3/12 Vanhat lasipullot / Old glass bottles

Oletteko koskaan katsoneet vanhoja lasipulloja sillä silmällä? Siis oikein kunnolla? Nekin ovat nykyisin keräilytavaraa ja tietysti mitä vanhempia, sen arvokkaampia. Coca cola-pullothan nyt toki ovat keräilytavaraa jo tavaramerkin puolesta. Kotimaassa vanhat patenttikorkkipullot ovat haluttuja. Maailmalla keräillään myös muita pulloja, kuten vaikkapa viktoriaanisia myrkkypulloja. Vanhaan aikaan kun ihmiset eivät välttämättä vielä osanneet niin hyvin lukea, myrkkypulloista tehtiin erikoisen värisiä tai muotoisia, jotta kaikki varmasti erottaisivat ne muista pulloista. Ja helppo tunnistaa myös pimeässä. Apteekkipullotkin viehättävät ihmisiä säntillisellä muotoilullaan ja ovat aika hinnakkaita nykyään.

Ostin keväällä kirpputorilta hauskan muotoisen pullon vain koska etiketti oli nätti ja nimi oli hauska (Hoopoo = harjalintu). Harmi vain pullon suu on lohjennut. Mikäli googleen on luottaminen, pullo saattaa olla 1910-luvulta. Jälleen kerran vanha muotoilu on se mikä viehättää silmää sekä pullossa että etiketin grafiikassa. Apteekkipullo on kulkeutunut minulle kaverin kautta jo ehkä parisenkymmentä vuotta sitten. Pikkuruisia lasipulloja olen kerännyt huvin vuoksi rekvisiitaksi perhostutkija ja toksikologi Sophia van Cauhton hahmolle. En muista mistä ostin värikkäät pyöreäpohjaiset pikkupullot. Ne ovat ehkä olleet pieniä hajuvesipulloja. Tuoksupullot ja hajusuolapullot ovatkin yleensä kaikkein koristeellisimpia ja erikoisen muotoisia. Modernimmat näytehajuvesipullot ovat jo ehkä turhankin mielikuvituksellisia erikoisine muovikorkkeineen ja kaupan päälle voi saada jokapaikkaan tarttuvan lemun. Kaikkien pullojen korkit eivät nimittäin ole ihan pitäviä. Tosca on muuten yksi suosituimmista parfyymimerkeistä edelleen, lähes sata vuotta ensimmäisen pullollisen jälkeen.

Have you ever really looked at old glass bottles? I mean properly? They are collectibles these days and of course, the older they are, the more valuable they are. Coca cola-bottles are naturally collectibles by brand. Old patent cap bottles have become really popular here in Finland. Worldwide, one of the popular items are victorian poison bottles. People of that time didn’t necessarily know how to read, so bottles were made colourfull and unusual shape so it would have been easier to separate them from others. And also easy to recognize in the dark. Pharmacy bottles are appealing to people because of the uniform shapes, but they are quite pricey these days.

I found this pretty bottol from flea market in Spring. I liked it because of the lovely lable and funny name (Hoopoo). Too bad the mouth has been chipped. If google is correct, this bottle might be from 1910’s. Once again, the old design in bottle and label is appealing to me. Pharmacy bottle I got from a friend long, long time ago. I have collected miniature vials just for fun, props for my lepidopterist and toxicologist Sophia van Cauhto-character. I don’t remember where I got those colourfull round bottomed vials. Perhaps they used to be perfume bottles. Scent bottles and smelling salt bottles are usually the most decorative ones of all. Also unusual shapes. Modern perfume sample bottles are already a bit too unusual in shape with odd plastic caps. You can also get annoying stink with them. Not all caps are very tight. By the way, Tosca is one of the most popular perfumes still, almost 100 years after it was launched. 

Miltähän tuo hoopo maistuu?
Jotain giniä se vissiinkin on. /

I wonder what Hoopoo tastes like (hoopo in
Finnish means goofy). 
I think it’s some sort of gin.


Tunnistamattomia pikkupulloja. Toscan
näytepullo on ehkä 70-luvulta. /

Unknown small vials. Tosca sample
bottle is perhaps from 70’s.

