17/12 Taas yksi vintage-takki / Vintage coat, again

Ostin kaverilta jokin aika sitten vanhan takin talvea varten (taas!). Hän myi sen hyvin edullisesti koska koristelut olivat vähän ottaneet itseensä vuosien saatossa. Kirppistavaran ollessa kyseessä en enää miellelläni osta mitään, joka vaatii korjausta ennenkuin pääsee käyttöön, mutta vintagen suhteen voin tehdä poikkeuksia. Etenkin jos kyse on helmestä. Ja helmi tämä takki ehdottomasti on.

Malli viittaa 20-lukuun tai ehkä jopa aivan 1910-luvun loppuun. Epäsymmetrisesti suljettava etuosa, pystykaulus ja lantiolle pudotettu nappi ovat selvästi 20-luvun muotokieltä. Entäs koristelu sitten? Helma, hihansuut ja kaulus on koristeltu näyttävin nauhapoimutelmin. Koristelun pohjana oleva puuvillatylli ja puuvillainen ompelulanka ovat aikaa myöden haurastuneet ja antaneet periksi ja siksi koristelu vähän lerpattaa sieltä täältä. Takki vaatii siis hieman korjailua, mutta kunhan saan ne fiksattua niin tämä on kelpo talvitakki. Vuori on nimittäin lämmintä ja paksua villaa, mikä on varsin erikoinen valinta vuorikankaaksi. Elättelen toiveita että ehtisin korjaamaan tämän jouluksi.

inenglish

I bought an old coat from a friend recently. She sold it with very reasonable price because the decorations were quite damaged over the years. When it comes to fleamarket stuff, I don’t really like to buy anymore items that need fixing before use. However I can make exceptions when it comes to vintage. Especially if it’s a true gem. And this coat definitely is one.

Style suggests it’s from 1920’s or perhaps even very late 1910’s. Asymmetrical closure, stand-up-collar and dropped waistline are clearly 20’s design. What about the decoration? Hem, sleeves and collar are decorated with very fancy ruched ribbon ornament. Cotton tulle as a base and cotton sewing thread have weaken over the years and ripped badly in places, and that’s why ribbon decoration is a bit droopy at places. So it needs a bit TLC, but as soon as that’s done, it will be quite adorable and warm Winter coat. Lining is, in quite unusual way, thick and warm wool. I am hoping I have time to fix this for Christmas.

20scoat1

Tämä kuten suurin osa vintagevaatteista, ei näytä henkarissa oikein miltään. /
This, like most vintage garments, doesn’t really look much nothing on the hanger.

20scoat2

20scoat3

Kuvassa näyttävät tummansiniselle, mutta kangas ja koristelut ovat mustia,
lukuunottamatta helman ruskeaa koristeraitaa. /
Even though fabric and decorations look navy blue in the photos, they are
black in reality, except the brown decorative hem. 

20scoat4

20scoat5

Pääntien reunassa olevaa kulumaa lukuunottamatta,
kangas vaikuttaa tukevalta. /
Fabric seems sturdy, except the patched hole next to the collar.

4 Comments

 1. Nadja says:

  Toi on todella kiehtovan näköinen takki. Ododtan kuvia kun korjat tuon

  1. Rhia says:

   Nadja – Kuvia kyllä tulee kunhan saan takin kuntoon. Sen voin luvata :D

 2. Varmasti lämmin takki kun vuorikin on villaa! Kyllä on ollut aika työ noitakin koristuksia tehdä. Ja sullakin hommaa tiedossa kun noita korjaat, mutta siinä on jännää historian havinaa, kun miettii millaisia ihmisiä ja millaisissa tilanteissa ovatkaan mahtaneet tätä käyttää…

 3. Rhia says:

  Metsäntyttö – En ole vielä päässyt kokeilemaan mutta uskon että on tosi lämmin. Nyt olen ehtinyt jo osan korjaamaan ja löysin niskaosasta pienen palan nahkaa. On siis mahdollista että koristeiden tilalla on alunperin ollut turkista joka on kuluttuaan huonoksi leikattu pois ja korvattu näillä koristeilla. Koristeet on oikeasti tehty tosi monimutkaisella tavalla pujottamalla nauhaa tyllin läpi ja samalla kiertämällä sitä mutkalle. Ihan samaan en ryhdy, kiinnitän vain irronneet kohdat alla olevaan kankaaseen niin että lopputulos näyttää samalle.

Comments are closed.