Suunnitelmia vaatekaappiin / Plans for my wardrobe

Nyt kun kaikki on jo ihan kyllästymiseen asti kuulleet, että 20-luku on täällä taas ehe ehe, niin onkin just passeli ajankohta tyrkyttää sitä vielä vähän lisää. Mulla on nimittäin vaatekaapin uudistus-suunnitelmia tälle uudelle 20-luvulle.

1920-luku on tyylillisesti aina ollut suosikkini. En osaa selittää miksi, jokin siinä estetiikassa vain viehättää suuresti. Ensimmäisenä 20-luvun tyylistä tulee varmasti mieleen hapsumekot, mutta ne eivät oikeastaan olleet silloin kovin iso juttu, eikä kimaltaviin paljetti- ja helmiunelmiin pukeuduttu kuin juhliin, jos oli varaa siis. Arkivaatteisiin silloinkin pääasiassa pukeuduttiin vaikka niistä harvoin mitään puhutaan. Eiväthän arkivaatteet nyt ole yhtään kiinnostavia, vai ovatko?

Oma tavoitteeni on tehdä 1920-luvun arkipukeutumisesta tunnetumpaa. Se on nimittäin käytännöllistä, helppoa valmistaa ja ennenkaikkea mukavaa käyttää. 20-luvun arkimekoissa on mukavasti väljyyttä ja isoja käytännöllisiä taskuja. Yksi lempparivaatteistani, kaverilta saamani sininen 50-luvun mekko muistuttaa todella paljon 20-luvun alun arkimekkoa. Se on turvavaatteeni johon pukeudun kun elämä potkii tai muuten vaan tarvitsen mukavaa rentoa vaatetusta. Olen käyttänyt sitä niin paljon että se alkaa osoittaa väsymyksen merkkejä. Siksipä täytyykin nyt alkaa suunnittelemaan uutta lempimekkoa 20-luvun tyyliin. Minulla on punaruutuinen vintage-puuvillakangas jota olen säästänyt tätä tarkoitusta varten. 20-luvun alussa ruudulliset kotimekot olivat muodissa ja niistä löytyy monta kivaa mallia jotka voisin toteuttaa. Esim tämän kuvan vasemman yläkulman molemmat mekot olisivat oikein oivallisia.

Muitakin 20-luvun tyylisiä asuja haluaisin ommella. En ole vielä heittänyt toivoa siitä että vanhat vaatteet joskus mahtuisivat taas päälle, mutta sitä odotellessa täytyy kuitenkin käyttää jotain vaatteita, joten miksipä ei vaikka 20-luvun tyylisiä. Ja hiphei, koska uuden työn myötä saan taas töissä käyttää itse valitsemiani vaatteita, on toiveita että blogissa saatetaan tulevaisuudessa nähdä taas enemmän asukuvia.

Vaikka ensikatsomalla ei ehkä hoksaa, 20-luvun tyyleissä on melko paljon eroa. Tyypillisesti 20-luvun muodista puhuttaessa mainitaan lantiolle pudonnut vyötärölinja. 20-luvun alussa se oli vielä kuitenkin ihan oikealla paikallaan ja alkoi pudota alaspäin vasta siinä 1922-23 tietämillä, palatakseen taas ylös luonnolliselle vyötärölle 30-luvulle tultaessa. Erikoisin 20-luvun muotivillitys oli robe de style, jossa helman alle laitettiin pienet 1700-luvun tyyliset panier-korivanteet nostamaan helmaa sivuilta. 1700-luvun sivukoreista poiketen ne roikkuivat vyötärön sijaan lantiolla. Vaikutelmaa usein korostettiin rypyttämällä helma sivuilta muhkeaksi. Arkikelpoinen versio robe de stylestä on ilman korivanteinta, pelkästään sivuilta rypytetyllä helmalla. Victoria & Albert Museumin kokoelmissa on yksi tällainen Paul Poiret’n 1924 suunnittelema, helmasta runsaasti rypytetty arkisempi puku jollaisen toisintoa olen hiukan suunnitellut itselleni. Lisää 20-luvun ideoita löytyy Pinterest-kansiostani.