4 Comments

 1. MariaS says:

  Hinnan nousun on kirppareilla huomannut. Tuntuu että kaikki vähänkin vanhan oloinen lasi/peltipurkit/maljakot hinnoitellaan heti pilviin. Siinä menee osittain se kirppistelyn fiilis, kun varsinaisten löytöjen tekeminen on vaikeampaa. Tuntuu ettei ihmiset halua tavarasta eroon vaan hyvän hinnan. No, ei se joka pyytää vaan se joka maksaa ;)

  1. Rhia says:

   Maria – Joo, saman olen huomannut. Parhaimmillaan olen nähnyt patenttikorkkisia limupulloja kympin kappale. Itse suostun maksamaan korkeintaan pari euroa. Tuo vanha ginipullokin maksoi 1,50€ vaikka on rikki. Suomessa erityisesti peltipurkeista on jostain syystä tullut haluttuja. Varsinkin Fazerin ja Hangon purkit ovat hinnoissaan. Niissä maksaa merkki ja tietty harvinaisuus. Jotkut tietyt mallit voivat olla erikoisen haluttuja,kuten nyt vaikka Fazerin ns. Kukkopurkki. Ulkomailla taas nimenomaan antiikkipullot, autotarvikkeiden emaloidut peltikyltit tai vaikka militariaan liittyvät napit voivat nousta korkeisiin hintoihin. Ja kaikki vanhemmat Cocacola- ja Disney-tuotteet. Jännää miten eri puolilla maailmaa on selkeästi eroja tässäkin.

 2. MariaS says:

  Disney-villitys ei tosiaan vielä täällä ole, mutta youtubesta (jenkki) vloggaajissa on paljon Disney-faneja ja sitä kautta ymmärtänyt että se tavara on tosiaan hinnoissaan. Tietty kun niitä tuotetaan paljon “limited edition” meiningillä niin hinta nousee nopsasti. Täällä voi vielä bongata aitoa Disney-kamaa kirppareilta sopuhintaan :)

  Mua ärsyttää se “automaattinen hinnankorotus” tietyissä tuotteissa/tuotemerkeissä. Parhaimmillaan olen nähnyt muumimukeja jotka on kalliimpia kirpparilla kuin jos ostaisi kaupasta uutena (ja kyllä, sellainen muki jota vielä oli saatavilla uutena). Tuntuu että kaikki missä on muumi/Iittala/Pentik/kotimaista lasia niin heti lätkäistään lisähintaa.

  1. Rhia says:

   MariaS – Sepä se, muumimuki on meidän oma kotoinen “Disneymme”. Itse en käsitä koko villitystä ollenkaan enkä suostu maksamaan ylihintoja yhtään mistään. Keräilytavaroistakin maksan vain kohtuullisia hintoja ja kaupat jää kyllä tekemättä jos on mielestäni hinnoiteltu yli. Toisaalta minä en muutenkaan keräile mitään tuollaisia suosittuja juttuja kuten just muumimukit tai IRAn peltirasiat. Limited editionin tarkoitus on tietysti saada ihmiset nopeasti ostamaan tuote loppuun jolloin myyjälle ei jää mitään vanhoja varastojen loppuja pyörimään. Mutta samalla tietysti myyjä tulee nostaneeksi keräilykaman hinnat kattoon myöskin siellä käytettynä myytävän puolella. Disney ja Muumi tietysti ovat siinä mielessä vähän erilaisia keräilyesineitä kun niitä tuotetaan koko ajan lisää uusia malleja. Muumimukeista tulee tietysti samantien kalliimpia kun ne kävelevät kaupasta ulos, mutta olisi hauska tietää miten nopeasti Disney-krääsän hinta alkaa nousta. Voisin kuvitella että niissä kuitenkin ihan uusimmat jutut ei ole ihan niin haluttuja secondhandina kuin vaikkapa 30, 40 tai 50 vuotta vanhat esineet. Legendaarisimpia varmaan ovat aidot vanhat Mikki-hahmot joista voi joutua pulittamaan satoja dollareita.

Comments are closed.