DIY: Downton Abbey-esiliina / Downton Abbey apron

Yleensä historianelävöityshommissa elävöittää (ja näkee) mieluummin vähän parempaa väkeä. On nimittäin hienommat vermeet ja hauskempaa tekemistä. Joskus on kumminkin ihan hauska elävöittää myös palvelusväkeä. Joulukuussa ollaan taas isännän kanssa menossa elävöittämään Turkuun Ett Hem-museoon ja luvassa on palvelusväen jouluvalmisteluja. Isännän  hovimestarin asu on jo reilassa, mutta palvelusneiti tarvitsee vielä oman asun ennen palvelukseen astumista.

Varastoistani ei löytynyt riittävää määrää mustaa pukukangasta joten joudun sitä vielä etsimään. Niinpä aloitin esiliinasta. Esiliina on varsin näyttävä, mutta suhteellisen helppo tehdä. Tässä resepti palvelusneidon tyyliin.

Tarvikkeet
valkoista ohutta ja tiivistä puuvillaa
puuvillabrodyyriä
ompelulankaa

Leikkaa puuvillasta
– iso suorakaide jonka mitat ovat noin 1,30 x 1,10 m
– kolmio joka on kapeasta päästä n. 5 cm leveä ja yläreunasta noin 10 cm, korkeus noin 15-25 cm
– kaksi pitkää solmimisnauhaa, leveys noin 10-13 cm, pituutta saa olla vähintään metrin
– yksi lyhyt nauha, leveys 10-13 cm
– kaksi vyötärökappaletta, leveys noin 7-8 cm, pituus 30-50 cm, noin puolet vyötärösi ympäryydestä

Leikkaa brodyyristä
– kaksi olkainnauhaa, pituus noin 30-50 cm, ylävartalosi pituudesta riippuen
– n. 10-13 cm pätkä, kolmio-palaan sopiva

 1. Ompele ison suorakaiteen lyhyemmille sivuille kapeat päärmeet ja helmaan noin 8 cm korkea päärme
 2. Laskosta tai rypytä esiliinan huolittelematon reuna ja ompele kiinni vyötärönauhaan niin että se tulee kahden vyötärökappaleen väliin. Vyötärönauha voi olla täysin suora tai vähän muotoiltu kuten tässä. Huomioi tämä helman yläreunan muodossa.
 3. Ompele kolmion yläreunaan kiinni lyhyt brodyyri. Kiinnitystapa riippuu brodyyrin reunoista. Jos leikatut reunat, kappaleet yhdistetään kuten mikä tahansa leikatut kappaleet ja saumanvarat taitetaan kaksinkerroin ja tikataan päältä kiinni kankaaseen. Jos taas reuna on brodyyriä, pitsi voidaan tikata tai siksakata sileänä päärmätyn tai saumuroidun kankaan reunan päälle.
 4. Kiinnitä kolmio pitkien brodyyrienauhojen väliin. Jos brodyyri on kovin kapeaa, sitä voi ommella useamman rivin vierekkäin tai kiinnittää sen koristeeksi tavallisen kangasolkaimen ulkoreunaan.
 5. Kiinnitä brodyyri-miehusta vyötärönauhan yläreunaan ensin takakappaleeseen, tikkaa sitten oikea puoli päälle seuraten ommeljuovaa. Taita saumanvarat vyötärökaitaleiden väliin, siellä mihin miehusta ei ylety. Jätä vyötärökaitaleen päät auki.
 6. Ompele kaksi pitkää solmimisnauhaa: taita leikatut nauhat pituussuunnassa kaksinkerroin ja ompele suoralla ompeleella noin sentin etäisyydeltä avoimesta reunasta. Ompele toinen pää umpeen kaarevasti. Jätä toinen pää auki ja käännä nauhat oikeinpäin.
 7. Silitä nauhat litteiksi ja ompele ne päällitikkauksella vyötärönauhan päihin niin että solmimisnauhan pää menee vyötärönauhan sisään.
 8. Ompele lyhyt nauha samoin, jätä molemmat päät auki ja käännä oikeinpäin.
 9. Pujota toisen brodyyriolkaimen pää lyhyen nauhan sisään ja tikkaa paikoilleen.
 10. Nauhan toinen pää ommellaan toiseen brodyyriolkaimeen, mutta tarkista ensin sen pituus päällä. Vyötärön solmimisnauhat pujotetaan muodostuvasta lenkistä ja lenkin pitää olla niin lyhyt että se ulottuu juuri ja juuri vyötärölle ja kiristää olkaimet napakasti olalle.  Lyhennä nauha sopivaan pituuteen, pujota brodyyriolkain toisen pään sisään ja tikkaa paikoilleen. Varmista että lyhyt nauha tekee yhden kierteen ennen ompelua, silloin se taittuu selässä kauniisti.
 11. Sovita esiliinaa päälle. Jos se tuntuu liian pitkältä, voit lyhentää sitä vielä lisäämällä helmaan muutamia kapeita laskoksia.
 12. Tärkkää ja silitä esiliina huolellisesti, sillä eihän moitteeton, itseään kunnioittava palvelusväki esiinny ryppyisessä esiliinassa.

I usually like to choose middle to high class living history characters rather than servants or peasants. They have fancier clothes and more fun things to do. However sometimes it’s interesting to choose servant character. This December me and hubby are going to do living history stuff in museum Ett Hem, in Turku. There will be Christmas preparations for the servants so it should be fun. Hubby already has butlers outfit ready, but this maid needs proper outfit before stepping into service.

I didn’t have enough black fabric for dress in my stash, so I have to search for that still. That’s why I started from apron. It is quite fancy looking, but simple to make. Here’s the recipe for your housemaid style.

