21/12 Tanssijat / Dancers

Löysin kesällä Salon iltatorilta kaksi valokuvaa tanssijattarista. Arvelisin että kuvat ovat jostakin 1900-luvun alkupuolelta. Ensimmäinen kuva esittää tuntematonta tanssijatarta itämaishenkisessä asussa. Kuva on helsinkiläisen Atelier Apollon ottama. Kuvaamon perusti presidentti Ståhlbergin serkku, Karl Emil Ståhlberg jo vuonna 1889, mutta sen nimeksi vaihtui Atelier Apollo vasta vuonna 1899. Valokuvausstudio myytiin Ståhlbergin kuoltua vuonna 1919. Kuva on varmuudella otettu siis 1899-1919 välisenä aikana. Karl Emil oli varsinainen innovaattori sillä hän tuotti ensimmäisen suomalaisen näytelmäelokuvan ja perusti Helsinkiin Apollo-elokuvateatterin joka myöhemmin muutettiin operettiteatteriksi.

Toisessa kuvassa on balettitanssija Valentine Pavlova. Valitettavasti internet ei tunne tätä tanssijaa nimeltä. Sukunimikaima Anna Pavlova on niin tunnettu että kaikki google haun tulokset koskevat pelkästään häntä. Kuva on otettu Berliinissä, kuvaamona ilmeisesti Berl. Illustr. Ges. Saksani on edelleen hirmuisen ruosteessa joten en oikein päässyt tuosta firmastakaan sen paremmin selvyyteen. Harmi, sillä olisi ollut kiinnostava tietää näistä tanssijoista enemmän. Ovat he kuitenkin jotenkin kuuluisiakin olleet kun tällaiset poseerauskuvat on otettu. Jos satut tietämään näistä jotain niin kerro toki.

inenglish

Last summer I found these two dancer photos from carboot sales in Salo. I estimate that photos are probably taken yearly decades of 1900’s. First photo is of unknown dancer in oriental styled outfit. Photo is taken by Atelier Apollo in Helsinki, Finland. Photo studio was founded by cousin of former Finnish President Ståhlberg, Karl Emil Ståhlberg in 1889, but the studio name was changed into Apollo in 1899. Studio was sold after his death in 1919. So this photo must have been taken between 1899-1919. Karl Emil was quite innovator. He produced the first Finnish fictional movie and founded movie theater Apollo in Helsinki. Later movie theater was turned into theater for musical plays.

Second photo is of ballet dancer Valentine Pavlova. Unfortunately internet doesn’t know her by name. All search results are about Anna Pavlova, extremely famous Russian prima ballerina. Photo is taken in Berlin, apparently photo studio is Berl. Illustr. Ges. My Germany is still very rusty so I wasn’t able to find out any information about that company either. Too bad, it would have been interesting to learn more about these dancers. They must have been atleast somewhat famous, if they had their photos taken in poses like this. If you happen to have any information, please share.

dancerphoto1

dancerphoto2