Ohuella terällä / On thin blade

on

Uusi asuinpaikka on vissiin pistänyt pääni vähän pyörälle. Päätin nimittäin kokeilla hommaa, jota en ole tehnyt sitten teinivuosien. Bongasimme isännän kanssa tuossa eräällä kävelyretkellämme jääkaukalon tuolta kylältä. Olen ostanut vuosia sitten kirppikseltä 60-luvun (tai ehkä vanhemmatkin) pitkävartiset luistimet aikomuksenani muuttaa ne saapikkaiksi. Ne eivät oikein saappaina toimineet toivotulla tavalla, joten kiinnitin terät takaisin. Ja kävin terotuttamassa ne.

Ja sitten ei muuta kuin jäille. Voin kertoa että näteistä kuvista (isännällä on hyvä ajoitus) huolimatta homma näytti pikemminkin joltain sketsiltä. Baletti on toki vahvistanut nilkkoja jonkin verran, mutta luistimilla joutuvat työskentelemään paljon enemmän myös jalkapohjan lihakset. Ja kun ei ole luistellut lähes 30 vuoteen niin tottahan se nyt näkyy. Ja tuntuu. Jaksoin noin viitisen minuuttia, kaiteessa kiinni roikkuen. Tosin sinäkin aikana ehti jo tapahtua pientä edistystä. Eli nyt sitten vain ahkeraa treeniä. Tokihan haaveilen, että näyttäisin luistellessani joskus esim tältä.

inenglish

Perhaps our new home has made me loose my mind, because I decided to try something I haven’t done since my teenage years. Me and hubby noticed on one of our walks, that there is ice rink in the centre of the village. I bought vintage 60’s (or perhaps even older than that) ice skates years ago from flea market. Originally I was planning on transforming them into boots. However they didn’t work exactly as I wanted, so I put the blades back. And had them sharpened.

So on to the ice we go. I can tell you that despite of pretty photos (hubby has perfect timing) it looked more like some sort of comical sketch. Ballet has made my ankles stronger, but on skates your foot muscles have to work much harder. And when I haven’t done any skating for almost 30 years, it does show. And affect on feet. I managed about five minutes, while grabbing the railing most of the time. Even though, I did still notice slight improvement during that short time. Now I just have to practice more. Of course I dream of looking like this when skating.

skates1

Luistimissa on tallella alkuperäiset kumisuojat, mutta ne ovat aika hapertuneet. 
Luistinten alkuperäinen väri on valkoinen, mutta joku on ne maalannut
harmaalla. Itseasiassa pidän tuosta harmaasta väristä. /

Original rubber shields are still there, but they are pretty dry. Someone has
also painted the skates in light gray, original colour is white. I actually
like that gray colour. 

skates3

Tyyli ennenkaikkea. “Uskaltaako sitä irrottaa käden tästä kaiteesta?” /
With style, of course. “Do I dare to lift my hand off the railing?”

skates2

Taustalla kiekkoa lätkivät pikkupojat pesivät minut kuusi-nolla ketteryydessä. /
Kids playing hockey behind me beat me six-zero on agility.

skates4

“Ny riitti!” Katsokaa miten kaunis on tuo luistimen muoto. Harmi ettei näistä
ollut saapikkaiksi, mutta luistimina toimivat kyllä meikäläiselle ihan passelisti. /
“Ok, I’ve had enough now!”. Look how pretty is the shape of the skate. Too bad
they didn’t work as boots, but they will work as skates for me just fine. 

7 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Ah, muistoja! Minulla oli lapsena harmaaksi maalatut luistimet. Ne olivat tosiaan olleet joskus alunperin valkoiset, mutta isä uudisti ne ja maalasi harmaiksi. Olin lapsi ja kaikilla muilla tytöillä oli hienot valkoiset luistimet, joten häpesin omiani. Käytin niitä kuitenkin, kun ei muitakaan ollut. Nyt vanhempana tietysti osaisin arvostaa hiukan enemmän sekä vanhoja luistimia että isäni työtä niiden käyttöiän jatkamiseksi. Olet siis löytänyt oikein hienot luistimet, toivottavasti ne pääsevät jäälle vielä monesti! :)

