Omavaraisuuskokeilut / Self-sufficiency experiments

On taas aika omavaraistelija-bloggareiden #suuntanaomavaraisuus -postauksen. Luotseina Tsajut-blogin Sari ja Korkeala-blogin Heikki. Helmikuun omavaraispostauksen aiheena on omat kasvatusohjeet ja viimevuoden kokeilut. Olen omavaraistelussani sen verran alkuvaiheessa että hirveästi en ole vielä ehtinyt kokeilemaan. Tai oikeammin voisi kai sanoa että lähes kaikki mitä teen on tässä vaiheessa enimmäkseen kokeilua. Koettelen lähinnä itseäni ja omia voimavarojani puutarhan hoidossa. En siis koe että pystyisin ihan hirveästi antamaan ainakaan mitään kasvatusohjeita mistään. Muiden bloggareiden kokeiluista, edistymisestä ja kasvatusohjeista voit poiketa lukemaan alla olevista linkeistä. Käy ihmeessä tutustumassa sillä sieltä löytyy huikeita tietopankkeja, tarinoita ja kokemusta monenlaisilta ihmisiltä erilaisissa omavaraistelujen vaiheissa.

Muut omavaraistelijat löydät tästä:

Kasvuvyöhyke 1
Apilankukka 
Jovela 
Kakskulma 

Kasvuvyöhyke 2
Sarin puutarhat 
Omavarainen elämä 
Pilkkeitä Pilpalasta 
Kohti laadukkaampaa elämää 

Kasvuvyöhyke 3
Tsajut 
Rakkautta ja maanantimia 
Villa Varmo 
Sanni ja farmi 

Kasvuvyöhyke 4
Korkeala 
Puutarhahetki 

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo 

Palatakseni tähän omaan kokeiluuni niin kaikki on tässä vaiheessa tosiaan enemmän tai vähemmän kokeilemista. Yritän etsiä sopivaa tasapainoa innokkuuteni, jaksamiseni ja luonnon kanssa. Kokeilen erilaisia kasveja ja testaan mitkä sopivat parhaiten meidän ruokapöytäämme, mitkä jäävät käyttämättä ja mitkä eivät vain yksinkertaisesti sovellu tapaani hoitaa keittiöpuutarhaa. Jotkut kasvit ovat vaikeita kasvattaa kolmosvyöhykkeellä ja jotkut eivät menesty ilman kasvihuonetta. Sitähän meillä ei vielä ole. Jotkut monivuotiset kasvit vaativat talvettamisen sisätiloissa tai kellarissa. Aiemmin sellaiseen ei oikein ole ollut mahdollisuutta.

Viime keväänä en ehtinyt muuttorumban vuoksi esikasvattaa mitään taimia. Niinpä ostin muutamia valmiita taimia kuten pensastomaatin, kesäkurpitsan ja myskikurpitsan. Vasta jälkeenpäin kuulin Jovelan Johannalta (linkki Jovelaan postauksen alkupuolelta), että myskikurpitsasta on vaikea saada satoa ilman kasvihuonetta. Vaan mitäpä tekee myskikurpitsani! Kasvaa kuin hullu ja tekee kukkaa kukan perään. Valitettavasti suuri osa kukista oli vain yhtä laatua, enkä saanut kuin pari pölytettyä. Ehdin kuitenkin saada kolme mainiota myskikurpitsaa, ennenkuin syksy pakkasi päälle ja mädätti loput alut. Viime kesä oli niin lämmin että myskikurpitsallekin piisasi avomaalla riittävästi lämpöä. Kuiva kuuma kesä ei kuitenkaan ole edullinen avomaalla kasvatettaville kasveille, joten toivon ehkä kuitenkin mieluummin vähän leudompia kesiä ja pitäydyn helpommissa kasveissa kunnes saamme kasvihuoneen. Viimevuotinen sato oli niin vaatimaton että paljon muuta siitä ei olekaan kerrottavissa. Villirukolasta sain muutaman lehden salaattiin ja pitsan ja leivän päälle. Äidiltä saamani ilmasipulin annoin kasvaa rauhassa.

Keskimmäisen lavakauluksen myskikurpitsa kasvaa yli äyräiden. /
Butternut squash in the middle grows over edges.

Kokeilen uusia juttuja joka syksy myös sienirintamalla. Olen jo vuosia pitänyt tapanani opetella ainakin yhden uuden sienen joka sesonki. Mikä sieni se tulee olemaan on aina vähän yllätys itsellenikin, sillä pitkälti se riippuu siitä mitä sieniä sattuu löytymään. Viime syksynä löysin vihdoin mustavahakkaita, joita olen yrittänyt löytää jo useamman vuoden. Kuivasin ne emmekä ole vielä käyttäneet niitä ruuaksi, joten en osaa sanoa siitä kokeilusta vielä mitään. Joskus uusi tunnistettava sieni ei ole syötävä sieni ollenkaan. Joskus sieniä löytyy vain yksi, niin että siitä ei riitä ateriaksi asti. Tästä aiheesta kerron lisää joku toinen kerta lähempänä sesonkia.

