Tapettihaaveita / Wallpaper dreams

on

Tällä viikolla olisi ollut taas omavaraistelevien bloggareiden ryhmäpostauksen aika, mutta loman jälkeinen työhön paluu vei mehut sen verran tehokkaasti että en jaksanut miettiä postaamista. Sen sijaan ajattelin tarinoida hiukan tapettiasiaa.

Meillä ei remontissa välttämättä päästä tapetointivaiheeseen vielä hetkeen, mutta tapettien valinta on niin pitkällinen prosessi että aloin miettiä niitä jo ennenkuin talokaupat olivat varmistuneet. Oikeesti! Jos olet ikinä koskaan edes pohtinut tapetointia niin tiedät että valmistajia on satoja, malleja on takuulla miljoonia. Alusta asti oli selvää että satavuotiaaseen taloon valitaan tapetit jotka sopivat talon henkeen. Tästä syystä olen kuorinut tarkasti vanhoja tapettikerroksia esiin. Nähdäkseni millainen maku asukkailla oli sata vuotta sitten.

Vanhat tapetit
Sanomattakin on selvää että tapettimaku on nykyään melko erilainen kuin 1910-luvulla. 1900-luvun alussa muodikkaita olivat kangasta jäljittelevät tummat kasviaiheiset tapetit. Niillä haluttiin jäljitellä kalliita kankaisia seinävaatteita. Värejä käytettiin rohkeasti ja väriyhdistelmät saattoivat olla melko hurjiakin, esim burgundinpunaista, tummanvihreää ja kultaa samassa tai mustaa, tummansinistä, luumunpunaista ja kultaa. Nykyään taas pyritään usein sävyharmoniaan jossa käytetään paljon saman värin valöörejä tai lähisävyjä. Toki rohkeampiakin tapetteja on saatavilla, kuten valokuvatapetteja.

Huoneen vanhin, ja ihanin, tapetti, luumunpunaisia kukkia. /
Oldest wallpaper, and loveliest, in the room. Dark violet flowers.

Olen toistaiseksi saanut otettua esiin vasta yhden huoneen tapettikerrostumat ja niiden perusteella talon asukasperhe on pitänyt beigestä. Siis TODELLA! Kymmenestä tapetista 6-7 on beigen tai valkoisen sävyisiä. Alin tapetti on luumunpunainen, sen päällä on vuoden 1929 sanomalehtiä paikkausaineena, sitten sinisävyinen tapetti ja roosan ja kullansävyinen tapetti. Näiden kerrosten päällä on kuitulevyä ja loput beigen ja valkoisen sävyiset tapetit. Roosan ja sinisen välissä on mahdollisesti vielä yksi metallinhohtoinen vaaleanruskean sävyinen tapetti josta en ole saanut vielä esiin kunnollista palaa.

Erittäin hauras sinisävyinen tapetti, kukkia tai lehtiä, tapetoitu arviolta 1929. /
Extremely fragile blue wallpaper, flowers or leafs, estimated year 1929
.
Pinkopahvin ja luumunpunaisen tapetin repeämiä on paikattu mm. tällä sanomalehdellä. Vuosiluku onneksi on jäänyt näkyviin joten on helppo päätellä että seuraava sininen kerros on tapetoitu 1929. /
Rips in the dark violet wallpaper and cardboard under it has been repaird with this newspaper. Thankfully the year is visible so it’s easy to determine that next blue layer was done in 1929.

Uudet tapetit
Vanhantyylisiä tai historiallisia tapetteja ei löydy ihan joka remppakaupasta. Suomessa niitä valmistaa Pihlgren ja Ritola jolla on jo lähes satavuotinen historia tapettivalmistajana. Siellä tapetit tehdään edelleen samalla perinteisellä rotaatiomenetelmällä kuin tehtaan alkuaikoina. Siksi heidän uusissakin design-tapeteissa on säilynyt vanhan ajan tuntu. Valikoimassa on paljon myös vanhojen mallien mukaan painettuja tapetteja. Vaikka heillä onkin kattava valikoima ihania tapetteja, en oikein löytänyt heiltä mieleisiä jotka sopisivat talon ja meidän tyyliin. Niinpä käännyin naapurimaan valmistajien puoleen ja tilasin näytteitä Borås Tapeterin ja Lim & handtryckin valikoimista.

