20/12 Hollywood-rintakoru / Hollywood brooch

Vintageharrastajat keräilevät usein myös pukukoruja. Itse en varsinaisesti keräile, mutta niitä jostain syystä on kertynyt aika kasa. Kovemman luokan keräilijät valikoivat korunsa tarkkaan, jopa niin että saattavat keräillä pelkästään tietyn valmistajan tai tietystä materiaalista valmistettuja koruja. Itse en ole niin turhan tarkka vaan olen ostanut jos olen löytänyt edullisesti sellaisen joka miellyttää omaa silmää. Usein myös tiettyjen valmistajien koruilla hinnat kohoavat sen verran että ne jäävät itseltäni siksi ostamatta.

Kesällä kirppikseltä tarttui ensimmäistä kertaa mukaan rintakoru, josta löytyi tarkemmalla tutkimisella valmistajan leima. “Hollywood”-merkkisiä koruja valmisti Bloxidge Brothers Birminghamissa, Englannissa noin 1917-1972 välisenä aikana. Tarkkaan ei kuitenkaan ole tiedossa oliko heidän valmistamissaan koruissa leimat jo ennen 50-lukua. Hollywood-merkki sekoitetaan toisinaan kahteen muuhun valmistajaan. Joseff of Hollywood ja Hollycraft ovat kumpainenkin amerikkalaisia valmistajia. Lisää tietoa Hollywood-koruista löytyy mm. täältä ja täältä.

Korujen ajoittaminen on usein vaikeaa ja työlästä. Se vaatii pitkällistä perehtymistä eri vuosikymmenten korutyyleihin, valmistustapoihin, -materiaaleihin ja kiinnitysmekanismeihin. Vain hyvin harvoin on pukukoruista mahdollista määrittää aivan tarkka vuosi. Joistakin suosituimmista valmistajista löytyy netistä runsaasti tietoa, kun taas toisista ei juuri mitään. Itse olen korujen ajoittamisessa todella surkea. Arvelen että tämä koru voisi olla 60-lukuinen.

inenglish

Vintage lovers often collect also costume jewelry. I don’t admit collecting, but for one reason or another, I have managed to gather quite a large collection. Hard core collectors often choose very carefully what they collect, sometimes only jewelry from specific manufacturer or made from specific material. I’m not that picky. I have bought when ever I have found something that I like with affordable price. Quite often wellknown manufacturers prices can get rather high, so I will leave them out of my shopping bag.

Last summer I managed to find a brooch which actually had manufacturers label on it. “Hollywood”-jewelry was made by Bloxidge brothers in Birmingham, England, around 1917-1972. It is not confirmed if they labelled their products already before 50’s. Hollywood-label is often mixed with two other companies. Joseff of Hollywood and Hollycraft are both American manufacturers. More information about Hollywood-jewelry you can find atleast here and here.

Timing vintage jewelry is often very difficult. It requires lots of time to learn the typical styles, manufacturing methods and other details for each decade. Only very rarely it is possible to find specific year when something was made. Sometimes if manufacturer is famous there is loads of information available on the internet. Sometimes not so much. I am rather poorly on estimating the age of jewelry. I assume this might be from the 60’s.

hollywood1

Helmien pinta on kuoriutunut irti. Koru saattoi siksi olla halpa.
Minua tuollainen pikkuseikka ei haittaa. /
Surface of the pearls has worn out. That might be the reason
why it was cheap. I don’t mind about that minor detail. 

hollywood2

Vanhoissa koruissa myös takaosa on usein kauniisti viimeistelty. /
Backside of old jewelry  is also often beautifully finished.

hollywood3

2 Comments

  1. Esmeralde says:

    Hi there, I have also recently discovered that one of my items in my jewellery collection has this exact marking .. HOLLYWOOD. Was quite interesting to come across your blog, I am a bit disappointed though that there is not much more information on the internet. I would have liked to get into contact with someone who could give me more information on my piece.

    1. Rhia says:

      Esmeralde – Unfortunately many costume jewelry manufacturers are forgotten during time and it is very difficult to find information of anything else except the most popular or iconic ones. But every now and then people are able to find a small piece of information and then the best thing is to pass it forward, so that other people can find it too. I’m sorry I wasn’t able to help you more.

Comments are closed.