You need
thin white cotton
white embroidered lace
sewing thread

Cut from cotton
large rectangular, measurements about 110 x 130 cm
triangular piece, narrow end about 5 cm wide, wide end about 10 cm wide and about 15-25 cm long
two long ties, about 10-13 cm wide, atleast one meter long
one short tie, about 10-13 cm wide, length 20-35 cm
two waistbands, about 7-8 cm wide and 30-50 cm long, about half of your waist circumference

Cut from embroidered lace
two shoulder straps, about 30-50 cm long, depending on the height of your upper body
one short strip, about 10-13 cm long, to match the triangular piece

 1. Hem the shorter sides of large piece, suitable width is about 0,5 cm. Hem one of the long sides, width about 8 cm.
 2. Pleat or gather the unhemmed edge of the large piece and sew the gathered edge between waistbands. Waistband can be either straight or slightly curved like mine.  Notice the curving on the shape of the gathered edge.
 3. Attach the short embroidered lace on the upper edge of triangular piece. How you do that depends on the edges of the embroidery. If edges are cut (like mine) then you can sew it like any other cut pieces, then fold the seam allowances to create tidy finish and topstitch. If edge is embroidered, then you can topstitch or zigzag it directly on the hemmed or overlocked edge of the piece.
 4. Attach the triangular piece between two embroidered shoulder straps. If embroidered lace is very narrow, you can sew several strips together to make it wider, or make plain shoulder strap from plain fabric and then use embroidery as decoration on the outer edge.
 5. Sew the embroidered triangular bodice piece with straps on the backpiece of the waistband, then topstitch the right side of the waistband ontop, by following the seam line, fold seam allowances between the pieces where bodice doesn’t reach. Leave waistband ends open.
 6. Sew two long ties: fold straps in half lengthwise and sew leaving about 1 cm seam allowance. You can close one end with the same seam. Leave one end open so you can turn the ties inside out.
 7. When you have turned ties inside out, leaving seam allowances inside, iron them flat. Place the open end of the tie inside the waistband. One on each side of the waistband and topstitch in place.
 8. Sew the short tie same way, but leave both ends open, turn inside out.
 9. Place end of one embroidery shoulder strap inside one end of the short tie.
 10. The other shoulderstrap goes to the other end of the short strap, but first you have to measure the exact length of the strap.  Shoulder straps should make a loop,  long enough to just reach your waist. Waist ties go through the loop at the back and when tied, embroidered straps should feel sturdy on the shoulders so that they don’t fall.  Shorten then short strap to desired length and sew the other embroidered strap inside the end. Make sure the strap makes no more or less than one twist! Then it folds beautifully at the back.
 11. Try the apron on. If it feels too long, you can add narrow pleats on the hem, above the hemming.
 12.  Finally, starch the apron because self-respecting  proper maids don’t wear wrinkly  aprons.
Helmapäärme / Hemming
Yläreunan laskostus / Pleating
Vyötärökaitale / Waist band
Miehustan kolmio / Triangular bodice
Pitsi kiinnitettynä / Embroidery attached
Valmis miehustakolmio / Finished bodice
Miehustan kiinnitys vyötäröön / Attaching bodice to waist band
Vyötärökaitaleen etuosan tikkaus / Stitching the front of the waist band
Nauhojen kiinnitys vyötäröön / Stitching ties to waist band
Nauhojen ompelu / Sewing ties
Valmiit nauhat / Finished ties
Olkaimet yhdistävä nauha / Short tie connecting shoulder straps
Olkainten kiinnitys nauhaan / Sewing shoulder straps into a loop
Olkainten tarkistettu pituus / Loop length checked
Helman lisälaskos / Additional pleat on hem
Valmis esiliina takaa / Finished apron on back
Valmis esiliina edestä / Finished apron in front

6 Comments

 1. Metsäntyttö says:

  Nyt on kyllä niin kaunis esiliina, että raskiiko tuota edes käyttää! Palvelijattaren olisi paras pysyä poissa ainakin suttaavimmista hommista:) Mukavaa loppuviikkoa!

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Tämä onkin tämmöinen palvelijan hienosteluesiliina jonka kanssa ei varsinaisesti siivota vaan viikataan lautasliinoja ja petivaatteita, palvellaan herrasväkeä heidän toiveissaan kuten etsitään rouvan helminauhaa tai shaalia ja paikataan rouvan sormikkaat. Likaisempia töitä varten on sitten vähän simppelimpi esiliina ja vaatimattomampi puku.
   Mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

 2. Nadja says:

  Toi laskoskuva on minun sisäisen perfektionistin mielestä erittäin meditatiivinen. Olen varman katsonnut sitä parisen minuuttia. Onhan se essukin upea mutta noi täydelliset laskokset ovat tämän päivän kohokohta.

  1. Rhia says:

   Nadja – Ja arvaas mitä! Ne on käsivaralla poimutettu, ei oo mittanauhan kanssa mitattu :D

 3. Hehkuvainen says:

  Haa! Kiitos tästä selvästä ohjeesta, nyt vihdoin selvisi että miten nuo olkaimet kulkevat takana, kun olen sitä välistä ihmetellyt että miten ne kiinnittyy. On tosi kaunis essu, kyllä tuon kanssa kelpaa olla ja palvella. :)

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Eipä kestä! Riippuu varmaan vähän aikakaudesta miten olkaimet menee. Tää malli on kopioitu ihan suoraa Downton Abbeysta, mutta arvelisin että on aika autenttinen. Olen nähnyt 30-50-lukujen essuissa muitakin kiinnitystapoja, esim liivimäisiä essuja joissa on napit yläselässä, vyötärökaitaleeseen napitettavat olkaimet jne.

Comments are closed.