Ahdistaako ilmastonmuutos? Ei hätää! Pitsikirjan, Joka tyypin kaavakirjan ja Hyvän mielen vaatekaapin kirjoittaja Rinna Saramäki rientää apuun uudella 250 ilmastotekoa-kirjallaan. Latasin äänikirjan heti tuoreeltaan BookBeat-kirjapalvelusta. Kaiken kattavalta kuulostava kirja on kylläkin niin tiivistä ja tärkeää asiaa, että jouduin hankkimaan vielä paperisenkin version. Näkömuistin varassa toimiva pääni kaipaa sitä, että pääsen myös näkemään mistä on kyse. Haluan myös palata tiettyihin aiheisiin ja tehdä kirjaan muistiinpanoja ja merkintöjä. Siksi oma kappale tuntui järkevältä ajatukselta.
Yksittäisen ihmisen voi olla vaikea hahmottaa ja tietää mitä kaikkea täytyy selvittää ja ymmärtää, voidakseen kuluttaa ilmastoystävällisemmin. Rinna on meidän puolestamme selvittänyt tämän kaiken. Hän käsittelee kirjassa kattavasti ja maanläheisesti mitä kaikkea ilmastonmuutoksen torjumiseksi kannattaa ja voi tehdä. Kaikkeen hän ei anna valmiita vastauksia, mutta antaa vinkkejä siitä miten nämä asiat voi selvittää ja miten tuloksia kannattaa tulkita, mitä voi tehdä yhteiskunnallisesti ja mitä henkilökohtaisella tasolla. Osittain asiat ovat ehkä puuduttavaakin tilastotietoa tai pitkäveteistä selostusta direktiiveistä ja energiankulutustietoja, mutta siltikin kaikki on suhteellisen helposti sisäistettävässä muodossa. Ikävä kyllä puuduttavakin tieto on tarpeellista tässä yhteydessä jotta asiat voidaan asettaa oikeisiin perspektiiveihinsä.
Käytännönläheiset esimerkit antavat vinkkejä esim miten ottaa yhteyttä yrityksiin joiden tuotteista haluaa lisätietoja, miten voi edistää ilmastoystävällisiä valintoja ympäristössään ja mitkä tavat vähentää omaa kuluttamista ovat tehokkaimpia ja mitkä merkityksettömämpiä. Kirjassa on erikseen vinkit ilmastoystävällisten ostosten tekemiseen sekä vinkit oikeellisen tiedon hankkimiseen. Vinkit ovat kuitenkin sen verran yleismuotoisia, että ne eivät vanhene kovin nopeasti. Tästä syystä halusinkin hankkia kirjan itselleni oppaaksi ja muistikirjaksi jota voi käyttää omassa arjessa hakuteoksena, jos ei nyt päivittäin niin ainakin viikottain tai kuukausittain kunnes kaikki vinkit on otettu haltuun. Aika moni niistä omalla kohdallani jo onkin. Kirja antaa lohtua myös sen suhteen, että huonoa omaatuntoa ei kannata kokea esim siitä että käyttää muovikasseja ja joutuu ajamaan autolla. Asioihin voi vaikuttaa myös muilla tavoin. Kaikkia tekoja, isompia ja pienempiä, tarvitaan jotta muutos saadaan aikaiseksi niin nopeasti kuin mahdollista.
Does climate change upset you? Not to worry, there is new book about how to change your consumer habbits to prevent climate change. Unfortunately this book, “250 climate-acts to save the world”, is available only in Finnish. It’s made by author Rinna Saramäki who has previously written a book about lace and another book about good wardrobe. I downloaded BookBeat-book app just so that I could listen the audio version of this book. However I also need to actually see what it’s about, so I had to buy also the actual paperback-version too. I also want to return to some issues and make notes on it, so my own copy seemed like a good idea.
Sometimes it’s difficult for one person to understand and to know, what things you have to find out to be able to consume more climate friendly. Rinna has investigated and figured out all of this just so that we don’t have to. She tackles everything from food to housing and transportation to other things in quite down-to-earth manner. She doesn’t always give ready-made answers to everything, but she hands out handy tips how to find out, how to interpret the results, what to do on large scale and on personal level. Sometimes all this information is just boring statistics or long explanation about directives and energy consumption, but even so, everything is relatively easy to digest. Unfortunately even the boring statistics are needed in this case, to be able to put everything on right perspective.
Down-to-earth examples give a good idea how to contact companies, if you want to know more about their climate ideology, how to improve climate friendly choices in your local environment, what ways are more efficient and which are not so significant. Book has tips for both climate-friendly consuming but also searching for correct information. Tips are in general form, so they don’t get old very soon. This is one reason why I wanted to buy the paper-version too, to use it as a guide and notebook, to which I can return again and again in my everyday life. If not daily, perhaps weekly or monthly, untill I have mastered all of the 250 tips. Quite many of them I am already dealing with. Book also gives you relief for feeling guilty about using plastic bags and driving with a car. There are many other ways of making the difference. All deeds, small and big, are needed to make the change as fast as possible. Since the book is only in Finnish, and I don’t really know if there are any similar books in English or other languages, I can’t really point you to other options. However I think I might talk about some of it later this year in the blog. If you know any other similar books in other languages, feel free to share in the comments.
Hauskaa että otit kuvan juuri tuosta kohtaa kirjasta: meillä on nippusiteillä korjattu pyykinkuivausteline. :D Sitä ei enää pysty kätevästi taittamaan kasaan, mutta onneksi sillä onkin tilaa olla koko ajan levitettynä. Toimii hienosti vaikka onkin paikkailtu versio!
Kirja vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta.
Hehkuvainen – Itse korjasin omani aikanaan rautalangalla koska sitä sattui olemaan saatavilla. Toimi sen jälkeen vielä vuosia kunnes hävitettiin muutossa tarpeettomana parisen vuotta sitten. Kun Rinna kirjoitti tätä kirjaa hän usein kyseli näihin liittyviä juttuja fb-kavereiltaan, joihin minäkin sattumoisin kuulun (olemme tutustuneet blogin kautta). Keskusteluissa pyykkiteline oli yksi yleisimmistä korjatuista kodin tavaroista, nippusiteillä tietenkin.
Tuosta nippusiteestä tulikin mieleen että tänä jouluna askartelijoiden parissa on kovasti hehkutettu henkareista tehty tähti joka on sidottu nippusiteillä.Vanhat muovihenkarit tai metalliset voi käyttää tähän tarkoitukseen,jatkavat näin elämää ja ovat pois kaatopaikoilta.
Irmeli – Juu se olikin tosi hauska kierrätysvinkki. Harmi ettei noita metallihenkareita löydy itseltä askarteluun asti, ne sopisivat parhaiten omaan estetiikkaan, mutta kahdesta henkarista ei vielä tähteä saa.