1/12-20 Joulukalenterin paluu / Return of the Christmas calendar

En tajua miten voi olla jo joulukuu, mutta niin se vaan on! Evil Dressmakerin joulukalenteri pyörähtää siis käyntiin tänäkin vuonna. Olen äärimmäisen pahoillani, että en ole jaksanut päivittää blogia kovinkaan ahkerasti, mutta toivon, että nämä joulukuiset kalenteripostaukset korvaavat sitä edes vähän.

Aloitetaan kalenteri tällaisella hiukan meta-tyyppisellä postauksella siitä että miten tämä joulukalenteri oikein syntyy. Voin kertoa, että se sisältää yleensä melkomoisesti kirosanoja ja stressiä jos postauksia ei ole mietittynä valmiiksi. Älkää ymmärtäkö väärin, kalenterin tekeminen on huippuhauskaa. En vain ole kovin hyvä tiukissa päivän aikatauluissa ja viikonloput ja illat eivät tahdo aina riittää laadukkaiden postausten tekemiseen jokaiselle päivälle vaikka yritänkin saada niitä kasaan useamman kerralla. Talvinen valaistus luo myös omat haasteensa valokuvien ottamiselle sisätiloissa. Nythän ei ole taaskaan aurinko juuri pilkistänyt moneen päivään.

Koska blogini aihepiiri on melko laajasti “lifestyle”, myös kalenteripostaukset voivat käsitellä mitä tahansa lemmikeistä käsitöihin, museoista vintagelöytöihin jne. Välillä postausaiheiden keksiminen voi kuitenkin olla vaikeaa kun postaa päivittäin. Siksi olenkin pitkään jo pitänyt muistikirjaa joulukalenteri-postauksista. Tämä lahjaksi saamani kaunis muistikirja on toiminut blogin joulukalenterin kotina jo vuodesta 2013, eli tämä on sille kahdeksas vuosi. Satunnaisesti sinne päätyy myös muita blogi-muistiinpanoja. Sivun marginaalissa on tilaa ideoille ja päivämäärälistaan merkitsen kullekin päivälle suunnittelemani ideat ja OK kun postaus on valmis julkaistavaksi. Blogin ajastus hoitaa loput, paitsi niinä päivinä kun postaus on myöhässä, kuten tänään.

Itse postauksen syntymiseen on kaksi tapaa. Kirjoittaa ensin tai kuvata ensin. Se kumpi tapahtuu ensin, riippuu hiukan aiheesta. Jos kyseessä on tekemiseen liittyvä asia, kuten vaikka käsityö tai vierailu paikkaan X, otan kuvat luonnollisesti ensin silloin kun se asia tapahtuu. Jos taas kyseessä on joku abstraktimpi asia kuten vaikka tämä postaus tai opas miten tunnistaa vintage-kengät, kirjoitan tekstin ensin ja otan kuvat sitten, jotta tiedän millaisia kuvien pitää olla.

Varsinaisesta kirjoitustyöstä en voi paljon mitään kertoa. Se vain jotenkin tapahtuu. Usein hirvittävän monisanaisesti. Luen postauksen moneen kertaan myös kirjoittamisen aikana ja editoin sitä, muuttaen järjestystä ja jäsentelyä. Inhoan blogitekstejä joissa ei ole kappalejakoa, niiden lukeminen on hirveän raskasta. Yritän siksi pitää kappaleet lyhyinä, mutta aina se ei onnistu. Kuvat muokkaan aina kuvankäsittelyohjelmalla. Saatan rajata ja suoristaa niitä, säätää värejä, tummuutta ja terävyyttä sekä kokoa niin että ne latautuisivat mahdollisimman nopeasti näkyviin. Yhden postauksen tekemiseen voi mennä kaikkinensa useampi tunti aikaa vaikka aihe olisi hyvinkin tarkkaan etukäteen mietitty.

Joulukalenteria miettiessäni yritän jakaa postausaiheet niin että peräkkäisinä päivinä olisi mieluusti keskenään erilaisia aiheita. Joulunajan huomioiden osa aiheista luonnollisesti on jouluun liittyviä. Usein tykkään myös jakaa vinkkejä erilaisiin joulutapahtumiin. Kuten tiedämme, tämä vuosi tunnetaan jo nimellä Suuri Ruttovuosi 2020, joten tapahtumavinkit ja sen sellaiset jäävät nyt pois kalenterista. Se tietääkin että muistivihkoa selataan taas hiki osalla uusia ideoita etsien. Toivottavasti armaat lukijat viihtyvät kalenterin parissa tänäkin vuonna. Pidetään peukkuja että siitä tulee hyvä, ihan itseäkin jännittää (hermostuneesti) että mitä kaikkea sinne keksinkään tällä kertaa.

