Puutarhaunelmia / Garden dreams

Kesä on sitten taputeltu ja puutarhakin pukeutuu syysasuun. Viimeisetkin mysteerikasvit on tunnistettu ja nyt on aika tehdä päätöksiä ja suunnitelmia ensi kesäksi. Kukkapenkkien siirto-operaatio on vielä kesken, mutta tarkoitus on siirtää piakkoin kurjenmiekat ja pikkusydän kauemmas seinästä, pihalaatoituksen viereen. Kuunliljat on tarkoitus siirtää talon toiselle puolelle, varjoisampaan, uuteen perustettavaan kukkapenkkiin. Samaan penkkiin tulee osa viiruhelpiä, sekä mahdollisesti vuorenkilpeä ja äidiltä toista, isompilehtistä kuunliljaa. Toiseen talon etupuolen kukkapenkkiin on tarkoitus istuttaa jaloangervoa joka ei hirveästi leviä eikä kasva kovin suureksi, sekä mahdollisesti mehitähteä. Alunperin oli ajatus istuttaa samaan penkkiin joku pieni havu tai köynnös, mutta luovuin ajatuksesta. Kiva kuitenkin olisi että pihassa olisi jotain mielenkiintoista katsottavaa ympäri vuoden ja että kukkivia kasveja olisi koko kasvukauden ajan eikä vain keskikesällä tai syksyllä. Nythän se jo toteutuukin aika kivasti. Suuri osa pihan kasveista (kuten illakko, rohtosuopayritti, pikkusydän ja kurjenmiekat) on perinteisiä vanhoja puutarhakasveja ja pidän kyllä siitä ajatuksesta että niitä on pihassa.

Vanhat kasvit
Vuorenkilpi (ainakin osa lähtee, osa siirretään)
Rohtosuopayrtti
Viiruhelpi (osa lähtee, osa siirretään)
Elokuunasteri
Siperiankurjenmiekka (osa lähtee, osa siirretään)
Taatankurjenmiekka (osa lähtee , osa siirretään)
Kuunlilja (siirretään)
Pihakäenkaali (osa lähtee, mutta saa myös levitä)
Illakko
Maahumala (osa lähtee)
Suikeroalpi
Peurankello (luultavasti lähtee)
Akilleija
Pikkusydän (siirretään ja toivottavasti selviää siirrosta)
Idänsinililja
Pajuangervo
Palavarakkaus (siirretään)

Siperiankurjenmiekka kukkii kesä-heinäkuun taitteessa. /
Iris Sibirica blooming in June-July.

Pihassa kasvaa tietysti myös luonnonkasveja, kuten ojakellukka. /
Of course there are some wild plants too, like this water avens.

Taatankurjenmiekassa on likaisenkeltainen väri. /
This  particular Iris variegata is special Finnish variety,
named after Finnish author. You recognise it by the dirty yellow colour.

Akilleija kukkii. Taustalla viiruhelpiä, rohtosuopayrttiä ja elokuunasteria. /
Aquilegia blooming. Common soapwort, Reed canary grass and
Michaelmass-daisy on the background.

Pikkusydän halusi kasvaa kiinni seinässä. /
Bleeding heart wanted to grow right next to the wall.

Takapihalla, meidän ja naapurin välissä kasvaa pajuangervo joka leviää vähän turhan railakkaasti. Naapuri inhoaa sitä, eikä se minunkaan suosikkini ole. Siitä luultavasti hankkiudutaan eroon viimeistään keväällä. Sen tilalle kuitenkin olisi kiva saada jotakin, sillä aitaan jää pensaan lähdettyä aukko. Itseäni aukko häiritsee ja keksin tässä muutama päivä sitten että aukon voisi peittää pienellä kasvihuoneella. Ehkä. Asiaa lienee paras kysyä ensin vuokranantajalta. Mielikuvitustani ehti jo kovin kutkutella vanhoista ikkunaruuduista rakennettu, rustiikkinen kasvihuone jonne voisi ripustaa vähän tunnelmavaloja ja sen sellaista. Neuvottelen isännän kanssa rakennusasioista tuonnempana.

Uudet kasvit
Kotkansiipisaniainen
Orvokki
Mustaherukka
Raparperi
Köynnöshortensia
Ruohosipuli

Kurjenmiekat ja hyötykasvitarha heinäkuun alussa. /
Irises and kitchen garden in early July.

Sama nurkka syyskuussa. Kukat ovat kukkineet ja palsternakat ja
tammenlehväsalaatit on jo korjattu pois. Kesäkurpitsa vielä puskee tavaraa. /
Same corner in September. Flowers are gone, parsnips and oak leaf lettuce
have been already harvested. Summer squash is still growing zucchini. 

