8/12-19 Topeliaaninen päiväpuku / Dickensian daydress

Aivan tuotapikaa Turussa on ensimmäinen pienimuotoinen 1800-luvun loppupuolen tapahtuma. Teemana on Topeliaaninen Joulu, vähän samaan tapaan kuin Englannissa vietetään Dickensiaanista Joulua. Molemmat sijoittuvat suurinpiirtein samaan aikahaarukkaan. Olen tästä tosi innoissani sillä olen jo pitkään halunnut päästä Dickensin joulutunnelmaan. Englannissahan tällaisia dickensiaanisia historianelävöitystapahtumia on järjestetty jo pidempään.

Minulla on ollut työn alla itselleni 1800-luvun puolivälin tietämän päiväpuku. Puolisollani sellainen jo sattumoisin on, silintereineen päivineen. Valitettavasti lähes koko marraskuu meni työhuoneen muuttoa tehdessä joten nyt minulla on enää reilu viikkoa aikaa. Saattaa tulla kiire. Hameessa ei ole mitään sen ihmeellisempää, renkaaksi ommeltu suorakaide, joka on vetopoimutettu vyötäröltä ja ommeltu vyötärökaitaleeseen.

Sen sijaan alushame on työläämpi. Alle olen suunnitellut sellaista pehmeästi kohottavaa alushamemallia joka englanniksi kulkee nimellä “corded petticoat”. En tiedä mikä sen oikea suomenkielinen vastine mahtaisi olla, ehkäpä nyörialushame? Tällaiset hameet olivat käytössä ennen 1800-luvun lopun jäykkiä krinoliineja. Niissä kankaaseen on ommeltu tiiviisti kerroksittain nyöriä joko kangaslaskoksen väliin, tai kahden erillisen kankaan väliin. En ole päässyt käyttämään tähän teollisuuskonettani työhuoneen muuton vuoksi, ja kotikoneella nyörikujien ompelu on toivottoman hidasta. Alushame on edelleen kesken vaikka siinä onkin jo kaksi isompaa nyörikerrosta.

Isompi ongelma on puvun miehusta. Puvun alle luonnollisesti kuuluisi korsetti, mutta minulla ei juuri nyt ole aikaa sellaisen tekemiseen. Siksi ajattelinkin käyttää alla yhtä burleskihommiin ompelemaani korsettia, joka on tehty viktoriaanisella kaavalla vaikka ei ihan täysin vastaakaan 1800-luvun puolivälin korsettimallia. Lisäksi puvun alla olisi hyvä olla jonkinlainen aluspaita, siitä joudun luultavasti tinkimään ja käyttämään jotakin modernimpaa aluspaitaa. Onneksi se ei alta näy. Miehustan kaavan piirsin itse käyttäen pohjana jotakin vanhaa kaavaani. Voi olla että siitä tulee katastrofi, saa nähdä, mutta ensimmäinen sovite ainakin näytti istuvan korsetin päälle melko hyvin. Pitää vielä hiukan perehtyä 1800-luvun puolivälin rintamuotolaskoksen muotoiluun ja paikkaan, sitten nähdään miten käy.

Lisäksi tarvitsisin asuun hatun, lämpimän päällysvaatteen ja käsineet. Ajanmukaiset kengät ovat pienin ongelmistani tässä vaiheessa. Minulta löytyy villainen 1900-luvun alun viitta joka sopii väreihin, mutta se yksin ei riitä lämmittämään. Sydänystävä-neule valmistui jo aiemmin, se tietysti lämmittää miehustaa viitan alla, mutta mistä taion lämpimät käsineet tai muhvin tähän hätään? En luultavasti ehdi niitä neuloa kaiken muun lisäksi. Vähän hirvittää että mitä tästä tulee. Ja se hattu. Vaikka tekisin ihan jonkun perusmallisen bonnetin niin siinäkin piisaa hommaa.

Quite soon we have first small late 1800’s event in Turku. Theme is Topelian Christmas. It is similar to English Dickensian era. Topelius was famous Finnish author, who wrote historical novels and poetry. Some of his most famous poems are now very famous Christmas carrols. He was also considered Finnish equivalent to H.C Andersen. Topelius lived around the same time period than Dickens.

I have mid 1800’s day gown in the making for myself. My hubby already has one, with top hat and all. Unfortunately almost all of the November went into moving my work room, so now I have only couple of weeks to finish the dress. It might be a rush. Skirt isn’t anything special, just rectangle sewn into huge ring, cartridge pleated waist sewn onto waistband.

Petticoat however is going to be more tedious work. I have planned to make corded petticoat, where rows and rows of cotton cord are sewn inside fabric to create stiffness. These were in use before the late 1800’s hoop crinolines. I haven’t been able to use my industrial sewing machine, because of the moving. Sewing the cords with my small machine at home is very slow. Petticoat is not finished yet even though there is two quite large groups of cord.

Much bigger problem is going to be the bodice. There should be a corset underneath, of course, but at the moment I don’t have time to make one. So I was planning on using one corset that I made for burlesque. It is made with Victorian pattern, all though it is not perfectly correct shape for mid 1800’s. Also I should have some sort of chemise, but I might have to use modern option instead. Thankfully it doesn’t show. I drafted the bodice pattern myself, using one of my old patterns as a base. It could turn out to be a catastrophe, even thought the mockup looked pretty good ontop the corset. I still need to figure out some bodice darts of 1800’s and then we will see.

I also will be needing a hat, warm outside garment and gloves. Proper shoes are my least problem at this point. I do have wool cape from turn of 1900’s, but that is not warm enough on it’s own. I also have bosom friend which I finished some time ago, which is going to be warming the bodice under the cape, but where on earth am I going to get proper mitts? I don’t have time to knit them, with everything else going on. I have no idea how this is going to end up. And the hat. Even if I make very simple bonnet, it will take time.

Luonnoksia / Drafts
Yläosan sovituskappale. /
Bodice mockup.
Helman vyötärön vetopoimutus. Olenko muuten koskaan maininnut että inhoan
vetopoimutuksen tekemistä? Mutta ne ovat niin turkasen nättejä! /
Skirt waist cartridge pleats. Have I ever mentioned that I hate making those?

But they look so darn cute!
Koristelujen värin valintaa. /
Choosing the colour for decoration.
Nyörituettu alushame puolivalmiina. /
Corded petticoat half done.

2 Comments Add yours

  1. Irmeli says:

    Huh huh ompa sinulla vielä tekemistä. Kuinka aika riittääkään?

    1. Rhia says:

      Irmeli – Saas nähdä, tiukille kyllä vetää.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.