Duro Sweden ei valitettavasti tunnu toimittavan näytteitä Ruotsin ulkopuolelle, mutta heidän malliston näytteitä varmasti saisi jostakin kotimaisesta tapettikaupasta. Heidän Gammalsvenska-malliston tapetteja on nähty paljon mm. Talot huokuvat historiaa-sarjassa. Vielä pitää tutkia myös Sandbergin valikoima. Heillä on ainakin yksi modernimpi Pine-tapetti jossa on kivaa vintage-fiilistä ja viehättää tyyliltään ja väreiltään kovasti. Hauskinta olisi jos löytyisi tapetti joka muistuttaisi alkuperäisiä käytettyjä tapetteja, mutta ne eivät ehkä kuitenkaan soveltuisi sellaisenaan talon nykyiseen tilaan. Valitettavasti vanhat korkeat ja kapeat ikkunat on korvattu 70-luvun matalilla leveillä ikkunoilla ja muutamia ikkunoita on laitettu tukkoon. Se tekee jopa vaaleaseinäisistä alakerran huoneista todella hämärät päivällä.

Tilasin kummaltakin valmistajalta neljä näytettä. Koska historiallisiakin tapettimalleja on tuhottomasti erilaisia, päädyin karsimaan vaihtoehtoja todella rankalla kädellä ja valikoin vain kaikkein kivoimmat. Yritin olla tilaamatta turhaan täysin samantyylisiä näytteitä. Lim & handtryckin näytteet ovat osin hiukan vanhempaa tyyliä kuin talomme, mutta erityisesti tuo ruutu-kuvioinen 1800-luvun tapetti houkutteli kovasti. Vaikka ripustin tapetit nyt ruokailuhuoneeseen niin en ajatellut näitä kaikkia ruokailuhuoneen tapeteiksi. Mietin samalla myös keittiön, makuuhuoneen ja kodinhoitohuoneen tapettivalikoimaa. Ja salaa ehkä vähän myös salin tapetteja, vaikka salia tuskin päästään tapetoimaan ainakaan pariin-kolmeen vuoteen, siellä on sen verran isompaa remppaa tiedossa ennen sitä. Lisäksi meillä on kaksi muutakin huonetta joihin aikanaan pitää valita tapetit, mutta siihen voi mennä vielä pidempään. Lisäksi haluaisin tapettia yläkerran aulaan, mutta siellä on tällä hetkellä kaikissa seinissä puupanelointi joka vaatii myös isohkoja toimenpiteitä.

Tällä hetkellä vihreä lehtikuvioinen on vahva ehdokas makuuhuoneen tapetiksi, ruutukuvioinen keittiön tai kodinhoitohuoneen tapetiksi ja vaalea 30-luvun tyylinen kukkakuvioinen ruokailuhuoneeseen. Mutta tilanne voi vielä muuttua kun saan lisää näytteitä. Ei oo heleppoo! Mitä sinä valitsisit?

This week would have been again the self-sufficiency group post time, but returning to work after holiday has really sucked the juice out of me. I didn’t have energy to even think about it. So instead of that I want to talk about wallpapers.

We don’t necessarily get to the wallpapering stage for awhile. But choosing wallpapers is such a long and tedious process that I started thinking about them even before we and closed the deal on the house. Really! If you have ever thought about wallpapering you probably know that there are hundreds of manufacturers and possibly millions of designs. It was clear since the beginning that wallpapers we choose, need to suit the atmosphere and design of the house. For this reason I have also been carefully peeling the layers of the old wallpapers in the house. Just to see what was the taste of the family who lived here hundred years ago.

