DIY: Lumipesu / DIY: Snow wash

Niillä meistä, jotka asuvat kunnollisen lumen ja pakkasen alueilla, on yksi etu suhteessa muihin kun puhutaan vaatehuollosta. Lumipesu on nimittäin ilmainen konsti raikastaa ja puhdistaa vaatteet joille vesipesu on turhan riskaapeli tai kuluttava menetelmä. Nyt kun kunnon pakkaskelit vihdoin ehtivät tänne, on aika kaivaa esiin arvotekstiilit joita ei voi jatkuvasti pestä tai pesettää. Sellaisia ovat villahuovat, matot, kansallispuvut, villakankaiset takit, villaiset historianelävöitystamineet, luonnonkuituiset jakkupuvut, myös vintagemekot, ryijyt jne. Lumipesuun sopivat oikeastaan kaikki luonnonmateriaalit (silkki varauksella, hienoimpien silkkien pinta voi vaurioitua lumikiteiden karkeudesta, testaus omalla vastuulla), tosin eniten siitä hyötyy villa.

LUMIPESU TEKSTIILEILLE
1. Nosta lumipestävä tekstiili ulos pakkaseen 1-2 tunniksi “jäähtymään”. Ulkolämpötilan tulisi olla vähintään 10 astetta pakkasen puolella. Kankaan on oltava kylmä ennenkuin se heitetään hankeen. Lumi tarttuu kiinni huoneenlämpöiseen kankaaseen ja se ei ole suotavaa.

2. Kun vaate on jäähtynyt, levitä se puhtaalle hangelle ja hiero sen pintaan kevyesti pakkaslunta. Vältä kovaa hankausta, etenkin jos kankaan pinta on pehmeä. Lumikiteet ovat kovia ja raapivat pehmeää tekstiiliä. Vaatteiden sisäpuolenkin voi käsitellä jos vuori on luonnonmateriaalia.

3. Käsiteltyäsi koko vaatteen, nosta se lumesta ja ravista napakasti lumet pois. Mahdollisiin (näkymättömiin) tahrapaikkoihin on voinut tarttua hienosokerilta näyttävää lunta. Ota vaateharja (tai muu pehmeä mutta napakka harja) ja harjaa lumet pois. Jos harja ei irrota kaikkea, voit raaputtaa loput lumikiteet sormin. Harjaa myös huolellisesti erityisesti saumat, taitteet, laskokset ja muut kohdat jonne pölyä kerääntyy.

4. Jätä vaate harjauksen jälkeen vielä tuulettumaan tunniksi-pariksi. Tuuletuksen jälkeen kun otat vaatteen sisään, älä nosta sitä heti vaatekaappiin tai pakkaa säilytykseen. Anna sen roikkua pari päivää vaatenaulakossa ja kuivua rauhassa. Vaikka lumipesu ei varsinaisesti kastele vaatetta, siihen voi kertyä hiukan kosteutta jonka on hyvä antaa kuivahtaa kunnolla.

Ja voilá, vaatteet ovat taas raikastuneet käyttöä varten. Jos vaatteessa on pahoja tahroja niin mitään taikoja lumipesu ei sellaisille tee, mutta pienet ja näkymättömät tahrat puhdistuvat kyllä. Lumipesuja voi tehdä tekstiileille vaikka parin vuoden välein. Toki kelitkin vaikuttavat siihen onko lumipesun tekeminen edes mahdollista. Joka talvi kun ei saada kunnollisia pakkaskelejä. Nuoskalumella lumipesu ei onnistu, lumi on niin märkää että se kastelee vaatteet heti.

Those of us who live in areas with snow and freezing weather, have one advantage when it comes to taking care of garments. Snow wash is free trick for freshening and cleaning garments which don’t handle ordinary wash very well. We finally have proper freezing weather here, so it is time to take out those valuable garments, which you can’t wash in water or take to dry cleaners all the time. These are garments like felt blankets, wool carpets, national costumes (made of wool), wool coats, also vintage dresses, tapestries and all other garments made of natural fibers (reservations on silk, finest silks might get damage from the sharp snow crystals, try at your own risk). Wool benefits the most of the snow wash.

SNOW WASH FOR TEXTILES
1. Hang the garment outside for 1-2 hours to cool. Temperature should be atleast minus 10 of Celcius. Fabric must be cold when it is thrown to the snow. Snow sticks to the room temperature garment, which is not wanted.

