11/12-22 Keittiön verhot / Kitchen curtains

Meidän keittiö on auttamattoman ruma, hankala ja epäkäytännöllinen. Ollaan sitä yritetty sieltä täältä fiksailla pienin muutoksin, mutta jossain vaiheessa koko keittiön lattia pitää vesivahingon vuoksi purkaa maahan asti ja uusia. Ja luultavaa on että vähän kengityshommiakin täytyy alimmille hirsille tehdä. Ihan mitään hirveän suuritöistä ja kallista remppaa emme siksi ole halunneet alkaa siellä vielä tekemään. Siksi koitankin piristää keittiötä pienillä jutuilla. Löysin kesällä kirppikseltä hauskat pienehköt Metsovaaran Geisha-verhot ja ajattelin että ne sopisivat hienosti keittiöömme ja ruokailuhuoneeseen. Niiden ripustus on odottanut sitä hetkeä että saan lyhennettyä verhotangot ja hankittua niihin paremmat kannakkeet. No sitten kun sain vihdoin kannakkeet ja verhotangot kiinni ikkunoihin, kävikin ilmi ettei meillä ole tarpeeksi renkaita eikä verhonipsuja. Rosvosin väliaikaisia nipsuja toisaalta, mutta nämä eivät pysy kunnolla ohuissa renkaissa joten joudun ostamaan uusia nipsuja jossain vaiheessa. Sain kuitenkin vihdoin verhot ikkunaan.

Tämä Finlaysonin Metsovaara-kangas on muuten erikoinen. En löytänyt siitä netistä muita kuvia kuin eri värisenä jollakin japanilaisella sivustolla. Kangas on liian modernia ollakseen 60-70-luvun Metsovaaraa, ja printtikin on tyyliltään mieluummin vähän modernimpaa, joten mietin että olisiko se sittenkin Marjatan tyttären Katariina Metsovaara-Heikinheimon suunnittelema. Jos tiedät tästä jotain niin vinkkaa toki kommentteihin.

Meillähän on remontti edelleen pahasti kesken, tai no sanotaan että se on ihan alkutekijöissään vasta. Haaveilen että saisin ensi keväänä kunnostettua ja maalattua ainakin kaikki alakerran ikkunat. Kitit on ravistuneet ja kosteuden aiheuttamia jälkiä sekä sisä että ulkopuolella. Oikeasti haluaisin vaihtaa nämä 70-/80-luvun kammotukset vanhoihin 6- ja 9-ruutuisiin, mutta tuskin on ihan äkkiä tapahtumassa ellei nyt jostain yhtäkkiä ilmaannu edullisesti 10 kappaletta ruutuikkunoita karmeineen. Siihen asti sinnitellään vanhoilla ja kunnostellaan niitä.

Our kitchen is totally ugly, awkward and impractical. We have tried to revamp it with small changes, but at some point the whole floor has to come off to the ground and made new, due to water leakage. Also some bottom logs probably need replacing or repairing. So we didn’t want to do any major expensive or extravagant renovation to it yet. That’s why I try to perk it up with little things. In the summer I happened to find smallish Design Metsovaara “Geisha” curtains and I thought that these would fit nicely in our kitchen and dining room. They have been waiting ever since for the moment when I manage to shorten the curtain poles and get better brackets for them. When I finally got curtain poles on the windows, I realised we don’t have enough rings and clips to hang the curtains. I borrowed some clips from elsewhere in the house, so these are just temporary. They don’t hold very well on thin rings. I have to buy more clips and rings at some point. But atleast I was able to hang these on the window.

This Finlayson Metsovaara print fabric is unusual. I was not able to find any photos online except on some Japanese web page, in different colour. Fabric is too modern to be original 60-70’s Metsovaara design and to be honest, even the print looks a bit more modern. So I was wondering if this actually is Marjatta Metsovaara’s daughters, Katariina Metsovaara-Heikinheimo’s design. If you know something about this print, feel free to leave a comment below.

We are still very much in the middle of the renovation, well to be honest, it is actually very much in the beginning. I have solid plan to renovate atleast all windows in the ground floor. The putty has dried out and cracked and there are moisture damage both inside and out. Actually I really would like to replace these horrid 70’s/80’s windows with old windows with 6 or 9 panes. But I doubt that is going to happen any time soon, unless 10 affordable windows with frames turn up suddenly from somewhere. Untill then we have to manage with these and just renovate them.

Mitään tunnelmallisia sisustuskuvia ei meidän keittiössä saa. Satavuotiaan talon keittiöksi se on pieni ja hankalan muotoinen. Tällä seinällä on sekä ikkuna että ulko-ovi./
There just isn’t going to be cozy interior photos from our kitchen. For 100 years old kitchen it’s small and awkward shape. On this wall there are both window and door.
Tässä seinällä on ikkuna ja vesipiste. Alakaapit on mitoitettu edelliselle asukkaalle ja ovat meille aivan liian matalat. Vesimittari on tuossa kaapissa oikealla joten kaappia ei voi siirtää sitä purkamatta. Takana olevaa ikkunaa ei siksi ole pesty välistä varmaan pariinkymmeneen vuoteen. Eikä pesty nytkään. /
This wall has window and water tap. Bottom cabinets are made for the previous tennant. For us they are way too low. Water meter is inside the cabinet on the right, so cabinet can’t be moved without taking it apart. This means that window at the back hasn’t been washed between the glasses for decades. And didn’t get washed now either.
Jostain syystä inhoan noita puunvärisiä ikkunanpieliä ihan intohimoisesti. /
For some reason I hate those wood coloured window sides with a passion.