Kolmas tapettikerros, hennon ruusunpunaista ja kullanvärisiä “konfetteja”. Tämän tapetin tarkka ikä erityisesti kiinnostaa sillä jälkien perusteella tämä tapetti on vedetty alkuperäisten sähköjohtojen päälle. Eräs sähköasentaja väitti kivenkovaa että tälle paikkakunnalle on sähköt tulleet vasta 50-luvulla, mutta jos tämä tapetti on vanhempi (kuten arvelen), se todistaa että sähköt on täällä olleet jo ennen 50-lukua. /
Third layer of wallpaper, pale rose and gold “confetti”. The precise age of this wallpaper is very interesting because based on what we found, this wallpaper was done over original electric wiring. One electrician claimed that electricity didn’t come to this neighbourhood untill in the 50’s. However if this wallpaper is older than that (which I suspect) that proves that electricity has been here way before 50’s.
Roosan tapetin päällä on kerros huokolevyä ja sen päällä on tämä beige, valkoisella painettu lehtitapetti. Arvelen tätä 50-lukuiseksi tai ehkä 60-luvun alkuun. /
Ontop of lightrose wallpaper is a layer of fiberboard and ontop of that is this beige, white printed leaf motif. I estimate this to be from 50’s or perhaps early 60’s.
Beigen lehtitapetin päällä on beige nivelraitainen tapetti jossa on kultaisia pilkkuja. Nämä nivelraitaiset tapetit olivat muodissa 60-luvulla. Lapsuudenkodistanikin löytyy samantapaista. Tämän tapettikerroksen päälle on kauttaaltaan maalattu karsealla sinisen vihreällä maalilla (jota on talossa joka puolella, sisällä ja ulkona) ja kunnon näytepalan löytäminen oli vaikeaa. /
Ontop of beige leaf wallpaper we found this beige joint-stripe wallpaper with golden dots. These type of wallpapers were popular in the 60’s. My childhood home had one similar too. This wallpaper has been painted over with horrid bluish green paint everywhere (that paint is everywhere in the house, inside and out) so it was very difficult to find proper sample of this one.

Old Wallpapers
It goes without saying that general taste of wallpapers is quite different now than in 1910’s. In the beginning of 1900’s it was popular to choose very dark colours and floral prints that imitate fabric. They were supposed to resemble old tapestries. Colours and combinations were bold and even quite wild, like burgundy with dark green and gold or black, dark blue, aubergine and gold. Modern style is more harmonic with same colour in different values or shades close to each other, rather than complementary colours. There are of course also more bold modern options, like photo wallpapers.

Hentoisesti hohtavalla beigellä pohjalla pastellinsävyisiä kukkia, mahdollisesti 60-70-lukujen taitteesta. /
Slightly sheen beige background with pastel flowers, possibly turn of 60-70’s.
Jälleen beigepohjainen tapetti jossa valkoisia kukkaköynnöksiä ja hopeisia raitoja. /
Again beige wallpaper with white flower garlands and silver stripes.

So far I have only unrevealed wallpaper layers in one room. Based on those the family of the house really loved beige. I mean REALLLY! 6-7 of ten layers are beige or white shades. Bottom layers is aubergine, on top of that is batches of newspaper from 1929 and ontop of that is blue wallpaper and ontop of blue is rose and gold. Ontop of rose wallpaper is layer of fibergoard and after that comes 6 layers of beige and white. Between rose and blue might also have one layer of metallic light brown, which I haven’t been able to uncover properly yet.

Tämä tapetti melkein jäi löytämättä sillä sen päällä oleva on liisteröity todella huolellisesti. Valkoisella helmenhohtoisella pohjalla harmaita ja vaaleanpunaisia kieloja. Jouduin kastelemaan päällä olevan kerroksen ja hieromaan sen irti saadakseni tämän näkyviin. /
I almost didn’t notice this wallpaper because the one ontop has been glued on really carefully. White, pearlescence bacckground with gray and pink lily of the valley. I had to wet the layer ontop and rub it off to reveal this.
Tapetti näyttää kuvassa likaiselle, mutta tämä on itseasiassa päällimmäinen kerros, valkoisella pohjalla sinisiä ja harmahtavan beigejä kukkia. Ihan nätti, mutta vähän tylsä. /
It looks a bit dirty on the photo, but this is actually the top layer. Blue and grayish beige flowers on white background. Quite pretty, but a bit boring.

