Juhannusjuomaa / Refreshing Midsummer drink

Poikkeuksellisesti tämän viikon postaus tulee jo näin keskiviikkona. On siis vielä hyvin aikaa tehdä juhannukseksi ihanaa juhlajuomaa. Meillä kasvaa pihassa kaksi valtavaa raparperia. Niitä oli alunperin kolme, mutta yhden juurakon luovutin jo eteenpäin sillä raparperia oli aivan liikaa kahden ihmisen tarpeisiin. Vieläkin siitä on ylituotantoa joten piti keksiä mihin sitä saisi mukavasti hukattua vähän reilummin.

Yksi suosikeistani on Maisemakahvilan raparperipiirakka. Vaikka resepti vaikuttaa ensikatsomalla monimutkaiselle, se on oikeastaan melko helppo valmistaa ja maistuu herkulliselle. Maitorahka tekee siitä ihanan raikkaan. Raparperipiirakkaa vieläkin ihanampi kesäherkku on raparperipore. Olen kotitekoisten mehujen vankkumaton kannattaja, siksi tätä raparperijuomaakin valmistuu kesässä useita kertoja. Sen, kuten Maisemakahvilan piirakankin, voi tehdä myös pakastetuista raparpereista. Ohje on helppo, vähän siman tapainen, mutta ilman hiivaa. Raikkaan kupliva juoma sopii alkumaljoiksi juhliin, tai ihan vain janojuomaksi hellepäivänä.

Raparperipore
2 litraa vettä
2 litraa raparperia paloiteltuna
500 grammaa sokeria
1 sitruuna viipaloituna (tai nippu tuoretta minttua)
3 tl sitruunahappoa
(vadelmia tai mansikoita)

Kiehauta vesi ja sekoita siihen raparperipalat, sitruunasiivut, sokeri ja sitruunahappo. Sekoita kunnes sokeri sulaa. Kun seos on jäähtynyt, voit halutessasi lisätä vielä litran tuoreita mansikoita tai vadelmia makua antamaan. Minä en tällä kertaa laittanut. Anna maustua seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota. Minulla maustui tämä erä kaksi päivää kun en ehtinytkään sitä pullottaa heti seuraavana päivänä. Juoma säilyy kylmässä useamman viikon. Raparperipore nautitaan laimennettuna. Laimentamiseen sopii kylmä vesi, sitruunainen tai maustamaton kivennäisvesi tai vaikka kuohuviini. Kokeile ensin mikä laimenne on eniten omaan makuusi.

Lämmintä ja poreilevaa Juhannusta kaikille blogini lukijoille!

This weeks post I am publishing already on Wednesday. Just so that you still have time to make this lovely bubbly drink for Midsummer festivities. We have two huge rhubarbs growing on our yard. There originally was three, but I gave one away, because otherwise we would have drowned in rhubarb. We still have quite a lot just for two people, so I had to figure out what to do with it.

One of my summer favourites is Maisemakahvilan raparperipiirakka (=Scenery Cafe’s rhubarb pie). You can find translated recipe at the end of the blog. Recipe was created local entrepreneur and cafe owner Katariina Pylsy about 30 years ago. Even though recipe seems complicated, it’s actually quite easy to make and it’s delicious. Quark makes if very fresh in flavour. But even more than rhubarb pie, I love fizzy rhubarb. I love homemade soft drinks and juices, so I always make lots of them every Summer. You can also use frozen rhubarb for both, this drink and the pie. Recipe is easy, almost like mead, but no yeast is needed. This bubbly drink goes nicely as a toast in parties or just something for hot Summer day.

Fizzy Rhubarb
2 liters of water
2 liters of rhubarb, cut
500 grams of fine sugar
1 lemon sliced (or bundle of fresh mint)
3 tea spoons of citric acid
(raspberries or strawberries)

Bring water to boil and add cut rhubarb bits, lemon slices, sugar and citric acid. Mix untill sugar has dissolved. When mixture has cooled down, you can add one liter of fresh strawberries of raspberries to add flavour, but not mandatory. I didn’t add any this time. Allow to sit overnight. Filter the bits out when bottling. This time mine was sitting for two days, because I didn’t have time to bottle it the next day. Store in fridge, maximum of several weeks. Mix fizzy rhubarb with either still water, lemon flavoured or plain mineral water or perhaps sparkling wine if you please. Try first what combo is best to your liking before mixing it all.

I wish bubbly and warm Midsummer festivities to all my readers!

Tänä vuonna kevät oli meillä noin kuukauden jäljessä viimevuotista. Tässä raparperitilanne viime keväänä huhtikuun puolivälissä. Tänä vuonna oltiin samassa vaiheessa kutakuinkin toukokuun puolivälissä. /
This year spring was about month later here than last year. This is one of our rhubarb about mid April last year. This year it was about the same mid May.

Raikasta, hempeän vaaleanpunaista kesäjuomaa. /
Charmingly pale pink Summer drink.
Keittiön ikkunasta pilkistää yksi raparperipuska. /
One of our rhubarbs can be seen behind the kitchen window.

Fresh Rhubarb pie by Katariina Pylsy

Crumb dough
8 dl of wheat flour or gluten free flour
3 dl of sugar
2 teaspoons of baking powder
2 teaspoons of baking soda
2 teaspoons of vanilla sugar
250 grams of melted butter

Base
2/3 of the crumb dough
2 dl of sourmilk/buttermilk
1 egg

Filling
1 liter of cup rhubarb
500 grams of quark
2 dl of sugar
2 eggs
3 teaspoons of vanilla sugar

Mix all dry ingredients of the crumb dough and add melted butter last. Mix well. Take 1/3 of the dough and put it to side (will be used later). Mix sourmilk and egg, then add them to the 2/3 of the crumb dough. Cover deep baking tray (size about 25×40 cm) with baking paper and spread the dough base into it.
Cut the rhubarb into small pieces and spread ontop base. Mix rest of the filling ingredients and pour evenly ontop of the rhubarb and base. Take 1/3 of the crumb dough (which was put to side earlier) and sprinkle onto of everything. Bake in the middle of the oven for about 45 minutes, 175 degrees of Celcius. I like mine slightly darker ontop, when the crumbs turn a bit more caramellised, but you can leave it soft aswell. Enjoy as is with coffee or with a dollop of ice cream on the side. You can also freeze the pie if you don’t want to eat everything in one go.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.