Muissa kokeiluissa pääsin ensi kertaa testaamaan kuusenkerkkäsiirapin ja ruusunmarjasoseen valmistusta. Äitini valmistamaa kuusenkerkkäsiirappia olen kyllä syönyt aiemminkin. Se on erinomaisen aromikasta kastiketta vaikkapa jäätelön tai jugurtin päälle. Siitä voi myös tehdä kuumaa juomaa flunssan oireisiin. Kulkutautitilanteesta huolimatta olemme olleet yllättävänkin terveinä, eikä vetoisien lattioiden ansiosta ole tehnyt mieli syödä jäätelöä. Siirappia ei siksi ole hirveästi tullut tänä talvena nautittua. Ruusunmarjasoseesta minulla on ristiriitaiset tunteet. Sen tekeminen oli nimittäin niin vaivalloista puuhaa että en oikein tiedä huvittaako se rulijanssi enää toistamiseen. Ruusunmarjojen sisällä on nimittäin hirveästi pieniä siemeniä ja eräänlaisia karvoja niiden seassa. Siementen ja karvojen perkaaminen marjan hedelmälihasta on työlästä ja sottaista. Siemenkarvat kuulemma ärsyttävät ruuansulatuselimistöä joten niiden perkaamista suositellaan. Pitäisi keksiä joku kätevämpi systeemi siihen hommaan sillä pidän kyllä ruusunmarjojen mausta. Voisikohan niistä keittää höyrymehua?

Kullanruskeaa kuusenkerkkäsiirappia. /
Golden brown spruce syrup.

Omavaraistelun ollessa kyseessä, tykkään kokeilla myös muita juttuja kuin ruokaan liittyviä. Olen kokeillut kotikosmetiikkaa ja pesuaineita, erilaisia uusia käsityötekniikoita ja niin edespäin. Kun suosikkihuulivoiteeni valmistus lopetettiin, kokeilin tehdä huulivoidetta itse, tosin jo useampi vuosi sitten. Se kokeilu ei täysin onnistunut, voit lueskella siitä täältä. Jossain vaiheessa otan uuden yrityksen reseptiin tekemilläni parannuksilla. Kosmetiikkakokeiluissa huono puoli on se että todella pieniä määriä on vaikea tehdä ja kuusikin huulirasvapuikkoa kestää käytössä TODELLA kauan. Ihan hirveän ahkeraan ei siis viitsi koesatseja tehdä. Pysyvästi käyttöön jäänyt kokeilu oli etikan käyttö huuhteluaineena, vaikka se nyt ei varsinaisesti olekaan mitään omavaraistelua. Aineen joutuu silti ostamaan. Etikkaa voisi valmistaa myös itse, esim SCOBYN (kombucha-sieni) avulla, mutta ihan niin syvälle omavaraisteluun en kuitenkaan halua, saati ehdi upota.

Again it is the time for #selfsufficiency posts by bloggers. Our group is host by Sari from Tsajut blog and Heikki from Korkeala blog. February theme is growinc/cutivating tips and last years experiments. I am in such early stage of my self-sufficiency that I haven’t really done much experimenting. Or should I actually say that pretty much everything I do is experiment at this point. Mostly I experiment with my skills and energy levels when it comes to gardening. So I don’t really feel that I am able to give any tips or advice about anything yet. You can read about other bloggers experiments, tips and proceedings at their blogs. Links you can find below. I recommend checking them out, however most of them are in Finnish. There is enormous amount if information, stories and experience behind those blogs.

Other self-sufficiency bloggers you find below, however they write in Finnish:

Growth zone 1
Apilankukka 
Jovela 
Kakskulma 

Growth zone 2
Sarin puutarhat 
Omavarainen elämä 
Pilkkeitä Pilpalasta 
Kohti laadukkaampaa elämää 

Growth zone 3
Tsajut 
Rakkautta ja maanantimia 
Villa Varmo 
Sanni ja farmi 

Growth zone 4
Korkeala 
Puutarhahetki 

Growth zone 7
Korpitalo 

To return to my experiment, everything is more or less experiment to me at the moment. I am trying to find good balance between my enthusiasm, my energylevels and nature. I am trying out different plants and testing which ones are best suited for our style of food, which never get used and which just don’t work with my way of gardening. Some plants are difficult to grown on our climate area and some don’t grow without green house. We don’t have one yet. Some perennial plants require taking them inside for the Winter or to the cellar.

