Uudelle vuosikymmenelle! / To the new decade!

Vuosi ja sitä myöten koko vuosikymmen vetää viimeisiään. Odotan innolla mitä uusi 20-luku tuo tullessaan. 1920-luku on aina ollut muodin suhteen lemppareitani ja aion se inpsiraationani ottaa uudesta 20-luvusta ihan kaiken irti. Asukuvia on viimeaikoina nähty blogissa harvakseltaan, mutta mikäli suunnitelmani onnistuvat niin asukuviakin näkyy jatkossa enemmän. Odotan muutenkin tulevalta vuodelta suuria muutoksia. Itse aloitan vuoden ammatillisesti puhtaalta pöydältä sillä aloitan uudessa, melko erilaisessa työssä parin viikon päästä. Toivon että uudenlaiset työkuviot virkistävät mieltä ja säännöllisempi työrytmi antaa lisää vapaita viikonloppuja harrastustoimintaan.

Toivon myös, että terveysasioissa vuosi olisi positiivisempi kuin kaksi viimeistä. Hoidosta ja lääkityksestä huolimatta terveys ei ole lähtenyt kohoamaan, vaan on hitaasti tuntunut vain huononevan. Olette varmaan kuulleet ns. lusikka-vertauksen jaksamisesta, mutta kertaan jos joku ei ole kuullut. Terveellä ihmisellä on lähes rajattomasti lusikoita, jotka eivät oikeastaan lopu kesken. Lusikoita riittää kavereiden tapaamiseen, töissä käymiseen, harrastamiseen ja kotitöiden tekemiseen. Kun ihmisellä on joku jaksamista verottava perussairaus, hänellä on hyvin rajallisesti lusikoita. Ehkä vain neljä lusikkaa per päivä, tai vaikka kymmenen lusikkaa per viikko. Kun lusikat loppuu, jaksaminen loppuu. Jos sovittuna on joku meno niin se meno saattaa käyttää rajallisesta neljän lusikan varastosta kaksi lusikkaa, jonka jälkeen kaksi muuta lusikkaa jää sitten enää kaikkeen muuhun: kotitöihin, töissä käymiseen, jne. Itsestäni on tuntunut koko vuoden että lusikoitteni määrä vähenee pikkuhiljaa. Vaikka en varsinaisesti ole petipotilas, pääsen töihin, kauppaan ja asioille, tuntuu että kaikesta toipumiseen ja lepäämiseen menee entistä kauemmin aikaa. Iltaisin töiden jälkeen en jaksa enää tehdä kotitöitä enkä harrastaa. Topeliaanisen joulun jälkeen lepäämiseen meni useampi päivä. Pitäkää peukkuja, että tammikuussa viimein päästäisiin selvyyteen siitä mikä mua oikeasti vaivaa ja saataisiin lääkitys kohdalleen ja olo paranemaan.

Tästä päästään aasinsillan kautta katsomaan mitä tänä vuonna on oikeastaan tapahtunut, blogissa ja elämässä. Edellä mainitusta johtuen en ole jaksanut olla mukana kaikissa historiallisissa tapahtumissa joissa olisin halunnut ja harrastaminen ylipäätään on jäänyt pääosin niihin juttuihin joita olen voinut tehdä helpommin kotona (esim. kansallispuvut) ja sellaisiin reissuihin joihin olen voinut lähteä puolison kanssa. Balettitunneilla jaksoin käydä vain pari kertaa alkusyksystä. Työhuone on ollut retuperällä sillä en ole jaksanut edellisen muuton jälkeen järjestää sitä. Tästä syystä isompia tutoriaaleja tai muitakaan ompelujuttuja ei ole blogiin ilmestynyt. Yleisesti ottaen blogi on ollut hiljaisempi jo viimeiset pari vuotta, ja keskittynyt kotoisempiin asioihin, jotka on ollut suhteellisen helppo saada blogiin. Ideoita ja intoa olisi ollut hurjasti paljon enemmän, kuin mihin jaksaminen lopulta riitti. Mutta ei se mitään, blogissa on kuitenkin ollut kaikenlaista kivaa pienemmistä tutoriaaleista puutarhanhoitoon, tapahtumaraporteista vintageaarteisiin jne.

Itselleni jäi menneestä vuodesta parhaiten mieleen kevään 1700-luvun baali, johon ompelemani 1700-luvun angleesi-puku onnistui yli odotusten sekä elokuinen Dublinin Worldcon, johon osallistumista oltiin suunniteltu viimeiset kaksi vuotta. Valitettavasti kevätbaalia ei ensivuonna tule, mutta toivottavasti monia muita hienoja tapahtumia. Myös toisen kansallispuvun hankkiminen oli hieno saavutus. Sen valmistumista tullaan seuraamaan blogissa tulevanakin vuonna. Yksi tärkeimmistä asioista oli tietysti uuden kissakaverin saaminen kotiin. Yönkuningattaren kanssa vielä opetellaan olemista ihmisseurassa ja totutellaan Takua siihen ettei armon rouva olekaan enää perheen ainoa kissa.
Mitkä olivat sinun vuotesi kohokohtia ja mitä uusia juttuja toivot 2020 tuovan?

This year and also the whole decade is coming to an end. I am excited to see what new 20’s will bring. 1920’s has always been my favourite era when it comes to fashion, so that as my inspiration, I am planning on taking full advantage of the new 20’s. There hasn’t been very much outfit photos in the blog during past couple years, but if my plans are working, there will be more in the future. I am expecting other big changes too. Professionally I will start my year from clean plate. I am starting a brand new job, pretty different compared to previous in couple weeks. I am hoping that new, more steady work routine will give me more free weekends for my hobbies.