New Wallpapers
Old style of historical wallpapers can’t be found in every DIY-shop. In Finland they are printed by Pihlgren & Ritola, who already has almost 100 years of history as a wallpaper manufacturer. They still print all of their wallpapers with same rotation method than they did when company started. For that reason even their modern designs still have that old charm to them. Their selection has lots of old designs aswell. However I was not able to find anything that in my opinion suits our style and the house. For that reason I turned to the country next to us and ordered some samples form Swedish manufacturers Borås Tapeter and Lim & handtryck.

Unfortunately Duro Sweden doesn’t seem to send samples outside Sweden, however I might be able to order their samples from some Finnish shop. Their Gammalsvenska- collection is well represented in tv series Det sitter i väggarna, where historian and construction researcher reveal the history of old houses. I still have to check the collection from Sandberg. They atleast have one more modern design called Pine, which has lovely vintage feel and I like the colour options. Most fun would be to find similar wallpapers which were used here originally, however they might not suit as is into the current state of the house. Unfortunately some windows have been closed completely and old tall windows have been replaced with 70’s wide and low windows. That makes downstairs rooms very dark, even with light wallpapers.

I ordered four samples from each company. Because there are so many historical styles aswell, I decided to limit myself quite strongly and chose only the absolute favourites. I tried not to order too much similar samples. Lim & handtryck samples are partly older in style than our house, but that checkered style really caught my eye. Even though these samples are now hanging in the dining room, I’m also thinking other rooms like bedroom, kitchen and utility room. And secretly perhaps little bit of living room, even though we probably are not at that stage for atleast two-three years. There is huge renovations coming before wallpapering can be done there. We also have couple other rooms we need to choose wallpaper eventually, but that might take quite a bit longer. I would also like to have wallpaper on the upstairs lobby, but there is wood paneling all over, and it needs quite a lot of work too.

At this moment green leaf wallpaper is strong candidate for bedroom, checkered for either kitchen or utility room and lighter floral for dining room. But situation might change when I get more samples. Not an easy task! What would you choose?

Roosan kerroksen alla on mysteerikerros joka näkyy kuvassa vasemmassa laidassa. Metallinhohtoinen beige kerros voi olla tapettia tai sitten se on vain liisteriä, en tiedä vielä. Asia vaatii lisätutkimuksia. /
Under the rose wallpaper is mystery layer, which you can see left on the photo. It looks like metallic beige wallpaper, but it could also be just heavy layer of wallpaper paste, don’t know yet. It requires more studying.
Lisäksi puretun komeron takaa löytyi tämä pieni kaistalet tummansinistä jossa on kultaisia palluroita. Tämä saattaa olla sinisen kukkatapetin reunus, tai sitten jotakin ihan muuta. /
Behind closet we took down we found this small sliver of blue wallpaper with golden dots. This could be the edge of blue leaf wallpaper, or something else all together.
Borås tapeter, tämä sopisi ehkä makuuhuoneeseen. /
Borås tapeter, this might work in bedroom.
Ihana Borås tapeterin jugend-ruusu jonka kultaiset ääriviivat eivät valitettavasti toistu kuvassa kultaisena. Tämä on upea, mutta tuntuu hiukan liian tyylikkäältä maalaistaloon sisustus on kokoelma sekalaista vanhaa rompetta. /
Wonderfull Borås tapeter jugend rose wallpaper with golden details which unfortunately don’t really show on the photo. This is beautifull, but feels too stylish to a country house decorated with miscellaneous old junk.
Tämä voisi olla hyvä ehdokas ruokailuhuoneeseen. Borås tapeter. /
This might be good option for dining room. Borås tapeter.
Sama kuin yllä, mutta tummempana. Tykkään tästäkin, mutta tuntuu hämärään ruokailuhuoneeseen hirmu tummalta. /
Same as above but darker. I also like this, however it feels a bit too dark for the room that is always quite dark even during daylight.
Lim & handtryck musta-kultainen jugend-tapetti on myös todella hieno, mutta aivan liian tumma meille. Tästä oli myös muita värivaihtoehtoja. /
This Lim & handtryck black-gold jugend wallpaper is also fabulous, but way too dark for us. There was also other colour options.
Tämä koristeellinen pystyraitainen tyyli on 1800-luvun puolelta. Jotenkin tämä on fiilikseltään ruokailuhuoneen tai keittiön tyyliä, mutta tuntuu liian koristeelliselta 1900-luvun alun taloon. /
This very decorative floral stripey wallpaper is 1800’s style. Somehow this says dining room or kitchen to me, however it feels way too decorative for early 1900’s house.
Viehätyin tämän 1800-luvun tapetin ruutukuviosta. Se huokuu jotenkin kotoisaa maalaishenkeä ja sopisi siksi keittiöön, ruokailuhuoneen tai kodinhoitohuoneeseen./
I was charmed by this checkered 1800’s wallpaper. It has somewhat homely countryside feeling and it would suit kitchen, dining room or utility room.
Vihreäsävyinen lehvästö olisi mukavan rauhoittava makuuhuoneessa. Lim & handtryck. /
Green leafy wallpaper would be nicely and calm in the bedroom. Lim & handtryck.

