16/12-19 Sukista rannekkeiksi / Socks into wristwarmers

Olen joskus vuosia sitten ostanut muutaman parin ihania silkkiviskoosi-polvisukkia. Valitettavasti ne kuluivat ahkerassa käytössäni nopsasti puhki. Se harmitti sillä sukkien kauniit varret olivat kuitenkin vielä aivan hyväkuntoiset. Paikkaaminenkaan ei oikein kannattanut sillä neulos hiutui tasaisesti melko suurelta alueelta. Se olisi tehnyt pohjasta melko muhkuraisen. Säästin sukat kuitenkin sillä minulla oli niiden varalle idea.

Meni tässä välissä muutama vuosi ja monta joulukalenteria. Olin suunnitellut tekeväni tästä nimittäin joulukalenteripostauksen. No en kumminkaan ehtinyt koskaan toteuttaa sitä. Kunnes nyt. Ei näissä oikeasti ole mitään erikoista tekniikkaa tai niksiä. Sukka vain jostain jalkaterän osuudelta poikki, peukalon saa kätevästi kantapäähän kuluneesta reiästä läpi. Itselläni on melko kapeat kämmenet joten otin jalkaterän kohdalta pikkuisen sisään. Sitten käännetään leikatut reunat ja ommellaan käsin kiinni nurjalle puolelle. Ompeleen voi tehdä vaikka värikkäällä villalangalla. Ainoa missä pitää olla tarkkana on se ettei ompeleesta tule liian kiristävä ja että neulos pääsee joustamaan reunassa tarpeeksi. Vaihtoehtoisesti voi leikata koko jalkaterän pois ja tehdä niistä säärystimet. Parhaiten tämä jippo toimii tehdastekoisiin, erittäin joustaviin sukkiin. Käsinneulotut pitkävartiset sukat kannattaa mieluummin hyödyntää ihan sukkina joko paikkaamalla tai neulomalla niihin uudet terät.

Years ago I bought couple of pairs of lovely silk-viscose knee socks. Unfortunately I wore them so much they developed large holes quite fast. It was annoying because the pretty socks were otherwise still in good condition. Mending them was out of the question. Under-foot area was worn out on such wide area, mending would have made it too lumpy. I still kept them, for I had an idea.

Couple years passed and several Advent calendars went by. I had planned to make this a calendar-post. But I never managed on doing it. Untill now. There isn’t really anything special about it. Just cut the sock on the foot, you can poke your thumb through the hole on the heel. I have quite narrow hands, so I made little fitting adjustment to the width on the palm. Then just fold the raw edge inside and sew by hand in place. You can use colourfull wool yarn if you like. Only thing to make notes for is not to pull the thread too tight. Otherwise it might be uncomfortable to wear and looses the stretch on the edge. Optionally you can cut the whole foot off and use them as legwarmers. This tip works best on factory-made knee-socks. If you got handmade long socks, they are the best just mended. Or if mending is not possible, you can unravel the whole foot off and just knit new feet for them.

2 Comments Add yours

  1. Hehkuvainen says:

    Hienoa uusiokäyttöä! Minulla on myös yhdet säärystimet, jotka olivat ennen pitkävartiset sukat. Joskus olen käyttänyt niitä myös irtohihoina.

    1. Rhia says:

      Hehkuvainen – Kiitos! Ja mahtava juttu tuo sinunkin uusiokäyttösi. Olen ite tehnyt parit säärystimet myös vanhasta neulepuserosta aikoinaan.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.