Kasvilavakokeilu on ollut pienimuotoinen, mutta varsin menestyksekäs. Siihen päätyi lopulta ryhmäsamettikukkaa torjumaan tuholaisia, tammenlehväsalaattia ja tavallista lehtisalaattia, palsternakkaa ja kesäkurpitsaa. Salaatit suorastaan räjähtivät käsiin enkä millään ehtinyt syömään niitä sitä tahtia kun ne ovat kasvaneet. Ensi kesänä siis vähän vähemmällä määrällä. Kesäkurpitsan taimia istutin alunperin kaksi, mutta toisen niistä söi joku tuholainen, epäilen mansikkanälvikästä. Toinen taimi selvisi ja on tuottanut viisi mukavan kokoista kurpitsaa. Lisää alkuja ja kukkiakin olisi vielä, mutta ikävä kyllä kelit taitavat loppua kesken. Loppukesästä tuuppasin lavaan vielä kaupan yrttihyllystä ostetut tillin ja ruohosipulin. Tilli menehtyi, ruohosipuli senkuin porskuttaa. Sen pitäisi olla monivuotinen, joten odottelen uutta kasvustoa ensi vuodelle. Mustaherukasta en odottanut kovin suurta satoa, sitä tuli ehkä pari desiä. Ensi vuonna toivon mukaan reilummin. Raparperi sen sijaan on lähtenyt hienosti kasvuun. Satoa en kylläkään ole vielä kamalasti korjannut, vaan ohjeiden mukaan antanut sen rauhassa juurtua.

Bubbling under
Pioni
Kirsikka
Jaloangervo tai japaninangervo
Kuunlilja
Mehitähti

Harkinnassa
Krookus
Jalokärhö
Humala
Lumikello

Suurin osa kukista on nyt kukkinut. Kiitäjäntoukkien lähes kokonaan syömä palavarakkaus vielä jaksaa yrittää puskea lisää kukkaa, vaikka onkin aika ränsistynyt. Mutta on yksi joka vasta aloittelee, nimittäin gladiolus. Ostin talvella pussin edullisia gladioluksen sipuleita tutkimatta asiaa sen tarkempaa. No selvisi myöhemmin että ne ovat usein myöhäisiä kukkijoita, koska Suomen kesä on liian lyhyt niille. Pitäisi kai esikasvattaa sisällä ensin tai jotain. Lisäksi luulin ensin että kuudesta sipulista vain kolme lähti kasvuun. No nyt ne kaikki kuusi kyllä kasvavat, mutta kukkimaan niistä ehtii vain tuo yksi johon on juuri avautunut ensimmäinen kukka. Teoriassa sipulit pitäisi voida nostaa ylös ja pistää ne talvisäilöön, mutta katsotaan. Niiden kukkien väri on kyllä jotain uskomatonta, joten miksei kukkasipulien talvettamista voisi tällainen aloittelijakin piruuttaan testata.

Kesäkukat
Pioniunikko (siemenpaketin mukaan, mutta itse kasvi näyttää jollekin muulle unikolle)
Köynnöskrassi
Gladiolus
Petuniat kukkalaatikossa ja amppelissa

Summer is gone and the garden is preparing for Autumn. All of the mystery plants have been identified and now it is time to make decisions and plans for next Summer. Moving the flower beds is still in process, but my plans are soonish to move the irises and burning heart further away from the wall. Plantain lilies I’m planning on moving to the other side of the house, to a new flower bed. Same flowerbed will have reed canary grass and possibly  bergenia and another larger plantain lily from mum.  On the other flower bed on that side of the building I’m going to put small filipendula, which doesn’t spread much. And possibly some houseleeks. Originally I was planning of putting small pine or a vine on that, but I decided to leave that. It would be nice to have something interesting to see on our yard all year round and that there would be blooming flowers during whole growth season. Which it already does rather nicely. Many of the garden plants are old and traditional Finnish garden plants (like hesperis matronalis, common soapwort and irises) and I do like the idea of having them.

Old plants
Bergenia (some of it goes, some will move)
Common soapwort
Reed canary grass (some go, some will move)
European Michaelmas-daisy
Iris sibirica (some go, some will move)
Iris variegata (some go, some will move)
Plantain lily (will move)
Oxalis fontana (some will go, is allowed to spread too)
Hesperis matronalis
Ground ivy (some go)
Creeping jenny
Campanula glomerata (probably goes)
Aquilegia
Bleeding heart (will move and hopefully survives)
Scilla
Filipendula (got to go)
Burning love (will move)

Kesäkuussa palavarakkauden söi kiitäjä. Syyskuussa se edelleen kukkii
vaikka suuri osa lehdistä on syöty ja kukkanuputkin kertaalleen. Sitkeä kaveri. /
Burning love was eaten by a butterfly in June. In September it’s still
blooming even though most of the leaves are half eaten and some
flower buds too. Seems to be pretty durable plant. 

