18/12-19 Kansallispukuja / National costumes

Kesällä oli niin paljon puuhaa, että en ehtinyt postaamaan tästä heti tuoreeltaan. Kävimme nimittäin elokuussa äitini kanssa Jyväskylässä Suomen käsityön museossa. Siellä oli esillä pienoisnäyttely kansallispukukeräilijä Mari Varosen Kansallispuvussa-kokoelmasta. Lisäksi museossa on pysyvämpi näyttely, jossa on esillä myös kansallispukuja ja muita perinteisiä käsitöitä. Itseäni kansallispuvuissa kiinnostavat erityisesti kauniit yksityiskohdat ja käsityötekniikat. Käsityön museossa on paljon muutakin kiinnostavaa nähtävää kuin mitä näihin muutamaan kuvaan mahtuu, joten suosittelen poikkeamaan jos käsityöt ja niiden historia kiinnostavat.

Summer was such a busy time I just haven’t had the time to post this earlier. In August, me and my mum visited the Crafts museum of Finland in Jyväskylä. They had small exhibition of national costume collector Mari Varonen’s Kansallispuvussa-collection. Mari has over 200 of the total of about 400 different Finnish national costumes. There is also larger more permanent exhibition where is showcased more national costumes and other traditional handicrafts. I am mostly fascinated by all lovely details in them and also traditional handcrafting techniques. There is much more to see in the museum than these couple photos can show, so I highly recommend if you are interested in handicrafts and history.

Mari Varosen kokoelmasta /
From Mari Varonen’s collection

Perniön muinaispuvussa on runsaat ja näyttävät messinkispiraalikoristelut. /
Ancient Perniö dress has lots of elaborate brass spiral decorations.
Raippaluodon puvun päähine on erikoisen muotoinen. /
Raippaluoto national costume has unusual shape on headdress.
Ruotsalainen kansallispuku jossa on erityisen koristeellinen ja pitkä vyö. /
Folkcostume from Sweden has very decorative and long belt.

Käsityön museon kokoelmasta /
Collection of Craft museum of Finland

Tältä tuleva huntuni Kaukolan kansallispukuun pitäisi näyttää. /
This is what my future veil for Kaukola region national costume should look like.
Ja tässä kätevä laskostuslaite sen pliseeraukseen. /
And here is the handy device for pleating it.
Upeasti koristeltuja neulakintaita. Tässä yksi tekniikka joka pitäisi joskus opetella. /
Fantastically decorated needle-binding (knotless knitting) mittens.
Yet another handcraft technique for me to learn.
Pirtanauhoja / Bands made with weaving reed
Jos tulkitsen malleja oikein niin tässä on viitelöityjä ja ristikkonauhoja. /
If I interpret the designs correctly, these are sprang woven and finger woven bands.

All traditional band weaving techniques in Finland and Scandinavia.
Lautanauhoja / Tablet weave bands
Euran emännän puvussa on myös runsaat korut ja messinkispiraalikirjonnat. /
Ancient costume of Eura has elaborate jewelry and brass spiral decorations.
Karjalaisia käspaikkoja. / Rushnik, käspaikka in finnish, is traditional cloth used in
Carelia (Karjala), part of old Finland. They were heavily decorated with embroidery.

6 Comments

 1. Metsäntyttö says:

  Olipa kaunis tuo Raippaluodon päähine ja ruotsalainen vyö! Ja tykkäsin myös tuosta punaisesta jakusta tai mikä sen oikea nimitys nyt onkaan. Tänään näköjään miellytti nimenomaan punainen.
  Jännä tuo pliseerauslaite. Siitä muuten tulikin mieleen, että minulla on jo jonkin aikaa ollut mielessä esittää sulle postaustoive. Miten laskostetun hameen laskokset pitäisi pyykkäyksen jälkeen tehdä? Olen niitä mututuntumalla tehnyt, mutta en tiedä, mistä homma kuuluisi aloittaa. Olen silityslaudan päällä laskoksia asetellut paikoilleen ja sitten prässännyt, mutta kuuluisiko ne harsia kiinni ennen kaikkea tätä? Erityisesti kahden hameeni kanssa näitä pohdin. Toisinaan olen ottanut hameet käyttöön silittelemättä ja laskoksia prässäilemättä.

  https://vaatekomerolla.blogspot.com/2017/04/jotain-menneitten-vuosikymmenten-tyyliin.html

  https://vaatekomerolla.blogspot.com/2018/10/harmaa-talvihame-vuoden-1984-kaavalla.html