 2. Kivat luistelukuvat ja oikein tyylillä vieläpä:) Sinä olet sitten toteuttanut sen, mitä minä olen jo kauan miettinyt, eli luistimista terät pois ja kengiksi. Mulla on omat 70-luvulta peräisin olevat luistimeni, joita kerran pari talvessa olen lasten kanssa koulun jäällä (melkein kuin noissa sun kuvissa) käyttänyt. Mutta olen huomannut, että toisessa terän kiinnitys on jotenkin löystynyt ja muutenkin… olisi aika kivan näköiset jalkineena. Minua siis kiinnostaa kovasti, miksi se ei toiminut? Oliko ne huonot kävellessä vai etkö vain muuten tykännyt? Olisi hyvä munkin tietää, jos siinä on joku huono seikka, etten turhaan moiseen irroitukseen rupeaisi, vaan kiinnityttäisin sitten terät paremmin kiinni.

 3. Elina says:

  Onpa kauniit luistimet! Itse pidän luistelemisesta, tämä toimikoon muistutuksena, että lähden lähikentälle jonain iltana pikapuoliin :)

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Varmasti minuakin olisi harmittanut jos lapsena olisi saanut harmaat luistimet jalkaani valkoisten sijaan. Hienot valkoiset luistimet eivät silti yhtään auttaneet asiaa sillä en koskaan oppinut jarruttamaan luistimilla. Hämärä muistikuvani on että minulla olisi joskus ollut myös viininpunaiset luistimet. En tosin ole ihan varma että oliko ne jonkun toisen vai minun. Yritän ainakin ulkoiluttaa luistimia vähän useammin kuin kerran talvessa.

   Metsäntyttö – Kiitos! Minultakin puuttuu toisesta terästä yksi ruuvi. Pitäisi ehkä sekin kunnostaa ennenkuin liian vauhdikkaasti lähtee luistelemaan. Kun terät oli irrotettu luistimista niin lestin asento muuttui jotenkin oleellisesti sen verran että kengät tuntuivatkin liian pieniltä. Terien kanssa ne ovat aivan sopivat, villasukkakin mahtuu hyvin. Jos luistimissa on riittävästi tilaa niin voi olla että samanlaista ongelmaa ei ilmenekään. Kaverit ainakin ovat tehneet ihan saman homman onnistuneesti omiin vintage- ja antiikkiluistimiinsa. Jos pohja on nahkaa, niin periaatteessa pitäisi onnistua. Ja toki pohjaan jäävät ruuvien reiät kannattaa käydä suutarilla paikkauttamassa ennen kenkien käyttöä.

   Elina – Kiitos. Toivon minäkin että jonain päivänä voin sanoa pitäväni luistelemisesta. Toistaiseksi se on niin haparoivaa että vaatii kyllä enemmän treeniä ennenkuin voi alkaa puhua pitämisestä :D

 4. Mulla on ne luistimen pohjat jotain muovia kai? Olen miettinyt sitä, että jos ne ei sitten kävelemistä kestäkään, kun niitä ei ole siihen suunniteltu. Pitäisi kenties ostaakin kirppikseltä jotkut halvat luistimet, joita voisi kokeilla.

 5. Millimari says:

  Minulla oli lapsena ensimmäisissä luistimissa samanlaiset ruskeanpunaiset suojat. Ne olivat lötköt ja inhosin niitä kun kaikilla muilla oli sellaiset “paremmasta” muovista tehdyt suojat. Lopulta sain minäkin sellaiset turkoosit ja olin todella onnellinen.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – En tiedä kestääkö se muovipohja ja liukaskin se voi olla. Kaverit on tehneet saapikkaita vain nahkapohjaisista vanhemmista luistimista.

   Millimari – Juu nuo kumisuojat on kyllä aika lötköt. Tosin mulla tuo toinen on mennyt pilalle ja kovettunut. Pitäisi hommata modernit suojat näihin oikeaa käyttöä varten. Lapsuudessa mulla oli puisia suojia joissa oli metallivieteri pitämässä niitä paikoillaan.

Comments are closed.