15/12 Joulu & vintage linkkikimara / Christmas & vintage link roundup

Enpä ole pitkiin aikoihin postannut kunnon linkkivinkkikimaraa joten pistetäänpä tähän väliin vaikka semmoinen. Teemana on tietysti vintage ja joulu.

inenglish

I haven’t made a proper link roundup for absolute ages. Let’s have one right here. Theme is vintage and Christmas of course.

Vintagekuvia naisista kuusen äärellä / Vintage snapshots of ladies next Christmas tree
Innoittajana tähän postaukseen toimi tämä ensmäinen linkki jossa on aivan kerrassaan hurmaavia vanhoja valokuvia eri vuosikymmeniltä jossa leidit poseeraavat joulukuusen vierellä. Oma suosikkini on leidi hopeisessa cocktailmekossa ja valtavassa harmaansinertävässä kampauksessa.
Inspiration for this post is this first link to absolutely charming old photos from various eras,where ladies pose with the Christmas tree. My favourite is lady in silver cocktail dress and massive grayblue hairdo.

Piparkakkulinna / Gingerbread castle
Jos haluatte vähän haastetta leipomuksiin niin kurkatkaapa tätä piparilinnaa. Eipä taida ihan meikäläiseltä onnistua tuollainen. Sen on taiteillut Christine McConnell joka on noussut kuuluisuuteen horrorteemaisilla, varsin realistisilla leivonnaisillaan. Lisää kuvia Christinen instagram-tilillä.
If you want a bit more challenge to your baking, check out this gingerbread castle. I wouldn’t be able to do that. It’s made by Christine McConnell, who became famous with her horror themed, realistic baking. More photos on her Instagram.

Vanhoja venäläisiä tulitikkurasioita / Old Russian matchboxes
Neuvosto-aikainen grafiikka on jotenkin hirveän hellyttävää. Katsokaa vaikka näitä vanhoja joulu- ja talviteemaisia tulitikkuaskien kansia. Niitä oli muuten joskus tapana keräillä. Isälläni oli tikkuaskikokoelma, mutta se on tainnut hävitä jonnekkin. Harmi.
Old Soviet graphic design is somehow very charming. Look at these old Christmas and Winter themed matchbox covers. People actually used to collect these. My dad had a collection of matchboxes, but I think it’s got lost at some point. 

Vanderbiltien viktoriaaniset jouluperinteet / Victorian Christmas traditions of Vanderbilt’s
Rikas Vanderbiltien suku rakennutti hulppean renesanssityylisen linnan Pohjois-Carolinaan. Artikkeli listaa mitä kaikkea perheen jouluperinteisiin tuolla linnassa oikein kuului 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Valitettavasti vain englanniksi.
Filthy rich Vanderbilt family built massive renaissance style castle in North Carolina. Article explains what sort of Christmas traditions the family had in their home castle in late 1800’s and early 1900’s.

Viktoriaanisia joulukortteja / Victorian Christmas cards
Joulukorttiperinne on alkanut joskus 1800-luvun loppupuolella. Ilmeisesti silloin oli ihan okei pistää joulukorttiin kuollut punarinta, toisen sammakon veitsellä murhannut sammakko uhrinsa kera tai epämääräisiä vihannes-ihmisiä. Birminghamin kirjastossa on viktoriaanisten korttien kokoelma josta löytyy kaikenlaista erikoista. Lisää kuvia myös BBC:n uutis-sivulla.
The Christmas card tradition started at the end of 1800’s. Apparently it was quite ok to put a dead robin, murderous frog with his dead victim or weird vegetable people in the Christmas cards at that time. Birmingham library has a collection of Victorian cards, which holds all sorts of oddities. More photos also on BBC news

Vanhoja jouluruokareseptejä / Old Christmas food recipes
Miltä kuulostaisi villisian pää, hanhipiiras tai lumella tehty jouluvanukas? Jouluisia reseptejä 1500-luvulta eteenpäin. Reseptit englanniksi. Blogista löytyy paljon muitakin vanhoja reseptejä jotka saattavat kiinnostaa mm. historian elävöittäjiä.
How about wild boars head, goose pie or Christmas pudding made with snow? Christmas recipes from 1500’s onwards. Blog also has other old recipes, which might interest my living history/re-enactor friends.

Hopeapeilin joulu
Bloggari-kaveri Elina on ahkeroinut kirjallisten tuotteiden äärellä ja julkaissut tämän retroisan joulukirjan lähivuosikymmenten jouluperinteistä. Ideoita oman joulun rakentamiseen, nostalgisia muisteloita lapsuuden jouluista tai hieno lahja ystävälle. Tilaa omasi linkin takaa. Elinan blogi Hopeapeili löytyy täältä.
This last link is just for my Finnish readers. Sorry! My blogger friend Elina from Hopeapeili is author and she just published this book about retro (darn I hate that word but here it seems to work the best) Christmas. It is full of ideas of your own retro Christmas and nostalgic childhood memories but available only in Finnish, unfortunately. But you can read Elina’s blog in here.

kansi-2810_2

Kuva / Pic
Hopeapeili