Now when everybody are totally fed up with that “20’s is back, woop woop”-stuff, it’s just perfect time to push it just a little bit more. I have some new plans for my wardrobe for this and coming years of this new 20’s.

1920’s has always been my favourite era when it comes to style. I can’t really explain why, there’s just something about the aesthetics. First thing of 1920’s what people think about are probably the fringe dresses. They weren’t really a thing back then, nor the shiny sequin or beaded dreams. If you could afford the, they were mainly for big parties. Everyday garments were totally different thing, and rarely talked about. Everyday garments are not interesting, or are they?

My goal is to make 1920’s daywear more known to people. It is practical, easy to make and most of all, comfotable to wear. 20’s daywear are loose on the fit and comes with handy large pockest. One of my favourite dresses, blue 50’s dress looks very much like early 20’s daydress. It is my safety garment which I wear when life gives me lemons or when I need to feel comfy. I have worn it so much it’s starting to look a bit tired. So I have to start planning new favourite 20’s style dress. I have vintage red cotton plaid, which I have been saving for this particular use. Plaid homedresses were fashionable in the beginning of the decade, and for example both dresses in the top left corner would be perfect.

I would love to make more 20’s garments too. I haven’t yet lost my hope of fitting into my old clothes one day, but while waiting, I still have to wear something. So why not make a whole 1920’s wardrobe. And yay, due to my job change, I am able to choose my own work clothes again, so there is hope that perhaps there will be more outfit photos again in the blog.

Even though on first glance it’s not obvious, there is many different styles in the 20’s. Most typical feature is the dropped waistline, but that didn’t really happen untill around 1922-23. In the beginning of the decade, waist was at the natural place. And it’ returned there again in the 1930’s. Most unusual style of 1920’s must have been so called robe de style. It imitated the fancifull 1700’s side paniers. In the 1700’s paniers were lifting the skirt near the waist, but in robe de style,they were dropped low to the hips, and of course much more modest in size. Effect was emphasized by gathering the skirt around the paniers. Style was adobted for daywear without the paniers. Victoria & Albert Museum collection has this one Paul Poiret daydress from 1924, which has generous gatherings on the hem. I have been planning on making my verson of this dress. You can find more of 20’s ideas in my Pinterest folder.

Lempimekkoni, ihanan pehmeää materiaalia, ehkä jonkinlaista viskoosia.
My favourite dress, lovely soft material, perhaps some sort of viscose.
Inspiraatiota 20-luvun muotilehdistä. /
Inspiration from 20’s fashion magazines.
Muodin pääkaupungissa, Pariisissa vyötärölinja alkoi pudota alaspäin jo näissä 1921 ja 1922 muotilehdissä. /
In the fashion capital of the World, Paris, the waistline started to drop downwards already in these 1921 and 1922 fashion magazines.
Suomalainen käsityölehti Käsitöitä ja pukuja vuodelta 1921 tarjoilee kaavoja vielä konservatiivisempaan muotiin. /
Finnish handcrafting magazine (on the right) from 1921 is still offering patterns for much more conservative fashion.

2 Comments Add yours

  1. Hehkuvainen says:

    Ihana, ihana 20-luku! Minusta nuo kaikkein alimmaksi valuneet vyötäröt ovat hiukan samalla tapaa naurettavia kuin hiphoppareiden alhaalla roikkuvat housut. Mutta hieman oikeammalla kohdalla oleva vyötärö on hyvä, ja tuo sinun sininen mekkosi on oikein oiva ja kaunis esimerkki (olkoonkin että se on 50-luvulta). Turvavaatteita pitää ihmisellä olla, ehdottomasti.

    1. Rhia says:

      Hehkuvainen – Sama juttu, itseänikin viehättää 20-luvussa enemmän ehkä siinä ylälantion tienoilla oleva vyötärölinja kuin tuo aivan alhaalla roikkuva. Onneksi samaan ilmeeseen pääsee vaikka ei ihan orjallisesti menisikään kaikkien ajan muotioikkujen mukaan. Turvavaatteet on pop!

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.