2. When the garment is cool, spread it on the clean snow. Rub powder snow on it gently. Avoid rough rubbing, especially if the fabric is very soft. Snow crystals are rather sharp and might scratch the soft surface if treatment is rough. You can also rub the inside of the clothing if lining is natural fibers.

3. When you have gently rubbed the whole garment, lift it up and shake the snow off. If there is any (invisble) stains on the fabric, they might have caught some snow. It now looks like sugar powder on the fabric. Brush those off with clothing brush (or any other soft but sturdy brush). If brush doesn’t remove all snow crystals, you can scratch them off with fingers. Brush also pleats, folds, seams and other areas where dust might have gathered.

4. Leave the brushed garment hanging outside for couple hours or so. When you take it back inside, don’t put it straight back in the closet or storage box. Leave it hanging on the clothing rack for couple of days. During this time all of the possible residue of snow and moisture will dry off.

Voila! Now your garments are fresh and clean again. Obviously if there are bad stains, snow washing doesn’t make miracles, but works on small and invisible ones. Weather conditions of course affect on when you are able to do this. You can’t use damp snow because the garment is soaked immediately it touches the snow. Minus temperatures are essential. Renewing this treatment every other year is quite good frequency.

Kansallispuvun liivi saamassa lumipesua. /
National costume waistcoat in snow wash. 

Hankaa lunta kevyesti kankaan pintaan. /
Rub the snow gently on the fabric.

Harjaa pöly ja tahroihin jäätynyt lumi irti. /
Brush the dust and snow crystals off.

9 Comments

 1. Jatta says:

  Kiitos muistuttamisesta!

 2. igorina says:

  interesting! makes me want to try it but the weather is weird in my region this year, so, next year maybe…

  1. Rhia says:

   Jatta – Eipä kestä :D

   igorina – You can start small and easy if there is a risk of ruining the garment, like wool beret, but there is always another winter :D I wasn’t able to do this at all last winter, there was never really proper freezing weather in our area. It looks like cold front is going to last atleast a week, so I will go through my winter coats.

 3. igorina says:

  well… weather is weird here so I have the opposite problem – there’s no snow at all. It’s beautiful sunny day, looks like spring, until you go outside and freeze because it’s -10 Celsius… good news – there is no chance of ruining anything ;)

  1. Rhia says:

   igorina – Ah, well no snow definitely is a problem ? I didn’t realize you meant that with weird weather. Anyway, there will be other winters later.

 4. Nyt olisi kyllä sopivat kelit tuommoiseen. Kun vain saisi aikaiseksi ruveta siihen. Monenlaista olisi, jolle tuo olisi varmaan hyvä tehdä.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Ei se auta muu kuin ryhtyä. Itse olen töiden jälkeen kotona aina pimeän aikaan niin ettei silloin juuri viitsi alkaa urakalla putsailemaan. Vapaapäiviin pitää jättää isommat. Jotain pientä yksittäistä olen työpäivän jälkeen vielä ehtinyt pestä ennenkuin täysi pimeys laskeutuu. Senävaatteet varsinkin raikastuu tällä konstilla ihmeesti. Niitä ei yleensä voi pestä ja imuroituakin tulee aivan liian harvoin. Lapsuudessa matot ravistettiin hangessa siivouspäivänä. Koko huone oli paljon raikkaampi sitten kun matot tuotiin takaisin lattiaan.

 5. Hehkuvainen says:

  Vannon että mun oli tarkoitus tehdä matoille lumipesu pakkasten aikaan. Aikeeksi se nyt kuitenkin jäi. Tänään tuli takille ennemminkin vesipesu, kyllä oli sen verta märkää tuolla ulkona… Pitää huomenna varmaan varustautua sontikalla!

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Joo, nollaa näyttää mittari ja eilen satoi vettä ja räntää. En itekään ehtinyt lumipestä kuin yhden villamaton, tämän kansallispuvun liivin ja pari talvitakkia kun se on niin hidasta hommaa ja vapaapäivinä pitäs ehtiä tehdä muutakin kuin mesoa tuolla lumessa. Näyttää sille että lumipesukausi oli tälle vuodelle nyt tässä. Vaikka tuliskin pakkasta vielä niin puuterilunta tuskin enää saadaan. Tosin eihän sitä tiedä, joskus talvi yllättää. Aina tulee uusia talvia. Itellä on jäänyt monen monta talvea väliin kun kerrostalopihoissa harvoin on löytynyt semmoista kohtaa missä ei olisi hiekoitussoraa tai koirankusta koristeena.

Comments are closed.