At the backyard, between our and neighbours yard, grows  filipendula. It is one of the fast spreading type. Our nextdoor neighbour hates it and it’s not my favourite either. We will probably get rid of it in Spring at the latest.  It would be nice to replace it with something, because removing it leaves a gap on the fence. Gap is somewhat disturbing to me and couple days ago I thought that perhaps we could build a small greenhouse to cover the gap. Perhaps. But we have to ask the landlady first. I have to admit that it is already tickling my imagination, something made of old windowframes. A bit rustic style with fairy lights and such. I will have to negotiate with hubby about it too later.

New plants
Ostrich fern
Pansy
Blackcurrant
Rhubarb
Climbing hydrangea
Chives

Kesä on ollut kylmä ja sateinen, joten kesäkurpitsa on tarvinnut apua pölytykseen. 
Kapeavartinen hedekukka kuvan keskellä tuottaa siitepölyä. Sitä voi pölyttäjä-
hyönteisten puuttuessa itse sutia vaikka siveltimellä paksuvartisiin emi-kukkiin.
Paksu varsi on kesäkurpitsan alku joka kasvaa täyteen mittaansa vain jos päässä
oleva emikukka on pölyttynyt. /
Summer has been cold and rainy, so zucchini requires help for pollinating.
Stamen-blossom with narrow stem produces the pollen. When there is not enough
pollinating insects, you can do it yourself by brushing the pollen from anther
and then brushing it into the stigma of female blossoms. Thick stem of 
female blossoms is the actual zucchini, but it only grows to full size
when the female blossom is pollinated. 

Tryout with grow boxes has been small, but successfull. I finally ended up putting some Mexican marigold to prevent pests, oak leaf lettuce, ordinary lettuce, parsnips and summer squash. Lettuce practically exploded and I just could not keep eating as fast as it was growing. Next Summer I try with a bit less. I actually planted two squashes, but one was eaten by a bug. I’m suspecting galerucella. Other survived and has produced five rather large zucchinis. There are still more to come, but I think the suitable weather is not going to last long enough. At the end of the Summer I also planted pregrown dill and chives. Dill died, but chives is going strong. It is actually perennial so looking forward for it next year. I was not expecting very large harvest from blackcurrant, we got about couple deciliters of berries. Next year is hopefully better. Rhubarb however has started growing nicely. I haven’t done much harvesting on it, because I read instructions to allow it to grow roots properly for a year before collecting harvest.

Bubbling under
Peony
Cherry
Astilbe or Spirae japonica
Plantain lily
Houseleek

Under consideration
Crocus
Clematis
Common hops
Snowbell

Most of the flowers have now bloomed. Burling love is still trying hard, even though it was mostly eaten by some butterflies. One flower however is just only starting to bloom, gladiolus. I bought a cheap bag of gladiolus in the Winter. After investigating the issue I found out that they don’t always have enough time to bloom here in Finland, because Summer is so short. Requires pregrowing inside or something. First I thought only three of them survived, but now actually all six are growing. Unfortunately only one has had enough time to bloom. First flower has just opened. In theory it is possible to dig them up and keep in cool storage for winter, but lets see. The colour of the flowers is stunning, so why not even a beginner like me could try that, for the heck of it.

Köynnöskrassikin ehti kukkimaan, vaikka kylvin sen hirveän myöhään.
Saviruukuissa se jäi vähän kitukasvuiseksikin. /
Indian cress managed to bloom, even though I planted it very late.
It didn’t grow very big in these clay pots.

Rohtosuopayrtti on myöhäinen kukkija, mutta sitten kukkiikin runsaasti.
Taustalla elokuunasteria ja viiruhelpiä. /
Saponaria officinalis, the common soapwort blooms late, but then it’s plenty.
European Michaelmass-daisy and reed canary grass at the background.

Tämän piti olla pioniunikko, mutta mielestäni se ei ihan näytä sille. Mene ja tiedä,
kaunis se on silti. Kukinnon halkaisija on max vain 5 cm. /

This was supposed to be peony poppy, but in my opinion it doesn’t look like it.
Well, who knows, but it’s still very pretty. Blossom is only about 5 cm wide.

