6/12-20 Leivosta ja ässää / Cinnamon S-cookies

Tänä vuonna itsenäisyyspäivä poikkeaa melko tavalla normaalista. Ei nähdä Linnan vastaanoton kättelyä, eikä voida juhlistaa muutenkaan kulkuein tai yhteisin illanvietoin. Niinpä ajattelin että itsenäisyyspäivän postaukseksi sopii tällainen vähän blogini tavallisesta itsenäisyyspäivän kaavasta poikkeava juttu.

Suurin osa varmaan muistaa lapsuudestaan kaneli-ässät. Nuo äitien ja mummojen keittiöissään taikomat herkulliset “pipperit”, kuten meillä mummu tapasi kaikkia keksejä kutsua. Kaneliässiä saa toki ostaa myös valmiina, mutta yksinkertaisuudessaan se on varmaan ollut kotien leivonnaisten suosikki ja takuuvarma kahvikutsujen tarjottava. Oman mummuni kahvipöydästä niitä taisi löytyä kutakuinkin aina. Eikä ihme sillä ainakin jo vuonna 1893 kootun Kansan keittokirjan ensimmäisestä painoksesta löytyy kanelilla maustettujen voi-ässien resepti. Itse resepti voi toki olla paljon vanhempikin, tarinan mukaan jo 1700-luvulta, Ruotsin vallan ajoilta. Jostain syystä S-kirjaimen muoto on viehättänyt leipojia ja jäänyt elämään, vaikka samaa taikinaa voisi toki muotoilla muunlaisiinkin muotoihin.

Iltalehden artikkeli vuodelta 2017 tietää kertoa että kaneliässät olivat Suomen itsenäisyyden alkuvuosina tärkeä merkinantoväline. Ne nostettiin merkiksi kahvipöytään kun haluttiin puhua itsenäisen Suomen asioista, salaa venäläisiltä. Mikä siis sen sopivampi aihe itsenäisyyspäivän postaukseen, vaikka tarina olisi vähän väritettykin.

Kansan keittokirja neuvoo muotoilemaan taikinan 1 desimetrin pituisiin pytkyihin ja pyörittelemään ne kaneelissa. Reseptiin tulee puoli kiloa jauhe-sokuria ja 7 munaa ja koko satsin hinnaksi kerrotaan 2,02 Suomen markkaa. Melko järeä erä. Mummuni vanha Kotiruoka-kirja vuodelta 1946 on jo pienentänyt määrää reilusti mutta neuvoo lisäämään Hyvien ässien taikinaan hirvensarvisuolaa ja paistamaan leivonnaiset “tavallisessa uuninlämmössä”. Keittokirjasta löytyy kolme muutakin ässä-reseptiä.

Itse käytin kuitenkin K-ruoan kaneliässä-reseptiä, niin en joutunut pähkäilemään hirvensarvisuolan korvaamista leivinjauheella. Tällä reseptillä saa noin 60-70 ässää. Perinteinen mauste on tietenkin kaneli-sokeri-sekoitus, mutta arvelisin että sekaan voi heittää myös inkivääriä tai amerikkalaista pumpkin-spice maustetta jos haluaa vähän erikoisempia makuja. Itse lisäisin reseptiin vielä hiukan enemmän kaneli-sokeriseosta sillä se ei ihan riittänyt koko annoksen käsittelyyn.

Ässien taikina ei ole sitä kaikkein helpointa käsiteltävää. Oma vinkkini tähän on että anna taikinan levätä jääkaapissa mahdollisimman pitkään ja ota huoneenlämpöön kerralla leivottavaksi vain reilun ruokalusikallisen verran taikinaa. Rullaa taikina, jauhotetuin käsin ohuelti jauhotetulla työtasolla, nopeasti peukalon vahvuiseksi pötkyläksi ja jaa se 4-5 osaan. Rullaa kukin osa vuorollaan noin pikkusormen vahvuiseksi ja rullaa niihin samalla työpöydältä kanelisokeri-seosta. Mitä kauemmin taikinaa käsittelet, sitä hankalammin muotoiltavaa siitä tulee ja sitä helpommin se tarttuu pöytään ja sormiin. Kannattaa siis olla nopea. Pääset kyllä jyvälle ekan pellillisen jälkeen.

Ässien paistoaika on uunista riippuen noin 7-10 minuuttia. Itse tykkään paistaa ihan hiukan yliaikaa, jotta ässiin tulee herkullinen karamellisoitunut maku. Itseleivotut ässät eivät ole yhtä symmetrisiä kuin kaupan tai välttämättä kovin nättejäkään, mutta maku on sitäkin parempi ja sopivat siten ehdottomasti vaikka jouluisen herkkukassin täytteeksi.

