10/12-22 Talon aarteita / Treasures from the house

Kun ihmiset ostavat vanhan talon, sieltä usein löytyy paljon vanhaa tavaraa. Joskus talo jopa myydään kaikkine irtaimistoineen. Meidän tapauksessa näin ei ollut. Talon edellinen omistaja, joka ei koskaan ollut talon asukas, tyhjensi talon tavarasta melko tarkkaan. Taloon jäi vain jotakin pientä arvotonta tavaraa kuten laatikollinen sulakkeita ja vanhoja valurautapannuja. Käydessämme taloa katsomassa täällä oli kuitenkin huonekaluja, tauluja ja valaisimia. Joitakin huonekaluja halusimme ostaa talon mukana, mutta jouduimme maksamaan niistä erikseen. Ostimme mm. talossa olleet peilit, kuistin vanhan valaisimen, kaksi sohvapöytää ja tuolit. Lisäksi taloon oli jätetty kanneton kahvimylly, muutama rikkinäinen valaisin sekä perheen pojan maalauksia. Niistä olen kertonutkin jo täällä ja täällä.

Talossa asuessamme, siivotessamme ja rempatessamme on kuitenkin alkanut löytyä kaikenlaista pientä. Eivät ne mitään arvokkaita juttuja ole, mutta kutsun niitä aarteiksi sillä ne kertovat talon historiasta ja täällä eletystä elämästä. Ensimmäinen löytö paljastui yläkerran keittiön kaapista. Siellä oli nimittäin siististi viikattuna nippu pellavaisia käsipyyhkeitä. Talon edellinen omistaja ei ehkä niitä osannut arvostaa koska oli jättänyt ne kaappiin, mutta minä arvostan sitäkin enemmän. Pyyhkeissä on upea kuosi ja nimikointia valkoisella langalla. Otan ne ilman muuta käyttöön!

Toinen löytö paljastui kun purimme pienen komeron ruokailuhuoneen nurkasta. Komeron rakenteista löytyi kaikenlaista pientä, jo aikoja sitten hukkaan joutunutta: hopeinen rintakoru joka nimikirjainten perusteella kuului perheen tyttärelle, hopeiset korvakorut, kultainen korvarengas ja rikkinäinen kultasormus, puuhelmiä ja paperinuken vaate. Toistaiseksi pidän nämä korut tallessa, en ole ihan vielä päättänyt mitä niille tapahtuu.

Kun purimme hiljattain rempattavan huoneen seinärakenteita, löysimme vanhan ikkuna-aukon jota oli tukittu vanhoilla sanomalehdillä. Löytyi mm. vuoden 1981 Paikallissanomien numero. Sen oli ilmeisesti tilannut talossa asunut alivuokralainen. Oli hauska lukea paikallisuutisista mitä ruuat paikallisissa kaupoissa maksoivat ja mikä leffa meni elokuvissa.

Muita sekalaisia löydöksiä eri paikoista ovat olleet mm. valurautainen joulukuusenjalka, pala lasista lämpömittaria, ruostunut taskulamppu, vanhoja köydenpätkiä, mankeli, joululahjapapereita, vanhan ompelukoneen laukku, erilaisia ruokapakkausten kääreitä jne. Kuusenjalka oli yläkerran yhdessä komerossa ja mankelintela yläpohjan ullakkotilassa. Joululahjapaperit löytyivät keittiön laatikoston takatilasta. Liiteriä järjestellessä ja siivotessa on löytynyt maapohjasta kaikenlaista köydenpätkistä linoleumiin ja taskulampusta tyhjiin lääke- ja ruokapakkauksiin. Ilmeisesti liiteriä on käytetty puuvaraston lisäksi myöskin roskiksena.

When people buy old house, they often find lots of old stuff. Sometimes the house is even sold with all the furniture and junk. It wasn’t the case with our house. The previous owner, who never lived in the house, emptied everything from the house. They only left some small insignificant items like fuses and old cast iron pans. When we came to first look at the house, it was furnished and there was paintings on the walls. Some furniture we wanted to buy with the house, but we had to pay extra for them. We bought mirrors, old lamp on the lobby, two coffee tables and some chairs. Owner also left behind coffe grinder without a lid, couple broken lamps and some paintings from the son of the family. I have already posted about those here and here.

While living in the house, cleaning and renovating, we have started to find all sorts of small things. They are nothing valuable, but I call them treasures, because they tell about the history of the house and about people who lived here. First find was in upstairs kitchen. Pile of neatly folded linen tea towels was in the cupboard. Perhaps the previous owner didn’t value them much because they left them behind, but I do even more so. They have beautiful pattern and embroidered initials in white. I am definitely going to use them!

Second find appeared when we tore down little closet in the dining room. Inside the closet we found all sorts of small things, lost long time ago: silver brooch which based on the initials, belonged to the daughter of the family, silver earrings, gold earring and broken gold ring, wooden beads and paper doll outfit. For now I am going to keep the jewelry, I haven’t decided what I’m going to do with them.

When we recently opened the wall in the little room we currently renovate, we found old window. It had been blocked with old newspapers. We found local newspaper issue from 1981. Apparently the subscriber used to sub-rent a room in this house. It was fun to read local news, what food used to cost in local shops and what movie was shown in local movie theater.

Other miscellaneous findings have been cast iron christmas tree stand, piece of glass thermometer, rusted torch, pieces of old ropes, old mangel, christmas wrapping paper, old bag for sewing machine, all sort of food wrappings and so on. Tree stand was found upstairs closet and mangle in the attic entrance. Christmas wrapping paper was behind the kitchen drawer. When tidying and arranging the log barn, we found everything from ropes to linoleum and torch to empty medicine and food packages. Apparently log storage used to double as a rubbish bin.

Koruja kaapin välistä /
Jewelry from the closet
Jonkinlainen vanha mankeli /
Some sort of old mangle

Talon emännän pellavapyyhkeet. Emme tosin tiedä kumman heistä sillä molempien etunimi alkoi E:llä./
Linen towels which belonged to the matron of the house. Allthough we don’t know which one, both of their names started with E.
Valurautaisia pannuja, kaipaisivat kunnostusta mutta ovat lähes ikuisia ja kävisivät hienosti tulella kokkaamiseen. /
Cast iron pans, would require maintenance, but are practically everlasting and would go nice for cooking with fire.
Kuusenjalka on nätti, mutta hiukan hutera muotoilultaan. /
Tree stand is pretty, but not very sturdy on the design.
Jouluisia käärepapereita vuosien takaa. /
Christmassy gift wrappings from years past.
Paikallissanomat vuodelta 1981. /
Local newspaper from 1981.
Kaunis kahvimylly ja tyypillinen tuulimyllyaihe./
Beautiful coffee grinder with typical windmill scene.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.