Kompostista pelastettu yksinäinen villi orvokki jaksoi kukkia koko kesän. /
I saved this lonely wild pansy from garden heap and it’s rewarded me
by blooming whole Summer through.

Kallelleen kellahtanut, upean värinen gladiolus ehti juuri ja juuri kukkaan pari päivää
sitten.Toisessa gladioluksessakin on nuppuja, mutta epäilen ehtivätkö avautua. /
Tilted gladiolus managed to open these magnificent coloured flowers just
couple days ago. Another one also has buds, but I doubt they have time to open
before cold weather.

Korkeampien kukkien takana piilossa on vuorenkilpi joka on loppukesästä vielä
intoutunut kukkimaankin. En hirveästi pidä vuorenkilvestä joten tämä
todennäköisesti lähtee jossain vaiheessa, tai ainakin siirtyy toiselle puolen taloa. /
Behind higher flowers lies this bergenia. To my surprise it started blooming 
rather late. I don’t particularly like it, so it has to go at some point, or atleast
move to the other side of the building. 

Puutarhan rytönurkka joka ei oikein ole muotoutunut vielä luontevaksi
oleskelupaikaksi. Puutarhatyökalut ja vesiämpärit etsivät paikkaansa ja
muutenkin tähän on alkanut kerääntyä sekalaista romua. Arkku on muuton
jäljiltä täynnä sekalaista tavaraa joka pitäisi siivota että puutarhatyökalut 
sopivat sisään, mutta on jäänyt tekemättä. /
Garden junkpile. For some reason it hasn’t turn into comfortable area to
lounge. Gardening tools and water buckets are searching a good place for
storing 
and there is all sorts of junk lying around. Trunk is full of
random stuff 
from moving and requires sorting, but it has not happened yet. 

Ai niin, onhan siellä vielä yksi tunnistamaton kasvi. Tämä aidan vieressä majaileva
pieni pensasmainen kasvi. Kukkia siinä ei ole ollut ja oksia ja lehtiäkin hyvin vähän.
Punertavista lehdistä päätellen se ei kuitenkaan ole sama pajuangervo kuin 
pihan vastakkaisella puolella oleva ryteikkö. Ehkä./
Oh yeah, there is still one plant we haven’t identified. This small bushy plant next to
the fence is still unknown. There hasn’t been any flowers and not much leafs either.
Based on red leafs it is not the same filipendula than the big gush on the other
side of the yard. Maybe.

7 Comments Add yours

 1. Hehkuvainen says:

  Viimeisen kuvan tunnistamaton kasvisi näyttää koivuangervolta. (?)

  Ooh, sinulla on rohtosuopayrttiä. Olen aika yllättynyt, että meidän pihapiirissä sitä ei ole, kun vanhalla omakotitaloalueella kuitenkin ollaan. Haluan rohtosuopayrttiä pihalle, joten jos ei muualta löydy niin anopin pihasta pyydän saada kaivella.

  Köynnöshortensian olisin voinut sinulle lahjoittaa, meillä se on aivan turhakkeena. Koitin sen tappaa, mutta ei se suostu kuolemaan.

  Pieni kasvihuone ei ole ollenkaan huono idea. Ihan jo sen vuoksi, että tämä kesä on ainakin ollut niin hirveän sateinen, että avotaivaan alla meinaa kasvit suorastaan mädäntyä.

  Ja salaatit, ne tosiaan saattavat räjähtää käsiin :D. Luin vanhasta kasvikirjasta niksin, joka olisi pitänyt älytä ihan itsekin: nopeasti itävää salaattia voi kylvää vaikka useasti kesässä. Laittaa siis maltillisesti ja sitten vaan uutta satsia tulemaan kun vanha on syöty tai alkaa ränsistyä.

 2. Rhia says:

  Hehkuvainen – Pitääpä tutkia tuo koivuangervo. Saattaa hyvin ollakin juuri se. Lehdet ovat ainakin erilaiset kuin tuossa pajuangervossa.
  Meiltä ainakin saa tuota rohtosuopayrttiä. Se on kova leviämään ja olen tänä kesänä jo ainakin kertaalleen kitkenyt kukkapenkin ulkopuolelta sitä pois. Samoin kurjenmiekkoja olisi nyt tyrkyllä, niitä on ihan liikaa ja ne pitää siirtää pois seinän vierestä.

