikaa kuin oli tarkoitus, mutta lämpötila oli torttujen jälkeen jo melko alhainen. Vaikka tykkään kovasti myös sushista ja graavilohesta, paistettu lohi on mielestäni parhaimmillaan melko ylikypsänä. /
Salmon file took more than expected to cook, but temperature had gone down a bit after christmas pastries. Even though I really like sushi and salt cured fish, baked fish I prefer quite overdone really.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.