Ite kokkasin

Oli pakko mukailla tiitiä tuohon otsikkoon. Tänään ollaan oltu nimittäin sellaisten perustavanlaatuisten makuelämysten äärellä että huh! Ollakseni näinkin vanha olen harvinaisen hyvin varjeltunut monilta erikoisemmilta makuelämyksiltä, vaikka olenkin aika rohkea ja kokeilunhaluinen (ainakin ravintolassa). Yksi uusi elämys tuli koettua tänään kun uskaltauduin maistamaan avokadoa ihan suoraan raakana avokadosta. Ei siis missään guacamolessa sotkettuna tai makirullan sisällä. En tiedä että kävikö moukan tuuri vai mikä, mutta ilmeisesti se oli täydellisen kypsä syötäväksi. Se maistui jännästi hyvältä, vähän kuin voimaiselta kesäkurpitsalta. Jos olisin facebookissa niin tässä kohtaa painaisin tykkää-nappulaa.

Mutta ei tää extreme tähän lopu. Reilu vuosi sitten Nelliinan ja tiitin suosiollisella avustuksella maistoin elämäni ensimmäisen kerran sushia. Ja se oli rakkautta, jos ei nyt ihan ensi- niin viimeistään toisella silmäyksellä. Yhdessä vaiheessa sushia oli pakko saada kerran viikossa tai tuli vieroitusoireita. Nyt on onneksi vähän tasaantunut. Mutta asiaan. Tänään siis uskaltauduin ensimmäistä kertaa tekemään sushia ihan omin pikkukätösin.  Keitin sushiriisin, rullasin makit, muotoilin lohinigirit ja asettelin tarjolle wasabin ja soijan kanssa. Ainoa joka jäi puuttumaan oli inkivääri, mutta se ei haitannut. Ei se maku näin ensikertalaisella ihan täsmälleen vastannut Marusekin susheja, mutta kyllä se ihan hyvää oli ensimmäiseksi yritelmäksi. Annos ainakin oli reilu, tarvikkeita kun oli varattu kahden hengen annokseen mutta isäntä kun ei sushia suostu suuhunsa laittamaan niin sain kaikki ihan itelleni.

Illan saldo:
yritys:  10 +
maku:  8
sorminäppäryys: 7
koostumus: 6,5
esillepano: 7
nautinto: 9
muuta huomioitavaa: napostelun ruuanvalmistuksen ohessa voisi
ensikerralla unohtaa että jaksaa syödä valmista ruokaa enemmän
(puolustukseni on että oli kamala nälkä)


IN ENGLISH
Today I have encountered profound taste experience. To be as old as I am, I have been pretty well protected from many unusual tastes, even though I am pretty brave and love to experiment with food. Today I, however, tasted something I have ever tasted before. I am talking about avocado, fresh from the fruit. I have had it before in guacamole and inside maki rolls though. I don’t know if I was just very lucky, but apparently avocado was perfectly ripe for eating. It tasted good in funny way, little bit like buttery zucchini. If I would be in facebook I would press the like-button now.

But, extreme doesn’t end here. Over a year ago I tasted sushi for the first time with the help of  Nelliina and tiiti. It was love, maybe not at first but definetly at second sight. At one point I had to have it every week. Thankfully now I can moderate my craving. Today for the very first time I made sushi myself. I boild the rice, rolled up the maki rolls, made some salmon nigiri and put them on a plate to eat with wasabi and soy sauce. Only thing that was missing was ginger, but it didn’t matter. Well the taste wasn’t exactly the same than in our local sushi restaurant, Maruseki, but it was pretty good for first try. Atleast there was plenty. I got ingredients for two, but my boyfriend refuses to taste so I got it all for me.

Score for the evening:
effort: 10+
taste: 8
finger deftness (is that a proper word?): 7
texture: 6
presentation: 7
pleasure: 9
other: snacking while preparing the food is not very
good idea if you wan’t to eat more proper food when it’s finished
(my excuse is that I was starving)

4 Comments

 1. Sanski says:

  Itsekin rakastan sushia, mutta huomasin ikäväkseni saavani allergisen reaktion hetken syömisen jälkeen. Ranteisiin tulee pientä kutiavaa ihottumaa. Saattaa olla levä, koska muita aineksia voin syödä kyllä…
  Onko noi levärullat just niitä makeja?

  1. Rhia says:

   Sanski – juu, levärullat on makeja. Onhan noissa sushi-paikoissa tarjolla paljon muutakin, että silti voi syödä sushia vaikka ei levää voisikaan syödä. Voihan se toisaalta olla myös wasabi, sitä on mielestäni joskus myös noissa levärullissa sisällä. Muutenhan noiden perus-sushien raaka-aineet on aika perustavaraa: riisiä, kalaa, katkarapua, kurkkua, avokadoa, porkkanaa, paprikaa, kananmunaa. Ja mausteena yleensä kai vaan soijaa, riisiviinaetikkaa ja sitä wasabia. Mitään tonnikalaa erikoisempaa sushia en ole toistaiseksi syönyt kun yleensä käyn lounasaikaan ja silloin on vaan ne tietyt perusjutskat tarjolla =)

 2. Billie says:

  Aika ihania silti! Me ollaan tänään menossa hellun kans Marusekiin eka kertaa yhessä! Mulle se on eka kerta muutenki..ihanaa..diggaan sushia hulluna ja omat kokeiluni eivät ole yhtä täydellisiä kuin jonkunmiuun tekemät. Yhen tiiän mitä ei kannata kokeilla, Tiikerikatkarapu ei sovi sushiin. Ainakin sitä pitäisi kai kypsentää hieman! ;)

  1. Rhia says:

   Billie – Mun tekis kans mieli mennä Marusekiin silleen illalla syömään että vois kokeilla kaikkea erikoisempaakin, mut toi isäntä hannaa vastaan kun se ei yhtään tykkää kalasta (paitsi kalapuikoista ja taikinoidusta valkoisesta kalasta) eikä sushista. Ei oo auttanu vaikka oon sanonu että saa sieltä muutaki kuin sushia, yksinään en kummiskaan viitsi mennä. Siellä on jotain niin hämäriä sushiannoksia että mä en ainakaan ees tiedä mitä ne merenelävät niissä on. Mental note: ei tiikerikatkarapua sushiin. Riittäskö marinointi?

Comments are closed.