5/12-21 Pesukomuutti / Wash stand

on

Ostettiin viime vuonna grammarille pöydäksi tuollainen vanha pesukomuutti (rammarin hakureisusta voit lukea täältä). Se sattui mitoiltaan olemaan melko passeli. Se on tuollainen melko perinteinen malli jonka sisään mahtuu vesikannu ja pesuvati. Se on mahdollisesti samoja ikiä tämän talonkin kanssa, eli ehkä sieltä 1900-luvun alkupuolelta. Joskus komuutit ovat melko koristeellisia, mutta nämä 1900-luvun alun ovat melko pelkistettyjä, simppelein koristein. Tässä komuutissa on hieno salmiakin muotoinen sormipaneelikoristelu.

Harmittavasti vain muuten ehjästä komuutista on kaapin vedin kadonnut aikaa myöden. Edellinen omistaja on korvannut sen tuollaisella erittäin jännittävällä tilapäisratkaisulla. Olisin toki voinut hankkia siihen ihan ajan mukaisen vanhan tyylisen vetimen, mutta ajattelin että olisi hauskempaa tehdä vedin itse. Lamppuhelmikurssilla sainkin idean että voisin tehdä vetimen lasista.

Ja eikun tuumasta toimeen. Kokeilin tehdä vedintä jo viime vuonna lasihelmien kiertämismenetelmällä, mutta väristä ei tullut mieleinen eikä siitä muutenkaan tullut sellainen kuin ajattelin. Niinpä yritin sitten uudelleen lamppuhelmikurssilla pari kuukautta sitten. Väreiksi valitsin luonnonvalkoisen ja turkoosin. Tämän luonnonvalkoisen lasin ominaisuuksiin kuuluu tuollainen ruskettuminen sieltä täältä. Tällä kertaa se sai aikaan oikein hauskan efektin keskelle helmeä. Arvelen että ruskettuminen johtuu siitä kun lasimassaa kuumennetaan useita kertoja. Reunoilla jonne olen lisännyt uutta lasimassaa kerroksittain helmen kokoa kasvattaessani, ei ruskeutta ole.

Meidän piti eilen vihdoin kiinnittää vedin oveen, mutta meillä ei ollutkaan sopivaa ruuvia siihen hommaan. Pitää siis vielä odottaa että saadaan kaupasta sopiva ruuvi hommattua. Pahoittelut taas epätarkoista kuvista. Talossa on melko pimeää jopa kesällä, saati näin talviaikaan kun valoa on muutenkin vähän.

Last year we bought a table for our gramophone (you can read about the trip to buy the gramophone in here). In reality it is old wash cabinet. It just happened to be just the perfect size. It’s quite traditional style in Finland, just enough space for wash basin and water jug. It’s possible about the same age than this house, so made in early 1900’s. Sometimes wash cabinets are quite decorative, especially abroad. However these early 1900’s cabinets are rather plain with simple decoration. This cabinet has diamond shaped panel decoration in front.

Unfortunately the handle of the cabinet has gone missing over the years. Previous owner has replaced the old handle with quite interesting temporary solution. I could have bought vintage style handle to match the era, however I thought it might be more fun to make it myself. I got idea on the lampwork bead workshop that I could make it from glass.

So I tried making the handle last year at the kiln bead workshop, but it didn’t work out the way I wanted. So another try at the new lampwork bead workshop couple months ago. I chose ivory and turquoise for colours. This particular ivory glass has a feature of brown streakes. I think that brown colour shows up on areas which get heated several times over. There is no brown on either side of the bead where I kept adding new glass when I made it larger. Brown is only in the middle which was heated up several times over.

We were supposed to attache the handle yesterday, but we didn’t have correct screw for it. So have to wait untill we manage to buy one. Apologies for blurry photos again. It is quite dark inside, even on sunny day, not to mention Winter when the daylight fades away so fast.

Komuutti toimii rammarin kotina. Kaappia asuttaa nyt vinyylikokoelmani. /
Wash cabinet is now the home for our gramophone and my vinyl collection lives inside it.
Tekemääni lasihelmeen tuli upeita kuvioita. Yritin saada aikaan spiraalikuvoita, mutta nämä muotoutuivat melko oman päänsä mukaan. /
Glass bead I made turned out quite nice. I tried to create spiral patterns, but these patterns formed pretty much how ever they wanted.
Tuon hirveän oranssin muovinappulan korvaajaksi melko kelvollinen, eikö. Nyt pitää vain hommata se sopiva ruuvi. /
It will be pretty decent replacement for that horrid orange plastic what-ever. Now we just have to find correct screw for the job.

2 Comments Add yours

  1. Lamar Mendiola says:

    Love this cabinet/wash stand and love that bead you made; it is so colorful! Also, your cats are sooooo cute. I think I’m in love with Lux because black cats are my favorites. Take care and be patient with me catching up with your blog.

    Lamar from Texas USA

    1. Rhia says:

      Lamar Mendiola – Thank you, cabinet was really good find. Cats are cute, but hard work too :D Even though they are domesticated, they are still learning how to live with people. Especially food times are quite rough. Lux is very cute, we love black cats too. However chunky boy Rico is my favourite. He has advanced the most since they moved in with us. Yoda is the most active but also at the same time the most tiresome and mischievous. And by all means, take your time on the blog :) there is no rush for anything and I keep all old posts available so that people can go back to them if they feel like it. Thanks for dropping by!

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.