4 Comments Add yours

 1. Metsäntyttö says:

  Työläs, mutta mielenkiintoinen homma tuo vanhojen esiin ottaminen – ja sitten uusien valkkaus! En kyllä osaisi valita. Miten teillä isännän kanssa maut sopii yhteen tässä, vai onko tuo homma enempi sun heiniä?

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – No jos isäntä saisi yksin päättää niin tapetit olis jotain hillittyä vaaleaa kukkakuviota. Mä oon nyt tehny esivalintaa itseä miellyttävistä malleista ja sitten neuvotellaan. Yhtään lopullista vaöintaa ei ole vielä tehty niin ei vielä tiedä päästäänkö sopuun.

 2. Hehkuvainen says:

  Oi, melkoista salapoliisityötä olet tehnyt noiden vanhojen kerrostumien kaivelussa! Vai olisiko tuo jo melkein arkeologiaa? :D

  Tapettien katselu, ihastelu ja valinta on ihan parasta! Just tänään käytiin rautakaupassa ihan muilla asioilla ja sanoin miehelleni että “ai kunpa voisin joka päivä vaan valkkailla tapetteja”. :D Ei se helppoa ehkä ole, mutta minusta mukavaa.

  Me otettiin keittiöön Duron Gammalsvenska-tapetti (punainen apila eli Klöver), ja ollaan kyllä oltu erittäin tyytyväisiä. En osaa tokikaan sanoa muista Duron tapeteista, mutta jos ovat samaa laatua niin voin suositella. Kestää hyvin myös kostealla (noh, nihkeällä) pyyhintää (joitain roiskeita on keittiössä tullut), en todellakaan odottanut paperitapetilta tuollaista kestävyyttä.

  Tampereella on semmoinen tapettikauppa kuin Seinäruusu, josta löytyy erinomaisesti mallikappaleita myös näistä Gammalsvenska-tapeteista. Ja monesta muustakin paperitapetista. (Ei ole maksettu mainos, ihan vain tyytyväisen asiakkaan kehu.)

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Tapetit ovat kyllä ihania. Itselläni on tapana valokuvata niitä aina kun vierailen vanhoissa taloissa. Ja onhan se valkkailu mukavaa, vaihtoehtojen määrä vaan tuntuu välillä ylivoimaiselle. Ihania on niin paljon. Seinäruusu on tuttu putiikki, asuin joskus heidän liikkeen lähellä, joten näyteikkunavalikoima tuli tutuksi. Pitääpä kysellä heiltä näytteitä. Ja hyvä tietää että Duro on laatua.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.