This year our Independence Day is very different than usual. We won’t see the traditional Presicental Castle celebrations with handshaking and all. There will not be parties nor get-togethers. So I thought, why not make a bit different kind of post than my normal Independence Day posts have been.

I don’t know how it is in other countries, perhaps you have something similar, but here in Finland, people remember S-shaped cinnamon cookies from our childhood. Mothers and grannies used to bake them for coffee table and for parties. These cookies are called Cinnamon S (Finnish transcript of the letter S is “ässä”, which I will use to refer to these cookies). Bakeries make them too and you can buy them from shops, but since they are very simple to make, I am sure they have been very popular to make at home too. My granny used to serve them every time at the coffee table. And is that a wonder at all, because already in the cookbook in 1893 there is already a recipe for cinnamon-spiced butter-ässä. Recipe itself is probably much older, as the story goes, perhaps even from 1700’s when Finland was under Swedish rule. For some reason S-shape has been enchanting to people and it just lives on, even though this dough could be formed into all type of shapes.

Article in Finnish online magazine from 2017 tells a story that cinnamon ässä were important secret code during the time when Finland got independent, in early 20th century. If you wanted to talk secretly, without Russians knowing, about the matters of independence, you set up some cinnamon ässä to the coffee table. What more suitable issue to my independence day post, even if the story would not be completely true.

“People’s cook book” from 1893 says: form bars 1 decimeter long and roll them in cinnamon. Nobody uses that measurement anymore, I’m sure. Recipe has half a kilo of powdered sugar and 7 eggs. What a huge amount of bisquits! According to that cook book, price for that whole dough was 2,02 Finnish Marks in the year 1893. My Grannies old Homecooking -cook book from 1946 has already much smaller amount of dough. It instructs to add hartshorn salt (baker’s ammonia) and bake them in the oven with “usual temperature”. This book has three other ässä recipes.

Instead of those recipes I used recipe from Finnish shop-group’s online recipe book. That prevented me from trying to figure out how to replace the hartshorn with baking powder. This recipe gives you about 60-70 ässä cookies. Traditional spices is cinnamon-surag mix, but I’m sure you could also add some ginger or replace the cinnamon all together with pumpkin spice if you want more kick to it. I personally would add just a little bit more of cinnamon-sugar mix, because this amount wasn’t quite enough for all cookies.

This dough is not the easiest to handle. My tip for it is that let the dough sit in fridge as long as you can and only take out about one big tablespoon of dough at once to work on. Roll the spoonfull of dough into a bar, with floured hands, ontop slightly floured counter, untill it’s about the thickness of your thumb. then divide it into about 4-5 equal size parts. Roll each bar into the thickness of your little finger and at the same time, roll them over the cinnamon-sugar mix which is sprinkled ontop the counter too. The longer you handle the dough, the more difficult it will get and it will stick to your fingers and the counter. So be quick. You get the hang of it after first baking tray of cookies.

Baking time is about 7-10 minutes, depending on the oven. I like to bake them just a tad over the time, to make then extra caramellized. Be carefull not to over-do it. Homemade ässä are not as symmetrical as shop-bought, or not even very pretty, but flavour is better and they are nice addition to Christmas hampers. Here is translation for the original recipe on K-ruoka page.

Cinnamon ässä
200 g of sugar
2 dl of sugar
2 eggs
5 dl of wheat flour
2 tsp of baking powder

On top
2 tbsp of sugar granules
2 tsp of cinnamon

Allow butter to soften in room temperature. Then beat the butter and sugar into fluffy foam. Whisk eggs one by one into the mix. Mix flour and baking powder together. Whisk them into the dough too. Allow dough to sit in fridge for awhile.

Roll dough into a bar. Use flour to prevent it from sticking. Cut long bar into about 8 cm bars. Roll them in cinnamon-sugar mix. Form S-shapes with the bars and place them on baking tray. Bake in 200 degrees of Celcius for about 7-10 minutes.

Original recipe by K-ruoka
1940-luvun Suomessa ei vielä sähköuuneja ollut joten reseptitkin olivat omanlaisiaan. /
There was no electric ovens in the Finland in 1940’s, so recipes were a bit different than now.
Näköispainos vuoden 1893 Kansan keittokirjasta. /
Facsimile of the 1893 “People’s cook book”.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.