14/12-19 Tyrwään sanomat 1894

Ostin kesällä eräältä pihakirppikseltä tämän näköispainoksen vuoden 1894 Tyrwään sanomien ensimmäisestä numerosta. Lehti ilmestyy edelleen ja on siten Suomen vanhin paikallislehti. Alunperin se ilmeistyi kerran kuussa, nykyisin kerran viikossa.

Koska yli sata-vuotiaiden sanomalehtijulkaisujen tekijänoikeudet ovat vanhentuneet, julkaisen teidän kaikkien iloksi tästä ensinumerosta kaksi sivua. Teksti on painettu fraktuuralla joka oli tuohon aikaan yleisesti käytössä oleva kirjasinlaji. Sen käytöstä luovuttiin 1900-luvun alkupuolella. Jos tarvitset apua lukemiseen, sitä löytyy mm. täältä. Fraktuuran lukeminen vaatii vähän harjoitusta.

Last Summer I bought this reprint of the first issue of Tyrwään sanomat in 1894. Newspaper is still going on and that makes it the oldest local newspaper in Finland. It was originally published once a month, now it publishes once a week.

Because the copyrights of over 100 years old newspapers has expired according to Finnish law, I am now able to publish couple of pages of this reprint for you to see. It’s printed in Fraktur typeface, which was commonly use at that time in Finland. It finally died out in the beginning of 1900’s. This print is obviously in Finnish, but if you want to know what each letter is, you can check here. It takes a little bit getting used to.

6 Comments Add yours

 1. Metsäntyttö says:

  Kiinnosti tuo lehti kyllä, koska jossain sukujutuissa Tyrvääkin on vilahtanut. En vain saanut isonnetttua tuota tekstiä niin paljon, että lukeminen olisi oikein onnistunut. Mutta tuli mieleen, että olisiko noin vanhoja lehtiä netissä luettavissa, ja löysin Kansalliskirjaston digijuttuja. Sieltä tuli esiin joku Tyrvään Sanomien numero 1800-luvun lopulta.

  https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/579701?page=1

  En vielä sen kummemmin paneutunut asiaan olisinko muitakin voinut nähdä.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Pahoittelen, kuvan pienuus johtui minusta. En näemmä osaa ihan vielä käyttää tätä uutta blogimallia. En hoksannut että minun pitää erikseen käydä täppäämässä rasti ruutuun jos haluan että kuvaa voi suurentaa. Aiemmin se on onnistunut automaattisesti. Nyt vika on korjattu ja näitä kuvia pääsee suurentamaan jotta lukeminen helpottuu.
   Kiitos linkkivinkistä! Sieltä löytyy useampiakin Tyrwään sanomien numeroita ja sieltä selvisi ettei tämä olekaan ensimmäinen numero vaan toinen numero! Numerointi on alettu näemmä nollasta jolloin nro 1 onkin toinen numero. Erikoista, onkohan näin toimittu kaikissa sanomalehtijulkaisuissa aikoinaan? Ja tämä kyseinenkin lehti sieltä löytyy kokonaisuudessaan. Hauskasti alkaa tuo vuoden 1895 ensimmäinen pääkirjoitus “Wuosi 1894 ei ole enää olemassa! Se on kadonnut näkymättömiin kuni wieriäwä wirta äärettömään waltamereen.” Klikkaamalla sieltä yläreunasta “Tyrwään sanomat” löytyy koko lehden valikko vuosikertoineen.

 2. Hehkuvainen says:

  Kuulostaa jännältä tuo wanhurskauttamis-oppi, joka pariin otteeseen mainitaan. Minusta nämä vanhat lehdet ja erityisesti niiden ilmoitukset ovat ihania.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Minustakin on hauska lueskella vanhoja lehtiä. Kieli on jännää ja siinä pääsee jotenkin tosi lähelle silloista elämää, miten toisenlaista se oli. Mainokset on tosiaan ihania. Ei ollut lelukuvastoja eikä värikuvia ja mainostajan eettisyys oli vain kaukainen haave.

 3. tagathax says:

  Jotenkin viehättävää, että kaikenlaista tavaraa on tarjolla “useampaa lajia!” Samoin tuo tee- kahvi- ja pöytäleipä, joista viimeisen oletan tarkoittavan sitä mitä yleensä aterian yhteydessä syödään. Vanhat lehdet ovat ihania!

  1. Rhia says:

   tagathax – Varmaankin jonkinlainen myyntipuhe tuo. Ettei mikään turha kauppa kun jokaista tuotetta löytyy useampaa lajia. Hyvät valikoimat ja niin edespäin. Hauskaa näitä on tutkia.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.