15/12-20 Visavuori museum

Tänä kesänä kun ulkomaanmatkailu on ollut hirveän epävarmaa, ovat kotimaan nähtävyydet olleet suosiossa. Minua ja isäntää ovat aina kiinnostaneet pienet paikalliset nähtävyydet, mutta silti niitä tulee käytyä melko harvoin ihan näitä kotinurkkia lukuunottamatta. Menneenä kesänä kuitenkin teimme tuttavapariskunnan kanssa hauskan päiväretken museoihin. Kävimme Kangasalan kotiseutumuseossa tutkimassa Barbi-näyttelyä ja katsomassa Kangasalan kirkon verikiveä. Sitten ajelimme Valkeakoskelle Emil Wikströmin taiteilijakoti Visavuoreen.

Suomalaisissa kuuluisissa taiteilijakodeissa näkyy usein kansallisromantiikka ja kaipuu luontoon. Wikströmin Visavuori ei ole tässä poikkeus. Hän suunnitteli kodin itse. Ateljerakennukseen kuului tilavan ateljeen lisäksi pronssivalimo, tähtitorni, valokuvapimiö, urut ja talvipuutarha. Wikströmiä voisi kai kutsua eräänlaiseksi monilahjakkaaksi renesanssi-ihmiseksi. Hän harrasti, kuten arvata saattaa, musiikkia, valokuvausta, tähtitiedettä ja puutarhanhoitoa. Vaikka taiteilijakoti onkin melko hulppea nykyajan mittapuulla, Wikström oli lähtöisin köyhistä oloista. Opiskellessaan Pariisissa hän jakoi pikkuruisen 8 neliön huoneen Axel Gallenin kanssa, siitä löytyy eräänlainen rekonstruktio ateljeesta. Ateljeen ja kodin sisustus ovat kutakuinkin alkuperäiset joten siellä pääsee huikeasti 1900-luvun alun taiteilijatunnelmaan. Suosittelen vierailukohdetta lämpimästi.

This summer travelling abroad has been awfully uncertain, so our local sigths have been popular. Me and hubby have always been interested in local places, but unfortunately we rarely get to go anywhere further than our home area. This past summer though we did make fun trip to museums with friends. We visited the local museum of Kangasala to see Barbie exhibition and the blood stone on the wall of Kangasala church. After that we drove to Valkeakoski to the sculptor Emil Wikström’s artist home Visavuori.

In Finnish artist homes you often notice the affect of national romanticism and the longing to the nature. Wikström’s Visavuori is not an exception. He designed this place himself. It consists of the studio building and actual home. Spacious studio included bronze foundry, observatory, darkroom, organ and winter garden. He had music, photography, astronomy and gardening as hobbies, as you might have guessed. You could call him sort of multitalented renaissance man. Even though this home seems rather elaborate even on modern standards, Wikström came from poor background. When he studied art in Paris, he shared tiny 8 square meter apartment with another young artist Axel Gallen. You can find sort of reconstruction of that room in this studio museum. Interiors and furniture of these houses are pretty much original so you can transfer yourself into the early 1900’s athmosphere. I highly recommend visit to this museum when you are able.

Rekonstruktio Pariisin asunnosta. /
Reconstruction of the room in Paris.
Talvipuutarha ateljeessa. /
Winter garden in the studio.
Tähtitorni jossa pyörivä kaukoputken jalusta. /
Observatory with rotating telescope stand.
Ateljee ulkoa. /
Studio from outside.
Herrasväki Wikströmin makuuhuone. /
Master bedroom of the Wikström house.

2 Comments Add yours

  1. Metsäntyttö says:

    Tuo Visavuori näyttää mielenkiintoiselta. Voisi kuvitella, että siellä saisi aikaa kulumaan katsellessa kaikkea mielenkiintoista! Kangasalasta sen verran, että vanhempani asuivat aivan kirkkoaidan takana olevassa talossa avioliittonsa alussa.

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Kyllä vaan, minua viehättää erityisesti tällaiset kotimuseot joissa on joku oikeasti asunut. Paljon on yksityiskohtia ja mielenkiintoista katsottavaa. Tuollahan on myöskin Kari Suomalaisen paviljonki jossa on esillä hänen töitään. Se tosin on aivan moderni, siihen pihapiiriin myöhemmin rakennettu, talo.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.