Marilyn Monroe-näyttely

on

Parisen viikkoa sitten vietettiin Vapriikissa perinteistä vintage-tapahtumaa. Teemana oli tällä kertaa itseoikeutetusti Marilyn, onhan hän Vapriikin tämän hetkisen päänäyttelyn tähti.  Olin taas tuttuun tapaan juontamassa pukunäytöksen, niin ikään teeman mukaisesti pukeutuneena silkkisamettiin, turkiksiin ja timangeihin. Yllätin kaikki, jopa itseni, avaamalla näytöksen laulamalla pienen pätkän “Diamonds are a girls best friend”-kappaleesta. Kampaus ikävä kyllä lätsähti kesken juontokeikan, sillä kuontaloni kaipaa kipeästi uutta permanenttia pitämään kiharoita ryhdikkäänä. Hienointa kuitenkin oli että samalla pääsin vihdoinkin tutustumaan Marilyn-näyttelyyn jonka olen halunnut nähdä siitä asti kun se avattiin.

Ette varmaan tienneet tätä, mutta olin teini-ikäisenä (ja olen vieläkin) todellinen Marilyn-fani. Minulla oli monta kansiollista lehdistä leikattuja Marilyn-kuvia, postikortteja ja julisteita. Ikävä kyllä heitin eräässä muutossa kaikki lehdistä leikatut kuvat pois. Nyt se harmittaa. Postikortteja ja julisteita, sekä aarteenani säilyttämäni kirja minulla edelleen on tallessa. Kun lähdimme kaverin kanssa näyttelyä kiertämään, hän pääsi loppuun paljon nopeammin. Minä tutkin tarkkaan kaiken ja olin vasta hädin tuskin puolivälissä kun hän tuli sanomaan että “Ai sinä olet vasta tässä.” Vastasin että no minä olen tosi-fani, haluan imeä kaiken mahdollisen tiedon. Ystävää nauratti.

Näyttely on koskettava. Marilynin traaginen elämä avautuu hänen henkilökohtaisten esineidensä kautta. Papiljotti jossa on hänen hiuksiaan, lempi housut, irtoripset, nuoruudessa tehty muotipiirros. Näyttelyn teksteihin koottu historiikki kertoo älykkäästä mutta herkästä naisesta jolla oli bisnesvainua, päämäärä ja tarkka suunnitelma miten siihen päästään. Hän oli oman aikansa kapinallinen, joka ei välittänyt sopivaisuussäännöistä. Marilynin pukeutuminen ja tyylitaju herättivät huomiota ja raivasivat tietä tulevaisuuden naisille. Hänen ansiostaan ensimmäinen tummaihoinen laulaja, Ella Fitzgerald pääsi esiintymään kuuluisalla Mocambo-klubilla jossa mm. Frank Sinatra esiintyi. Marilyn oli naisten ja ihmisoikeuksien puolestapuhuja. Hänellä oli vahva oikeudenmukaisuuden taju.

Suosittelen käymään näyttelyssä. Se on avoinna vielä 2.12.2018 asti ja yksinoikeudella Pohjoismaissa. 

Couple weeks ago there was the traditional Vapriikki Vintage event. This time the theme was Marilyn, naturally, because of the current main exhibition in Vapriikki is about Marilyn. I was hosting again the fashion show, so I was dressed up according to the theme, in silk velvet, fur and rhinestones. I surprised everyone, even myself, by opening the show by singing short clip from “Diamonds are a girls best friend”. Unfortunately my hairdo started drooping during the show. My hair desperately needs supporting permanent curls to hold my do. But the best thing while in Vapriikki, was that I was able to finally see the Marilyn exhibition. I have wanted to see it since it was opened.

You probably didn’t know this, but I was (and still am) huge Marilyn fan. As a teenager I had many folders full of Marilyn pictures, cut from magazines. I also had postcards and posters. Unfortunately I threw all folders away during one of my moves. Now that bothers me quite a bit. I still have some postcards and posters though. And a large book about Marilyn which I have treasured. When me and my friend went to see the exhibition, she was finished much faster. I was investicating everything very closely and was only barely half way when she came to comment to me “Oh you still here”. I replied, well I’m a true fan so want to suck all information like a sponge. Friend found that amusing.

Exhibition was very moving. Marilyn’s tragic life opens up via her personal belongings. Haircurler with couple of her hairs still on it, favourite trousers, false lashes, fashion drawing from her younger years. Exhibition texts tells the history of an intelligent but very delicate women, who had good business nose, determined goal and specific plan how to get there. She was the rebel of her time, who did not care about social rules. Her choice of clothes and fashion sense were extravagant and made way to other women. It is due to her effort that first black singer, Ella Fitzgerald, were allowed to sing at famous Mocambo club, where forexample Fran Sinatra was performing. Marilyn was huge supporter of women and human rights. She had a strong sense of justice.

I highly recommend the exhibition. It is open till 2.12.2018 and exclusively in whole Fennoscandia!

Photo: Jenni Jalaskoski
Photo: Jenni Jalaskoski
Photo: Studio 1851 Do not copy without permission / Älä kopioi ilman lupaa
Marilynin puku elokuvasta Kuinka miljonääri naidaan. / Marilyn’s dress from the movie How to marry a millionaire
Täydellinen kopio puvusta joka yllään Marilyn lauloi John F. Kennedylle. / Perfect replica of a gown which Marilyn was wearing when she sang to John F. Kennedy.

2 Comments

  1. Irmeli says:

    Tämäpäs oli hieno juttu.Marilynhän oli myös laulaja,kun kuuntelee hänen lauluaan elokuvasa Joki jolta ei ole paluuta äänen sointu saa miltei kylmät väreet kiirimään iholla.

    1. Rhia says:

      Irmeli – Juu niin oli, ja taitava vaikka siitä harvemmin puhutaan. Siinä elokuvassa onkin minusta yksi Marilynin parhaimpia kappaleita, se Joki jolta ei ole paluuta-kappale. Olen siinä käsityksessä että Marilyn ihaili Ella Fitzgeraldia ja otti laulutyyliin vaikutteita häneltä.

Comments are closed.