14/12-21 Havuköynnös / Pine garland

Havukoristeista tulee minulle aina hirmu jouluinen fiilis. Tänä vuonna kun meillä on ihan oma metsäpläntti, halusin kokeilla havuköynnöksen tekoa. Siihen tarvitaan pätkä köyttä, ohutta metallilankaa (kukkalankaa), sivuleikkurit ja noin 20-30 sentin pituisia havun oksia. Olin taas vähän myöhässä havujen keräämisen suhteen. Toissaviikonloppuna kun olin suunnitellut niitä kerääväni, tulivatkin yhtäkkiä tulipalopakkaset enkä viitsinyt mennä metsään. Viime viikonlopulle taas luvattiin lauhtuvaa, joten ei kuin metsään. Tietysti meikäläisen tuurilla edellisenä yönä oli satanut räntää. Jouduin käyttämään enemmän aikaa keräämiseen kun jouduin ravistamaan jokaisen oksan useampaan kertaan puhtaaksi lumesta.

Havuja voi kerätä elävistä puista, mutta ei joka vuosi samasta puusta, jotta se ei kärsi. Kerääminen kannattaa tehdä aikaisintaan ensimmäisen pakkasyön jälkeen, jotta puut ovat ehtineet valmistautua talveen. Minä keräsin enemmän oksia puista jotka on tarkoitus kaataa myöhemmin, sekä yksittäisiä oksia muutamasta muusta puusta. Muistathan että havujen kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin vaan vaatii maanomistajan luvan.

Minulla oli tällainen reilu kahden metrin köysi jonka päällystämiseen havuilla meni keräämisineen useampi tunti aikaa. Havujakin meni ihan kiitettävästi, noin pari löyhästi täytettyä puutarhasäkillistä. Ei ole siis mikään hätäsen homma tämä havuköynnös. Yritin saada homman päätökseen nopsasti joten en hirveästi suunnitellut etukäteen enkä ollut järin huolellinen muutenkaan. Niinpä köynnöksestä tuli epäsymmetrinen ja ripustaminen jäi vähän puolitiehen. Se roikkuu nyt toistaiseksi vähän oven päällä, mutta yritän korjata tilanteen tässä joku päivä kun ehdin. Asiasta tekee hiukan haastavaa se että pimeys laskeutuu niin aikaisin, ettei päivänvalolla pysty ulkohommia tekemään kuin viikonloppuisin ja niitäkin on hyvin rajattu määrä. Onneksi meillä on kirkkaan ulkovalot oven pielissä.

No entä millaista oli köynnöksen tekeminen? Sen verran työlästä ja aikaa vievää että en välttämättä ihan joka talvi tähän hommaan ryhdy. Pienet kranssit ovat paljon nopeatöisempiä lopulta ja vievät vähemmän materiaalia. Mutta onhan tämä ensimmäinen joulumme Havumäessä sen verran erityisempi juhlan paikka, että tämä kannatti vaikka siihen lähes koko päivä tuhraantuikin. No tein minä lisäksi myös vähän lumitöitä.

Real pine decorations always make me feel festive. This year when we have our own little forest, I wanted to try making pine garland. You need piece of rope, thin metal wire (flower wire), wire cutters and huge pile of pine branches, pre-cut to about 20-30 cm long. I was a bit late on this again. I had planned to pick pine branches for the garland the weekend before last, but it turned out to be minus temperatures from Siberia, so I had to postpone. Last weekend they forecasted warmer so off I went. But naturally it was my typical luck again and it sleeted the night before. I had to do extra work by shaking the snow off of each branch.

It is possible to collect branches from living pine trees, just make sure you don’t collect every year from the same tree, otherwise it might get damaged. You shouldn’t do the collecting untill after the first freezing night of the Autumn, to make sure the trees have had enough time to settle for Winter. I collected more branches of spruces which are meant to be cut down later, and only little from couple other trees. Unlike berry-picking and mushrooming, here in Finland collecting tree branches is not allowed without the permission from the land owner.

I had just over two meters long rope, which took me several hours to cover with branches. It also took quite a lot of branches, about two loosely packed garden bags. So it is not exactly fast to make. I tried to finish it quickly so I didn’t plan ahead and I wasn’t very precise either. That’s why it’s uneven and is not hung very well at the moment. It is a bit over the doorway now, which I will fix when I have time. It is challenging because the daylight is very short period at this time of year. If I want to do it during the daytime, I have to wait for the weekend. Thankfully we have quite bright porch lights.

So how was the making of the garland then? It was pretty timeconsuming and laborous, so I might not do this every year. Small wreaths are actually much faster to make and take less material too. But then again, this is after all our first Christmas in PineHill, so it was definitely worth it, even though it took me almost whole day. Well I did some snow shoveling too.

Mummulla oli tapana hakea talvella hakoja ulko-oven eteen. Niihin pyyhittiin ja tömisteltiin lumet jaloista sisälle tullessa. Nykyisinhän tätä korvaa rappurallit ja kuramatot. Havuköynnöksen ripustuskoukut taisivat tulla vähän turhan alas. Täytyy fiksata. /
My granny had a habit of getting pine branches to front of the main entrance in the winter. They were for wiping the snow off your feet. These days they are replaced by bootscrapers and mudcarpets. I think hooks for the pine garland might be a bit too low. Have to see if we can fix it.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.