17/12-22 Eteinen / Hallway

Talokuvia on toivottu kalenteriin. Tämä ei ehkä nyt ole sitä mitä toivoja ajatteli, mutta nyt tulee esittelyvuoroon yksi talon ehkä vähiten remonttia kaipaavista tiloista. Siksi sen kehtaa jo esitelläkin. Suuren ja näyttävän kuistin perässä on pieni ja vaatimaton eteinen. Onneksi se on sentään suht neliön muotoinen eikä mikään kapea käytävä.

En ole ikinä oikein tajunnut miksi eteisistä yritetään ihan väen vängällä saada maailman ahtaimpia ja epäkäytännöllisimpiä tiloja. Ne on kuitenkin niitä paikkoja joissa pitäisi säilyttää päällysvaatteet, kengät, sadevaatteet, hatut, käsineet, sateenvarjot, lemmikkien ulkoilutuskamat, lasten kura-vermeet ja usein myös koulureput ja harrastuskamat kuten pallot ja luistimet. Usein eteiseen tullaan vielä porukalla jos koko perhe on ollut yhdessä reissussa tai jos tulee vieraita. Eteisessä puetaan ja riisutaan, pitää olla tilaa kumartua laittamaan kengät jalkaan, tai penkki jolla istua. Tarvitaan naulakoita, säilytyskoreja, kenkätelineitä, peilejä jne. Usein eteisessä säilytetään lisäksi avaimia, taskulamppuja ja muuta sellaista. Ja mikä erikoisinta, modernien kerrostaloasuntojen siivouskomerot ovat joskus eteisessä (jep, meidän entisessä asunnossa Hervannassa oli näin).

Jos asuntojen epäkäytännölliset ja hankalat keittiöt on ykkösinhokkini niin epäkäytännölliset ja pienet eteiset on heti toisella sijalla. Niin kuin nyt tämä meidän eteinen. Mitään säilytystilaahan tähän ei mahdu. Neljä seinää, viisi ovea. Ai juku miten käytännöllistä! Yhteen nurkkaan mahtuu pieni naulakko ja kenkäteline, toiseen nurkkaan, eli käytännöllisesti katsoen oven eteen, pieni tuoli ja kolmanteen pienen pieni pöytä ja peili. Yksi ovi johtaa kodinhoitohuoneeseen, yksi vessaan, toinen suihkuun, upea pintapeiliovi saliin ja viides kuistille. Oikeastihan suihkun oven tietämillä on ollut oviaukko keittiöön, mutta se on pistetty tukkoon suihkun rakentamisen yhteydessä. Keittiössä vastaavassa kohdassa on vesivaraaja. Ja pimeähän tämä on kuin mikä. Ainoa luonnonvalo huoneeseen tulee kuistin oven ikkunasta. Ja jos ihmettelette miksi emme säilytä vaatteita ja kenkiä kuistilla niin sehän on talvella pakkasen puolella joten kylmien kamppeiden pukeminen kylmässä tilassa ei ole kovin houkutteleva ajatus.

Tiedämme että alun perin eteinen ei ole ollut näin pieni, sillä kuutisen vuotta sitten rakennetut vessa ja suihku vievät siitä hiukan alle puolet. Lisäksi epäilemme että pikkuhuone on alussa ollut osa eteistä ja väliseinä on rakennettu myöhemmin. Ikäväksemme pesutilojen rakentamisen yhteydessä eteisen vanha lankkulattia on purettu pois ja korvattu laminaatilla. Pidän laminaattia huonoimpana mahdollisena vaihtoehtona eteistiloihin koska se naarmuuntuu helposti kengissä tulevasta hiekasta. Emme nyt kuitenkaan ole tähän tekemässä remonttia ellei ole ihan pakko, joten eteinen saa jäädä näin, ainakin toistaiseksi. Kaikesta huolimatta pidän meidän eteisestä, siellä sentään mahtuu kaksi ihmistä yhtäaikaa pukemaan ulkokamppeet.

House photos were requested to the calendar. This might not be what the person had in mind, but this time I am showing you one of the rooms which requires renovation the least. That’s why it’s possible to show you. After the large and extravagant lobby, comes tiny and modest hallway. Thankfully it is almost square instead of narrow corridor.