Tältä keittiö näytti alunperin. Tuo tiskialtaan välitila on samaa kamaa kuin lattia. Yök. Seinät ovat keltaiset. /
This is what the kitchen looked originally. Behind the sink is same material than flooring. Yuck. Walls are yellow.
Tämä nurkka oli ihan käsittämättömän hankala. Tuon pikkuhellan edellinen omistaja sentään vei mennessään. Vaihdoimme jenkkikaapin isoon jääkaappiin joka laitettiin nurkkaan. Pitkä yläkaappi vaihdettiin pienempään. /
This corner was unbelievably awkward. That small stove the owner thankfully took with them. We swapped that small fridge for large one, which went into the corner. Long upper cupboards we swapped for smaller one.
Sivuovi ulos, sen olen sittemmin maalannut vaaleanharmaaksi. Samalla värillä aion maalata myös ikkunoiden pielet. Valkoinen pömpeli vasemmalla on vesivaraaja (edellisen omistajan asentama) joka ei voisi olla oikeastaan juuri tuon hankalammassa paikassa. Aiemmin pieni vesivaraaja oli seinällä nurkassa josta muistona ruskea metallinen kannatinpalkki. /
Side door leads outside. I have painted it light gray now. Same colour I’m planning on using window sills and sides. White large object on the left is immersion water heater (installed by the previous owner). It is probably in the most awkward place ever. Previous small heater was installed up on the wall, where you can now see brown metal bar.
Talossa asunut rouva on purattanut vanhan leivinuunin ja sen yhteydessä todennäköisesti olleen puuhellan. Tilalle on muurattu ehkä joskus 80-90-luvuilla tämä modernimpi leivinuuni. Yksi hormi on nyt pois käytöstä, siinä olisi optio puuhellalle. En tiedä mikä tuo aukko tuolla muurissa peltien alapuolella on. Huomaa myös katon muovipinnoitettu pahvipaneeli joka on jäljittelevinään puuta. /
Lady who lived in the house had the original old bread oven and range dismantled and had this more modern bread oven made instead. I suppose it was made in about 80’s or 90’s. One chimney is not in use, so there would be option for wood range. I don’t know what that hole on the chimney under the dampers is. Notice also the plastic covered cardboard paneling on the ceiling, which is supposedly imitating wood.
Vaihdoimme perinteisen sähköhellan integroituun kiertoilmauuniin ja induktiolieteen. Kaapisto ei ole kiinni leivinuunissa vaan takana on ilmatilaa, koska leivinuuni lämpenee ulkopinnaltaan aika paljon. Tämä ei luultavasti ole lopullinen järjestely. Lattiaremontin jälkeen keittiön järjestys tulee todennäköisesti muuttumaan vielä melko paljon. Minä haluaisin rapata uunin valkoiseksi kuten ne usein perinteisesti olivat, mutta isäntä tykkää siitä tällaisenaan. Hormi on rapattu äklöllä Kolibri-pinnoitteella josta on vaikea päästä eroon. Kissat tykkäävät makoilla tuolla päällä koska siellä on mukavan lämmintä. /
We swapped traditional electric stove into integrated oven and induction hob. Cabinet is not touching the bread oven, there is air gap between, because the oven warms up quite a bit. This probably isn’t the final arrangement. After the floor renovation it probably will change quite a bit. I would like to paint the bread oven white, like they traditionally often were, but hubby likes it the way it is. Chimney has been covered with structured Kolibri coating, which is difficult to get off. Cats love to sleep ontop of it, because it is nice and warm.
Maalasin seinät ja isäntä asensi uuden, isomman yläkaapin. Tiskiallas tulee vaihtumaan, kunhan saamme aikaiseksi. Tämä taso on meille aivan liian matalalla ja tosi epäkäytännöllinen. /
I painted the walls and hubby installed new, bigger upper cabinet. Sink we will change at some point, when we can get around doing it. This counter is just way too low and impractical for us.

2 Comments Add yours

  1. Hehkuvainen says:

    Kiitos kurkistuksesta keittiöönne! Varsinkin vanhoissa keittiöissä näkee paljon juuri tätä tyyliä: on selvää että keittiötä ei ole aiemmin suunniteltu kokonaisuutena uusiksi, vaan korjauksia, poistoja ja lisäyksiä on tehty vuosikymmenten saatossa pistemäisesti. Tällaiset vanhat keittiöt ovat kuin tilkkutäkkejä, joissa on paikkaa paikan päällä. Toiminnallisuus ja esteettisyys usein kärsii, omaleimaisuus sen sijaan kasvaa. :D

    1. Rhia says:

      Hehkuvainen – Juuri näin se menee. Mutta eipä nuo vuokra-asuntojenkaan keittiöt aina mitään käytännöllisyyden ihmeyksiköitä ole. On tullut asuttua monenlaisissa asunnoissa joissa on ollut todella epäkäytännöllisiä keittiöitä ja ne on kuitenkin suunnittelemalla suunniteltuja. Me molemmat tykätään laittaa ruokaa, mutta ollaan sillä tavalla vähän laiskoja että jos keittiö on hankala niin ruuanlaitto lakkaa kiinnostamasta. Ja sehän ei varsinaisesti elämisen kannalta ole hyvä asia kun syödä kumminkin täytyy. Tästä syystä on pakko saada keittiöstä ensin toimiva, ja sitten vasta voi miettiä estetiikkaa. Tuon tiskipöydän ja tason suhteen meillä on jo suunnitelma ja suurin osa materiaaleista, mutta sen toteuttamiseen pitää kerätä vähän rohkeutta kun ei tiedetä mitä kaapin takaa paljastuu ja putkimiestäkin tullaan luultavasti tarvitsemaan.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.