I am also hoping, that my health will improve in the future, past two years have been a bit rough. Despite of medication and treatments, my health hasn’t taken a turn to better, but has been slowly deteriorating. You might have heard about the spoon-reference, I will explain in case you haven’t. Healthy person has almost unlimited amount of spoons. Practically they never run out. There is always enough spoons for meeting friends, going to work, having hobbies and doing home economic things like dishes. When person has some basic illness which limits the amount of energy, there is only very limited amount of spoons. Perhaps just four spoons per day, or ten per week. When spoons run out, you run out of energy. If there is a planned meeting, that might take two of the four spoons, after which there is only two spoons left for rest of the day: going to work, tidying up the house etc. I have had the feeling during whole year that my amount of spoons is getting smaller and smaller. Even though I’m not forced to my bed or anything and I am able to go to work, do daily shopping and such, it takes forever to recuperate. It feels that after work I don’t have energy to do anything else, no hobbies, no cooking, no cleaning the house, nothing. After our lovely Dickensian style Christmas it took me several days to recover. Keep your fingers crossed that in January they can finally figure out what is wrong with me and get the medication sorted and me feeling more energized again.

Now we finally come to what actually happened this year, in the blog and in my life. Due to previously mentioned issues, I haven’t been able to join in to all the historical events I would have wanted. Most of my hobbies this year have mainly been something that I have been able to do at home (like my folk costumes) and trips that I have been able to go with my hubby. I only had the energy to take couple ballet classes in early Autumn. Work room has been a mess, I haven’t had energy to organise it properly after the previous move. Due to that there hasn’t been any major tutorials in my blog, nor much sewing in general. Over all blog has been quieter this year, well actually past couple of years really. Just posting easier, more homely stuff. I did have ideas and enthusiasm, much more than what my energy levels actually allowed me to do in the end. But not to worry, I still had all sorts of fun stuff in here, smaller tutorials, gardening, event reports, vintage treasures etc.

My favourite things during this year were the 1700’s Spring ball, for which I made the fabulous robe anglaise and our Dublin Worldcon trip in August. We had been planning that trip for two years. Unfortunately there won’t be a Spring ball in 2020, but hopefully other fabulous events. Buying my second national costume was also one of my favourite achievements. Next year there will be also updates about how it comes together. One of the most important things in our life was of course getting a new cat friend. Queen of the night is still learning how to live with humans and Taku the cat is adjusting to live with another cat.
What was your highlight in the year 2019 and what new things are you hoping the 2020 will bring?

Koska koko 2010 on pian pelkkä muisto vain niin tässä vielä lyhyt yhteenveto mitä tuli tehtyä
– rymysin metsässä geokätköjen perässä
– kirjoitin paikallislehteen säännöllistä palstaa
– muutin Hervantaan asumaan
– aloin pukeutua vintageen
– elätin itseni yrittäjänä
– minusta tuli tv:stä tuttu bloggari
– aloin esiintyä burleskilavoilla
– aloitin historianelävöitys- ja pukuhistoria-harrastuksen
– muutin maalle
– sain palkkatöitä
– kiinnostuin kansallispuvuista ja perinnekäsitöistä

Because the whole 2010’s is almost over, here’s a short recap of the whole decade in my life
– I rummaged around in hunt for geocaches
– I wrote regular articles to local newspaper
– I moved to Hervanta, Tampere
– I started wearing vintage
– I made a living as an entrepreneur
– I became “famous from national tv”-blogger
– I started to do burlesque
– I started to do the living history and historical costuming
– I moved to the countryside
– I got a job
– I got interested in national costumes and traditional handicfrafts

Tyylini vuonna 2010 / My style in 2010

4 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  En ollut kuullut tuota lusikkavertausta, kiitos siis siitä. Tunne lusikoiden vähyydestä on tuttu; lukuisista lääkekokeiluista huolimatta migreenini ei tunnu yhtään hellittävän. Vuodelta 2020 toivon siis ensi sijassa terveyttä – sekä itselleni että sinulle. Mitään suuria suunnitelmia tai toiveita ei ole, ihan perushyvä elämä riittäisi minulle. Vuosi 2019 on nyt mielessä raskaana ja kiireisenä vuotena, mutta olihan siinä paljon toki hyvääkin.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Tosi kurjaa ettei migreeniin ole löytynyt toimivaa hoitoa. Pystyn samaistumaan helposti. Itselläni kaikkiin muihin kohtauksiin hoito tepsii melko hyvin paitsi hormonaaliseen. Siihen ei tunnu tehoavan oikein mikään. Olisiko sulle spesialistista apua? En muista oliko tästä jo joskus aiemmin puhetta mutta Matti Ilmavirta on erikoistunut migreenin hoitoon ja moni on sieltä saanut apua. Saatat jo tietääkin hänet http://ilmavirtamigreeni.com

   Muuten yhdyn kyllä toiveisiisi terveemmästä, perushyvästä elämästä tulevalle vuodelle. Armollisuus ja lempeys itseä kohtaan ei myöskään ole migreenipotilaalle pahitteeksi. Usein tahtoo olla itselleen vähän ankara vaikka hyvin tietää ettei migreenille mitään mahda.

 2. Janey says:

  Happy New Year! And my, what a decade for you!!!

  xoxo
  -Janey

  1. Rhia says:

   Janey – Thank you very much. It’s been quite a ride!

Comments are closed.