  Sain köynnöshortensiaa ihan ilmaiseksi eräältä paikalliselta joka karsi omaansa rankalla kädellä. Se ei ehkä ollut ihan ykkösvaihtoehto kun on niin hidaskasvuinen, mutta katsellaan. Ajatuksena on hommata portin pieleen jonkinlainen kaari johon tulisi jotain köynnöstävää kasvia.
  Juu, salaattisiemenpussin kyljessäkin luki että voi kylvää useita kertoja kesässä mutta olin ahne ja kylvin kerralla koko alan täyteen. Ensi kerralla sitten viisaampana. Tää on kuitenkin vasta eka kesä tarhurina niin virheitä tulee ja kaikesta opitaan. Jääpähän oppi paremmin mieleen.

 3. Sulla on selvästikin on sitä viherpeukaloa ja kiinnostusta ja tietoa! Itselläni ei ole. Ja vähäinenkin kiinnostus on vuosien myötä hiipumistaan hiipunut. Mutta juuri vuorenkilvet meilläkin on menestyneet, tosin taas pitäisi jakaa, että jaksaisivat kukkiakin. Ja nyt taas muistin ne näivettyneet kuunliljat… ne pitäisi siirtää johonkin parempaan paikkaan, kun ne vielä jotenkin hengissä on. Krassit on meilläkin silmänilo.

 4. Hehkuvainen says:

  Joka vuosi oppii uutta, sehän tässä puutarhahommassa on hauskaa :). Ollaan ensi kesänä viisaampia salaatin kanssa, niin ei meilläkään menisi sitten kompostiin niin paljon lehtiä (nyt on pitänyt heittää kun mätänevät penkkiin).

  Kiva jos tarvittaessa sulta liikenee rohtosuopayrttiä :). Olen kuullut että se on tosiaan kova leviämään. Siksi ajattelin itse istuttaa sen ämpärissä maahan: siis jostain ämpäristä tai muoviastiasta pohja pois, reunat upotetaan maahan niin ettei oikeastaan edes näy ja sitten kasvi sinne keskelle. Ei pääse sitten niin leviämään niistä juurista, kun tulee muovi vastaan.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – En mä viherpeukalosta niin tiedä, olen vähän laiska perusluonteeltani, mutta pedanttius varmaan auttaa. Ja tiedonjano tietysti myös. Jos pihassa on kasveja, haluan tietää mitä ne ovat ja haluan tietää miten niitä pitää hoitaa. Luen paljon ja olen kiinnostunut monenlaisista asioista. Jonkinlainen kiinnostus kasveihin ja puutarhaan on varmaan periytynyt vanhemmilta ja isovanhemmilta. Toisaalta tykkään että puutarhan pitää olla myös sillä tavalla helppohoitoinen ettei nyt itseään ihan näännytä niissä hommissa. Eli kastelen vain jos on pakko ja lannoitteitakin käytän harvakseltaan. Naapuri ihmetteli että mitä olen käyttänyt että olen saanut salaatit ja kesäkurpitsan noin kukoistamaan. Sanoin että “multaa ja vettä” :D Puutarhanhoito on mielestäni ihan kivaa ja on hauska seurata kun kasvit alkaa keväällä kasvaa ja seuraan kukkien avautumista myös tarkkaan. Se on sellaista viherterapiaa siinä samalla.

   Hehkuvainen – Joo puutarhakompostiin minäkin olen osan joutunut laittamaan, mutta ensikesänä viisaampana tosiaan vähemmällä määrällä. Olen myös kuullut tästä ämpärimetodista, itse ajattelin jotakin samantapaista tuon viiruhelpin suhteen, se kun pitäisi siirtää myös toiselle puolen taloa varjoisammalle paikalle. Se tosin saattaa jäädä ensi kevään hommiksi. Alkaa vapaapäivät ja viikonloput käydä vähiin eikä ihan kaikkea ehdi yhdessä päivässä. Perustin jo toissapäivänä uuden kukkapenkin kurjenmiekoille ja nyt on kämmenet kipeänä kaivamisesta :) Ensi viikolla saan pionin juurakon jolle on kuoppa jo valmiina.

 5. Helka Irmeli says:

  Hyvin tuntuvat puutarha-asiat sujuvan monen kaupungissa viettämäsi vuoden jälkeen.
  Gladiolukset kuulemma avaavat nuppunsa kun ne vie sisälle maljakkoon kun tekee sen ennen pakkasia.

 6. Rhia says:

  Helka Irmeli – No se on se pedanttius. Tutkin ohjeita netistä moneen kertaan eri lähteistä ennenkuin teen mitään. Laiskuus kyllä silti joskus pistää kapuloita rattaisiin. Mutta ei se oo niin vakavaa.
  Pitääpä sitten ottaa maljakkoon toisen gladioluksen kukat jos ne vaikka sitten avautuvat.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.