Vaihda vetskat nappeihin

on

First things first: Heijastuspinnan arvonnasta voi voittaa ihania Essien kynsilakkoja. Menkää osallistumaan! Tai älkää sittenkään että mulla on paremmat mahkut =)

***

Olen varmaan nk. erilainen nuori. Monissa blogeissa on hartaasti hehkutettu vetoketjujen ihanuutta. Minä en oikein lämpene niille, noin niinkuin esteettisesti. Napit sen sijaan ovat saaneet pysyvän paikan sydämestäni. Nappikaupassa minut saa helposti sekoamaan pakkopaitakuntoon. Olen vuosia keräillyt kauniita nappeja ja aiemmin jo esitellytkin kokoelmaani. Erikoiset napitukset vaatteissa ja asusteissa hivelevät silmääni paremmin kuin vetoketjuviritykset. Erityisesti minua viehättää nappien monimuotoisuus ja se miten paljon eri variaatioita niistä on mahdollista luoda. Napeilla voi olla funktio tai ne voivat olla puhtaasti esteettinen yksityiskohta. Eikä vaatteen kaikkien nappien tarvitse aina olla samanlaisia. Pelkistetyn vaatteen juju voi olla muutamassa näyttävässä keskenään erilaisessa napissa. Artesaani-lopputyöni v. 2001 esitteli nappeja uudenlaisessa käytössä: pellavainen pitkä mekko oli saanut helmiäisnapein kiinnitetyt irrotettavat hihat. Ehkä postaan siitä joskus ihan kuvankin tänne… jos olette kilttejä.

Pic: Style.com / Ferretti S09

Napit keksittiin keskiajalla. Tuolloin vaatemuoti muuttui tyköistuvammaksi eivätkä aiemmin käytössä olleet soljet enää saaneet vaatteita istumaan halutulla tavalla. Nappirivien avulla voitiin valmistaa entistä tiukempia pukuja ja ne saatiin paremmin myötäilemään vartalon kaaria. Napit valmistettiin käsityönä luusta tai puusta eivätkä ne välttämättä olleet keskenään samanlaisia. Aikaa myöden nappeja opittiin valmistamaan muistakin materiaaleista kuten helmiäisestä, lasista ja metallista. Vuosisatojen saatossa valmistusmenetelmät kehittyivät ja uudet edullisemmat materiaalit valtasivat vähitellen alaa. Ensimmäinen kehitetty muovilaatu, bakeliitti, oli hyvin suosittu nappi-materiaali. Nappeja on myös valmistettu mm. maidon kaseiinista, paperista, kumista ja kivistä. Nykyään suurin osa napeista tehdään erilaisista muoviseoksista.

Antiikkinapit ovat keräilytavaraa ja harvinaisuuksista voidaan maksaa huomattaviakin summia. Miltä teistä tuntuisi maksaa japanilaisista antiikkinapeista 22 dollaria kappaleelta? Tai jos on oikein varoissaan voi alkaa keräilemään Amerikan sisällissodan aikaisia armeijan uniformujen messinkinappeja 5000 dollarin kappalehintaan. Nappikauppa ei siis ole ihan mitään penneillä pelaamista. Minä tyydyn kuitenkin keräilemään nappejani kirpputoreilta pilkkahintaan.

Kummat uppoaa sinulle paremmin: napit vai vetskat?

Pic: Steal the style

IN ENGLISH

First things first: Go and take part in Heijastuspinta- give away lottery, you can win lovely Essie nail polishes. On the other hand, don’t go, I get better chances =)
***

I must be different to other bloggers. Zippermania that has been hyped in many blogs doesn’t appeal to me, aesthetically speaking. Buttons however have a special place in my heart. I can easily go restrain-shirt-crazy in button shop. I have collected buttons for years and I have earlier revealed my button collection to you. Extraordinary buttonings look appealing to me more than zippers. I am fascinated by the fact how many variations of buttoning you can create and how much different buttons there is. They can have real function or they can be purely decorative. And they don’t always have to be alike. Simple plain cloth can get special look from couple different kind of buttons. In my final exam of clothing in Arts and crafts -school I introduced buttons in new way: long linen dress got mother of pearl buttons and detachable sleeves. Maybe I post photos of that someday … if you’re nice.

Buttons were invented in middle ages. Fashion of that time required tighter clothing and buckles didn’t provide tight enough silhouette anymore. With long rows of buttons they were able to create more figure hugging outfits. Buttons were made of wood or bone by hand and they weren’t always identical. Later manufacturing methods improved and people learned to make buttons from glass, mother of pearl and metal. New cheaper materials were developed and soon buttons were made of first invented plastic, bakelite. Besides plastic, at one point buttons were also made for example from milk, paper, rubber and stone. Now adays most buttons are made of different plastics.

Antique buttons are collectibles and rarities are rather expensive to get. How would you feel to pay 22 US dollars for single japanese antique button? Or if you feel wealthy enough you could start collecting army uniform brass buttons from American civil war for 5000 UD dollars each. Buttonshopping is not playing with pennies. I, however, settle for buying mine from thrift-stores with bargain-prise.

Which one you prefer: zippers or buttons?