Vanhojen kirjojen uusiokäyttöä / Repurposing old books

Vanhat kirjat ovat ihania. Niissä on upeita koristeluja, hienosti työstettyä nahkaa ja kauniita kansilehtiä. Joskus kirjojen sivut tai koristelut on kullattu lehtikullalla. Mutta niin se vain on, että toisinaan kauniille kirjalle käy niin että siitä tulee tarpeeton. Kuten nyt vaikkapa vuonna 1927 painetusta tietosanakirjasarjasta. Tieto on osin jo hyvin vanhentunutta ja nykyisin lähes kaiken löytää netistä nopeasti. Netti on väärällään kaikenlaisia ohjeita, vinkkejä ja ideoita vanhojen kirjojen uusiokäyttöön. Osa on mielestäni aivan turhanpäiväisiä, mutta osa oikeinkin päteviä.

Meillä on ollut etsinnässä veitsitukki jo pidemmän aikaa, mutta sopivaa ei vain oikein ole osunut kohdalle. Vaan nytpä meillä on veitsiteline, jonka tekemiseen meni ehkä kaksi minuuttia. Tarvitset vain muutaman tukevan vanhan kirjan ja narun jolla ne sidotaan yhteen. Veitset voi tökätä sivujen väliin oman estetiikan mukaan. Paksut tukevat kirjat pysyvät pystyssä itsestään, joten mitään tukirakenteita ei tarvita. Jos haluaa helpottaa telineen siirtelyä voi kirjat toki varmuuden vuoksi liimata kansistaan yhteen. Veitsikirjat on syytä säilyttää kauempana keittolevyistä koska roiskuneita rasvatahroja on mahdoton poistaa. Ja veitset tietysti työnnetään kirjojen väliin vain kuivattuina.

Lisää kirja-askarteluideoita löytyy Pinterest-kansiostani.

Old books are lovely. They got fantastic decoration, finely tooled leather and beautiful cover leafs. Sometimes they are decorated with leaf gold. But even so, sometimes lovely book becomes obsolete. Like this encyclopedia, printed in 1927. Information has become too old and flawed. Pretty much everything you need to know can be found online these days. Internet is full of tips and ideas how to repurpose old books. Some of them are quite useless in my opinion, but some of them are pretty cool.

We have been looking for knife stand for quite some time now, but we haven’t been able to find suitable yet. But now we have knife stand, which took about two minutes to make. You only need couple sturdy books and a piece of string to tie them together. Then just poke the knives inside as you please. Thick books stand on their own, without any support. If you want to make it easier to move the stand, just glue books together on the lids. Keep these knife books away from cooking stove, because it will be impossible to remove grease stains. And only use it for dry and clean knives, but that goes without saying.

More ideas for book crafting in my Pinterest board.

4 Comments

 1. MariaS says:

  Oi mitä luomuksia jälkimmäisessä linkissä!

  Kävimme Tartossa paperi- ja painomuseossa, joka ottaa vastaan kirjoja ja pyrkii kierrättämään ne tavalla tahi toisella. Siellä oli mm. kirjojen kansista tehtyjä “piiloja” omaan kirjahyllyyn sekä pieni kirjanurkka josta sai ostaa vanhoja harvinaisempia kirjoja 3e hintaan. Todella monipuolinen museo muutenkin https://www.facebook.com/trykimuuseum/ Lisäksi museo sijaitsi vanhassa tehtaassa, jossa pikku putiikkeja ja ravintoloita sekä oma maskotti, Johannes Gutenberg. Hyvin oman arvonsa tunteva julkkis, yritti meidänkin lounaita maistamaan https://www.facebook.com/gutenbergthecat

  1. Rhia says:

   MariaS – Joo, osa on ihan taiteilijoiden tekemiä juttuja, ei onnistuis meikäläiseltä kyllä :D
   Kiitos vinkistä! Täytyykin pistää tuo museo muistiin seuraavaa Viron matkaa silmällä pitäen ja tottahan nyt tuollainen kissajulkkis pitää käydä tapaamassa myös!

 2. MariaS says:

  Jos Tarttoon menee, kannattaa myös käydä viime vuonna avatussa Viron kansallismuseossa. Ainakin nyt elokuussa siellä oli valtava kansallispukunäyttely, näyttely “kieliperheestä” johon viron kieli (sekä myös suomi) kuuluvat sekä vaihtuvana näyttelynä nyt Viron historiaa. Todella vaikuttava museo! Vinkkinä, että museon kahvilan leivonnaiset yllättivät edullisuudellaan ja olivat taivaallisia. Rakastan virolaisia kakkuja, ne eivät ole niin makeita kuin muualla ja silti niin hyviä!

  Lisäksi kannattaa mennä arkena ja hyödyntää yliopistokaupungin lounaat. Mm yliopiston kahvilassa lounaat 3-4e ja aivan lähellä on Werner-kahvila, jonka kakkuvalikoima hullaannuttaa!!

  1. Rhia says:

   MariaS – Kiitos näistä vinkeistä! Mahtavia juttuja. Meillä on ollut aikomuksena lähteä Viroon omalla autolla, sinne kun pääsee niin nopsaan, mutta taitaa jäädä ensi kesään se retki.

Comments are closed.