Last Spring I didn’t have any time to pre-grow anything because of moving. So I bought some pre-grown sapplings like bush tomato, zucchini and butternut squash. Later I heard that it is difficult to get harvest from butternut squash without a green house. But what does my squash do! Grows like crazy and opens one flower after another. Unfortunately most flowers were just one type. I was able to pollinate only couple of them. And then came Autumn and rest of the small squashes started rotting. However I managed to get three lovely squashes from it. Last summer was so hot that there was enough warmth even for butternut squash on open garden. Unfortunately hot and dry summer is not good for most plants so I don’t really hope for another summer like that. Last years harvest was so modest that there is not much more to say about that. I was able to get couple leaves of wild rocket for sallads, ontop of pizza and sandwitch. I got tree onions, which I got from mum, I allowed just to grow.

I also try new mushrooms every Autumn. For years now I have had the habit of learning atleast one new mushroom every season. What it will be, is always a bit of a surprise even to myself. It depends on what ever I am able to find. Last Autumn I finally found hygrophorus camarophyllus, smoky waxy-cap, which I have been trying to find several years now. I dried them and we have not eaten them yet, so I can’t really say much about that experiment yet. Sometimes new identified mushroom is not edible, meaning it is poisonous or taste is known to be foul. Sometimes I can find just one, which is not really enough for a meal. I will write about this more some other time, closer to the mushroom season.

Suosikkimme kantarellit ja vaaleat orakkaat, sekä uudet tuttavuudet mustavahakkaat. /
Our favourite mushrooms chanterells and hedgehog mushrooms and new experiment, arched woodwax.

On other experiments it was first time when I managed to test how to make the spruce syrup and rosehip pure. I have tasted mums spruce syrup, so I know what it tastes like. It is finely aromatic and works lovely as sauce for icecream or yoghurt. It will also make soothing hot beverage for flu symptoms. Despite of the pandemic, we have been surprisingly well and due to drafty floors we haven’t felt like eating much ice cream. For that reason we haven’t really used any syrup yet. Rosehip pure gives me mixed feelings. Making it was really quite tedious job. I’m not sure I fancy doing it again. There is lot of small seeds inside rosehips and they are surrounded by some sort of little “hair”. Cleaning the berries from seeds and “hair” takes lot of time and is very messy. Apparently those little hairs irritate the digestive system so it’s recommended to remove them. I should figure out easier way of doing it though, because I do like the flavour of rosehips. Perhaps I could try steamed juice?

When it comes to self-sufficiency, I like to try other things too, not just eadible plants. I have tried home cosmetics and washing detergents, several new handcrafting techniques and so on. When my favourite lip balm was cancelled from production, I tried making my own. Allthough that was several years ago. That experiment didn’t go exactly as I hoped, you can read more about it here. At some point I will try again, with improved recipe. There is one downside on cosmetic tests. It is very difficult to make tiny portions and for example, 6 lipbalm sticks will last REALLY long time in use. So I don’t really want to make sample portions very often. One experiment which I have been using permanently since then is using white vinegar as fabric softener. That isn’t really self-sufficiency because I still have to buy the vinegar. Allthough it is possible to make your own vinegar too, for example with SCOBY (kombucha). However I don’t really want, nor have time, to sink that deep into self-sufficiency.

Jokainen kesä on enemmän ja vähemmän kokeilua. Tämän kesäkurpitsan kaikki alut eivät ehtineet pölyttyä ja mätänivät pois. /
Every summer is more or less experiment. This zucchini had lots of flowers, but not all of them pollinated so they just rotted away.
Ruusunmarjat, niin ihania mutta ah niin työläitä! /
Rosehips, oh so lovely, but such hard work!

12 Comments Add yours

  1. marikatudeer says:

    Onpa sinulla tekemistä, kun kirjoitat postaukset kahdella kielellä!
    Ja paljonhan sinulla on kokemuksia kokeiluista. Kiitos muun muassa varoituksista ruusunmarjojen työläydestä käytössä. Juuri kun ajattelin niitä ensi kesänä yrittää hyödyntää… Tietääpä varautua.

    1. Rhia says:

      marikatudeer – Olen tehnyt sitä jo niin kauan että en enää oikein edes ajattele asiaa. Puolisoni on englantilainen ja kotikielenämme on englanti. Usein myös ajattelen englanniksi nykyään. Joskus tosin blogia kirjoittaessa tulee tenkkapoo kun joku suomeksi muka vitsikäs sanonta ei käännykään englanniksi mitenkään järkevästi. Silloin toivoo että osaisi paremmin noita englannin idiomeja.
      Ei kestä kiittää, itsellenikin ruusunmarjojen työläys oli vähän yllätys. Mutta ehkä tässä kevään aikana vielä viriää joku idea siitä miten käsittelystä tulisi helpompaa.

