Pesuvesi / Colour of the wash

on

En tiedä kiinnittävätkö muut ihmiset koskaan huomiota tähän, mutta vintageharrastajille tämä on tuttua juttua. Monet vintage-vaatteet pitää pestä käsin ja silloin tulee huomioineeksi vaatteiden pesuvesien värejä. Hassua kyllä, ne eivät aina vastaa vaatteen väriä. Siksi olenkin alkanut ihan kiinnostuksen vuoksi valokuvaamaan eri vaatteiden pesuvesiä. Joo, tiedän. Olen outo, mutta se on hauskaa sillä joskus pesuvesien värit ovat tosiaan varsin kummallisia. Tässä nämä tänä vuonna tähän mennessä kuvatut. Jatkan listausta kunhan saan lisää vintagevaatteita pestyä.

I don’t know if anyone else ever pays attention to this, but to many vintage enthusiasts this is pretty familiar thing. Usually most vintage garments must be washed by hand. When you do that, you often notice the colour of the washing water. Funny enough, it doesn’t always match the colour of the garment. That’s why I have started to photograph the washing water colours. Yeah, I know. I am weird, but it is fun, because sometimes they are very peculiar. Here are those photographed this year so far. I will continue list when I get more vintage garments washed.

Vaate 1
Vaaleahko punertavan ruskea, 40-luku
Pesuvesi voimakkaan punaoranssia /
Garment 1
Light redish brown, 40’s
Water vibrantly terracotta

Vaate 2
Lämpimän havun vihreä, 40-luku
Vesi todella tummanvihreää, melkein mustaa /
Garment 2
Warm pine green, 40’s
Water really dark green, almost black

Vaate 3
Mustavalkoinen kukonaskel, 40-luku
Vesi samean rusehtavaa /
Garment 3
Black and white houndstooth, 40’s
Water muddy brown

Vaate 5
Hankalin väri kuvata, kylmään taittava rusehtavan vihreä, 40-luku
Vesi vihertävän ruskeaa /
Garment 5
Trickiest colour to capture, cold green with brown hue, 40’s
Water greenish brown

Vaate 5
Vaaleanvihreällä pohjalla punaruskeita ja sinisiä kuvioita, 80-luku
Vesi hennon vaaleanpunaista /
Garment 5
Terracotta and blue prints on light green background, 80’s
Water light brownish pink

4 Comments

 1. Emmih says:

  Onpa erikoista! Siis se että vanhoista vaatteista lähtee noin paljon väriä vieläkin.. Mutta ei sitä tiedä vaikka kuvailusi olisi hyödyksi jollekulle toiselle vintageharrastajalle!

  1. Rhia says:

   Emmih – Joo, väriä lähtee. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaa niin vintagevaatteita ei ehkä ole pesty yhtä ahkeraan kuin vaatteita nykyisin pestään joten vaatteissa on jäljellä vielä ylimääräistä irtoväriä. Mutta tämän lisäksi ennen kemikaalit ja väriaineet olivat erilaisia, värit eivät kiinnittyneet kankaaseen samalla tavalla. Modernit kangasvärit ovat tehokkaampia, jos näin nyt voidaan sanoa, tarvitaan pienempi määrä väriainetta ja se kiinnittyy paremmin eikä kankaaseen jää irtoväriä niin paljon. Jos vintagevaatetta pesee ahkeraan, se alkaa ajanmyötä haalistua. Mulla on mm. yksi sininen vintagemekko jota pystyn pesemään pesukoneessa. Käytän sitä paljon ja siinä on alkanut näkyä värin kuluminen ainakin kauluksessa jossa on tarkkaan katsoen vaaleampia kohtia.

 2. Nuo kaksi ensimmäistä mekkoa on kauniita. Tuossa ekassa on kaunis tuo kirjailu. Ja vihreä on kaunis jo kankaaltaan. Ja siinä vielä kivat nuo nauhakoristelut. Onkos nuo olleet missään asukuvissa?

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Kaksi ensimmäistä pukua olivat sellaisia pelastuksia, jotka olivat jo alunalkaenkin minulle liian pieniä. Ei siis ole asukuvissa nähty näitä. Pesin, huolsin ja pistin ne eteenpäin. Vihreän olisin kyllä mieluusti pitänyt itse, jos olisin vain mahtunut siihen. Kangas, vaikka näyttää kuvassa karkealta, oli ihanan pehmeän tuntuista ja laskeutuvaa.

Comments are closed.