I have never really understood why Finnish hallways/lobbies are made so small and impractical. Like they are not even trying. Those are the places where people keep their outdoor clothes, shoes, raingear and umbrellas, hats, gloves, pet leashes, children’s outdoor gear, school bags, often even hobby gear like balls and skates. Quite often people come to the are together, when family comes home at the same time or when guests arrive. That is the area where you put your shoes and coat on. You have to have enough space to bend over and put shoes on or sit on a bench. You need clothing hangers, baskets, shoe racks, mirrors etc. Often people also keep their keys, torches, and other similar stuff in there. And what more unexpected, some modern apartment buildings seem to have the cleaning cupboards in there (yup, our old home in Tampere used to have this).

If impractical kitchens are my pet peeve number one, impractical and tiny hallways/lobbies are my pet peeve number two. Like our hallway. There practically no storage space here at all. Four walls, five doors. Boy oh boy how practical! One corner has just enough room for small clothing and shoe racks. In another corner, so basically in front of the door, is just enough space for small chair and on third corner just enough room foor tiny table and mirror. One door leads into utility room, another one to the toilet, third into shower room, fabulous panelled door into the living room and fifth goes to the lobby. Originally there has been a doorway to the kitchen where the shower is now. It’s been closed when they build shower and toilet. On kithcen side there is water boiler now. It is also very dark because only natural light comes from the lobby door. For those of you who are wondering, why don’t you keep your shoes and clothes in the lobby, we can’t. Not in the winter. Lobby is not insulated nor heated and it’s goes below freezing temperatures in the winter. This is the case in many Finnish old houses, entrance ways/ lobbies are not warm in winter.

We know that originally hallway (old lobby) wasn’t this small, because six years ago built toilet and shower room take just under half of it. We also suspect that small utility room used to be part of it and the wall was made later. Unfortunately when they made the washrooms, they also ripped the original floor boards off and replaced them with laminate flooring. I think that is probably the worst option for hallway because shoes bring sand in and it easily scratches the flooring. However we are not planning on renovating this area any time soon unless absolutely necessary. So for now it’s going to stay as it is. Anyway, I do like our hallway, atleast there is enough space for two people to put their coats on.

Suihku vasemmalla, salin paripeiliovet ja oikealla kodinhoitohuone. /
Shower room to the left, double doors to living room , utility room to the right.
Salin ovea vastapäätä ovi kuistille, vasemmalla kodinhoitohuone, oikealla vessa. Tila näyttää laajakulmakuvissa suuremmalta kuin onkaan. Otin kuvan selkä salin seinää vasten. /
Opposite living room is door to the lobby, utility room on the left, toilet on the right. It looks bigger in the wide lens photos than it actually is. I took this photo leaning my back against the living room door.
Talvipäivän valo. / Winter day light.
Suhteutettuna edellisiin kuviin tämä antaa käsitystä mittakaavasta, kuvasin selkä vessan ovea vasten. . Kodinhoitohuoneen ovi tulee vaihtumaan ikkunalliseen peilioveen jossain vaiheessa jotta tilaan tulee lisää luonnonvaloa. /
In relation to previous photos, this gives more idea of the size, photo taken my back against toilet door. Utility room door will be later replaced with panel door with a window, so that we get more natural light into the room.
Joitakin vuosia sitten ostin tämän messinkisen lampetin jossa on kivasti 1920-luvun art deco-henkeä. Harmittavasti löytyi vain yksi. Ei se oikeasti taida olla niin vanha, sillä takana on jäänteitä tarrasta jossa lukee “Made in India”. /
Several years ago I bought this lovely brass sconce which has 1920’s art deco-vibe. Unfortunately there was only one. I don’t think it really is that old, because at the back there is remnants of sticker that says “Made in India”.
Minulla on taito ostaa yksittäisiä kynttilänjalkoja ja harmitella asiaa myöhemmin. Tämä metallinen linnunjalka tarttui jo kymmenisen vuotta sitten mukaan jostakin sisustusliikkeestä. Haluaisin näitä lisää, mutta samanlaisia ei ole tullut vastaan. Pidän myös näistä led-kynttilöistä koska ne on helppo sytyttää ja sammuttaa painamalla tukevasta liekistä alaspäin. Valitettavasti näitä ei enää myydä. /
I have a skill of buying single candle holders and be annoyed by it later. This metal bird foot holder I got about ten years ago from interior design shop. I would like to get more, but I haven’t seen identical ones anywhere. I also like these led-candles because they are easy turn on and off by pressing the sturdy “flame” downwards. Unfortunately these are not made anymore.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.