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Minäkin tykkäsin tuosta punaisesta jakusta, kuvassa on ilmeisesti Lopen puku joka on yksi haavepuvuistani koska muistuttaa melko tarkkaan empire-tyylisiä historiallisia pukuja. Röijyiksi noita kansallispukujen jakkuja mielestäni kutsutaan, puvusta riippumatta.
   Voin kyllä pistää pliseeraushommat postauslistalle, mutta voin antaa tässä nopean ohjeen jo etukäteen. Itse olen tehnyt niin että jos vaatteessa on vain muutama laskos, silitän ne juuri kuten kuvailit: asettelen muotoonsa laudan päällä ja sitten prässään. Jos niitä on taas niin paljon että niiden yksitellen silittäminen olisi hankalaa ja aikaavievää, harsin ne ennen pesua jo paikoilleen jotta pysyvät koko pesun ajan kutakuinkin muodossaan ja kuivuvatkin jo valmiiksi paikoilleen. Mulla on esimerkiksi yksi musta hame jossa on helmassa pari pliseerattua paneelia. Niissä on lyhyehköt pliseeraukset jotka pysyy sekoitekankaassa melko hyvin kuosissaan ilman harsimistakin. Ne on helppo silittää teräviksi pesun jälkeen ilman harsimista. Mutta ehkä muistanet, että Kaukolan kansallispuvun kokonaan vekitetystä villahameesta harsin laskokset umpeen ennen pesua. Joihinkin tekokuituihin prässit jäävät hyvin näkyviin, kun taas 100% villassa ne tahtovat oieta. Riippuu siis sekä kankaan laadusta että laskosten määrästä mikä on paras tapa.

 2. Metsäntyttö says:

  No niin, röijyhän se oli. Se mun olisi pitänyt periaatteessa muistaakin, mutta eipä vain tullut millään mieleen siinä.
  Kiitos tuosta laskosohjeesta. En sitten ihan hullusti ole toiminut, kun hameissani on vain muutamat laskokset. Mutta varmaankin täytyy jatkossa käyttää mittanauhaakin siinä, koska aiemmin tekemäni laskokset on vähän niin ja näin. Se minusta on jotenkin vaikeaa, että saa ne oikeanlaisina alas asti, ettei ne ole vinksallaan johonkin suuntaan. Viimeksi jätin homman toisen hameen kanssa kesken juuri siksi, että koin vaikeaksi sen alunperin hiukan vikaan menneen saamisen oikeaan linjaan. Mietin, että laskos tietysti pitäisi saada tasaleveänä alas asti, mutta jos yksi reuna lähtee menemään viistoon, niin toinenkin on sitten pielessä. Aioin sitten mitata sivusaumasta lähtien sen laskoksen oikean aloituskohdan, mutta en osannut katsoa että meneekö se just oikeaan suuntaan…. Hankalalta tuntuu. En tiedä, mikä olisi se “kiinnekohta” josta käsin niitä allkaisi linjata.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Mä oon yleensä ihan silmämääräsesti silitelly noi isommat laskokset. Muutamassa mekossa mulla on niitä ja menevät yleensä melko lankasuoraan. Oon siis katsonu taitokset suurinpiirtein kankaan lankojen mukaan suoraan ja sormella vaan mitannu että on suurinpiirtein tasalevyiset. Ei se niin tarkkaa oo jos nyt ei mitään useiden senttien heittoja ole. Ei pienet epätarkkuudet päällä kumminkaan erotu.

 3. Metsäntyttö says:

  Juu, taitaa minunkin olla paras pitäytyä jatkossa siinä silmämääräisessä… Nimittäin eilen yritin oikein mittanauhaakin käyttää ja lattialla valmiiksi laskoksia asetella oikeaan asentoon ja nuppineuloilla kiinnitttää, eikä siitä sen kummempaa tullut. Se mikä näyttää hyvältä siinä asetellessa, voikin peilin edessä hame yllä olla jotenkin hölmön näköisesti. Mutta perussyyy kyseisen hameeni kanssa on varmaan ihan sekin, että pitäisi muuttaa se etusosan laskostus ehkä erilaiseksi, itselleni paremmin sopivaksi.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Voihan se olla että hameen/hameiden laskokset eivät menekään lankasuoraan vaan hiukan vinoon. Sekin saattaa olla syynä ettei mittanauhalla mittaaminen toimi. Laskokset kun voivat olla alareunasta leveämmät kuin yläreunasta ja lisäksi vielä molemmilta reunoilta vinossa suhteessa langansuuntaan.

Comments are closed.