I don’t understand how it can already be December, but so it is! Which means Evil Dressmaker Christmas calendar is on. I am terribly sorry I haven’t had the energy to update my blog more frequently, but I hope that these December posts will make up to it atleast little bit.

Let’s launch the calendar with meta-type of post about how this calendar comes together. I can tell you, there is quite a lot of cursing and stress involved. But don’t get me wrong, I really enjoy making it. It is super fun. However, I’m not particularly good at short daily schedules and my evenings and weekends don’t always seem to have enough hours to allow me to make daily posts fast enough. Winter light does not help at all. Sun has not really come out from behind the clouds for several days, which makes photographying somewhat challenging inside.

My blog is mainly under the category “lifestyle”, so calendar posts can be pretty much anything about pets to handcrafts, museums to vintage finds etc. Sometimes it might be difficult to find issues to write about, especially when posting daily. For that reason I have had notebook for Christmas calendar posts for years now. I got this pretty notebook for a gift and it’s been the home of my blog Christmas calendar since 2013. This will be the eighth year. Occasionally I mark down on it other blog notes too. There is room for ideas on the side and daily list I write down the posts for each day and mark OK when they are ready for posting. Blog timer takes care of the rest, except on those days when post is late, like today.

There is two ways of how the actual post comes together. To write it first or to photograph first. Which happens first depends highly on the post itself. If it’s something to do with “doing”, like making handcrafts or visiting in place X, I naturally take photos first when it’s actually happening. If it’s more abstract thing, like this particular post or guide how to identify vintage shoes, I will write first and take photos after. When I have written the post, then I know what kind of photos I need.

I can’t really tell much about the actual writing. It just sort of happens. Usually with plentitude of words. I read the post many times during the writing. I edit, change the assembly and form. I hate blog text without any paragraphs. They are very tiring to read. So I try to avoid very long paragraphs, sometimes I fail at it. All my photos go through some editing too. I crop them, straighten them, edit the colours, darkness and sharpness. And I always reduce the size more suitable for internet, so it does not take forever for them to load. So making one post can take several hours, even if it was very carefully thought in advance.

When I plan the blog Christmas calendar, I try to design it so that similar posts are not back-to-back. Also considering the season, there is usually always some Christmas related stuff. I often like to share tips for Christmas events. But as we know, this year is already known as the Great Plaque Year 2020, so there won’t be any events or so in my blog this time. It means that I will be frantically going through my notebook for other post ideas. Hopefully you my dear readers are enjoying the calendar this year too. Let’s keep fingers crossed it will be good, I am probably as excited (read: nervous) as you about what I will post this time.

Ensimmäinen vuosi joulukalenteria taisi olla 2012, mutta silloin en vielä tarvinnut muistiinpanoja sitä varten. /
First year of Christmas calendar was in 2012 I believe, but back then I didn’t need notes for it yet.
Tämä oli se vuosi kun blogin serveri kaatui ja sen saaminen takaisin kesti päiviä. Kalenteri saatettiin loppuun, mutta en sitten enää jaksanut merkitä mitään muistiinpanoihin. /
This was the year when the blog server went down. It took days to get it back. I was able to finish the calendar, but did not bother with the notes for the rest of the month.
Kaikki ideat eivät aina päädy kalenteriin asti, kuten tässä lumikupolin askartelu ja vintage-kokkaus. Saatan hyödyntää aiemmin käyttämättömiä aiheita myöhempinä vuosina, kuka tietää. /
Not all ideas make it to the actual calendar, like here snow globe crafting and vintage cooking. I might utilize those unused ideas for upcoming calendars, who knows.
Vuosien varrella kalenteriin on mahtunut monenlaisia kivoja postauksia, mutta kokonaisuutena viimevuosi oli yksi kivoimmista, mielestäni. /
There has been lots of really nice posts on the calendar, but as a whole, last year was one of the nicest in my opinion.
Toistaiseksi näyttää vähän tyhjältä, mutta luulitteko että paljastaisin kaikki korttini heti alkuunsa. Ehei, saatte seurata kalenteria päivä kerrallaan. Huomenna kuitenkin tulossa lasihelmistä juttua. /
So far it looks pretty empty, but did you think I would reveal all my cards on first day. Definitely not, you will have to find out one day at the time. Tomorrow there will be something about glass beads.

2 Comments Add yours

  1. Hehkuvainen says:

    Jeeee, joulukalenteri! Tää on niin mahtavaa, että jaksat panostaa näihin juttuihin – tiedän kokemuksesta että näennäisen simppelinkin jutun kirjoittamiseen voi tosiaan kulua paljon aikaa joten arvostan suuresti postauksiasi. :)

    1. Rhia says:

      Hehkuvainen – Kiitos. Vaikka hektistä, niin siltikin tosi kivaa. Joskus tulee hienoja ideoita myös myöhempään käyttöön kun oikein pinnistelee aivosoluja.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.