Belle Époque magnifiqué

on

Viikko sitten Vapriikki-vintagessa halusin pukeutua vähän näyttävämmin. Ensimmäistä kertaa oikeasti käyttöön pääsi myös vuosi sitten tekemäni 1900-luvun alun tyylinen pusero. Pusero oli osa Historical Sewing Monthlya, joka sitten kesän jälkeen lässähti osaltani kuin pannukakku. Nyt puseron ympärille löytyi ihan kokonainen asu hattuineen, kenkineen päivineen. Joskus asun kokoaminen kestää pidempään, mutta tässä tapauksessa odottaminen ehdottomasti kannatti. Kesällä kun syliini lähes tupsahtivat sopivat kengätkin, oikeasti vanhat. 1900-luvun alun tyyliin saapikkaat ovat aika tiukat vaikka ovatkin omaa kokoani. Ei niillä kamalasti kävellä, mutta tuollaisessa tapahtumassa missä ei tarvitse paljon kävellä ne käyvät aivan hyvin. Etenkin jos voi pitää mukana vaihtokenkiä. Täydellisen, periodiin sopivan kuvausrekvisiitan tarjosi Museokeskus Vapriikki.

Belle epoque (= kaunis aika)
Ensimmäisen maailmansodan jälkeen syntynyt käsite kuvaamaan sotaa edeltänyttä aikaa, noin 1871-1914. Nimi kuvaa toisaalta aikakautta nostalgisessa mielessä, mutta myöskin teknisen, tieteellisen ja kulttuurisen kehityksen ja optimismin kannalta. Tämä oli kulta-aikaa niin kirjallisuudessa, teatterissa kuin maalaustaiteessakin. Ensimmäiset todelliset muotitalot ja kosmetiikkateollisuus alkoivat kehittyä. Poliittisesti tämä pitkähkö rauhan aika oli otollinen ammattiliittojen ja työväenpuolueiden syntymiselle.

Mitään isoja ostoksia ei Vapriikista tällä kertaa tullut tehtyä. Ostin ainoastaan kaksi pitkää hattuneulaa ja ne tulivatkin tarpeeseen sillä mukaan ottamani hattuneulat eivät ihan riittäneet pitämään hattua paikoillaan. Hattuneulakokoelmani on siis mukavasti kasvamaan päin. Näitä pidempiä ei kovin usein kohdalle osu edulliseen hintaan.

inenglish

Week ago at Vapriikki-vintage I wanted to wear something elaborate. I finally got to use my 1900’s high collar blouse for the first time. I made blouse as a part of Historical Sewing Monthly, which sort of flopped on me after the summer. Now I eventually have a whole outfit with hats and shoes and all. Sometimes it takes long time to put the whole outfit together, but in this case it was definitely worth waiting. Last summer I practically bumped into perfect vintage shoes. Early 1900’s boots are quite narrow and tight even though they are my size. They are not for long walks, but work nicely for events when you don’t have to walk much. Especially if you can have replacement shoes with you, just in case. Perfect, period accurate props for photo was provided by Museum center Vapriikki.

Belle epoque (= beautiful age)
Term was created after the First World War to describe time before the war, around 1871-1914. It describes this optimistic time period in nostalgic fashion, but also from the technological, scientific and cultural point of view. It was the golden time in literature, theater and art. First true fashion houses and cosmetic industry was launched. Politically this long period of peace was perfect for forming unions and labour parties.

This time I didn’t do very big shopping in Vapriikki-vintage. I only bought two long hat pins. They came in very handy because the two hat pins I had with me didn’t do proper job on holding my hat in place. So my hat pin collection is growing nicely. I don’t encounter these older long ones very often with affordable prices.

belle_epoque1

belle_epoque2

belle_epoque3

hatpins1

hatpins2

7 Comments

 1. Tuo eka kuva tuokin mieleen ihan vanhat valokuvat. Sehän melkein sopisi siihen sinun pyöräilykuvien sarjaan:) Kylläpä nuo hattuneulat onkin pitkät. Kiinnostaa tietää, montako senttiä noilla on pituutta? Melkein kuin neulepuikkoja…

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Pisin neula jonka omistan on tuo uusi missä on vihreää lasia. Sen pituus on yhteensä 28 cm. Viistehiottu neula on 21 cm. Karkeasti voi sanoa että mitä pidempi neula, sitä vanhempi. 1900-luvun alussa kun hatut olivat massiivisia, piti neulojenkin olla pitkiä että ne ylettyivät koko kampauksen ja hatun läpi. Kun hatut pienenivät 20-luvusta eteenpäin, neulatkin lyhenivät huomattavasti ja yleisimmin näkeekin juuri 30-50-lukujen neuloja jotka ovat noin kolmasosan näistä vanhemmista. Erotuksena neulepuikkoihin nämä ovat päästä tosi teräviä, niillä saa kyllä päänahan verille jos ei ole huolellinen :D

 2. Hirmuisen pitkiä ne on, pidempiä kuin osasin arvellakaan!

 3. Vivien says:

  Wow you look fabulous with the bicycle, just like an antique photograph!

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – En minäkään aiemmin tiennyt että ne olivat tosiaan näin pitkiä, mutta toisaalta ihan järkeenkäypää kun näkee aikalaisten hattujen koon.

   Vivien – Thank you so much! It is exciting to be able to create something that could work as real authentic old photo.

 4. tagathax says:

  En vilpittömästi tajua miten noilla entisaikain polkupyörillä ajeltiin minnekään. Oliko silloisilla ihmisillä huimasti parempi tasapaino kuin nykyään vai jotain salaisia apuvälineitä? Itse en tosin pysy polkupyörän satulassa kaatumatta, joten tämä voi olla vain kateellista urputustakin…

  Aivan mahtava hame, muuten!

  1. Rhia says:

   tagathax – Olen antanut itselleni kertoa että ei noilla isopyöräisillä meno mitään mukavaa ollutkaan. Renkaat oli metallia eli ei mitään tärinän vaimennusta. Kumipyörät tuli vasta tavallisiin pyöriin, joita kyllä alkoi näkyä jo 1900-luvun alkuvuosikymmenillä. Ja kyytiin näihin piti hypätä vähän samaan tapaan kuin hevosen selkään. Tällä hameella, kiitos vaan kehuista, ei olisi isopyöräisellä oikeasti ajeltu, mutta olen Tallipihan vintage-tapahtumassa nähnyt ihan livenä että pyöräily kyllä oikeasti onnistuu (housut jalassa tosin). Vaatii vaan jonkun verran totuttelua.

Comments are closed.