Kombutsan lumoissa / Homemade kombucha

Olen vissiin hurahtanut nyt johonkin terveys-huruiluun. Kiinnostuin jo muutama vuosi sitten kombuchasta mutta en oikein päässyt noiden kaupan valmis-kombuchojen makuun. Jokin aika sitten halusin kokeilla kombutsan valmistusta itse ja ilmoittauduin mukaan yhden illan kombutsa-kurssille josta sain itselleni kombutsa-sienen, eli scobyn. Ensimmäiset erät kotitekoista kombutsaa on juotu. Neljäs satsi on jo valmistumassa. Vatsavaivojen kanssa painiskelevana koen että vatsani on voinut paremmin kun olen juonut vähän kombutsaa päivittäin. Voi toki olla että mitään todellista muutosta ei ole tapahtunut ja vain kuvittelen näin käyneen tai vatsa on vain sattumalta voinut juuri nyt vähän paremmin. Mene ja tiedä, mutta eipä tuo ainakaan haitaksi ole vielä ollut.

Kombutsasta lyhyesti:
Se valmistetaan vihreästä teestä fermentoimalla sitä scobyllä. “Scoby” tulee englanninkielisistä sanoista “Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast”. Suomennettuna se tarkoittaa bakteerien ja hiivan symbioottista kasvustoa. Kombutsaa kutsutaan myös Volgan sieneksi, mutta itse en pidä siinä nimestä koska ei se oikeastaan ole sieni. Jäähtyneeseen vihreään teehen lisätään scoby-kasvusto ja annetaan fermentoitua yhdestä kahteen viikkoa. Hapattamalla kombutsaa vielä paljon kauemmin, voidaan valmistaa etikkaa. Tämän jälkeen scoby poistetaan ja kombutsa voidaan käyttää sellaisenaan tai maustaa se halutuilla makuaineilla. Scoby-kasvustoja voi saada kombutsaa tekevältä ystävältä (jokaisessa uudesta kombutsaerässä muodostuu aina uusi scoby) tai ostaa valmiina esim Ruohonjuuresta tai Kombucha-keisarilta.

Kombutsan makua on vaikea kuvailla. Ei se oikein muistuta mitään muuta juomaa. Se on hapahko, mutta mielestäni se ei juurikaan maistu kovin paljon teelle. Tosin en ole vihreän teen ystävä, joten ei minulla hirveän tarkkaa käsitystä ole mille se maistuu sellaisenaan. Itse olen maustanut kombutsan sitruunalla ja inkiväärillä, molemmat melko voimakkaita makuaineita sellaisenaan. Mausteeksi voi laittaa myös mustikkaa, vadelmaa, minttua, sitruunamelissaa jne. Valmis kombutsa säilyy jääkaapissa joitakin viikkoja. Tosin itselläni kolmen litran erä kyllä häviää parempiin suihin ennen sitä.

Ensi viikolla onkin sitten taas Omavaraistelijoiden yhteispostauksen vuoro joten pysykää hollilla.

Seems I have taken in some sort of health-boom. I have been interested in kombucha couple years now, but never really got to liking the factory-made kombuchas. Some time ago I wanted to try out making my own kombucha and signed in for workshop. I got instructions and a scoby to make my own. First batches of home-made kombucha are already consumed and fourth is coming. I struggle with stomache problems and I think that I have been feeling better for drinking little bit of kombucha every day. It could be just placebo, or perhaps it isn’t. Can’t really say. But it hasn’t made it worse so I keep on testing.

Shortly about kombucha:
It is made of green tea by fermenting it with scoby. “Scoby” comes from words Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. It is also sometimes called tea fungus or Volga mushroom, but I don’t like those names, because it isn’t really a mushroom. Scoby-culture is added into cooled down green tea and let it ferment one-to-two weeks. Fermenting kombucha much longer than that you can also make vinegar. After this scoby is removed and kombucha can be either used as is, or flavours can be added. You can get scoby from your kombucha-loving friends (every batch of kombucha creates new scoby) or buy them from specialized shops.

Taste of kombucha is difficult to describe. It doesn’t really taste like anything else. It is a bit sour, but doesn’t really taste much of like tea to me. All though I am not huge fan of green tea, so I don’t really know what it tastes like. I have used just lemon and ginger for flavourings. However you can use blueberries, raspberries, mint and so on. Kombucha stores several weeks in fridge. All though the three liter batch which I make, does not last that long untill it’s gone.

Next week is again the Homesteading/SelfSufficiency group post time, so stay tuned.

Scobyn säilytän valmistusten välillä lasipurkissa jossa on reilu 3 dl kombutsaa. Kasvusto pysyy hengissä jopa vuoden kun se säilytetään huoneenlämmössä, pimeässä ja sillä on riittävästi ravintoa, eli vihreää teetä ja sokeria. Purkin suu peitetään kankaalla, tiivistä kantta ei saa laittaa. /
Between fermenting I keep my scoby in glass jar with generous 3 dl of kombucha. Scoby stays alive even a year when it is kept in room temperature, dark and get’s plenty of nutritions, aka green tea and sugar. I cover the mouth of the jar with clean cloth, don’t use airtight lids.

2 Comments Add yours

  1. Jenni says:

    En olekaan kuullut, että scobyn avulla voi tehdä myös etikkaa. Satutko tietämään, miten kauan etikan valmistuksessa kestäisi? (:

    1. Rhia says:

      Jenni – En ole itse tehnyt mutta mitä oon ymmärtäny niin fermentoimiseen menee 1-2 kuukautta ja jälkikypsytykseen puolisen vuotta. Netistä löytyy kyllä ohjeita siihen hommaan.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.