  2. Irmeli says:

    Katsoin youtubesta tapahtuu mummolassa,mummo teki ruusunmarja hilloa.Hän ensin huuhteli ja perkasi ne kukkaperät pois sekä halkaisi.Sen jälkeen kuivasi kaksi vuorokautta ennenkuin poisti siemenet ja ne karvat,sitten vasta keitti.

    1. Rhia says:

      Irmeli – Ahaa, joo se kuivaaminen taitaakin olla siinä taikasana. Minä perkasin heti tuoreeltaan ja sitä ruusunmarjaa oli sitten joka paikassa, käsissä melkein ranteisiin saakka, työtasolla, välineissä jne. Kuivasiko kuivurissa vai ihan vaan huoneilmassa levitettynä johonkin alustalle?

      1. Irmeli says:

        Piti saunan lauteilla pellille levitettynä,ajaa saman asian kun laittaa uunin päälle.

        1. Rhia says:

          Irmeli – Hyvä vinkki. Kiitos.

  3. Kotivaaraska says:

    Viime kesä yllätti helteillä ja luullakseni moni muukin sai satoa sellaisesta, mikä normaalisti vaatisi kasvihuoneen. Muistaakseni etikan tekoon on jokin helpompikin ohje, kuin nuo kombutsha-käyttämiset, vähän tyyliin, ettei tarvitse vahtia, eikä oikeastaan tehdä itse mitään: itse suosin aina sellaista, että aluksi ja lopuksi pitää tehtdä jotain, mutta enimmäkseen vaan odotellaan :)

    1. Rhia says:

      Kotivaaraska – Joo, viimekesä oli kyllä erikoinen, vähempikin helle piisaisi, minulle ja kasveille. Vettä sai kantaa selkä vääränä. Itseasiassa nyt kun mainitsit niin muistinkin että joku mainitsi jossakin blogissa Laukkon kartanon keittokirjan, jossa taitaa olla raparperista valmistettavan etikan ohje. Hmm… Siihen voisi kyllä tutustua ihan huvikseen, meillä kasvaa kolme suurta raparperia pihassa :D

  4. marketta says:

    Sain joskus Annalan puutarhalta vinkin, että tosiaan ruusunmarjat kannattaa kuivata halkaistuna, niin siemenet lähtevät kopauttamalla. No, ei ne nyt niin helposti lähde, mutta kuitenkin. Itse olen vielä keittämisen jälkeen vetäissyt ne kirpparilta ostamallani sosemyllyllä, niin loput siemenet jäävät siivilään.

    Kuusenkerkkäsiirappia kannattaa käyttää ihan ruuanlaittoon. Monet tuskailevat, että mihin sitä voi käyttää. Muuksikin kuin flunssalääkkeeksi. Meillä sitä käytetään kaikessa, mihin voisi käyttää tavallista siirappia tai hunajaa. Uunijuureksiin, kaalilaatikkoon, kasviswokkeihin, makeuttamaan tuorepuuroa, jogurtin kanssa, leivontaan jne.

    1. Rhia says:

      marketta – Se onkin kyllä hyvä vinkki vaikka ei ihan kopauttamalla lähtisikään, helpottaa kumminkin siivoamista. Siivilän läpi minäkin lopulta tuon soseen vedin koska se oli niin toivotonta muuten.
      Ja kiitos kuusenkerkkävinkistä. Kokeilenpa vaikka sosekeiton maustamiseen seuraavaksi.

  5. Mun mielestä tuossa on ihan paras vinkki kelle tahansa kotipuutarhurille!
    ” mitkä sopivat parhaiten meidän ruokapöytäämme, mitkä jäävät käyttämättä ja mitkä eivät vain yksinkertaisesti sovellu tapaani hoitaa keittiöpuutarhaa.” Noilla kun menee, ei voi mennä metsään :)

    Ihanat ilmasipulit tekevät muuten meillä paluun tänä vuonna. Ne on niin hurmaavia kasvatteja ihan visuaalisestikin :)

    Ihanaa lähestyvää kevättä :)

    1. Rhia says:

      Jovelan Johanna – No hyvä etten ole ihan hakoteillä tässä hommassa.
      Tykkään kovasti kevätsipulien varsista, käytän niitä melkein enemmän kuin varsinaista sipulia (liikaa raakaa sipulia tekee mulle sappivaivoja) koska siitä saa kivan sipulin maun, mutta ei oo niin vahvaa että vesi valuisi silmistä. Siksi aattelin että se ilmasipuli vos sopia meille hyvin.
      Ihanaa kevään alkua myös teille!

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.